× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Τα καταστήματα εστίασης της Λέσβου, προσπαθούν να συγκρατήσουν τις τιμές»

Ελάχιστες αυξήσεις έχουν σημειωθεί, δηλώνει ο Νίκος Γιαννάκας από το Σύλλογο Εστίασης «Ασπίδα», σε σχέση με την τεράστια άνοδο των τιμών. Στα 3,30 η πίτα με γύρο στη Μυτιλήνη

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 1/4/2022

«Τα καταστήματα εστίασης της Λέσβου, προσπαθούν να συγκρατήσουν τις τιμές»

Προσπάθεια συγκράτησης των τιμών στα καταστήματα εστίασης, καφέ και διασκέδασης, καταβάλουν σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου ΑΣΠΙΔΑ Νίκο Γιαννάκα, όλοι οι επιχειρηματίες του κλάδου παρά το γεγονός ότι βάλλονται από παντού με τεράστιες αυξήσεις στις πρώτες ύλες, στην ενέργεια και στα καύσιμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» ο κός Γιαννάκας επισήμανε ότι μέχρι στιγμής οι αυξήσεις που έχουν σημειωθεί στα καταστήματα εστίασης είναι πολύ μικρές και όχι σε όλα τα προϊόντα, σημείωσε όμως ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για το μέλλον.

«Το μόνο προϊόν εστίασης στο οποίο υπάρχει αρκετά μεγάλη αύξηση είναι το σουβλάκι, όπου η πίτα γύρος έχει φτάσει στα 3,20 με 3,30 ευρώ, όταν πριν λίγο καιρό η τιμή δεν ξεπερνούσε τα 2,80. Βέβαια οφείλουμε να τονίσουμε πως αυξήσεις στα σουβλάκια έχουμε σε όλη τη χώρα και μάλιστα στα μεγάλα αστικά κέντρα η πίτα γύρος ξεπερνάει σε κάποιες περιπτώσεις τα 4 ευρώ».

Αναφερόμενος ο Νίκος Γιαννάκας στις αυξήσεις των προϊόντων και πόσο αυτό επιβαρύνει την καθημερινότητα των καταστημάτων εστίασης σημείωσε πως από την αρχή της πανδημίας έως σήμερα σε ορισμένα προϊόντα όπως για παράδειγμα το ηλιέλαιο οι τιμές έχουν τετραπλασσιαστεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το ηλιέλαιο από 9 ευρώ τα δέκα λίτρα, που αγοράζαμε πριν την πανδημία, πριν ένα χρόνο πήγε στα 15 ευρώ και σήμερα έχει εκτοξευθεί στα 33 ευρώ.

Έχουμε κάνει ορισμένες συναντήσεις με τα μέλη μας προκειμένου να συζητήσουμε το θέμα των τιμών. Η αλήθεια είναι πως όλοι είναι σε δύσκολη θέση και εγκλωβισμένοι σε μια κατάσταση αδιέξοδη. Ξέρουμε καλά πως αν ανεβάσουμε τις τιμές στα προϊόντα μας, ανάλογα με τις αυξήσεις που έχουν γίνει, τότε οι πελάτες μας δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν. Αν πάλι αφήσουμε τις τιμές όπως είναι σήμερα, τότε θα είναι σαν να χαρίζουμε τα προϊόντά μας, χωρίς το παραμικρό κέρδος. Θα μπορούσαμε βέβαια να μικρύνουμε τις μερίδες του φαγητού ή να υποβαθμίσουμε την ποιότητά του, όμως αυτό κανένας σοβαρός επαγγελματίας δεν θέλει να το κάνει».

Σε περίπτωση που προχωρήσουν οι αυξήσεις, σημείωσε ο πρόεδρος της «Ασπίδας» πλέον ο μέσος όρος του λογαριασμού για να βγει μια τετραμελής οικογένεια σε μια ταβέρνα από 60 με 65 ευρώ που είναι σήμερα θα εκτοξευθεί στα 80 ευρώ και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό υπό τις παρούσες συνθήκες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως ανέφερε ο Νίκος Γιαννάκας εκτός από την αύξηση των πρώτων υλών, η αύξηση των λογαριασμών ρεύματος, οι περιβαλλοντικοί φόροι και τα οικολογικά προϊόντα που αναγκάζονται να προμηθεύονται τα καταστήματα ανεβάζουν ακόμη περισσότερο το κόστος λειτουργίας της επιχείρησης, σε μία περίοδο, όπως είπε που δεν υπάρχει καμία απολύτως στήριξη από την πολιτεία.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Νίκος Γιαννάκας αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο επιβολής έξτρα χρέωσης στα προϊόντα ντελίβερυ. Όπως σημείωσε σε όλη την Ελλάδα, εδώ και αρκετό καιρό έχει εφαρμοστεί χρέωση στην κατ’ οίκον διανομή και πιθανόν το επόμενο διάστημα αυτό να εφαρμοσθεί και στη Λέσβο.

«Η αύξηση των τιμών στα καύσιμα και τα έξοδα που αφορούν στη συντήρηση και στο σέρβις στα μηχανάκια που χρησιμοποιούμε, έχουν ανεβάσει πολύ το κόστος του ντελίβερι και πιστεύω ότι θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή. Ίσως η προσθήκη μιας μικρής χρέωσης για τις παραγγελείες που αφορούν μικρά ποσά θα ήταν δίκαιο από το να βάλει κανείς επιπλέον χρέωση σε όλα τα προϊόντα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος ο Νίκος Γιαννάκας στα μέτρα που θα μπορούσε να λάβει η πολιτεία σημείωσε πως ένα καλό πρώτο βήμα θα ήταν η μείωση και ο μηδενισμός του Ειδικού Φόρου στα προϊόντα που έχει επιβληθεί και η μείωση ή προσωρινός μηδενισμός του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, ώστε να συγκρατηθεί το κύμα των αυξήσεων.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Φεύγει το «Διαγόρας» έρχεται το «Νήσος Ρόδος»

Λύση στην αυξημένη κίνηση στην γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη η δρομολόγηση του πλοίου Ro – Pax της Hellenic Seaways
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αναδιάταξη στόχων και περισσότερους πόρους για την ΚΑΠ

Παρέμβαση του πρώην γενικού γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Χαράλαμπου Κασίμη στο συνέδριο της GAIA Επιχειρείν
ΕΡΓΑΣΙΑ

Δυο θέσεις στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου

Μέχρι τις 12 Μαΐου η υποβολή των αιτήσεων
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέα Αριστερά: Η κυβέρνηση μοίρασε τις αγροτικές επιδοτήσεις σε ημετέρους

«Για τον κ. Αυγενάκη οι αγρότες του Βορείου Αιγαίου είναι ήσσονος σημασίας» σημειώνει ανακοίνωση του κόμματος
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ξανά Ασφαλιστικά μέτρα από τους 26 συμβασιούχους covid της Μυτιλήνης

Επέστρεψαν στις δικαστικές αίθουσες οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν στις 23 Απριλίου αφού έχασαν τον πρώτο κύκλο των Ασφαλιστικών Μέτρων. Στο πλευρό τους Χριστόφας, Κατζανός και Καρασάββας
ΓΕΥΣΗ

«Roll ice and more», παγωτό σε άλλη διάσταση!

Το νέο κατάστημα με φρέσκο παγωτό και ατελείωτες άλλες γευστικές δροσερές επιλογές έρχεται στη Μυτιλήνη στην οδό Κουντουριώτη 63 από την Παρασκευή 3 Μαΐου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Master Chef στη Λέσβο με γεύσεις και μεράκι

Ο Σύλλογος Ασπίδα, οι Δήμοι Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, σε συνεργασία με την παραγωγή της εκπομπής έφεραν σε πέρας ένα μεγάλο εγχείρημα
ΑΓΟΡΑ

Utopia Concept Store: Μια ουτοπία για δώρα στο κέντρο της πόλης

Στο νέο κατάστημα Utopia Concept Store θα βρείτε μοναδικά δώρα από την Άννα και τη Χρύσα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αδιαφορία για τους νησιώτες παραγωγούς

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ΟΠΕΚΕΠΕ «ξέχασαν» να πληρώσουν τις επιδοτήσεις του Ειδικού Προγράμματος Στήριξης της Αγροτικής Παραγωγής στα Μικρά Νησιά του Αιγαίου
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΑΓΡΟΤΕΣ

Σφαγή... των νησιωτών αγροτών στα οικολογικά σχήματα

Άγριο ψαλίδισμα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ αποκαλύπτουν οι πληρωμές που βρίσκονται σε εξέλιξη σήμερα Μεγάλη Τρίτη
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

«Πετούν στα σύννεφα» οι τιμές του πασχαλινού τραπεζιού

Σημαντικές αυξήσεις για τρίτη συνεχόμενη χρονιά καταγράφονται σε αρνί, κατσικάκι, κρέατα, τσουρέκια και άλλα είδη που συνθέτουν το γιορτινό γεύμα της Κυριακής του Πάσχα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Εργατική Πρωτομαγιά, για τους αγρότες της Λέσβου

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων καλεί τους αγρότες να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις του Εργατικού Κέντρου τη Μεγάλη Τετάρτη στις 11 το πρωί στην Πλατεία Σαπφούς