× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Απαιτούνται γενναία μέτρα για την ακρίβεια»

Ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Λέσβου Παναγιώτης Τατάκης, μιλά τις αυξήσεις των τιμών, την ακρίβεια, τα μέτρα της κυβέρνησης και τον πληθωρισμό που μειώνει τους μισθούς των εργαζομένων

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 9/4/2022

«Απαιτούνται γενναία μέτρα για την ακρίβεια»

Ο πληθωρισμός ροκανίζει τους μισθούς και τα εισοδήματα των πολιτών, σημείωσε μεταξύ άλλων μιλώντας στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Λέσβου, Παναγιώτης Τατάκης, ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο πρωτόγνωρο τσουνάμι αυξήσεων σε ενέργεια, καύσιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αυτό που θα πρέπει να έχει υπόψη του ο καταναλωτής – συμπολίτης μας είναι ότι η μείωση που θα δει στο μισθό του εξαιτίας των πληθωριστικών τάσεων, θα είναι πολλαπλάσια από το ποσοστό του πληθωρισμού. Αυτό γιατί ο πληθωρισμός βγαίνει με βάση την τιμή μιας λίστας προϊόντων τα οποία όμως πιθανόν να μην τα χρησιμοποιεί και να χρησιμοποιεί κάποια άλλα τα οποία έχουν πολλαπλάσια αύξηση».

Σε ότι αφορά τα μέτρα για τη συγκράτηση των τιμών στα καύσιμα, θεωρώ ότι το μόνο που στην παρούσα φάση θα μπορούσε να αποδώσει είναι η μείωση ή κατάργηση του Ειδικού Φόρου. Ώστε να σταθεροποιηθεί κάπως η τιμή σε ένα λογικό επίπεδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από εκεί και πέρα η μείωση του ΦΠΑ, είναι μεν ένα μέτρο που μπορεί να εφαρμοσθεί ωστόσο η αποτελεσματικότητά του είναι αμφίβολη με δεδομένο ότι πολλές φορές βλέπουμε μειώσεις στον ΦΠΑ χωρίς να υπάρχει όμως μετακύληση αυτής της μείωσης στο τελικό προϊόν και στον καταναλωτή».

Σε κάθε περίπτωση σημείωσε ο Παναγιώτης Τατάκης, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στην εφαρμογή περισσότερων γενναίων μέτρων για την στήριξη της κοινωνίας, η οποία έχει φτάσει στα όρια της.

«Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι μεν μια μικρή ανακούφιση, ωστόσο αφήνουν εκτός μεγάλες κοινωνικές ομάδες, οι οποίες δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Σε κάθε περίπτωση αναμένω  ότι θα ανακοινωθούν και άλλες διευκολύνσεις και μέτρα ώστε κάπως να βελτιωθεί η κατάσταση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος ο Παναγιώτης Τατάκης στην κατάσταση των επιχειρήσεων, σημείωσε ότι πολύ σοβαρό πλήγμα έχει δεχθεί ο κλάδος των πρατηρίων καυσίμων, όπου η αύξηση στις τιμές έχει οδηγήσει σε δραματική μείωση του τζίρου.

«Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζει και η εστίαση, όπου οι επαγγελματίες προσπαθούν να συγκρατήσουν τις τιμές τους σε λογικά επίπεδα και να μην κάνουν αυξήσεις. Βέβαια όσο και να θέλει κανείς να συγκρατήσει τις τιμές όταν οι πρώτες ύλες, ανεβαίνουν κάθε μέρα είναι αδύνατον. Αυτό που θα πρέπει σίγουρα να προσέξουν είναι να προχωρήσουν μεν σε κάποιες αυξήσεις όμως αυτές να μην είναι σε απαγορευτικά επίπεδα για τον καταναλωτή. Σε διαφορετική περίπτωση η ήδη ταλαιπωρημένη εστίαση θα πληγεί ακόμη περισσότερο από την μείωση της κίνησης. Το καλοκαίρι που έρχεται και η τουριστική κίνηση που αναμένεται πιστεύω θα δώσει μια ανάσα στον κλάδο».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Παναγιώτης Τατάκης αναφέρθηκε στην έναρξη της περιόδου των φορολογικών δηλώσεων, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι ναι μεν το σύστημα έχει ανοίξει, όμως δεν έχουν αποσταλεί ακόμη οι παντός είδους βεβαιώσεις εισοδημάτων κυρίως από τους δημόσιους φορείς και τα ταμεία.   

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Αγγελίες εργασίας για το κέντρο «The Beauty House»

Αναζητούνται έμπιστοι συνεργάτες με όρεξη στη Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Πλέκοντας ξερολιθιές – κεντώντας λιθόστρωτα»

Βιωματικό εργαστήριο με Δωρεάν Συμμετοχή στις 25 &26 Μαΐου , στην Ανεμώτια Λέσβου από την ΚΟΙΝ.ΣΕΠ. «Ηφαίστειο Ανεμώτιας»
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ανοιξε ανανεωμένο το Hola στα Βατερά

Με αφορμή την επένδυσή του, στον τόπο καταγωγής του ο υποψήφιος Διδάκτορας, Στέφανος Καραβίδας μιλά στο «Ν» για την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΛΑΔΑ

Εργαζόμενους από τρίτες χώρες αναζητά η ελληνική βιομηχανία

Η έλλειψη προσωπικού μετά τον τουρισμό επεκτείνεται και στην ελληνική βιομηχανία
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Οι περιπέτειες του γέρο ‑ Πρέβελης στο Βόρειο Αιγαίο

Με αρκετή καθυστέρηση έφτασε το πλοίο που αντικατέστησε προσωρινά το «Νήσος Ρόδος», στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βγήκε το Νήσος Ρόδος μπήκε το Πρέβελης

Αλλαγή της τελευταίας στιγμής στην γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ελπιδοφόρα ανθοφορία στους ελαιώνες της Λέσβου

Ποιές είναι οι αναγκαίες καλλιεργητικές φροντίδες μετά την καρπόδεση που πρέπει να γίνουν στους ελαιώνες. Συνέντευξη του γεωπόνου Βασίλη Γάλλου στο ρ/σ του «Ν» 99 fm ΣΤΟΝΗΣΙ και την εκπομπή «Το τεφτέρι του μανάβη»
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τρίωρη καθυστέρηση για το Blue Star Myconos

Θα αναχωρήσει τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 11 Μαΐου από τη Θεσσαλονίκη
ΕΛΛΑΔΑ

Επιδόματα άνω των 75 εκατ. ευρώ θα πληρώσουν ΔΥΠΑ και ΕΦΚΑ

Δείτε τις πληρωμές που θα γίνουν από 13 έως τις 17 Μαΐου.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

1.300 τουρίστες από Ελλάδα και Κύπρο έκαναν διακοπές στη Λέσβο το Πάσχα

Με μεγάλες πληρότητες ήρθαν και έφυγαν τα πλοία την Μεγάλη εβδομάδα και το Πάσχα στο νησί. Τα θερινά δρομολόγια ξεκινούν 4 Ιουνίου χωρίς όμως προγραμματισμό ακόμη για το ταχύπλοο από Θεσσαλονίκη
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Εξισωτική αποζημίωση: Μεγάλος κίνδυνος προστίμων

Οι κυρώσεις εφαρμόζονται ανά καλλιεργητική ομάδα