× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βιολογική γεωργία: Σε λίγους και εκλεκτούς οι επιδοτήσεις

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι της προκήρυξης των 490 εκατ. ευρώ

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 28/1/2022

Βιολογική γεωργία: Σε λίγους και εκλεκτούς οι επιδοτήσεις
' χρόνος ανάγνωσης

Η προκήρυξη του προγράμματος της βιολογικής γεωργίας - κτηνοτροφίας που δόθηκε στην δημοσιότητα την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου διαμορφώνει νέα δεδομένα στην κατανομή των επιδοτήσεων, των 490 εκατ. ευρώ.  Το πρόγραμμα γίνεται πλήρως ανταγωνιστικό με αποτέλεσμα να ευνοούνται μόνο οι μεγάλες γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, που θα πάρουν τις πρόσθετες επιδοτήσεις που δίνονται για την παραγωγή βιολογικών προϊόντων. Ωστόσο δεν είναι δεδομένο ότι θα αυξηθεί η παραγωγή βιολογικών προϊόντων όπως είναι ο στόχος που έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Διότι όσοι αγρότες και κτηνοτρόφοι ενταχθούν στο πρόγραμμα δεν δεσμεύονται να διαθέτουν στην αγορά βιολογικά προϊόντα σε ποσότητες ανάλογης της παραγωγικής δυναμικότητας των χωραφιών τους.

 

Με βάση το σχεδιασμό της προκήρυξης προκρίνονται να ενταχθούν:

α) Οι νέοι σε ηλικία αγρότες και κτηνοτρόφοι (ως 40 ετών).

β) Όσοι καλλιεργούν εκτάσεις 100 στρεμμάτων

γ) Εκμεταλλεύσεις που βρίσκονται σε ορεινές περιοχές και περιοχές ιδιαίτερου οικολογικού ενδιαφέροντος.

Σημαντικό στοιχείο που κρίνει την ένταξη των κτηνοτρόφων στο πρόγραμμα είναι να παράγουν δικές τους ζωοτροφές (ιδιοπαραγωγή ζωοτροφών).

 

Οι χαμένοι της βιολογικής γεωργίας



Οι κτηνοτρόφοι της νησιωτικής Ελλάδα, που στην πλειοψηφία τους δεν έχουν την δυνατότητα να παράγουν δικές τους ζωοτροφές δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν στην τρέχουσα προκήρυξη. Εκτός της προκήρυξης θα μείνει μεγάλος αριθμός αγροτών που καλλιεργεί εκτάσεις κάτω των 100 στρεμμάτων είτε βρίσκονται σε νησιά είτε στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Εκτός του προγράμματος θα μείνουν και πολλοί βιοκαλλιεργητές που έχουν ενεργές συμβάσεις με τους πιστοποιητικούς οργανισμούς και ήταν ενταγμένοι σε παλαιότερες προκηρύξεις. Για ένα μεγάλο αριθμό από αυτούς τους βιοκαλλιεργητές υπάρχουν δεσμεύσεις από τις προηγούμενες προκηρύξεις οι οποίες λήγουν στο τέλος του χρόνου ή σε επόμενα χρόνια. Όλοι αυτοί αν συνεχίσουν να είναι ενεργοί βιοκαλλιεργητές θα μπορέσουν να μπουν σε επόμενες προκηρύξεις.

Εκτός του προγράμματος, φαίνεται πως θα μείνουν, οι γεωργοί της νησιωτικής Ελλάδα, ανεξάρτητα από την καλλιέργεια που έχουν, που για πρώτη φορά θα καταθέσουν αίτηση, για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Κι αυτοί γιατί νησιώτες παραγωγοί κατά κανόνα έχουν μικρότερο κλήρο από τους παραγωγούς της ηπειρωτικής Ελλάδας.



Δομικά χαρακτηριστικά της προκήρυξης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ



Δύο στοιχεία που χαρακτηρίζουν την προκήρυξη είναι η απουσία οποιασδήποτε μορφής περιφερειακή κατανομή των πόρων και η μη πρόβλεψη του ενιαίου χαρακτήρα των εκτάσεων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Η απουσία περιφερειακής κατανομής ουσιαστικά θα μεταφέρει της επιδοτήσεις από την νησιωτική Ελλάδα σε συγκεκριμένες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας (βλέπε Έβρος, Αιτωλοακαρνανία κλπ).

Η επιλογή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να μην θέσει θέμα ένταξης ενιαίων εκτάσεων στην βιολογική γεωργία οδηγεί σε κατακερματισμό των βιολογικά καλλιεργούμενων χωραφιών μέσα σε εκτεταμένες εκτάσεις συμβατικών καλλιεργειών. Με άμεση συνέπεια την επιμόλυνση των βιολογικά παραγόμενων προϊόντων από δραστικές ουσίες που δεν ενδείκνυνται για την βιολογική γεωργία.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

600 Αμερικανοί τουρίστες στη Μυτιλήνη

Με το κρουαζιερόπλοιο Explora που ήρθε την Κυριακή 27 Ιουλίου, στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συζήτηση στη βουλή για την ευλογιά των προβάτων

Μετά από επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ και του βουλευτή Γιάννη Δελή
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κρούσματα ευλογιάς των προβάτων στις Σέρρες

Ασταμάτητη συνεχίζει η εξέλιξη της επιζωοτίας στην ηπειρωτική Ελλάδα
ΚΟΣΜΟΣ

Μεγάλες ζημιές στην αγροτική παραγωγή της Ισπανίας από χαλαζοπτώσεις

Αυξημένες αποζημιώσεις κατά 7% για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της χώρας.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λέσβος και Σάμος μέτρησαν μείωση των αφίξεων

Μυτιλήνη, Σάμος, Σαντορίνη και Κάρπαθος είδαν στο τέλος του Ιουνίου μείωση των διεθνών αφίξεων στα αεροδρόμια τους
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΚΟΣΜΟΣ

Σε ανοδική τροχιά οι τιμές του ελαιολάδου στην Τουρκία

Νέα δεδομένα δημιουργούν στην αγορά οι άδειες δεξαμενές της Ιταλίας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δεν έδεσε στο Καρλόβασι το «Διαγόρας»

Αιτία οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στο λιμάνι
ΕΛΛΑΔΑ

Μικρό το ενδιαφέρον για εξαγορά καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου

Το τίμημα της εξαγοράς υπολογίζεται βάσει των αντικειμενικών αξιών, με δυνατότητα εξόφλησης είτε εφάπαξ με έκπτωση 10%, είτε σε έως 60 άτοκες μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστη δόση τα 100 ευρώ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Aκόμη ένας δύσκολος Αύγουστος για τις μεταφορές του Βορείου Αιγαίου

Μόλις δύο δρομολόγιο πλοίου Ro – Ro θα πραγματοποιηθούν κατά την διάρκεια του μήνα προς Χίο και Λέσβο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταβλήθηκαν 28 εκατ. ευρώ σε 23.415 δικαιούχους

Πληρωμή υπολοίπων αγροπεριβαλλοντικών μέτρων του 2024
ΕΛΛΑΔΑ

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως 1η Αυγούστου

Θα καταβληθούν 2,4 δις ευρώ σε 4,36 εκατ. δικαιούχους
ΕΛΛΑΔΑ

Δεκάδες καταγγελίες για εξοντωτικές συνθήκες εργασίας

Λιποθυμούν ακόμη και οι επιθεωρητές εργασίας σημειώνει σε ανακοίνωση της η ΓΣΕΕ