× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πόσο ψηλά θα φτάσουν οι τιμές του ελαιολάδου;

Λοκομοτίβα το πυρηνέλαιο και τα βιομηχανικά ελαιόλαδα

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 18/3/2022

Πόσο ψηλά θα φτάσουν οι τιμές του ελαιολάδου;

Τα βιομηχανικά ελαιόλαδα αναδεικνύονται στην λοκομοτίβα που τραβάει προς τα πάνω τις τιμές του ελαιολάδου στην λεκάνη της Μεσογείου, καθώς εντείνεται η ανησυχία μεταξύ των καταναλωτών για ελλείψεις στην αγορά λιπαρών ουσιών και ιδιαίτερα φυτικών ελαιών.

Η άνοδος των τιμών εκ των πραγμάτων θα οδηγήσει σε περιορισμό της ζήτησης, ωστόσο όσο συνεχίζεται η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία δύσκολα θα δούμε αποκλιμάκωση των τιμών στα βιομηχανικά ελαιόλαδα και τα πυρηνέλαια. Σήμερα Παρασκευή 18 Μαρτίου, στις 5.00 το απόγευμα, η μέση χονδρική τιμή του βιομηχανικού άσσου στην Ισπανία είχε διαμορφωθεί στα 3,50 ευρώ ανά κιλό, όταν στα τέλη του Φεβρουαρίου βρίσκονταν στα 3,00 ευρώ ανά κιλό. Η άνοδος των τιμών στα βιομηχανικά ελαιόλαδα πιέζει προς τα πάνω τις τιμές του παρθένου και του έξτρα παρθένου ελαιολάδου.

Αυτή την εβδομάδα κυριάρχησαν οι τάσεις σταθεροποίησης, σε υψηλά επίπεδα, των τιμών του παρθένου και του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ισπανία. Σήμερα Παρασκευή στις 5.00 το απόγευμα η μέση χονδρική τιμή του παρθένου ελαιολάδου βρίσκεται στα 3,54 ευρώ, όταν ένα μήνα πριν βρίσκονταν λίγο πάνω από τα 3,00 ευρώ. Η μέση χονδρική τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ισπανία - όλη την εβδομάδα -κυμάνθηκε από τα 3,63 ευρώ ως τα 3,71 ευρώ ανά κιλό. Σήμερα Παρασκευή, στις 5.00 το απόγευμα, η τιμή είχε διαμορφωθεί στα 3,69 ευρώ ανά κιλό.
  
Που θα πάνε οι τιμές;

 Θα αυξηθούν περαιτέρω οι τιμές του ελαιολάδου ή όχι; Αυτό είναι το ερώτημα που ταλανίζει ελαιοπαραγωγούς, εμπόρους και τυποποιητές τις τελευταίες δύο εβδομάδες σε όλη την Μεσόγειο.

Οι ελλείψεις ηλιελαίου στην αγορά, (εμφανέστατες και στην Ελλάδα), ανεβάζουν τις τιμές του ελαιολάδου. Ωστόσο υπάρχει ένα όριο πάνω από το οποίο θα ξεκινήσει ραγδαία κάμψη της κατανάλωσης που θα οδηγήσει σε κάμψη τις τιμές. Δεν πρέπει κανείς να ξεχνά πως το ελαιόλαδο είναι μια ακριβή λιπαρή ουσία, που καλύπτει μόλις το 3% των παγκόσμιων διατροφικών αναγκών και καταναλώνεται από ένα πολύ μικρό τμήμα του πληθυσμού του πλανήτη. Κατά συνέπεια μπορεί εύκολα να αντικατασταθεί από σπορέλαια, μαργαρίνες, βούτυρα κλπ.
 
Οι μέσες τιμές χονδρικής
 
Τα στοιχεία του Ιταλικού Ινστιτουτού του Ismea που παρουσιάζουν τις μέσες τιμές του ελαιολάδου, από 8 ως 15 Μαρτίου, δείχνουν σταθεροποιητικές τάσεις σε σχέση με την πρώτη εβδομάδα του μήνα. Όμως οι τιμές αυτές είναι πολύ υψηλές σε σχέση με την αντίστοιχη εβδομάδα του Μαρτίου του 2021. Στην Ισπανία οι τιμές είναι αυξημένες από 19,2% (έξτρα παρθένο) ως 45,2% (ραφιναρισμένο πυρηνέλαιο).

Στην Ελλάδα οι τιμές ήταν αυξημένες από 19,9% (έξτρα παρθένο) ως 44,4% (βιομηχανικό πεντάρι). Κέρδη 18,4% καταγράφει το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και στην Τυνησία.  Στην Ιταλία η δεύτερη βδομάδα του Μαρτίου έκλεισε με κέρδη 42,6% για τα βιομηχανικά ελαιόλαδα και τα 12,2% για τα παρθένα ελαιόλαδα σε ετήσια βάση. Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στην Ιταλία σημείωσε κάμψη της μέσης τιμής του κατά 10,9% σε ετήσια βάση. Βέβαια η τιμή του Ιταλικού έξτρα παρθένου ήταν στα 4,18 ευρώ το κιλό, όταν η τιμή για την ίδια ποιοτική κατηγορία στην Ισπανία ήταν στα 3,43 ευρώ, στην Ελλάδα στα 3,41 ευρώ και στην Τυνησία στα 3,38 ευρώ ανά κιλό.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Στο διαλυτήριο του Αλί Αγά μεταφέρεται το «Ταξιάρχης»

Το πλοίο που έγραψε την δική του ιστορία στις άγονες γραμμές του βορείου Αιγαίου οδεύει προς τον τελευταίο του προορισμό
ΕΛΛΑΔΑ

Δείτε τι πληρώνεται από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ

2,26 δισ. ευρώ θα καταβληθούν σε 4.160.170 δικαιούχους, από τις 25 έως 29 Σεπτεμβρίου
ΕΛΛΑΔΑ

Πληρώνει 9,00 ευρώ στον παραγωγό το αγουρέλαιο

Ελαιοτριβείο στην Λακωνία δίνει τον τόνο στην εγχώρια αγορά του ελαιολάδου, ενώ στην Ισπανία διερωτώνται αν έπιασαν ταβάνι οι τιμές
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πάει Καβάλα το οχηματαγωγό «Ιωσήφ»

Σύμφωνα με ανακοίνωση της πλοιοκτήτριας εταιρείας το οχηματαγωγό πλοίο θα προσεγγίσει το λιμάνι της Καβάλας στις 8.30 το βράδυ της Κυριακής
ΕΡΓΑΣΙΑ

«Δεν θα περάσει το αντεργατικό τερατούργημα και η κατάργηση του 8ώρου»

Πολύς κόσμος στην απεργιακή συγκέντρωση
ΕΡΓΑΣΙΑ

Σημαντική μείωση της δηλωμένης ανεργίας στο Βόρειο Αιγαίο

Ωστόσο ο μέσος όρος των ανέργων στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου παραμένει πάνω από τα επίπεδα του 2019
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Γέμισαν... τα ταμεία Ιούνιο και Ιούλιο

Εντυπωσιακά μεγάλη αύξηση τζίρου για καταλύματα και εστίαση στη Λέσβο
ΚΟΣΜΟΣ

Οι Έλληνες δουλεύουν τις περισσότερες ώρες στην ΕΕ

Δείτε ποιοι Ευρωπαίοι δουλεύουν τις λιγότερες ώρες σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αμερικάνοι τουρίστες στη Μυτιλήνη

Ήρθαν την Τετάρτη το πρωί με το κρουαζιερόπλοιο NAUTICA
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νέες διαβουλεύσεις για το κτηματολόγιο

Προσπάθειες να λυθεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με συναίνεση των ιδιοκτητών ακινήτων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πήγε για συντήρηση το «Διαγόρας»

Το «Blue Star Myconos» ανέλαβε την εξυπηρέτηση των άγονων γραμμών του Βορείου Αιγαίου
ΕΡΓΑΣΙΑ

Θέσεις εργασίας στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου

Δείτε αναλυτικά τις ειδικότητες που ζητούνται