× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ξεχωριστά βιβλία για μικρούς και μεγάλους

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*

Δημοσίευση 29/1/2022

Ξεχωριστά βιβλία για μικρούς και μεγάλους
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Όλο και πιο συχνά στις μέρες μας γίνεται λόγος για τα συναισθήματα, την συναισθηματική νοημοσύνη, για την γλώσσα του σώματος, για αυτά που λέει το σώμα, όταν δεν τα λέει το στόμα!

Υπάρχουν βιβλία για παιδιά γραμμένα που τους μιλούν για τα συναισθήματα! Ένα εξαιρετικό βιβλίο που τους γνωρίζει τι είναι , ποια είναι , πως τα αναγνωρίζεις , πώς τα διαχειρίζεσαι, μα και τις συνταγές για τα συναισθήματα, είναι αυτό της ψυχολόγου και συγγραφέως παιδικών βιβλίων, Σουσάνα Ίσερν, ΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΟΜΕΤΡΟ ΤΟΥ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗ ΚΡΟΚΟΝΤΙΛΟ, των εκδόσεων Κέδρος! Υπάρχει και το συναισθηματόμετρο από χαρτόνι στο τέλος του βιβλίου! Κλείνοντας την σύντομη παρουσίαση μου, θα σας μεταφέρω ‘’Ιδέες για να απολαμβάνεις τη χαρά’’ : Χοροπήδα, χόρεψε, τραγούδα… Χαμογέλα διαρκώς και ξέσπασε σε γέλια πότε πότε. Αναζήτησε κάποιον για να μοιραστείς τη χαρά σου. Κάνε βόλτα και παίξε στον καθαρό αέρα.

Η πιο μεγάλη αγκαλιά, είναι ένα υπέροχο βιβλίο για μικρά παιδιά, μέρος μιας ‘’τριλογίας’’ , σχετική πάντα με την αγκαλιά, των Όουεν ΜακΛάφλιν και Πόλι Ντάνμπαρ, σε μετάφραση της Μάρως Ταυρή, των εκδόσεων Μεταίχμιο. Δύο λόγια για το θέμα, από το οπισθόφυλλό δανεισμένα: Ο σκαντζόχοιρος περίμενε πώς και πώς να ξαναδεί την χελώνα. Τίποτα δεν ήταν ίδιο χωρίς αυτή. Μερικές αγκαλιές όμως αξίζουν την αναμονή…

Το φιλί του φεγγαριού, ένα ιδιαίτερο κείμενο της Εύης Γεροκώστα, με την πραγματικά εκπληκτική εικονογράφηση του ζωγράφου και εικονογράφου Ανδρέα Κούρτη.
Ο τρόπος γραφής και εκφοράς του λόγου, δεν είναι ο κλασικά αναμενόμενος για ένα παραμύθι! Ειδικά όταν αυτό είναι από μια αφηγήτρια παραμυθιών, όπως είναι η συγγραφέας του. Είναι ο τρόπος της διαφορετικός, έχει κάτι το μοντέρνο, το έντεχνο! Θέλει κατά την γνώμη μου, και δεύτερη ανάγνωση, για να σε ξαφνιάσει ευχάριστα! Διαβάζεται θα έλεγα από όλες τις ηλικίες, με πολλές αναγνώσεις! Οι εκδόσεις κόκκινη κλωστή δεμένη, το προτείνουν για παιδιά από επτά ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το οπισθόφυλλο:
Πολλά χρόνια πριν, στο Φεστιβάλ Βιβλίου,
γύρω από το σπίτι με τις πέντε πόρτες και τα δέκα παράθυρα
‒ θα μπορούσε να είναι το Ζάππειο Μέγαρο.
Την ώρα που αφηγούμαι ιστορίες βλέπω ένα μικρό αγόρι.
«Θα το πιάσω!» φωνάζει κι αρχίζει να τρέχει.
Σηκώνω το βλέμμα και καταλαβαίνω.
Θέλει να πιάσει το ασημένιο καρπούζι στον ουρανό.
Για να πάρει το φιλί του.

Στις 27 Ιανουαρίου ήταν η Διεθνής Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Ολοκαυτώματος, από το ναζιστικό καθεστώς. Με αυτή την αφορμή σας προτείνω δύο βιβλία που τα βρήκα ενδιαφέροντα, και εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους.

Το σύνδρομο της δικτατορίας, του Αλαα Αλ Ασουάνι, από τις εκδόσεις Πατάκη, δανείζομαι από το οπισθόφυλλο του:
Στη Δύση, η µελέτη της δικτατορίας έχει αποκτήσει µια σχεδόν εξωτική διάσταση. Όµως τα απολυταρχικά καθεστώτα παραµένουν οδυνηρή πραγµατικότητα για δισεκατοµµύρια ανθρώπους παγκοσµίως, µε τις ελευθερίες τους να παραβιάζονται και τα δικαιώµατά τους να καταστρατηγούνται µε όλους τους τρόπους.
Ποια είναι η φύση της δικτατορίας; Πώς επικρατεί; Ποιες συνθήκες και περιστάσεις τής επιτρέπουν να ευδοκιµήσει; Και µε ποιους τρόπους οι δικτάτορες καταφέρνουν να διατηρούν την εξουσία ακόµα και όταν τους λοιδορούν και τους χλευάζουν οι κυβερνώµενοι;
«Ένα σπουδαίο βιβλίο που συλλαµβάνει µια καθοριστική πολιτική στιγµή στην ιστορία όλης της περιοχής». Eugene Rogan
«Ο Αλ-Ασουάνι πρώτα και κύρια θυµίζει σε όλους τους µυθιστοριογράφους του κόσµου ότι στο σηµείο αυτό έχουν ηθική υποχρέωση να κοιτάξουν την πραγµατικότητα κατάµατα και να αφηγηθούν την ιστορία της αλήθειας». Ece Temelkuran
«Το Σύνδροµο της δικτατορίας είναι η, από πρώτο χέρι, συγκλονιστική ιστορία του πώς η απολυταρχική διακυβέρνηση µετέτρεψε τις αραβικές χώρες σε άγονη γη». Fawaz A. Gerges.

Το κορίτσι της στάχτης, του Μένιου Σακελλαρόπουλου, από τις εκδόσεις Ψυχογιός, μας παρουσιάζει μια συγκλονιστική, αληθινή ιστορία. Αυτή της Βίβιαν Στεφάνου. Έναν απίστευτο κύκλο ζωής, που ξεκινά τον Δεκέμβριο του 1943, από τα Καλάβρυτα, για να ξανά καταλήξει εκεί, μετά τον πόλεμο και τον ξεριζωμό, περνώντας από άλλες ηπείρους, κράτη και πολιτείες, πάντα με την αγάπη στην καρδιά για την ιδιαίτερη πατρίδα, και σεβασμό στη μνήμη των προγόνων και των θυμάτων του ολοκαυτώματος!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το οπισθόφυλλο:
Καλάβρυτα, 13 Δεκεμβρίου 1943.
Τα γερμανικά πολυβόλα θερίζουν ζωές, βάφοντας με αίμα τον τόπο ολάκερο. Δεν έμεινε πέτρα πάνω στην πέτρα. Σπαράζουν οι μανάδες σκάβοντας με τα νύχια το χώμα, κρύφτηκαν ο ήλιος και τα πουλιά. Παντού στάχτη και θάνατος.
Η Παρασκευούλα, πεντέμισι χρόνων, νιώθει να χάνεται το μυαλό της, λαβώνεται η ψυχή της. Κρύβεται με τ’ αδέλφια της στο βουνό, δυο μερόνυχτα περπατούν θρηνώντας τον πατέρα.
Ο Μητροπολίτης ζητάει από τις οικογένειες να δώσουν παιδιά για υιοθεσία στην Αυστραλία. Με φλογισμένα μάτια η μικρή σηκώνει το τρεμάμενο χεράκι της και φωνάζει: «Εγώ θα πάω στην… Αστραλία, εγώ!» Χλώμιασε η μάνα της, η Αρχοντούλα, στράγγιξε το αίμα από τις φλέβες της.
Το αεροσκάφος Ντακότα με το όνομα «Αέρας» αναλαμβάνει να συνεχίσει την ιστορία, που ράγισε πέτρες και γκρέμισε βουνά!

Μια αληθινή, σπαρακτική ιστορία με φόντο τα ισοπεδωμένα Καλάβρυτα, ένα ολόφωτο μήνυμα στην ανθρωπότητα από μία συγκλονιστική γυναίκα, τη Βίβιαν Στεφάνου, για τη δύναμη της ψυχής του ανθρώπου, που χτίζει φάρους για ν’ απλώσει το φως!


*H Αθανασία Δαφιώτη είναι δημοσιογράφος-θεατρολόγος

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Η μνήμη μεταμορφώνεται σε τέχνη στο «Πανελλήνιον»

Η πρώτη ατομική έκθεση ζωγραφικής της Ελένης Δαλάκα άνοιξε τις πύλες της στην Προκυμαία της Μυτιλήνης
Η μνήμη μεταμορφώνεται σε τέχνη στο «Πανελλήνιον»
ΓΕΥΣΗ

Γυναικείοι Συνεταιρισμοί: Η άλλη πλευρά του επιχειρείν και της χειραφέτησης

Οι γυναίκες πήραν την κατάσταση στα χέρια τους, προβάλλουν προϊόντα της Λέσβου και τον τόπο αλλά χρειάζονται αναγνώριση και ενδυνάμωση.
Γυναικείοι Συνεταιρισμοί: Η άλλη πλευρά του επιχειρείν και της χειραφέτησης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Η «Ευδαιμονία» έκλεισε το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Μολύβου

Τη συναυλία της 19ης Αυγούστου παρακολούθησε η πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία μίλησε στην κάμερα του «Ν»
Η «Ευδαιμονία» έκλεισε το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Μολύβου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Δυναμικό ξεκίνημα για τη 46η Γιορτή του Ούζου

Με τη συμμετοχή διαφόρων και πολλών πολιτιστικών φορέων και ποτοποιίων του νησιού και με τον κόσμο να κατακλύζει το παρκάκι, για να περάσει καλά
Δυναμικό ξεκίνημα για τη 46η Γιορτή του Ούζου
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία για θάλασσες και θαλασσοπόρους

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
Βιβλία για θάλασσες και θαλασσοπόρους
ΜΟΥΣΙΚΗ

Η μουσική παράδοση της Αγιάσου στο Μουσείο Βρανά

Ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Αγιασωτών ολοκλήρωσε τις καλοκαιρινές δράσεις του με την προβολή ντοκιμαντέρ και ζωντανή μουσική
Η μουσική παράδοση της Αγιάσου στο Μουσείο Βρανά
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΟΣΜΟΣ

Διεθνές Φεστιβάλ Ειρήνης τον Σεπτέμβριο στη Μυτιλήνη

Από τους «γείτονες» συλλόγους «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίου» και «Ege Barış ve İletişim Derneği»
Διεθνές Φεστιβάλ Ειρήνης τον Σεπτέμβριο στη Μυτιλήνη
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Η συλλογή της Πινακοθήκης Μήθυμνας ταξιδεύει στο Σίγρι

Εγκαινιάζεται στις 28 Αυγούστου στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
Η συλλογή της Πινακοθήκης Μήθυμνας ταξιδεύει στο Σίγρι
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Έλενα Παπαρίζου μάς ξεσήκωσε στο Δημοτικό Στάδιο Μυτιλήνης

Μικροί και μεγάλοι πέρασαν αξέχαστες μουσικές στιγμές μαζί της και με την ομάδα της
Η Έλενα Παπαρίζου μάς ξεσήκωσε στο Δημοτικό Στάδιο Μυτιλήνης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Παγκόσμια πρεμιέρα κάτω από τον ουρανό του Μολύβου

Το νέο έργο «Hommage» του Χρήστου Παπαγεωργίου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Μολύβου, σε μια βραδιά αφιερωμένη στην «Ανδρεία»
Παγκόσμια πρεμιέρα κάτω από τον ουρανό του Μολύβου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Αφιέρωμα στο έντεχνο αστικό τραγούδι στη Βατούσα

Ο Δημοσθένης Φιστουρής στο τραγούδι και ο Θανάσης Τρικούπης στο πιάνο, το Σάββατο 22 Αυγούστου στο Πάρκο Αγίου Νικολάου
Αφιέρωμα στο έντεχνο αστικό τραγούδι στη Βατούσα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Ελάτε να γνωρίσουμε τη γεωλογική κληρονομιά Ελλάδας και Κύπρου»

Μια εκπαιδευτική εκδήλωση σχετικά με τη γεωλογία Ελλάδας και Κύπρου και είναι ανοιχτή σε όλους
«Ελάτε να γνωρίσουμε τη γεωλογική κληρονομιά Ελλάδας και Κύπρου»