× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ελεύθεροι υπό όρους οι πρωταγωνιστές του πογκρόμ της πλατείας Σαπφούς

Οι όροι της απαγόρευσης εξόδου και της εμφάνισης κάθε 1η του μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα επιβάλλονται μετά την απολογία τους στον Ανακριτή, σε κατηγορούμενους για κακουργήματα, πρωταγωνιστές της «νύχτας τον κρυστάλλων»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/1/2022

Ελεύθεροι υπό όρους οι πρωταγωνιστές του πογκρόμ της πλατείας Σαπφούς

Δύσκολες ώρες για τους απολογούμενους στον Ανακριτή εδώ και λίγες μέρες πρωταγωνιστές των επεισοδίων το βράδυ της 22 Απριλίου του 2018 κατά μεταναστών και προσφύγων στην πλατεία Σαπφούς. Γεγονότα που έγιναν γνωστά ως «πογκρόμ της Μυτιλήνης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με πληροφορίες μετά την απολογία τους ως ύποπτοι τέλεσης νέων αδικημάτων, αφήνονται ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Συγκεκριμένα υποχρεούνται να εμφανίζονται μια φορά το μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα του τόπου κατοικίας τους, ενώ τους απαγορεύεται η έξοδος από τη χώρα!

Η δικογραφία αφορά συνολικά 26 άτομα που κατηγορούνται για σειρά κακουργημάτων και πλημμελημάτων κατά περίπτωση, με το επιβαρυντικό στοιχείο της παράβασης του άρθρου 81Α του Ποινικού Κώδικα που τιμωρεί εγκλήματα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά.

Όπως είναι γνωστό, το απόγευμα της 22ας Απριλίου 2018, στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης, συγκεντρώθηκαν 300 περίπου άτομα για την καθιερωμένη υποστολή σημαίας από στρατιωτικό άγημα. Μετά το τέλος της διαδικασίας, 150 περίπου από τα άτομα αυτά, κάποια από τα οποία με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, επιτέθηκαν σε ομάδα Αφγανών που πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία στην πλατεία Σαπφούς, με σκοπό τη βίαιη απομάκρυνσή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ εκείνων των ημερών, τα παραπάνω 150 άτομα ενισχυόμενα και από άλλα άτομα, υποκίνησαν και συμμετείχαν σε επεισόδια, έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και βιαιοπράγησαν, εκτοξεύοντας πέτρες, φωτοβολίδες, κροτίδες, μάρμαρα, καδρόνια κ.λπ. αντικείμενα στους αλλοδαπούς, αλλά και στις αστυνομικές δυνάμεις, που επενέβησαν για να αποκαταστήσουν την τάξη.

Τα επεισόδια διήρκησαν έως τις πρώτες πρωινές ώρες της 23ης Απριλίου, με απολογισμό τραυματισμούς αστυνομικών και αλλοδαπών και φθορές σε κάδους απορριμμάτων και σε εξοπλισμό αστυνομικών δυνάμεων.

Το Νοέμβριο του 2018, σχεδόν επτά μήνες μετά τα γεγονότα, από την Ελληνική Αστυνομία, μετά από προκαταρκτική εξέταση που διεξήγαγε η υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης, υπέβαλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης, πόρισμα σύμφωνα με το οποίο διαπιστώθηκαν για συνολικά 26 άτομα παραβάσεις πλημμεληματικού αλλά και κακουργηματικού χαρακτήρα. Τα 26 άτομα που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, προσδιορίσθηκαν, είτε ως φυσικοί, είτε ως ηθικοί αυτουργοί των όσων συνέβησαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα κατηγορήθηκαν κατά περίπτωση για τα αδικήματα της αντίστασης, της στάσης, της διατάραξης κοινής ειρήνης, της επικίνδυνης σωματικής βλάβης τετελεσμένης και σε απόπειρα, της απόπειρας πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης, της πρόκλησης διακεκριμένων περιπτώσεων φθοράς, του εμπρησμού, καθώς και της παράνομης κατοχής και χρήσης όπλων, κροτίδων και βεγγαλικών.

Τρία χρόνια και οκτώ μήνες μετά την τέλεση των παραπάνω περιγραφόμενων αδικημάτων και ακριβώς τρία χρόνια μετά την υποβολή του πορίσματος της Αστυνομίας στην Εισαγγελία, άρχισε η Ανάκριση η οποία θα ολοκληρωθεί σύμφωνα με τα όσα συνήθως συμβαίνουν σε λίγους μήνες με την παραπομπή όσων από τους κατηγορούμενους κριθεί, σε Κακουργιοδικείο προκειμένου να δικαστούν!

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Για την εγγραφή στην Α τάξη Γυμνασίου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τροχαίο ατύχημα στη Μυτιλήνη

Συγκρούστηκε φορτηγό με μηχανάκι
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μοσχοβόλησε το σχολείο λαζαράκια!

Τα παιδιά του 15ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης έπλασαν, στόλισαν και έψησαν τα λαζαράκια γεμίζοντας όλους τους σχολικούς χώρους με αρώματα
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Κι από τη Λέσβο πέρασε ο αρχηγός της Θύρας 7

Ιωσήφ Αντιζάς ή «Κοντός»: Το όνομά του είναι το πρώτο που φιγουράρει στο κατηγορητήριο για τα επεισόδια στου Ρέντη και τη δολοφονία του Γιώργου Λυγγερίδη
ΥΓΕΙΑ

Νέο μόνιμο προσωπικό στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Ορκίστηκαν το πρωί της Παρασκευής 26 Απριλίου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Ανήλικος Γεραγώτης καλλιεργούσε χασίς

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του περιλαμβάνει και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Απεγκλωβισμός 33 ατόμων από βραχονησίδα ανοιχτά του Μανταμάδου

Επιχείρηση διάσωσης από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης
ΥΓΕΙΑ

Με κινητοποίηση θα υποδεχθούν οι γιατροί τον υπουργό Υγείας

Ο Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου ανακοίνωσε στάση εργασίας για την Τρίτη 30 Απριλίου και καλεί σε κινητοποίηση
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταδίκες αγροτών για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καταγγέλλει τις καταδίκες αγροτών σε ποινές φυλάκισης 15 μηνών για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Γενάρη του 2020
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα