× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αυξάνεται το διοικητικό κόστος των αγροτικών επιδοτήσεων

Λιγότερα κέντρα υποδοχής δηλώσεων θέλει ο ΟΠΕΚΕΠΕ

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 2/3/2022

Αυξάνεται το διοικητικό κόστος των αγροτικών επιδοτήσεων
' χρόνος ανάγνωσης

Να μειώσει το αριθμό των κέντρων υποδοχής δηλώσεων (ΚΥΔ), δηλαδή των γραφείων που συντάσσουν κάθε χρόνο τις αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης των αγροτών, επιδιώκει ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος προκηρύχθηκε διαγωνισμός (βλέπε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος) για την πιστοποίηση των ΚΥΔ. Στο διαγωνισμό τίθενται νέες προϋποθέσεις που αυξάνουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, φυσικά η διαδικασία αυτή θα οδηγήσει σε αύξηση του κόστους υποβολής των αιτήσεων για τις αγροτικές επιδοτήσεις.



Οι νέες προϋποθέσεις αυξάνουν το πάγιο κόστος λειτουργίας κάθε ΚΥΔ, κι αυτό θα οδηγήσει τους ιδιοκτήτες τους σε έναν ανταγωνισμό προκειμένου να προσελκύσουν τους πιο μεγάλους αγρότες, Η μεγάλη μάζα των μικρών αγροτών θα κληθεί να πληρώσει ένα μεγαλύτερο ποσό από αυτό που πλήρωνε τα προηγούμενα χρόνια. Κι ίσως να υπάρξει ένας αριθμός μικρών παραγωγών για τον οποίο θα είναι ασύμφορη η κατάθεση αίτησης για την λήψη επιδότησης. Άλλωστε κάθε αγρότης κάθε χρόνο εκτός από το κόστος σύνταξης της αίτησης, πληρώνει την ασφάλιση της καλλιέργειας του στον ΕΛΓΑ και φόρο εισοδήματος για τις επιδοτήσεις που έλαβε αν η οικονομική χρήση είναι κερδοφόρα.


Τι αλλάζει στα ΚΥΔ

Οι σημαντικότερες νέες αλλαγές για την πιστοποίηση των ΚΥΔ είναι:

Α) Δύο υπάλληλοι κάθε ΚΥΔ πρέπει να είναι, ένας πανεπιστημιακή ή τεχνολογικής εκπαίδευσης γεωπόνος ή δασολόγος και ένας πανεπιστημιακή ή τεχνολογικής εκπαίδευσης με εξειδίκευση στα γεωχωρικά δεδομένα, ο οποίος μπορεί να είναι τοπογράφος, μηχανικός, αρχιτέκτων, γεωπόνος, δασολόγος, γεωπληροφορικής, γεωγραφίας κ.λ.π.

Β) Μπαίνει το κριτήριο της πλήρους απασχόλησης για τα στελέχη των ΚΥΔ που έχουν επιτελικό ή κρίσιμο ρόλο στην λειτουργία τους. Εξαίρεση αποτελούν τα ΚΥΔ που παραλαμβάνουν λιγότερες από 150 αιτήσεις.

Γ) Επίσης απαιτείται ο ορισμός υπευθύνου προστασία προσωπικών δεδομένων, που μπορεί να είναι εκ των στελεχών του ΚΥΔ.

Δ) Όλοι οι υπεύθυνοι και οι αναπληρωτές έργου των ΚΥΔ θα περάσουν από εξετάσεις.



Μετά από διαμαρτυρίες πολλών νησιωτικών ΚΥΔ, ο ΟΠΕΚΕΠΕ διευκρίνισε πως, τα ΚΥΔ που δραστηριοποιούνται στα νησιά μπορούν να χρησιμοποιούν κινητά συνεργεία για να παραλάβουν τις αιτήσεις των παραγωγών, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι παραγωγοί κάτοικοι των μικρών νησιών, στα οποία δεν διαθέτουν υποκαταστήματα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συσκέψεις επί συσκέψεων για την ευλογιά των προβάτων

Ωστόσο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εδώ και ένα χρόνο δεν έχει σχέδιο για την αντιμετώπιση της επιζωοτίας
ΑΓΡΟΤΕΣ

Το ελαιόλαδο στο επίκεντρο επιστημονικής ημερίδας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Διακεκριμένοι επιστήμονες αναλύουν τη συμβολή του στην υγεία και την αειφόρο ανάπτυξη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μετά το δρομολόγιο της Αλεξανδρούπολης, το Βόρειο Αιγαίο βάζει πλώρη για Βόλο

Την ικανοποίησή του εξέφρασε σε συνέντευξη τύπου ο περιφερειάρχης Βορείου Κώστας Μουτζούρης για τη δρομολόγηση Ρο- Ρο που θα συνδέει τη Θράκη, με Σίγρι, Μεστά και Πειραιά.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΡΟΤΕΣ

Στήσε τώρα τον χειμωνιάτικο μπαχτσέ

Ο γεωπόνος Θοδωρής Αγγελέλλης εξηγεί ποια λαχανικά φυτεύονται αυτή την εποχή, τα οφέλη, το σωστό χρονοδιάγραμμα και όλα τα μυστικά της καλλιέργειας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοπωλείο Φωτίου: Μια ιστορία γνώσης και εμπιστοσύνης

Για περισσότερα από 40 χρόνια, το βιβλιοπωλείο που αγαπά το παιδί, το σχολείο και το βιβλίο
ΚΟΣΜΟΣ

Καταγγελίες για χαμηλές τιμές στα κρασοστάφυλα της Ριόχα

Οι συνεταιρισμοί των αμπελουργών μιλούν για καταχρηστικές εμπορικές πρακτικές και αδυναμία κάλυψης του κόστους παραγωγής
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πτώση της αγροτικής παραγωγής στην Ελλάδα

Η πτώση αυτή συνδέεται με τις εκτεταμένες ζημιές που προκάλεσε η κακοκαιρία «Ντάνιελ» το φθινόπωρο του 2023.
ΑΓΡΟΤΕΣ

Εμπλοκή στις πληρωμές των προγραμμάτων ΟΕΦ

Κίνδυνο απώλειας ευρωπαϊκής χρηματοδότησης επισημαίνει η ΕΘΕΑΣ
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

Για ακόμα μία φορά, το πιο οικονομικό καρότσι στα Lidl

Στο πλαίσιο της ενέργειας, πραγματοποιήθηκε αγορά 44 βασικών προϊόντων ευρείας κατανάλωσης από την εταιρεία ερευνών IWD
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Η φωνή των νησιών εισακούστηκε – μείωση ΦΠΑ στο Βόρειο Αιγαίο»

«Το αίτημα των Επιμελητηρίων Βορείου Αιγαίου έγινε πράξη στην 89η ΔΕΘ» λέει ο Βαγγέλης Μυρσινιάς
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΡΟΤΕΣ

Μείον 32.000 δηλώσεις στο ΟΣΔΕ 2025

Η μελέτη των αιτήσεων αυτών θα αποκαλύψει πολλά από τα κριμένα μυστικά του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ. Αποκαλυπτική συνέντευξη του αντιπροέδρου της ΠΕΦΑΣΥ Γιάννη Φλωριδη στο ρ/σ 99 FM ΣΤΟΝΗΣΙ
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Γυρίζουν την πλάτη οι ντόπιοι καταναλωτές στην αγορά της Μυτιλήνης;

Μειωμένος ο τζίρος των εκπτώσεων στα καταστήματα της πόλης το καλοκαίρι. Πανελλαδικό φαινόμενο χαρακτηρίζει το γεγονός ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου και προβλέπει δύσκολο χειμώνα για τις επιχειρήσεις
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ