× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τον Απρίλη με ηλεκτρονική κάρτα το επίδομα βενζίνης

Οι φορολογούμενοι με εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ, θα πάρουν επιδότηση έως 40 ευρώ για να αγοράσουν βενζίνη. Μπόνους για όσους κάνει χρήση άυλης κάρτας.

Δημοσίευση 20/3/2022

Τον Απρίλη με ηλεκτρονική κάρτα το επίδομα βενζίνης
' χρόνος ανάγνωσης

Με τη μορφή ηλεκτρονικής κάρτας στα πρότυπα του freedom pass θα δοθεί το επίδομα στα καύσιμα στους δικαιούχους, όπως ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης κατά την εξειδίκευση των μέτρων στήριξης κατά της ακρίβειας που είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης την Τετάρτη.

Οι ενδιαφερόμενοι, για να λάβουν την κάρτα θα εισέρχονται χρησιμοποιώντας μόνο τους κωδικούς τους στο Taxisnet σε ηλεκτρονική πλατφόρμα αναμένεται να βγει στον «αέρα» το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι δικαιούχοι που δεν έχουν smartphones και αδυνατούν να χρησιμοποιήσουν την άυλη κάρτα μπορούν να λάβουν το ποσόν της επιδότησης στον τραπεζικό λογαριασμό που θα έχουν υποδείξει.

Τα 40 ευρώ της κάρτας μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά το δοκούν από τον εκάστοτε δικαιούχο. Δηλαδή, είτε να χρησιμοποιήσει ολόκληρο το ποσό σε ένα γέμισμα, είτε να το αξιοποιεί τμηματικά σε παραπάνω από μια συναλλαγή σε πρατήριο, πάντα εντός του τριμήνου από τον Απρίλιο έως και τον Ιούνιο. Η επιδότηση καλύπτει το σύνολο των καυσίμων που προμηθεύεται κανείς από τα βενζινάδικα, δηλαδή τη βενζίνη, το πετρέλαιο κίνησης και το υγραέριο, έως την ποσότητα των 180 λίτρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για την λήψη της κάρτας, το φυσικό πρόσωπο θα δηλώσει σε σχετική πλατφόρμα στο gov.gr το όχημα για το οποίο λαμβάνει την ενίσχυση. Η επιδότηση υπολογίστηκε για αγορές 60 λίτρα καυσίμων μηνιαίως και ισούται με 22 λεπτά το λίτρο. Σύνολο περί τα 40 ευρώ. Δηλαδή 0,22 ευρώ επί 180 λίτρα ίσον 39,60 ευρώ.

Οι κάτοικοι νησιωτικών περιοχών θα επιδοτηθούν με 50 ευρώ (επιδότηση 28 λεπτά το λίτρο για 180 λίτρα βενζίνης).

Για ιδιοκτήτες μοτοσικλετών, η επιδότηση ανέρχεται σε 30 ευρώ σε ηπειρωτική και 35 ευρώ σε νησιωτική περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ύψος της ανωτέρω επιδότησης υπολογίζεται σε 130 εκατ. ευρώ.

Παραδείγματα

Με 2,10 ευρώ η βενζίνη σε ηπειρωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,88 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-Με 2,20 ευρώ η βενζίνη σε ηπειρωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,98 ευρώ.

-Mε 1,95 ευρώ το πετρέλαιο κίνησης σε ηπειρωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει το πετρέλαιο κίνησης, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,73 ευρώ.

-Με 2,25 ευρώ η βενζίνη σε νησιωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,97 ευρώ.

Ντίζελ κίνησης
Επιδοτείται και η τιμή πώλησης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (diesel) για τον Απρίλιο.

-Η επιδότηση αφορά 12 λεπτά το λίτρο στην πηγή, έτσι ώστε το όφελος στην τελική τιμή (συνυπολογίζοντας τον ΦΠΑ) να ανέλθει σε 15 λεπτά το λίτρο.

-Επιπλέον δίνεται κατά τον μήνα Απρίλιο αποζημίωση ειδικού σκοπού στις υπηρεσίες ταξί (ΚΑΔ 49.32 και ΚΑΔ 52.21.29.01) ύψους 200 ευρώ, ώστε να καλυφθεί το αυξημένο κόστος καυσίμου Μαρτίου και Απριλίου.

Η διαδικασία 

Βήμα 1ο: Ο ενδιαφερόμενος μπαίνει με τους κωδικούς του στο Taxisnet στην πλατφόρμα gov.gr και χωρίς να έχει την υποχρέωση να υποβάλει δικαιολογητικά ή αποδείξεις, δηλώνει το όχημα για το οποίο αιτείται επιδότηση, τον αριθμό του κινητού του, τη διεύθυνση e-mail του και το IBAN του τραπεζικού του λογαριασμού κατά το πρότυπο που είχε εφαρμοστεί στη χορήγηση του freedom pass.

Βήμα 2ο: Διενεργείται η διασταύρωση των στοιχείων και οι αιτούντες λαμβάνουν SMS και e-mail για την ενεργοποίηση της κάρτας και τις οδηγίες χρήσης της.

Βήμα 3ο: Η άυλη κάρτα αποθηκεύεται στο ψηφιακό πορτοφόλι του κινητού (smartphone) και χρησιμοποιείται για ηλεκτρονικές συναλλαγές και ανέπαφα σε όλες τις συναλλαγές με τερματικά POS. Δεδομένου ότι είναι προπληρωμένη και όχι πιστωτική, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πρατήρια με το σήμα της MasterCard

Η κάρτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί εντός του τριμήνου από τον Απρίλιο έως και τον Ιούνιο και η χρήση της μπορεί να γίνει και εφάπαξ, δηλαδή για ένα μόνο γέμισμα, εάν το επιθυμεί ο χρήστης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επεσήμανε πως το ύψος της επιδότησης μπορεί να αξιοποιηθεί συνολικά σε ένα γέμισμα και όχι σταδιακά. Όπως είπε το μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί για δύο αυτοκίνητα για το ζευγάρι μιας οικογένειας, εάν το κάθε όχημα ανήκει σε ξεχωριστό ΑΦΜ ιδιοκτήτη, σημειώνοντας πως εάν υπάρχει συνιδιοκτησία, τότε η επιδότηση αφορά μόνο ένα αυτοκίνητο.

«Θα σκεφθούμε και ένα κίνητρο, ώστε όποιος χρησιμοποιεί την άυλη κάρτα για την επιδότηση βενζίνης να έχει ένα bonus», είπε ο κ. Σκυλακάκης , δίχως ωστόσο να ανακοινώσει επισήμως το επιπλέον ποσοστό της έκπτωσης στην τιμή της βενζίνης, που θα δικαιούται όποιος κάνει χρήση του μέτρου.

«Πρέπει να στηρίξουμε τους πιο ευάλωτους. Είμαστε ακόμη σε έλλειμμα, μικρότερο φέτος, αλλά έλλειμμα. Δεν έχουμε πάρει ακόμη επενδυτική βαθμίδα, φθάνουμε ένα κλικ από την επενδυτική βαθμίδα, αλλά δεν το έχουμε. Συνεπώς οι δυνατότητες μας είναι συγκεκριμένες και πεπερασμένες και κυρίως δεν ξέρουμε και το βάθος αυτής της κρίσης του πολέμου», επεσήμανε ο κ. Σκυλακάκης.

[ΠΗΓΗ]
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Βουλιάζει» το λιανεμπόριο του Βορείου Αιγαίου

Πτώση τζίρου το πρώτο εξάμηνο του 2025 δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλαδική απεργία στον δημόσιο τομέα στις 28 Αυγούστου

Με απόφαση της ΑΔΕΔΥ οι εργαζόμενοι στο δημόσιο απεργούν κατά την ημέρα στην εισαγωγή στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου που αφορά το πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Στον όμιλο Vivartia η εταιρεία Ελαΐτις

Η μεγάλη επιχείρηση της Λέσβου που δραστηριοποιείται στον τομέα του catering μπήκε υπό την «ομπρέλα» του μεγάλου ελληνικού ομίλου τροφίμων
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα μείωση των ανέργων στο Βόρειο Αιγαίο τον Ιούλιο

Με ρυθμό 6,19% υποχώρησε ο αριθμός των των εγγεγραμμένων ανέργων στη ΔΥΠΑ
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταρροϊκός πυρετός πλήττει τα κοπάδια στην ηπειρωτική Ελλάδα

Τριπλός κίνδυνος για την κτηνοτροφία της Λέσβου και της Λήμνου: αφθώδης πυρετός, ευλογιά των προβάτων και τώρα καταρροϊκός πυρετός – Άμεση ανάγκη στελέχωσης των υπηρεσιών με κτηνιάτρους
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξεκινά η τρίτη διαβροχή κατά του δάκου στη Λέσβο

Από τις 25 Αυγούστου η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου εντείνει τις προσπάθειες για την προστασία της ελαιοπαραγωγής
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Δεν παραλαμβάνουμε ημιτελή έργα» ξεκαθαρίζει ο Κώστας Μουτζούρης

Στόχος η διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας και η ολοκλήρωση κρίσιμων έργων- Ποια «τρέχουν» είπε εφ' όλης της ύλης στο «Ν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Από τον Μανταμάδο έως το Μόλυβο για βουτιές, εξερεύνηση, διάβασμα, μεζέδες και ύπνο

Βουνό… γιαλό πηγαίνουμε κι όλο ομορφιές γευόμαστε
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Γιορτή κρασιού στον Αγιο Δημήτριο Λήμνου

Την Δευτέρα 18 Αυγούστου στις 9.00 το βράδυ
ΕΛΛΑΔΑ

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως τις 22 Αυγούστου

Θα καταβληθούν 53,68 εκατ. ευρώ σε 67.677 δικαιούχους