× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αυξημένη παραγωγή ελαιολάδου σε Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία

Μείωση εξαγωγών και αύξηση κατανάλωση στις χώρες της Ε.Ε. δείχνει η εαρινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 8/4/2022

Αυξημένη παραγωγή ελαιολάδου σε Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία

Σε αντίθεση με τις αρχικές εκτιμήσεις για μια μέτρια εσοδεία ελαιολάδου την περίοδο 2021/22 η εαρινή έκθεση της Κομισιόν εκτιμά πως θα έχουμε αυξημένη παραγωγή ελαιολάδου στην Ε.Ε. κατά 10% που θα φθάσει στα 2,3 εκατ. τόνους (εκτίμηση). Στην αύξηση της παραγωγής συνέβαλαν οι αύξηση της παραγωγής στην Ισπανία κατά 7%, στην Ιταλία κατά 20%, και την Πορτογαλία κατά 106%, ενώ μειωμένη ήταν η παραγωγή στην Ελλάδα κατά 22%.


Τα παραπάνω στοιχεία σε συνδυασμό με τα τελικά αποθέματα από την προηγούμενη ελαιοκομική περίοδο 2020/21 δίνουν αυξημένες διαθέσιμες ποσότητες κατά 5% ή 11% σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας. Τα αποθέματα ελαιολάδου κατά την εκτίμηση της Κομισιόν στο τέλος της τρέχουσας ελαιοκομικής περιόδου αναμένεται να διαμορφωθούν στους 700.000 τόνους. Δηλαδή αυξημένα κατά 200.000 τόνους σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.

 

Η παραγωγή ελαιολάδου ανέκαμψε επίσης στις χώρες εκτός Ε.Ε.  Η Τυνησία ανέφερε αύξηση 70% (+100.000 τόνους), το Μαρόκο 25% (+40.000 τόνους), ενώ η παραγωγή στην Τουρκία παρέμεινε σταθερή. Ως εκ τούτου, η παγκόσμια αγορά είναι καλά εφοδιασμένη.

Οι τιμές παραγωγού παραμένουν αρκετά πάνω από το μέσο όρο σε Ελλάδα και Ισπανία. Στις χώρες αυτές, σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, οι τιμές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου κυμαίνονται γύρω στα 3,2 -3,3 ευρώ ανά κιλό, τιμές που είναι αυξημένες κατά 12% σε σχέση με το μέσο όρο της πενταετίας. Η τιμή στην Ιταλία είναι 14% κάτω από τον μέσο όρο 5ετίας. Οι τιμές εξαγωγής αυξάνονται επίσης. Το 2021, η μέση μοναδιαία αξία των εξαγωγών ελαιολάδου στην Ε.Ε. αυξήθηκε κατά 25% σε ετήσια βάση και έφθασε πάνω από 4,00 ευρώ κιλό τον Δεκέμβριο. Με την αύξηση του κόστους εισροών και μεταφοράς, το κόστος συσκευασίας, σε συνδυασμό με την υψηλότερη ζήτηση για ελαιόλαδο ως υποκατάστατο άλλων φυτικών ελαίων που σήμερα παρουσιάζουν εκτίναξη των τιμών, οι τιμές του ελαιολάδου είναι πιθανό να παραμείνουν υψηλές.

 

 

Λιγότερες εξαγωγές αυξημένη κατανάλωση στην Ε.Ε.

 

 

Οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, μειώθηκαν κατά την περίοδο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου κατά 8%. Η μείωση αυτή αναμένεται να αντιστραφεί αργότερα εντός του 2022.  Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν,  οι ασιατικές αγορές θα μπορούσαν να συνεχίσουν να αναπτύσσονται, αλλά η όποια αύξηση των εξαγωγών της Ε.Ε. θα μπορούσε να περιοριστεί από την αύξηση των τιμών και την αποδυνάμωση της αγοραστικής δύναμης. Το 2021/22, οι εξαγωγές της Ε.Ε. αναμένεται να μειωθούν σε σύγκριση με την προηγούμενη ελαιοκομική περίοδο κατά 3% και θα μπορούσαν να φθάσουν περίπου τους 780.000 τόνους, αναμένοντας ακόμη πιο μειωμένες εξαγωγικές ροές τους επόμενους μήνες.

 

Η μεγαλύτερη διαθεσιμότητα σε χώρες εκτός Ε.Ε. θα μπορούσε να στηρίξει τις εισαγωγές της Ε.Ε., ιδίως από την Τυνησία. Λόγω των χαμηλότερων τιμών παραγωγού στις χώρες αυτές, οι εισαγωγές αυτές θα μπορούσαν επίσης να διαδραματίσουν ρόλο στην εξασφάλιση συμβάσεων σε ορισμένες πιο ευαίσθητες στις τιμές αγορές.

Η κατανάλωση στην Ε.Ε. αναμένεται να αυξηθεί κατά 7% παρά τις τρέχουσες υψηλότερες τιμές, καθώς οι τιμές άλλων λιπών (π.χ. φυτικά έλαια και βούτυρο) αυξάνονται ακόμη περισσότερο. Αυτό δημιουργεί ευκαιρίες για το ελαιόλαδο ως υποκατάστατο στην οικιακή μαγειρική, στην εστίαση ή στην παραγωγή κονσερβοποιημένων προϊόντων.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ξεκίνημα μετ’ εμποδίων για τις φορολογικές δηλώσεις

Σωρεία προβλημάτων διαπιστώνουν οι λογιστές
ΕΡΓΑΣΙΑ

12 θέσεις στο Δήμο Μυτιλήνης

Μέχρι την Πέμπτη 23 Μαΐου η υποβολή των αιτήσεων
ΑΤΖΕΝΤΑ

Εκδήλωση στην Καλλονή για τον τουρισμό και την επιχειρηματικότητα

Υπό την αιγίδα του Δήμου Δυτικής Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συνάντηση Αντωνέλλη με τους εργολάβους της Δακοκτονίας

Εν όψει της έναρξης του Προγράμματος καταπολέμησης του Δάκου της Ελιάς για το 2024
ΕΡΓΑΣΙΑ

Αγγελία εργασίας σε γραφείο ενοικιάσεων αυτοκινήτων

Ζητείται υπάλληλος στη Μυτιλήνη
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κατά 5.000 αυξήθηκαν οι επιβάτες στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης

Οριακή ανάκαμψη της επιβατικής κίνησης τον Απρίλη παρά την σημαντική αύξηση των πτήσεων
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αρχισε η διαβούλευση για τον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ

Η εφαρμογή του θα ξεκινήσει το 2025 δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

1.115 ήταν οι αφίξεις με τσάρτερ τον Απρίλη

Χωρίς εκπλήξεις το ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου του 2024 για τη Λέσβο
ΚΟΣΜΟΣ

Αντέχουν οι Ισπανικές εξαγωγές ελαιολάδου

Μέτρια αναμένεται η παραγωγή ελαιολάδου της Ισπανίας την ελαιοκομική περίοδο 2024 - 2025
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αύξησε τις εξαγωγές τυριών η Ευρωπαϊκή Ένωση το 2023

Μικρή αύξηση της παραγωγής αναμένεται για το 2024, σύμφωνα με τις εαρινές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπή για την αγροτική οικονομία της Ε.Ε.
ΑΓΡΟΤΕΣ

20.000 ευρώ για υποστήριξη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας

Τεχνική σύμβουλο με απευθείας ανάθεση προσέλαβε η Περιφέρεια