× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Σε νέες περιπέτειες το ΟΣΔΕ κι οι αγροτικές επιδοτήσεις

Άλλη μια δικαστική νίκη για την Neuropublic και την Gaia Επιχειρείν στην αντιπαράθεση με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 28/2/2022

Σε νέες περιπέτειες το ΟΣΔΕ κι οι αγροτικές επιδοτήσεις

Η προσπάθεια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΟΠΕΚΕΠΕ να σπάσει το μονοπώλιο της Gaia Επιχειρείν στον επιτελικό ρόλο που είχε στην υποστήριξη της διαδικασίας συλλογής δηλώσεων και της λειτουργίας των κέντρων υποδοχής δηλώσεων (ΚΥΔ). Τουλάχιστον προσωρινά. Καθώς, η Αρχική Προδικαστικών Προσφυγών με απόφαση της, πάγωσε την πρόσκληση εκδήλωση ενδιαφέροντος για την ανάδειξη των φορέων υποστήριξης και παροχής υπηρεσιών. Μέχρι πρόσφατα η Gaia Επιχειρείν ήταν ο μόνος φορέας υποστήριξης. Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του ΟΠΕΚΕΠΕ άνοιξε το δρόμο να διεκδικήσουν το ρόλο αυτό κι άλλα εταιρικά σχήματα, όπως και έγινε. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως δύο σχήματα, πέραν της Gaia Επιχειρείν, είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον να αναλάβουν αυτό το αντικείμενο για λογαριασμό του ΟΠΕΚΕΚΕ.
Προσφυγές κατά της πρόσκληση είχαν καταθέσει οι εταιρείες Neuropublic και Gaia Επιχειρείν.


Το άμεσο, πρακτικό, αποτέλεσμα της απόφασης της Αρχική Προδικαστικών Προσφυγών, είναι πως αυτή την στιγμή δεν υπάρχει φορέας ή φορείς υποστήριξης των κέντρων υποδοχής των δηλώσεων. Παράλληλα στον αέρα είναι και ο διαγωνισμός για την ανάδειξη τεχνικού συμβούλου του ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου Επιδοτήσεων).  Κατά συνέπεια θα καθυστερήσει πάρα πολύ η διαδικασία έναρξης υποβολής των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης των αγροτών. Μια διαδικασία που θα έπρεπε ήδη να είχε ξεκινήσει, προκειμένου να ολοκληρωθεί ομαλά στα μέσα του καλοκαιριού. Είναι άγνωστο, αυτή την στιγμή, πια θα είναι η αντίδραση του ΟΠΕΚΕΠΕ και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου, το απόγευμα, δεν είχε ανακοινωθεί η αντίδραση του υπουργείου και του ΟΠΕΚΕΠΕ.


Οι εταιρείες Neuropublic και Gaia Επιχειρείν, με τις αιτήσεις που κατέθεσαν σε βάρος της πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, που εξέδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ στις 4 Φεβρουαρίου, υποστήριξαν πως ο τρόπος που είναι διατυπωμένη υποκρύπτει ανάθεση δημόσιας σύμβασης, χωρίς να έχει τηρηθεί η διαδικασία ανάθεσης δημόσιας σύμβασης που ο νόμος ορίζει. Επιπρόσθετα το λογισμικό της δήλωσης ΕΑΕ 2022, αποτελεί αντικείμενο ανοικτού διεθνούς δημόσιου διαγωνισμού που ο ΟΠΕΚΕΠΕ  έχει προκηρύξει! Γι' αυτό και δεν θα έπρεπε να περιλαμβάνεται στην συγκεκριμένη πρόσκληση ενδιαφέροντος.


Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω, η Αρχή Προδικαστικών Προσφυγών δέχτηκε τις αιτήσεις, προχώρησε στην έκδοση προσωρινών μέτρων, που αναστέλουν την εκτέλεση της Πρόσκλησης και τη διαδικασία προκήρυξης, έως την έκδοση τελεσίδικης απόφασης επί των προσφυγών. Δηλαδή μέχρι να εξεταστεί η ουσία της υπόθεσης.

Σύμφωνα με το σκεπτικό των αποφάσεων της Αρχής Προδικαστικών Προσφυγών, «η πρόοδος της δια της προσβαλλομένης προκηρυσσόμενης διαδικασίας πριν την έκδοση Απόφασης επί των προσφυγών, διακινδυνεύει τη λυσιτέλεια της προδικαστικής προστασίας των προσφευγόντων». Όσον αφορά στους ισχυρισμούς του ΟΠΕΚΕΠΕ περί κατεπείγουσας ολοκλήρωσης της διαδικασίας, αποφαίνεται ότι «η καθυστέρηση ανάθεσης σύμβασης για το αντικείμενο του 2022, δεν οφείλεται σε κατεπείγοντα ή απρόβλεπτο λόγο, αλλά στην ως σήμερα, ακύρωση δυο προηγηθεισών διακηρύξεων για το αυτό αντικείμενο δια Αποφάσεων ΑΕΠΠ που δεν έχουν εισέτι ακυρωθεί ή ανασταλεί», καταλήγοντας ότι «η πρόοδος της νυν διαδικασίας πριν την εκκαθάριση των οικείων διαφορών δεν προστατεύει, αλλά διακινδυνεύει τα συμφέροντα της αναθέτουσας».

«Είναι, λοιπόν, προφανές ότι η αποδοχή από την Ανεξάρτητη Αρχή Προδικαστικών Προσφυγών των ισχυρισμών που ως εταιρείες καταθέσαμε με τις παραπάνω προσφυγές, αποτελεί δικαίωση της επιλογής μας να προασπίσουμε με κάθε νόμιμο μέσο τα συμφέροντα όχι μόνο των εταιρειών μας, αλλά και του αγροτικού κόσμου, γενικότερα. Συμφέροντα που, όπως φαίνεται, τίθενται σε κίνδυνο από τις αστήρικτες και επιπόλαιες πολιτικές του Οργανισμού» αναφέρουν σε ανακοίνωση τους οι δύο εταιρείες.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΓΕΥΣΗ

Roll Ice cream & more: Παγωτό μπροστά στα μάτια σας

Αυθεντικές γεύσεις, πρωτότυπες επιλογές και κλασικές γλυκές αποδράσεις στην Προκυμαία Μυτιλήνης
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

704 Αμερικανοί τουρίστες στη Λέσβο

Το πολυτελές εντυπωσιακό κρουαζιερόπλοιο Grandeur, έφτασε την Τετάρτη 29 Μαΐου στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Νέοι αγρότες» τα μυστικά της νέας προκήρυξης

Δείτε εδώ τα κριτήρια εισόδου στο πρόγραμμα για κτηνοτρόφους, ελαιοπαραγωγούς και αμπελουργούς στο Βόρειο Αιγαίο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑ

36 θέσεις στο Δήμο Δυτικής Λέσβου

Με συμβάσεις τετράμηνης διάρκειας
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ένα νέο στρατηγικό σχέδιο έχει ανάγκη ο αμπελοοινικός τομέας

Στα συμπεράσματα από το πρόσφατο Συνέδριο Αμπελουργίας η ΚΕΟΣΟΕ διαπιστώσει διαρκή συρρίκνωση του κλάδου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κρύβουν παγίδες οι προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις

Τα τεκμήρια φέρνουν μεγαλύτερους φόρους για τους ελεύθερους επαγγελματίες- O πρόεδρος της Ένωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματικών Λέσβου Παναγιώτης Τατάκης εξηγει
ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκίνησαν οι έλεγχοι για παραβάσεις σε παραλίες και αιγιαλό

Με drones οι πρώτοι έλεγχοι. Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες
ΑΓΡΟΤΕΣ

Έτοιμος για πλήρη συμμόρφωση με εντολές της Κομισιόν δήλωσε ο Αυγενάκης

Νέα συνάντηση τεχνικού χαρακτήρα στις 11 Ιουνίου στελεχών του ΟΠΕΚΕΠΕ και των στελεχών της Κομισιόν
ΕΡΓΑΣΙΑ

Οριστικά αποτελέσματα για πρόγραμμα του Επιμελητηρίου Λέσβου

Αφορά στην Πράξη: «Βελτίωση Δεξιοτήτων στο Βόρειο Αιγαίο».
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
ΑΓΡΟΤΕΣ

ΑΤΗΕΝΑ: ο πρώτος ελληνικός Διεθνής Διαγωνισμός Ελαιολάδου!

Πραγματοποιείται ετησίως από το 2016
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Μέσα από τη συνεργασία και την αναβίωση των αμπελώνων, η Ανεμώτια αναπτύσσεται

Για τις δράσεις του Σωματείου Αμπελουργών και της Κοιν. Σεπ «Ηφαίστειο» μιλήσαμε με τον Μιχάλη Μαρμάρου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ