× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Να μπει πλαφόν τιμής στις πετρελαϊκές εταιρείες, όχι στα πρατήρια»

Στην αύξηση των τιμών στα καύσιμα, στο αίτημα για κατάργηση του Ειδικού Φόρου αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα πρατήρια, αναφέρθηκε ο πρόεδρος των βενζινοπωλών Λέσβου Νίκος Βελετάκης

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 15/3/2022

«Να μπει πλαφόν τιμής στις πετρελαϊκές εταιρείες, όχι στα πρατήρια»
' χρόνος ανάγνωσης

Στις δυσκολίες επιβίωσης και στην αφόρητη καθημερινότητα των πρατηριούχων καυσίμων του νησιού μας, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» ο πρόεδρος των πρατηριούχων Λέσβου Νίκος Βελετάκης.

Όπως σημείωσε ο κος Νίκος Βελετάκης, τους τελευταίους μήνες οι αυξήσεις είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο ενώ πρόσθεσε πως κάθε φορά που τα πρατήρια κάνουν νέες παραλαβές καυσίμων αναγκάζονται να ανεβάσουν τιμες τους. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο πρατηριούχος είναι  αντιμέτωπος με τον καταναλωτή, με το φίλο και συμπολίτη που έρχεται στο πρατήριο να βάλει βενζίνη και πετρέλαιο ή να παραγγείλει πετρέλαιο για το σπίτι του. Είναι φυσικό όταν βλέπει κανείς ότι η βενζίνη αυξάνεται κάθε μέρα και ότι χθες έβαλε καύσιμα με 2 ευρώ το λίτρο και σήμερα με 2,10 να εκνευρίζεται και να φτάνει στα όρια του. Ο πρώτος που γίνεται αποδέκτης αυτής της κατάστασης είναι ο πρατηριούχος». 

Αναφερόμενος ο Νίκος Βελετάκης στο μέλλον  και το πως θα κινηθεί η αγορά το επόμενο διάστημα σημειώνει πως τα πάντα είναι ρευστά και κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να κάνει προβλέψεις εν μέσω πολέμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι πολεμικές συρράξεις άλλα και όλα τα έκτακτα γεγονότα στον πλανήτη επηρεάζουν σημαντικά την τιμή των καυσίμων και ο άμεσος αποδέκτης αυτής της της αλλαγής είναι πάντα ο καταναλωτής. Σήμερα η μέση τιμή στη Λέσβο είναι 2,08 ωστόσο υπάρχουν αποκλίσεις από πρατήριο σε πρατήριο ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και η κατανάλωση που  έχει ένα πρατήριο και πόσο συχνά προμηθεύεται καύσιμα. Στην πόλη πιθανόν τελευταία λόγω των συχνών παραλαβών η τιμή να είναι πιο αυξημένη από  πρατήρια που είναι σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως στην Άντισσα, στην Πέτρα και η κατανάλωση είναι μικρότερη».   

Αναφερόμενος ο Νίκος Βελετάκης στο πάγιο αίτημα της μείωσης των φόρων και κυρίως του Ειδικού Φόρου Καυσίμων, τουλάχιστον για το διάστημα που επικρατεί αυτή η κατάσταση, σημείωσε ότι οι πρατηριούχοι και κυρίως τα μικρά καταστήματα που ανήκουν σε ιδιώτες και όχι σε εταιρείες, είναι εκείνα που πλήττονται κατά κύριο λόγο από αυτή την κατάσταση.

«Ο πρατηριούχος, σημείωσε, πληρώνει τόσο μεγάλους φόρους, που στην ουσία είναι σαν να έχει συνέταιρο το ελληνικό δημόσιο στην επιχείρησή του. Από εκεί και πέρα ο Ειδικός Φόρος Καυσίμων από τότε που επιβλήθηκε στη χώρα μας, έχει αυξήσει σημαντικά τις τιμές. Σήμερα αν δεν είχαμε τον Ειδικό Φόρο η τιμή της αμόλυβδης θα ήταν κοντά στο 1,10 ευρώ το λίτρο, τιμή πολύ διαφορετική  από αυτή που βλέπουμε σήμερα στα πρατήρια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Νίκος Βελετάκης αναφέρθηκε στο πλαφόν που ετοιμάζεται να επιβάλει η κυβέρνηση στις τιμές των καυσίμων με κριτήριο σύγκρισης το Σεπτέμβριο του 2021. «Εάν προχωρήσει αυτό, σημειώνει ο πρόεδρος των πρατηριούχων πολύ φοβάμαι ότι θα δούμε πολύ πιο υψηλές τιμές το επόμενο διάστημα με βάση πάντα το κέρδος των πρατηριούχων. Για να είναι αποτελεσματικό το μέτρο και να υπάρξει σοβαρός έλεγχος στην αγορά, η κυβέρνηση πρέπει να επιβάλει πλαφόν στις τιμές των πετρελαϊκών εταιρειών και όχι στην τιμή του βενζινάδικου. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα»

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΟΡΑ

Σταθερές οι τιμές, αλλά ρευστή η αγορά καυσίμων

Ο πρόεδρος των πρατηριούχων Λέσβου Γιώργος Μαλλής μιλά για το πετρέλαιο θέρμανσης, τη ζήτηση και τις διακυμάνσεις στις τιμές
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
ΑΓΡΟΤΕΣ

Απογραφή κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων έως 31 Δεκεμβρίου

Πρόστιμο 200 ευρώ θα πληρώσουν όσοι προχωρήσουν στην απογραφή μετά το τέλος του χρόνου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ψηλαφίζοντας την κτηνοτροφία του μέλλοντος

Η Ένωση Κτηνοτρόφων Προβάτου Φυλής Λέσβου δείχνει στην πράξη την κατεύθυνση που μπορεί και πρέπει να ακολουθήσει η πρωτογενή παραγωγή του νησιού
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΡΟΤΕΣ

«Χωρίς συνενώσεις οι συνεταιρισμοί της Λέσβου δεν έχουν μέλλον»

Το μέλος του Δ.Σ. του Συνεταιρισμού ΚΑΠΗΣ Αχιλλέας Κιαχαγιάς μίλησε το ραδιοφωνικό σταθμό 99 fm ΣΤΟ ΝΗΣΙ και την εκπομπή «Μιλάμε Οικονομικά»
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Τρεις νέες βάσεις δεδομένων για τα χρέη πολιτών και επιχειρήσεων

Υπουργείο Οικονομίας και Τράπεζα της Ελλάδος δημιουργούν σύστημα «νέων Τειρεσιών» για πλήρη εικόνα των οφειλών
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Σε νευρική κρίση... οι τιμές του ελαιολάδου

Αστάθεια στις τιμές, πτώση της ποιότητας και μειωμένη ζήτηση στις μεσογειακές αγορές
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΚΟΣΜΟΣ

Στις 250.000 η παραγωγή ελαιολάδου στην Τουρκία

Πρόβλημα για τους παραγωγούς της χώρας το υψηλό κόστος παραγωγής
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επιστρέφει το «Τάλως» στο Βόρειο Αιγαίο

Νέος σχεδιασμός των δρομολογίων για να εξυπηρετηθεί η μεταφορά ζωοτροφών από το λιμάνι της Καβάλας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Κεντρικός ο ρόλος του λογιστή από τα Γιαννιτσά

Συνεχίστηκαν οι απολογίες των κατηγορουμένων για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ο «χάρτης» πληρωμών από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ

Το ποσό των 2,42 δις ευρώ θα πληρωθούν σε 4,29 εκατομμύρια δικαιούχους ως τις 31 Οκτωβρίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πρώτος σε ψήφους ο Ιγνάτης Μανάβης στο Συνεταιρισμό Στύψης

Δείτε εδώ αναλυτικά τα αποτελέσματα των εκλογών που έγιναν την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου