× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Προτάσεις παιδικών βιβλίων για την σημερινή Παγκόσμια Μέρα Παιδικού Βιβλίου

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*

Δημοσίευση 2/4/2022

Προτάσεις παιδικών βιβλίων για την σημερινή Παγκόσμια Μέρα Παιδικού Βιβλίου
' χρόνος ανάγνωσης

Κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, που είναι η γενέθλιος μέρα του μεγάλου και αγαπητού σε όλο τον κόσμο παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, από το 1966 που θεσπίστηκε να γιορτάζεται η Παγκόσμια Μέρα Παιδικού βιβλίου, μιλάμε για το παιδικό βιβλίο με ιδιαίτερο ζήλο αυτή την ημέρα! Κάτι που θα έπρεπε να γίνεται καθημερινά, διότι τα βιβλία είναι αυτά που μας ταξιδεύουν και μας συντροφεύουν, αποτελώντας το πιο ουσιαστικό καταφύγιο, γεμάτο θησαυρούς λογιών - λογιών για την ψυχή και τον νου κάθε παιδιού, μικρού και μεγάλου.
Ακόμα και εγώ που είμαι μεγάλο παιδί τα διάβασα ευχάριστα τα παρακάτω που προτείνω για όλες τις ηλικιακές ομάδες!

Αρχή θα κάνω με «Το παιδί και το άγαλμα του Άντερσεν», της Αγγελικής Δαρλάση, με εικόνες του Βασίλη Κουτσογιάννη, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, (το οποίο μόλις πριν από λίγες μέρες κυκλοφόρησε).

Είναι ότι πρέπει για να ανοίξω το σημερινό αφιέρωμα, αυτό το σύγχρονο παραμύθι που έχει κάτι από τα παλιά αγαπημένα παραμύθια που νοσταλγούμε. Μου άρεσε πολύ! Άλλωστε μας θυμίζει τα παραμύθια του μεγάλου παραμυθά, του Άντερσεν, από τα πιο γνωστά μέχρι τα λιγότερο γνωστά του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όλες οι φιγούρες τους παρελαύνουν σε ένα πτυσσόμενο μεσόφυλλο έκπληξη! Τα γενέθλια του είναι και γιορτάζονται και σε κάποιες σελίδες τούτου του βιβλίου, την μέρα που το μισοβυθισμένο άγαλμά του στο λιμάνι του Όντενσε της Δανίας, γενέτειρας πόλης του, ‘’ζωντανεύει’’, όπως θα το ήθελε ο δημιουργός του αγάλματος Γενς Κάλσιοτ, και το μικρό παιδί που έγινε τελικά συγγραφέας και μας γράφει την ιστορία αυτή. Μας θυμίζει ότι, κάποτε ήμασταν όλοι μας παιδιά. Και πως ’’όλος ο κόσμος είναι μία αλληλουχία από θαύματα, μόνο που τα έχουμε συνηθίσει και τα βλέπουμε ως κάτι συνηθισμένο’’. (Για παιδιά από 5 ετών).

«Ερωτόκριτος» του Βιτσένσου Κορνάρου, ελληνική λογοτεχνία, σε μια έκδοση για παιδιά σε διασκευή της Μαρίας Δασκαλάκη, από τις εκδόσεις Μίνωας. Λατρεμένο έργο, που αξίζει να το γνωρίζουν τα παιδιά, και με ευχάριστο τέλος, που δεν ήταν και δεδομένο την εποχή που γράφτηκε, τον 18ο αιώνα.

Ο Ερωτόκριτος είναι ένα κλασικό έργο που τυπώθηκε για πρώτη φορά το 1713 στη Βενετία. Δημιουργός του είναι ο Βιτσέντζος Κορνάρος από τη Σητεία της ανατολικής Κρήτης. Υπολογίζεται πως το έγραψε ανάμεσα στον 15ο και τον 18ο αιώνα, με επικρατέστερα τα τελευταία χρόνια της Ενετοκρατίας στην Κρήτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ερωτόκριτος, γιος του πιο πιστού συμβούλου του βασιλιά, ερωτεύεται τη βασιλοπούλα Αρετούσα. Τέτοιος γάμος, όμως, δεν μπορεί να γίνει, καθώς εκείνη θα πρέπει να πάρει για άντρα της τον γιο ενός άλλου βασιλιά και όχι εκείνον ενός υπηρέτη. Μα οι δύο νέοι είναι αποφασισμένοι και, όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσες περιπέτειες κι αν ζήσουν, δεν ξεχνούν ο ένας τον άλλον. Ώσπου στο τέλος γίνεται ό,τι σε όλα τα παραμύθια: ζουν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.

«Ο Σωκράτης πρόεδρος!» Σε κείμενο του Yan Marchand Yann και εικονογράφηση του Le Bras, από τις εκδόσεις Κάκτος και την σειρά Μικροί Πλάτωνες.

Τα καζάνια της Κολάσεως δεν έχουν πια χώρο για να φιλοξενήσουν τις άδικες ψυχές που κατεβαίνουν στα Τάρταρα. Μόνη λύση; Να επιστρέψει στη γη ο Σωκράτης και να κάνει τους ανθρώπους καλύτερους! Ο παγκοσμίως διάσημος φιλόσοφος, με τη βοήθεια του ρήτορα Γοργία, θα μπορούσε να καταφέρει ακόμα και πρόεδρος να εκλεγεί!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η σειρά "Οι Μικροί Πλάτωνες" φέρνει στους μικρούς αναγνώστες (8+) βιβλία εμπνευσμένα από τη ζωή και το έργο σπουδαίων φιλοσόφων και επιστημόνων. Έτσι τα παιδιά έρχονται σε επαφή με μεγάλες ιδέες μέσα από ιστορίες με ζωηρή εικονογράφηση. (Από το οπισθόφυλλο).



«Είμαστε όλοι ίσοι!» Ένα βιβλίο αφιερωμένο από τους συγγραφείς του, σε όλα τα παιδιά που κάποιοι τα κάνουν να νιώθουν κατώτερα ή ανέστια. Είσαστε πολύτιμα και ανήκετε σ’ αυτό τον κόσμο. Shannon Weber. Σε όλους αυτούς που βρίσκουν το θάρρος να κάνουν τη διαφορά. Jade Orlando. Από τις εκδόσεις διόπτρα. Για παιδιά από 10 χρονών.
Τι είναι η ισότητα;
Τι σημαίνει ισότητα για τον κάθε πολίτη του κόσμου;
Τι είδη ανισότητας και διάκρισης υπάρχουν στην κοινωνία;
Γιατί υπάρχει προκατάληψη και τι μπορούμε να κάνουμε για να την εξαλείψουμε;

ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ!
Ένα βιβλίο που δίνει απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, προκειμένου να κατανοήσετε κοινωνικά θέματα, ενώ παράλληλα δίνει κίνητρα για να γίνετε υπέρμαχοι της δικαιοσύνης και της ισότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γνωρίστε ανθρώπους που έχουν προασπίσει την ισότητα και έχουν κάνει εκστρατείες για αλλαγές στην κοινωνία – όπως στο παρελθόν ο Νέλσον Μαντέλα και η Φρίντα Κάλο ή η Μαλάλα και η Γκρέτα Τούνμπεργκ σήμερα.
Μάθετε για τις Σουφραζέτες, το Στόουνγουολ και το Pride, τη Mάχη κατά του Απαρτχάιντ και το Kίνημα Black Lives Matter, για θέματα όπως ο ακτιβισμός υπέρ των ατόμων με αναπηρίες, το λευκό προνόμιο, την ξενοφοβία, τον πατριωτισμό, τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις της κοινωνίας.

Σε έναν ισότιμο κόσμο όλοι θα μπορούσαν να αντιμετωπίζονται με σεβασμό και καλοσύνη• να έχουν ίσες ευκαιρίες, να αποδέχονται τη διαφορετικότητα και ταυτόχρονα να ζουν ειρηνικά, αξιοποιώντας όσο το δυνατόν καλύτερα τη ζωή τους.
ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ! Μια έκκληση για δράση προς τους νεαρούς ακτιβιστές σε όλο τον κόσμο.16 σελίδες με προτάσεις δράσης, θέματα συζήτησης, τεστ γνώσεων και ερωτήσεις για να εκφράσετε τις σκέψεις και τις παρατηρήσεις σας.

Ας πάμε και σε ένα βιβλίο που θα ήθελε να έχει κάθε κοριτσάκι τουλάχιστον, Ο κόσμος των Ξωτικών, της Ίζι Κουίν, σε εικονογράφηση της Έλεν Μάζισον, σε μετάφραση της Εύης Γεροκώστα, από τις εκδόσεις κόκκινη κλωστή δεμένη, για παιδία από 7 ετών.

Εδώ και αιώνες θρύλοι υφαίνουν τη ζωή των ξωτικών… Πώς μοιάζουν; Τι τρώνε; Που τα συναντάμε; Μέσα σε αυτό το βιβλίο θα ανακαλύψουμε πολλά γι’ αυτά τα υπέροχα πλάσματα, μέσα από όμορφα κείμενα και υπέροχες, παραμυθένιες εικόνες.

«Γελαστές ιστορίες για μικρούλες και μικρούληδες», στην συνέχεια, 15 τον αριθμό! Για παιδάκια από 2 ετών, από τις εκδόσεις δεσύλλας, σε απόδοση του Φίλιππου Μανδηλαρά.Ένα βιβλίο στο σωστό μέγεθος και χαρτί για τα μικρά χεράκια, με όμορφα χρώματα και εικόνες, με θεματάκια για μικρά παιδιά, ιστορίες χαρούμενες κι αστείες για παιδάκια όλου του κόσμου.

Πάμε στη συνέχεια σε ένα εξαιρετικό βιβλίο με αφορμή την Παγκόσμια μέρα Θεάτρου που ήταν πρόσφατα, στις 27 Μαρτίου, και που γιορτάστηκε και στην χώρα μας με διαφόρους τρόπους ακόμα και διαδικτυακά.

«Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΙ ΕΜΕΙΣ» του Simon Critchley, σε μετάφραση του Γιάννη Δούκα, από τις εκδόσεις Πατάκη.

Μπορεί να νοµίζουµε ότι έχουµε ξεµπερδέψει µε το παρελθόν, αλλά το παρελθόν δεν έχει ξεµπερδέψει µε εµάς. Η αρχαία τραγωδία µάς επιτρέπει να έρθουµε πρόσωπο µε πρόσωπο µε ό,τι δε γνωρίζουµε για τον εαυτό µας.

Στο βιβλίο αυτό ο Simon Critchley εξετάζει ό,τι νοµίζαµε πως γνωρίζαµε για τους ποιητές, δραµατουργούς και φιλοσόφους της αρχαίας Ελλάδας και µας τους παρουσιάζει υπό ένα φως καινούριο, απροσδόκητο και πρωτότυπο. Με τρόπο προκλητικό και επίκαιρο περιγράφει πώς η τραγωδία εξακολουθεί να εκφράζει τις συγκρούσεις και αντιφάσεις του κόσµου στον οποίο ζούµε σήµερα.

Η τραγωδία παρουσιάζει έναν κόσµο όπου η ιδιωτική και η δηµόσια ζωή συγκρούονται και καταρρέουν. Έναν κόσµο οργής, θλίψης και πολέµου. Έναν κόσµο όπου η ηθική είναι αµφίσηµη και οι δυνατοί ταπεινώνουν και καταστρέφουν τους αδύναµους. Έναν κόσµο όπου το δίκαιο µοιάζει πάντοτε να βρίσκεται και στις δυο πλευρές και όπου ωραιοποιηµένες λέξεις λειτουργούν ως προκάλυµµα για κρυφές επιχειρήσεις βίας. Έναν κόσµο µάλλον σαν τον δικό µας.

Πρέπει να προσπαθήσουµε να κάνουµε τους αρχαίους να ζήσουν ξανά στην εποχή µας. Στον καθρέφτη τους, βλέπουµε όλη την απόγνωση και πλάνη της ζωής µας, αλλά και την τροµακτική οµορφιά και ένταση της ύπαρξης. Αν θέλουµε να καταλάβουµε καλύτερα τον εαυτό µας, τότε πρέπει να επιστρέψουµε στο θέατρο και στην αρχαία τραγωδία, που µε το δριµύ και αυστηρό της βλέµµα µάς επιτρέπει να δούµε φευγαλέα τι σηµαίνει να είµαστε ζωντανοί.«Ο Simon Critchley µαγεύει καθώς διαφωτίζει». DAVID MITCHELL ( Από το οπισθόφυλλο).

*Η Αθανασία Δαφιώτη είναι Δημοσιογράφος-Θεατρολόγος

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ορχήστρα νέων ετοιμάζει ο Δήμος Μυτιλήνης

Η πρώτη συνάντηση με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 7 Φεβρουαρίου, στις 11:00 το πρωί, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.
Ορχήστρα νέων ετοιμάζει ο Δήμος Μυτιλήνης
ΒΙΒΛΙΟ

Το 10ο βιβλίο του Τάσσου Σταθόπουλου

H ιστορία από την ίδρυση του Συλλόγου μέχρι σήμερα
Το 10ο βιβλίο του Τάσσου Σταθόπουλου
ΜΟΥΣΙΚΗ

«Μουσικός Φεβρουάριος» στις Οινούσσες με τους Morning Glory

Συναυλία με ελεύθερη είσοδο την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026 στο Πνευματικό Κέντρο
«Μουσικός Φεβρουάριος» στις Οινούσσες με τους Morning Glory
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία «επίκαιρα»

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
Βιβλία «επίκαιρα»
ΜΟΥΣΙΚΗ

Μια μοναδική μουσική εμπειρία με τον Ματθαίο Τσαχουρίδη στη Λέσβο

Μεγάλη μουσική βραδιά στο Κτήμα Οινοφόρος το Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2026 με έναν καλλιτέχνη διεθνούς εμβέλειας
Μια μοναδική μουσική εμπειρία με τον Ματθαίο Τσαχουρίδη στη Λέσβο
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Με φωτογραφίες για τον «Τόπο» υποδέχεται το 2026 η ΦΕΜ

Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας και εγκαίνια ομαδικής έκθεσης τη Δευτέρα
Με φωτογραφίες για τον «Τόπο» υποδέχεται το 2026 η ΦΕΜ
ΘΕΑΤΡΟ

Aνεβαίνει ξανά η κωμωδία «Μπότοξ ΑΙ …κι αλίμονο στα νιάτα»

Γέλιο με… τεχνητή νοημοσύνη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
Aνεβαίνει ξανά η κωμωδία «Μπότοξ ΑΙ …κι αλίμονο στα νιάτα»
ΒΙΒΛΙΟ

Εργαστήριο για την τεχνική βιβλιοδεσίας Secret Belgian

Το Σάββατο 24 Ιανουαρίου από 12:30 ως 3:30μ.μ. στο εργαστήριο καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας και χαρακτικής tortuguita
Εργαστήριο για την τεχνική βιβλιοδεσίας Secret Belgian
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ένα φαγκότο στα σχολεία της Λέσβου

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μουσικό Κλειδί» του Φεστιβάλ Μολύβου σε πλήρη εξέλιξη σε όλο το νησί
Ένα φαγκότο στα σχολεία της Λέσβου
ΘΕΑΤΡΟ

«Ο Κουρέας της Σεβίλλης» στη Μυτιλήνη

Μια όπερα… αλλιώς, για παιδιά την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου
«Ο Κουρέας της Σεβίλλης» στη Μυτιλήνη
ΘΕΑΤΡΟ

Ανοίγει η αυλαία για τη ΦΕΣΤΙΒΑΛίτσα του Δήμου Μυτιλήνης

Πρόσκληση συμμετοχής σε σχολεία και ερασιτεχνικές παιδικές και εφηβικές θεατρικές ομάδες για το Παιδικό Θεατρικό Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί από τις 28 έως τις 30 Ιουνίου 2026 στο Δημοτικό Θέατρο
Ανοίγει η αυλαία για τη ΦΕΣΤΙΒΑΛίτσα του Δήμου Μυτιλήνης
ΒΙΒΛΙΟ

Από τη Λέσβο στη Ρουμανία ένα βιβλίο για τη ζωή της Αγίας Θωμαΐδας

Το έργο του π. Αθανάσιου Γιουσμά κυκλοφόρησε στη ρουμανική γλώσσα και φιλοδοξεί να κάνει ευρύτερα γνωστή την Αγία του τόπου μέσα από αφήγηση και ιστορικά στοιχεία
Από τη Λέσβο στη Ρουμανία ένα βιβλίο για τη ζωή της Αγίας Θωμαΐδας