× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Μαμάδες και βρέφη, μια ζωή μπορεί να σωθεί

Σπουδαία πρωτοβουλία του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 3/2/2019

Μαμάδες και βρέφη, μια ζωή μπορεί να σωθεί

Την ώρα που μια ζωή έρχεται στον κόσμο, μία άλλη ζωή μπορεί να νικήσει τον θάνατο, χάρη σ’ αυτή τη νεογέννητη! Μια σπουδαία πρωτοβουλία παίρνει πάλι ο Σύλλογος Εθελοντών και Δωρητών Οργάνων Σώματος Μυτιλήνης (ΣΕΑΜ), που είναι αξιοπρόσεκτη, και αφορά πρωτίστως τις μέλλουσες μητέρες. Πριν προχωρήσουμε αναλυτικά στα τι και τα πώς, ας κρατήσουμε αυτό στο μυαλό μας: εάν συγκεντρωθούν 10.000 μοσχεύματα τότε θα μπορούν να βρουν συμβατό μόσχευμα σχεδόν όλοι οι Έλληνες ασθενείς που χρειάζεται να κάνουν μεταμόσχευση. Αν λάβουμε υπόψη ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 100.000 γεννήσεις τον χρόνο καταλαβαίνουμε ότι ο στόχος αυτός δεν είναι δύσκολο να επιτευχθεί!

«Καθώς οι εποχές αλλάζουν, γίνεται ολοένα και πιο σημαντικό να αυξηθεί ο αριθμός των συνειδητοποιημένων εθελοντών» εξηγεί στο «Ν» το μέλος ΔΣ, του ΣΕΑΜ, Μαρίνα Σταμάτη. Για το λόγο αυτό, η δράση του Συλλόγου δεν περιορίζεται μόνο στην εθελοντική προσφορά αίματος, αλλά και στη δωρεά οργάνων σώματος, μυελού των οστών και ομφαλιοπλακουντιακού αίματος: «Μια σταγόνα από το αίμα μας, ένα αιμοπετάλιο μας, μπορεί για μας να μη σημαίνει τίποτα. Για όσους, όμως τις δέχονται μπορεί να ισοδυναμεί με την ίδια τη ζωή! Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για προσφορά δωρεά οργάνων σώματος ή βλαστοκυττάρων».

Ο ΣΕΑΜ προμηθεύτηκε προς διάθεση ασκούς συλλογής ομφάλιου αίματος. Οι μέλλουσες μητέρες μπορούν να πηγαίνουν στα γραφεία του Συλλόγου, στο 1 της Κουντουριώτη στην Προκυμαία Μυτιλήνης και να προμηθεύονται δωρεάν τον ασκό. Όταν με το καλό γεννήσουν, στον ασκό συγκεντρώνεται μια πολύ μικρή ποσότητα αίματος. Οι μητέρες το στέλνουν στη δημόσια τράπεζα του Νοσοκομείου Παπανικολάου, όπου υπάρχει υπεύθυνη συλλογή και φύλαξη και έτσι μπορεί να σωθεί μια ζωή!

Θυμίζουμε ότι οι ιδιωτικές τράπεζες βλαστοκυττάρων ζητούσαν 2.500 ευρώ για τη φύλαξη και μάλιστα η ενημέρωση σχετίζονταν μόνο με την υγεία του ίδιου του νεογέννητου, ούτε καν της οικογένειας. Αυτό που κάνει τώρα ο ΣΕΑΜ είναι κάτι εντελώς άλλο.

Το νεογνό και οι παθήσεις

Το ερώτημα βέβαια που προκύπτει είναι πώς μπορεί να συνδυάζεται ο τοκετός του νεογνού με τη θεραπεία σοβαρών παθήσεων. Είναι δυνατόν το χαρμόσυνο γεγονός να δώσει χαρά και σε ανθρώπους που έχουν χτυπηθεί σκληρά από τη μοίρα; Μοιάζει να είναι ο ιδανικός συνδυασμός και θα είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε πώς συμβαίνει αυτό, με τη συνδρομή και την ενημέρωση του ΣΕΑΜ:

Αμέσως, μετά τον τοκετό το νεογνό είναι ικανό να αναπνεύσει από μόνο του, οπότε και αποκόπτεται από τον ομφάλιο λώρο και από τον πλακούντα. Μέχρι τώρα μαζί με τον πλακούντα πετιόταν μια μικρή ποσότητα αίματος χωρίς να γνωρίζαμε τη χρησιμότητα του. Αυτό το λίγο αίμα είναι υπερπολύτιμο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν μόσχευμα σε παιδιά αλλά και σε ενήλικες που πάσχουν από κακοήθειες ή γενετικές αιματολογικές ασθένειες.

Η λήψη του αίματος από τον πλακούντα δεν επηρεάζει καθόλου ούτε τη μητέρα ούτε το νεογνό. Η σωστή συλλογή αυτών των βλαστοκυττάρων, που κυκλοφορούν στο αίμα του εμβρύου παίζει τεράστιο ρόλο, καθώς εάν δεν γίνει σωστά τότε τα μοσχεύματα κρίνονται ακατάλληλα.

Η μεταμόσχευση αίματος από ομφάλιο λώρο και πλακούντα σε ασθενείς με κακοήθειες είναι μια νέα μέθοδος θεραπείας που άρχισε να εφαρμόζεται σχετικά πρόσφατα, με πολύ καλά αποτελέσματα.

Η διαδικασία

Η διαδικασία που ακολουθείται είναι η εξής: Αμέσως, μετά το τέλος του τοκετού και αφού έχει απομακρυνθεί το νεογνό, γίνεται η συλλογή του αίματος μέσα σε ειδικό ασκό και κάτω από άσηπτες συνθήκες. Η ποσότητα που συλλέγεται μπορεί να είναι έως και 200 cm2. Κατόπιν γίνεται πλήρης έλεγχος:  ομάδα αίματος και Rhesus, μέτρηση κυττάρων, έλεγχος δεικτών συμβατότητας, καλλιέργειες μικροβίων, έλεγχος για νοσήματα που μεταδίδονται με το αίμα (ηπατίτιδα, AIDS, σύφιλη κλπ). Ο ασκός με το αίμα περνάει από επεξεργασία για να απομονωθούν τα βλαστοκύτταρα και κατόπιν καταψύχεται και αποθηκεύεται σε υγρό άζωτο (-1960C). Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται Τράπεζα μοσχευμάτων που μπορεί να περιέχει χιλιάδες μονάδες, αριθμός που χρόνο με το χρόνο αυξάνεται καθόσον ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις έχουμε χιλιάδες γεννήσεις κάθε έτος.

Δύο δημόσιες τράπεζες

Στην Ελλάδα υπάρχουν δύο Δημόσιες τράπεζες: Η Τράπεζα της Ακαδημίας Αθηνών, που λειτουργεί ήδη και η Τράπεζα του Νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη, που ξεκίνησε πρόσφατα την λειτουργία της. Σε μελέτη που έγινε στο ΑΠΘ υπό την αιγίδα της Αιματολογικής Εταιρείας Ελλάδος, αποδείχθηκε ότι εάν οι δύο τράπεζες συγκεντρώσουν 10.000 μοσχεύματα τότε θα μπορούν να βρουν συμβατό μόσχευμα σχεδόν όλοι οι Έλληνες ασθενείς που χρειάζεται να κάνουν μεταμόσχευση. Αν λάβουμε υπόψη ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 100.000 γεννήσεις τον χρόνο καταλαβαίνουμε ότι ο στόχος αυτός δεν είναι δύσκολο να επιτευχθεί.

Η κατάθεση των βλαστοκυττάρων στην Δημόσια Τράπεζα, όπως και όλες οι άλλες διαδικασίες είναι εντελώς δωρεάν και δεν επιβαρύνουν καθόλου την οικογένεια του παιδιού που γεννήθηκε.

 

 

Η έρευνα στο χώρο της Αιματολογίας είναι συνεχής και τα αποτελέσματα εντυπωσιακά. Για τα ομφαλοπλακουντιακά μοσχεύματα υπάρχουν δύο στόχοι.

Ο πρώτος είναι να πολλαπλασιαστούν τα κύτταρα του μοσχεύματος στο εργαστήριο ούτως ώστε να αυξηθεί το μόσχευμα, γιατί λόγω της μικρής ποσότητας που έχουμε συνήθως δεν επαρκούν για ενήλικες και χρησιμοποιούνται συνήθως σε παιδιά.

Ο δεύτερος είναι η προσπάθεια δημιουργίας κυττάρων άλλων ιστών όπως είναι ο νευρικός ιστός, το ήπαρ, το μυοκάρδιο κλπ. ώστε να μπορέσουμε να διορθώσουμε αντίστοιχες βλάβες. 

Το μήνυμα του Συλλόγου

«Όλοι μαζί, μπορούμε να συνεισφέρουμε στέλνοντας το μήνυμα ότι ο συνάνθρωπος μας, που βρίσκεται σε δύσκολες καταστάσεις μπορεί να αισθάνεται ότι δεν είναι μόνος στον αγώνα του.

Ελπίζουμε να ευοδωθούν οι προσπάθειες ώστε να βοηθηθούν ακόμη περισσότεροι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με την υγεία τους.

Κατόπιν των παραπάνω, ο Σύλλογος μας έχει προμηθευτεί συγκεκριμένο αριθμό ασκών βλαστοκυττάρων προκειμένου να ενισχύσουμε την προσπάθεια συγκέντρωσης ομφαλιοπλακουντιακού αίματος.

Κινητοποιώντας τις υποψήφιες μητέρες, τους υποψήφιους γονείς για την εθελοντική προσφορά μπορείτε να σταθείτε αρωγοί στην προσπάθεια μας αυτή. 

Είμαστε πρόθυμοι για περισσότερες πληροφορίες καθώς και στην χορήγηση προς το ιατρείο σας με ασκούς συλλογής.

Τέλος, είναι στα άμεσα σχέδια του Συλλόγου μας η διοργάνωση σχετικής ημερίδας προς ενημέρωση των πολιτών της περιοχής μας.

Ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σας και είμαστε βέβαιοι για την ανταπόκριση σας στην από κοινού εθελοντική δράση»

Ζητήστε ενημέρωση και πληροφορίες από τον Σύλλογο, 2251040777.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ