× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

51 θέσεις εργασίας δημιουργεί ο νέος οργανισμός της Περιφέρειας

Προβλημάτισε αρκετούς αντιπεριφερειάρχες η υπαγωγή των μηχανημάτων στην Πολιτικής Προστασίας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 25/2/2022

51 θέσεις εργασίας δημιουργεί ο νέος οργανισμός της Περιφέρειας
' χρόνος ανάγνωσης

Επί τρεις ώρες, από τις 6.00 το απόγευμα 9.00 το βράδυ της Πέμπτης 24 Φεβρουαρίου, το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου συζητούσε τον νέο Οργανισμό της Περιφέρειας, δηλαδή τον τρόπο που θα οργανωθεί η λειτουργία των υπηρεσιών της Περιφέρειας. Ο μέχρι σήμερα οργανισμός της Περιφέρειας είχε διαμορφωθεί το 2011.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο από την τρίωρη συζήτηση είναι πως στις ήδη 150 κενές οργανικές θέσεις των υπηρεσιών της Περιφέρειας θα προστεθούν άλλες 51 θέσεις, καθώς η Περιφερειακή Αρχή εκτίμησε πως θα είναι χρήσιμο να δημιουργηθούν νέες οργανικές θέσεις ώστε στην συνέχεια να διεκδικηθεί από το υπουργείο Εσωτερικών η κάλυψη τους με νέες προσλήψεις υπαλλήλων.


Ωστόσο, παρά τις κατά καιρούς ανακοινώσεις που γίνονται για προσλήψεις προσωπικού (βλέπε την περίοδο 2019 - 2021), το  δυναμικό της Περιφέρειας δεν έχει ενισχυθεί με νέους υπαλλήλους, ενώ σε πολλά νησιά στις υπηρεσίες της Περιφέρειας δεν έχουν προστεθεί νέοι υπάλληλοι για περισσότερο από 10 χρόνια. Παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια, οι υπάλληλοι της Περιφέρειας μειώνονται καθώς σταδιακά συνταξιοδοτούνται οι αρχαιότεροι.

Στο πλαίσιο της συζήτησης η Περιφερειακή Αρχή δέχθηκε την πρόταση του επικεφαλής της Ανταρσίας στο Αιγαίο - Αντικαπιταλιστική Αριστερά Νίκου Μανάβη να δημιουργηθεί γραφείο γεωργικών προειδοποιήσεων, προκειμένου οι αγρότες να ενημερώνονται έγκαιρα για το χρόνο που πρέπει να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση ασθενειών.

 

Το ανθρώπινο δυναμικό

Το νέο οργανόγραμμα της Περιφέρειας περιλαμβάνει 547 θέσεις εργασίας, το προηγούμενο περιλάμβανε 496. Από αυτές καλυμμένες ήταν 354 (72%), ενώ οι υπόλοιπες είτε ήταν κενές 16% ή δεσμευμένες 12%.

Οι θέσεις εργασίας διακρίνονται σε θέσεις μονίμων (90%) και Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (10%).  Η πλειοψηφία των θέσεων είναι οργανικές (452 θέσεις) και ένα μικρό ποσοστό είναι προσωποπαγείς (44 θέσεις).

 

Στην πολιτική προστασία τα μηχανήματα της Περιφέρειας

Μια βασική αλλαγή που γίνεται στον οργανισμό της Περιφέρειας είναι η μεταφορά των μηχανημάτων από τα Τεχνικά Έργα στην Πολιτική Προστασία. Εκτιμάται πως με τον τρόπο αυτό θα γίνεται πιο γρήγορη παρέμβασης της Περιφέρειας σε περιπτώσεις θεομηνιών.

Ωστόσο κατά την συζήτηση του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο έγινε σαφές πως οι περισσότεροι από τους αντιπεριφερειάρχες δεν γνώριζαν πως λειτουργήσουν τα πράγματα στις νέες συνθήκες. Με αποτέλεσμα να γίνει ιδιαίτερα εκτενής συζήτηση για το θέμα μεταξύ των στελεχών της Περιφερειακής Αρχής.

 

Η άλλη πρόταση

Μια διαφορετική προσέγγιση του νέου οργανισμού κατέθεσε ο επικεφαλής της Συμπαράταξης Πολιτών Γιάννης Σπιλάνης χωρίς ωστόσο να γίνει δεκτή από την Περιφερειακή Αρχή. Στην τοποθέτηση του ο κ. Σπιλάνης τόνισε πως δύσκολες θα μπορέσουν να λειτουργήσουν 209 οργανικές μονάδες από 354 υπαλλήλους. Ζήτησε να γίνει αναβάθμιση των υπηρεσιών που σχετίζονται με την κοινωνική πολιτική προκειμένου να αξιοποιηθούν οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ.

Σειρά παρεμβάσεων έγιναν και από τους Συλλόγους εργαζομένων της Περιφέρειας που κατέγραψαν τις θέσεις τους, τις αντιρήσεις τους, αλλά και τους προβληματισμούς τους για το κατά πόσο είναι λειτουργικός ο νέος σχεδιασμός των υπηρεσιών. Τελικά την εισήγηση ψήφισαν 22 σύμβουλοι και την καταψήφισαν 13.  Σε ανακοίνωση της Περιφέρεια μεταξύ άλλων τονίζεται πως «Η Περιφερειακή Αρχή επέλεξε  αντί να συρρικνώσει ή να αφήσει στάσιμο  τον Οργανισμό λόγω έλλειψης προσωπικού να λειτουργήσει με όραμα και ρεαλισμό στην Αυτοδιοίκηση».

 

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Χριστουγεννιάτικο χωριό στη Λέσχη Εθνοφρουράς Μυτιλήνης

Μια πρωτόγνωρη γιορτινή δράση για τις οικογένειες των στελεχών της 98 ΑΔΤΕ με την πρωτοβουλία του Υποστράτηγου Νικόλαου Γκρέτσα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση έως Μάιο 2026 για τα ψηφιακά δελτία διακίνησης ελαιοκάρπου

Εξαιρούνται μόνο όσοι είχαν έσοδα άνω των 200.000 ευρώ
ΔΡΑΣΕΙΣ

11η Εθελοντική Αιμοδοσία στη Μόρια

Από τον Πεζοπορικό Σύλλογο «Η Διχάλα»
ΧΩΡΙΑ

Η ΔΕΥΑΛ δίνει νέα πνοή στην Αγιάσο με ταχεία ολοκλήρωση έργου υποδομών

Αναβάθμιση ύδρευσης και αποχέτευσης σε κομβικούς δρόμους που ενισχύουν την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Μυτιλήνη γέμισε φως και μουσική στην έναρξη των γιορτών

Ο Δήμαρχος Παναγιώτης Χριστόφας μίλησε για τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, τη φωταγώγηση του δέντρου και τη συνέχεια των εκδηλώσεων με το Χριστουγεννιάτικο Χωριό
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επίθεση σε βάρος του Κοινωνικού Χώρου «Αντίβαρο» στη Χίο

«Στη Χίο δεν χωράνε οι νοσταλγοί του ναζισμού»
ΑΤΖΕΝΤΑ

Χριστουγεννιάτικη τέχνη από τα υλικά του παρελθόντος στην Αγιάσο

Η Visit Agiasos μετατρέπει τον παλιό τσουρχανά σε έμπνευση για ένα συλλογικό έργο Trash Art στις 13 και 14 Δεκεμβρίου 2025
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ιστορία του ελληνικού κομμουνισμού και όχι μόνο!

Ο ιστορικός Κώστας Καρπόζηλος μίλησε στον Θράσο Αβραάμ για την αναγκαιότητα να διαβάζουμε την ελληνική Αριστερά έξω από τα σύνορα και για μια σύγχρονη πολιτική που να συγκρούεται με την ολιγαρχία του πλούτου
ΧΩΡΙΑ

Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο πάρκο Κάτω Τρίτους

Το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου και ώρα 16.30
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αστικό ΚΤΕΛ Μυτιλήνης: Αλλαγή στο μεσημεριανό δρομολόγιο του Πανεπιστημίου

Από τις 10 Δεκεμβρίου και κάθε εργάσιμη ημέρα, το δρομολόγιο των 14:30 καταργήθηκε και πραγματοποιείται στις 14:15 με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση φοιτητών
ΕΛΛΑΔΑ

Πανικός στο Μαξίμου από τα αγροτικά μπλόκα

Να κλείσει το μέτωπο με τους αγρότες το αργότερο εντός της ερχόμενης εβδομάδας επιδιώκει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
ΕΛΛΑΔΑ

Αγριο κράξιμο σε Τσιάρα από τους βουλευτές της Ν.Δ.

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στους βουλευτές της ΝΔ για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης