× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

51 θέσεις εργασίας δημιουργεί ο νέος οργανισμός της Περιφέρειας

Προβλημάτισε αρκετούς αντιπεριφερειάρχες η υπαγωγή των μηχανημάτων στην Πολιτικής Προστασίας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 25/2/2022

51 θέσεις εργασίας δημιουργεί ο νέος οργανισμός της Περιφέρειας

Επί τρεις ώρες, από τις 6.00 το απόγευμα 9.00 το βράδυ της Πέμπτης 24 Φεβρουαρίου, το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου συζητούσε τον νέο Οργανισμό της Περιφέρειας, δηλαδή τον τρόπο που θα οργανωθεί η λειτουργία των υπηρεσιών της Περιφέρειας. Ο μέχρι σήμερα οργανισμός της Περιφέρειας είχε διαμορφωθεί το 2011.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο από την τρίωρη συζήτηση είναι πως στις ήδη 150 κενές οργανικές θέσεις των υπηρεσιών της Περιφέρειας θα προστεθούν άλλες 51 θέσεις, καθώς η Περιφερειακή Αρχή εκτίμησε πως θα είναι χρήσιμο να δημιουργηθούν νέες οργανικές θέσεις ώστε στην συνέχεια να διεκδικηθεί από το υπουργείο Εσωτερικών η κάλυψη τους με νέες προσλήψεις υπαλλήλων.


Ωστόσο, παρά τις κατά καιρούς ανακοινώσεις που γίνονται για προσλήψεις προσωπικού (βλέπε την περίοδο 2019 - 2021), το  δυναμικό της Περιφέρειας δεν έχει ενισχυθεί με νέους υπαλλήλους, ενώ σε πολλά νησιά στις υπηρεσίες της Περιφέρειας δεν έχουν προστεθεί νέοι υπάλληλοι για περισσότερο από 10 χρόνια. Παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια, οι υπάλληλοι της Περιφέρειας μειώνονται καθώς σταδιακά συνταξιοδοτούνται οι αρχαιότεροι.

Στο πλαίσιο της συζήτησης η Περιφερειακή Αρχή δέχθηκε την πρόταση του επικεφαλής της Ανταρσίας στο Αιγαίο - Αντικαπιταλιστική Αριστερά Νίκου Μανάβη να δημιουργηθεί γραφείο γεωργικών προειδοποιήσεων, προκειμένου οι αγρότες να ενημερώνονται έγκαιρα για το χρόνο που πρέπει να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση ασθενειών.

 

Το ανθρώπινο δυναμικό

Το νέο οργανόγραμμα της Περιφέρειας περιλαμβάνει 547 θέσεις εργασίας, το προηγούμενο περιλάμβανε 496. Από αυτές καλυμμένες ήταν 354 (72%), ενώ οι υπόλοιπες είτε ήταν κενές 16% ή δεσμευμένες 12%.

Οι θέσεις εργασίας διακρίνονται σε θέσεις μονίμων (90%) και Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (10%).  Η πλειοψηφία των θέσεων είναι οργανικές (452 θέσεις) και ένα μικρό ποσοστό είναι προσωποπαγείς (44 θέσεις).

 

Στην πολιτική προστασία τα μηχανήματα της Περιφέρειας

Μια βασική αλλαγή που γίνεται στον οργανισμό της Περιφέρειας είναι η μεταφορά των μηχανημάτων από τα Τεχνικά Έργα στην Πολιτική Προστασία. Εκτιμάται πως με τον τρόπο αυτό θα γίνεται πιο γρήγορη παρέμβασης της Περιφέρειας σε περιπτώσεις θεομηνιών.

Ωστόσο κατά την συζήτηση του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο έγινε σαφές πως οι περισσότεροι από τους αντιπεριφερειάρχες δεν γνώριζαν πως λειτουργήσουν τα πράγματα στις νέες συνθήκες. Με αποτέλεσμα να γίνει ιδιαίτερα εκτενής συζήτηση για το θέμα μεταξύ των στελεχών της Περιφερειακής Αρχής.

 

Η άλλη πρόταση

Μια διαφορετική προσέγγιση του νέου οργανισμού κατέθεσε ο επικεφαλής της Συμπαράταξης Πολιτών Γιάννης Σπιλάνης χωρίς ωστόσο να γίνει δεκτή από την Περιφερειακή Αρχή. Στην τοποθέτηση του ο κ. Σπιλάνης τόνισε πως δύσκολες θα μπορέσουν να λειτουργήσουν 209 οργανικές μονάδες από 354 υπαλλήλους. Ζήτησε να γίνει αναβάθμιση των υπηρεσιών που σχετίζονται με την κοινωνική πολιτική προκειμένου να αξιοποιηθούν οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ.

Σειρά παρεμβάσεων έγιναν και από τους Συλλόγους εργαζομένων της Περιφέρειας που κατέγραψαν τις θέσεις τους, τις αντιρήσεις τους, αλλά και τους προβληματισμούς τους για το κατά πόσο είναι λειτουργικός ο νέος σχεδιασμός των υπηρεσιών. Τελικά την εισήγηση ψήφισαν 22 σύμβουλοι και την καταψήφισαν 13.  Σε ανακοίνωση της Περιφέρεια μεταξύ άλλων τονίζεται πως «Η Περιφερειακή Αρχή επέλεξε  αντί να συρρικνώσει ή να αφήσει στάσιμο  τον Οργανισμό λόγω έλλειψης προσωπικού να λειτουργήσει με όραμα και ρεαλισμό στην Αυτοδιοίκηση».

 

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Αυτοανακηρύχθηκε ανεπιθύμητος…»

Σχόλιο της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ για τον Άδωνι Γεωργιάδη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Συστάσεις από την Πυροσβεστική για την αντιπυρική περίοδο

Δείτε αναλυτικά τα όσα πρέπει να προσέχουν οι πολίτες για την αποφυγή πυρκαγιάς
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Tίμησαν τους Μυτιληνιούς εκτελεσμένους της Καισαριανής

Σε κλίμα συγκίνησης η εκδήλωση της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η βιώσιμη ανάπτυξη στο επίκεντρο

Δράσεις ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης και μιας νέας περιβαλλοντικής φιλοσοφίας θα πραγματοποιηθούν στην Πέτρα - Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αρχίζει η κατασκευή των δικτύων του βιολογικού της νότιας Μυτιλήνης

Το Ελεγκτικό Συνέδριο πάγωσε την δεύτερη φάση του έργου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Γιορτή της Kούνιας στο Ακράσι Λέσβου

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ακρασίου διοργανώνει και φέτος μια ξεχωριστή γιορτή στην πλατεία του χωριού την Λαμπροδευτέρα 6 Μαΐου, στις 11 το πρωί.
ΔΡΑΣΕΙΣ

Αναβιώνει το έθιμο της Κούνιας στην Αγρα

Την Δευτέρα 6 Μαΐου στην πλατεία της Άγρας στις 12:00 το μεσημέρι
ΔΡΑΣΕΙΣ

Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία στη Μυτιλήνη

Θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12 Μαΐου 2024 με αφετηρία από την Πλατεία Σαπφούς, στις 5:00 το απόγευμα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρή κριτική σε Γεωργιάδη από το ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου

Ήρθε για να κόψει κορδέλα σε νοικιασμένο κτήριο σημειώνει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της Ν.Ε. Λέσβου του κόμματος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ούτε φέτος το καλοκαίρι θα λειτουργήσουν οι κατασκηνώσεις του ΠΙΚΠΑ

Στο μακρινό μέλλον, χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα, μεταφέρεται η λειτουργία των παιδικών κατασκηνώσεων της Νεάπολης. Απαιτούνται να γίνουν και άλλα έργα ενώ αναζητείται χρηματοδότηση δηλώνει ο δήμαρχος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο πρώτος απολογισμός της Δημοτικής Αρχής Χριστόφα

Τις ενέργειές της το πρώτο διάστημα ανάληψης των καθηκόντων της περιγράφει σε ανακοίνωση η Δημοτική Αρχή Μυτιλήνης με Δήμαρχο τον Παναγιώτη Χριστόφα.
ΥΓΕΙΑ

«Έτοιμο ως τα Χριστούγεννα το Κέντρο Υγείας Μανταμάδου»

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης κατά την επίσκεψή του στην περιοχή. Τον υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος