× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΕΚΤΑΚΤΟ

Ραντεβού στη Βάστρια για να μπει STOP στη νέα δομή

Εκτός ημερησίας διάταξης αποφασίστηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου κινητοποίηση για την Τρίτη 1 Φεβρουαρίου

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 31/1/2022

Ραντεβού στη Βάστρια για να μπει STOP στη νέα δομή

"Όσον αφορά τις εργασίες κατασκευής των δομών στην περιοχή μας, ενάντια στη βούληση των νησιωτών και της Περιφερειακής Αρχής που έχουν ξεκινήσει από τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου στη θέση Βάστρια", το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε με ψήφους 26 υπέρ, 4 κατά και 4 παρών, την Τρίτη 1 Φεβρουαρίου, σύσσωμο το Περιφερειακό Συμβούλιο (με την υποσημείωση όσοι μπορούν) να μεταβεί στη Βάστρια για αυτοψία και να ζητηθεί η διακοπή των εργασιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 Κατά ψήφισαν οι κ.κ. Χατζηκομνηνός και Κυρατζής, Γεωργούλας, Μανάβης λευκό ο κ. Βαλσαμίδης και παρών ψήφισαν οι κ. κ. Αδαμίδης, Γόμου. Την πρόταση κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση και συνδιαμορφώθηκε από τον επικεφαλής της "Συμπαράταξης Πολίτών" Γιάννη Σπιλάνη και την Περιφερειακή Αρχή.

Σύμφωνα με την απόφαση σε δεύτερο χρόνο θα κληθούν οι φορείς της Λέσβου, Εμπορικός Σύλλογος,Εργατικό Κέντρο, Επιμελητήριο  κτλ προκειμένου να συνδιαμορφώσουν πρόταση για παλλεσβιακή κινητοποίηση κατα την οποία θα κλήσουν υπηρεσίες και δραστηριότητες.

Παράλληλα το Περιφερειακό Συμβούλιο με την απόφαση του εκφάζει την αντίθεση του στην προσπάθεια ψήφισης από την Βουλή τροπολογίας-φωτογραφικής ρύθμισης να μεταφερθούν αρμοδιότητες της Περιφέρειας με προφανή στόχο να υλοποιηθούν τα έργα κατασκευής των δομών.  Για τον σκοπό αυτό εκπρόσωποι της Περιφερειακής Αρχής και του Π.Σ. με παράσταση στη Βουλή θα εκφράζουν την αντίθεση τους στους σχεδιασμούς αυτούς επιδιώκωντας συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς των κομμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά η απόφαση του Π.Σ. έχει ως εξής:

Το ΠΣ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου αντιτίθεται στη προσπάθειας ψήφισης από το Ελληνικό Κοινοβούλιο τροπολογίας / φωτογραφικής ρύθμισης να μεταφερθούν αρμοδιότητες της Περιφέρειας για τα έργα και τις δραστηριότητες του πεδίου εφαρμογής της υπ’αριθμ. 170613/2013 κοινής υπουργικής απόφασης με προφανή στόχο να υλοποιηθούν τα έργα κατασκευής των δομών στα νησιά μας ενάντια στη βούληση των νησιωτών και της Περιφερειακής Αρχής.
Οσο αφορά τις άμεσες ενέργειες για τις εργασίες που έχουν ήδη αρχίσει από τις 31/01/22 στη Βάστρια, το ΠΣ αποφασίζει:
- Τη Τρίτη 1η Φεβρουαρίου το ΠΣ να μεταβεί στη Βάστρια για αυτοψία και να ζητηθεί η διακοπή των εργασιών
- Τη Τετάρτη 2α Φεβρουαρίου ημέρας ψήφισης της τροπολογίας εκπρόσωποι της Περιφερειακής Αρχής και του ΠΣ με παράσταση στη Βουλή να εκφράσουν την αντίθεση τους στα σχέδια της Κυβέρνησης, να συναντηθούν με το Πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς των κομμάτων στους οποίους θα επιδώσουν την απόφαση του ΠΣ
- Τέλος στο άμεσο προσεχές διάστημα σε συνεργασία με φορείς, επιμελητήρια, εργατικό κέντρο κλπ να γίνουν οι απαραίτητες συνεννοήσεις για διακοπεί για ένα 24ωρο κάθε δραστηριότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε τι προηγήθηκε λεπτό προς λεπτό 

Συζήτηση για τη νέα δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο και το ενδεχόμενο διοργάνωσης κινητοποιήσεων με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου.

Η συζήτηση γίνεται εκτός Ημερήσιας Διάταξης μετά από αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης. Μάλιστα όπως υπογράμμισε η επικεφαλής της παράταξης Αγλαΐα Κυρίτση τα μηχανήματα ήδη βρίσκονται στη Βάστρια από χθες τα μεσάνυχτα και αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην εισήγησή του ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης πρότεινε το Περιφερειακό Συμβούλιο να επαναλάβει την απόφασή του για την μη αποδοχή δομών στα νησιά μας ενώ η Αγλαΐα Κυρίτση, πρότεινε αύριο (Τρίτη) το πρωί σύσωμο το περιφερειακό Συμβούλιο να μεταβεί στην περιοχή της Βάστριας και να εμποδίσει τις εργασίες. Με την πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης συμφώνησε μέχρι στιγμής ο Γιάννης Σπιλάνης από τη Συμπαράταξη Πολιτών καθώς και η αντιπεριφερειάρχης Αναστασία Αντωνέλλη.

Στην τοποθέτησή του ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Λέσβου, Άρης Χατζηκομνηνός, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει από την  προηγούμενη απόφαση του περιφερειακού που ήταν 2 χρόνια πριν και πρέπει το θέμα να συζητηθεί σε νέα βάση από την αρχή.

Από την πλευρά του ο Νίκος Καρασάββας, περιφερειακός σύμβουλος και μπροστάρης στον αγώνα κατά της νέας δομής στη θέση Βάστρια, χτυπώντας το χέρι κατά την τοποθέτησή του, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να σταματήσουν άμεσα οι εργασίες. Από τη Χίο και τον κ. Καμπούρη κατατέθηκε η πρόταση να κλείσει η Περιφέρεια αύριο και να πάνε τα μηχανήματα της υπηρεσίας να εμποδίσουν τα έργα.

Να κλείσουν αύριο οι υπηρεσίες της Περιφέρειας πρότεινε η Λαϊκή Συσπείρωση μεταξύ άλλων.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Πρώτο τροχαίο στη νέα επαρχιακή οδό Καλλονής‑Σιγρίου

Πρόκειται για το νέο δρόμο που εγκαινιάστηκε χτες Παρασκευή 19 Απριλίου από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Δημήτρης Μοιρασγεντής νέος Συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου

Επίσημη πρώτη χθες Παρασκευή της νέας Νομαρχιακής Επιτροπής όπου έγινε η στελέχωση των οργάνων και ο προγραμματισμός της πολιτικής δουλειάς του κόμματος εν όψει των Ευρωεκλογών
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΧΩΡΙΑ

Τα «μωβ ποτάμια» του ανοιξιάτικου Μoλύβου

Η πανδαισία των σαλκιμιών!
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Λέσβο ο Κασσελάκης το Σάββατο 27 Απριλίου

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα επισκεφτεί το νησί στα πλαίσια της δεκαήμερης περιοδείας του στα νησιά του Αιγαίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Φιέστες και θεάματα αλλά από ουσία τίποτα»

Η Νέα Αριστερά Λέσβου για την σημερινή επίσκεψη Μητσοτάκη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εθελοντική δράση μαθητών 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Μυτιλήνη

Πραγματοποίησαν εθελοντική δράση καθαρισμού στην περιοχή του εμπορικού λιμανιού της Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Προσλήψεις κι όχι απολύσεις έχει ανάγκη η ΔΕΥΑ Λέσβου

Επείγουσα έκκληση από το Σύλλογο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ Λέσβου για την ανάγκη να διατηρηθούν στο δυναμικό της εταιρεία οι 13 εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν κατά την πανδημία του Covid – 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αίτημα Βέρρου για το Κλειστό Γυμναστήριο Καλλονής

Σε καλό κλίμα η συνάντηση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου με τον Πρωθυπουργό
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της Λέσβου

Προειδοποιεί για ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η ανοχή και στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ, το επίκεντρο της επίσκεψης του πρωθυπουργού»

Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ για την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λέσβο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Τα «άκουσε» στο Σίγρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Εκτός από το Λιμάνι Σιγρίου, ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ξεναγούμενος από τον Νίκο Ζούρο
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Διαμαρτυρήθηκαν για την έλλειψη φωτισμού και διαγράμμισης στον κόμβο της Ανεμώτιας

Κάτοικοι του χωριού μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Ανεμώτιας μίλησαν με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη