× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Όταν τα τύμπανα πολέμου ηχούν για να … χαϊδέψουν αυτιά

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΑ Δημοσίευση 25/1/2022

Όταν τα τύμπανα πολέμου ηχούν για να … χαϊδέψουν αυτιά

Σύμφωνα με τα γεράκια του Αμερικανού προέδρου, η Ουκρανία μπορεί να γίνει το «ανάχωμα» που θα ανακόψει τη ρωσική επιρροή στην ευρύτερη περιοχή της βόρειας και ανατολικής Ευρώπης και να στείλει «μήνυμα» στο Κρεμλίνο για αναδίπλωση σε όλα τα μέτωπα από τον Καύκασο μέχρι τη Μέση Ανατολή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό υποστηρίζει, ο κορυφαίος αρθρογράφος της «Washington Post» για τη διεθνή ασφάλεια, Ντέιβιντ Ιγκνάσιους, επικαλούμενος πηγές της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA), ο οποίος καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «ο ουκρανικός στρατός είναι καλύτερα εκπαιδευμένος και εξοπλισμένος με τον πληθυσμό της χώρας ενωμένο, ενάντια στη ρωσική παρέμβαση και τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ σε θέση να παράσχουν όπλα και εκπαίδευση για μια μακρά μάχη αντίστασης».

Δεν είναι, όμως, η πρώτη φορά που τα τύμπανα του πολέμου ηχούν για να χαϊδέψουν αυτιά!

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τα όσα συνέβησαν το 2014 στην Ουκρανία και τον πενθήμερο ρωσογεωργιανό πόλεμο, το καλοκαίρι του 2008, όταν ο Πούτιν εκμεταλλεύτηκε τη διεκδίκηση της Γεωργίας στο αμφισβητούμενο έδαφος της Νότιας Οσετίας;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 2008, ήταν ο Μπους και ο γνωστός μας –ως γεράκι του Τραμπ-Τζον Μπόλτον που έδωσαν στους Γεωργιανούς την εσφαλμένη εντύπωση ότι υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ για να ακολουθήσουν μια πιο επιθετική εξωτερική πολιτική.

Ανάλογη εντύπωση έδωσε και το 2014 η εκδίωξη του Ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς για να ακολουθήσει μετά εμφύλιος και δημοψήφισμα στην Κριμαία που οδήγησε στην προσάρτησή της στη Ρωσία.
Αφορμή είχε δώσει η σύνδεση της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία αρνείτο να επικυρώσει ο Γιανουκόβιτς.

Χθες οι ΥΠΕΞ της Ένωσης συνεδρίασαν με δύο βασικά θέματα στην ατζέντα τους: το ζήτημα Ρωσίας-Ουκρανίας και το Μαλί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Θα μιλήσουν και για τη Συρία, όμως, το πιο σημαντικό θέμα» για τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ «είναι αυτό που συμβαίνει στα σύνορα της Ουκρανίας». Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην τηλεδιάσκεψη που θα έχουν οι Ευρωπαίοι υπουργοί με τον Αμερικανό ομόλογό τους, Άντονι Μπλίνκεν.

«Θα έχουμε τηλεδιάσκεψη με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μπλίνκεν για να συνεχίσουμε την ισχυρή μας συνεργασία. Σε όλη την διαδικασία η ΕΕ είναι πολύ συντονισμένη με τις ΗΠΑ», τόνισε, ο Μπορέλ, μολονότι δεν έχει δοθεί οδηγία στους πολίτες της ΕΕ να μην ταξιδεύουν στη Ρωσία, όπως έπραξε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πριν από λίγη ώρα, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ενέκρινε συμπεράσματα για την ευρωπαϊκή κατάσταση ασφάλειας, υποστηρίζοντας ότι η ευρωπαϊκή ασφάλεια είναι αδιαίρετη και οποιαδήποτε αμφισβήτηση, επηρεάζει την ασφάλεια της ΕΕ και των κρατών μελών της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Συμβούλιο επιβεβαιώνει, επίσης, την ενιαία προσέγγιση της ΕΕ και τη συνεχιζόμενη ισχυρή συνεργασία και τον συντονισμό της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το ΝΑΤΟ, την Ουκρανία και άλλες χώρες εταίρους.

Επαναλαμβάνει τη σημασία της περαιτέρω ενίσχυσης της ανθεκτικότητας και των ικανοτήτων αντίδρασης της ΕΕ και των στενών εταίρων της, μεταξύ άλλων για την αντιμετώπιση επιθέσεων στον κυβερνοχώρο και υβριδικών επιθέσεων, χειραγώγησης και παρέμβασης ξένων πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένης της παραπληροφόρησης.

Η Γαλλία συμβουλεύει, δε σήμερα τους πολίτες της να αναβάλουν τα μη απαραίτητα ταξίδια τους στην Ουκρανία, όπου κλιμακώνεται η ένταση με τη γειτονική Ρωσία.

Από την Ουάσιγκτον, απευθύνεται «ισχυρή σύσταση» στους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν να μεταβούν στη Ρωσία, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, επικαλούμενο για να δικαιολογήσει την οδηγία αυτή «την πιθανότητα παρενόχλησής τους», ειδικά από τη ρωσική αστυνομία, και «αυθαίρετης εφαρμογής της τοπικής νομοθεσίας».

Στο μεταξύ, το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκίνησε να αποσύρει το προσωπικό του από την βρετανική πρεσβεία στο Κίεβο, ενώ πηγές του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών είπαν στο BBC ότι η κίνηση αυτή δεν έγινε γιατί υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες πληροφορίες για την ασφάλεια των βρετανών διπλωματών, αλλά για προληπτικούς λόγους, καθώς εκτιμούν πως έχει μεγαλώσει ο κίνδυνος να εισβάλει η Ρωσία στην Ουκρανία.

Εξάλλου, το πρωτοσέλιδο των New York Times της Κυριακής, φιλοξενούσε έκθεση των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, που περιέγραφε ένα ρωσικό σχέδιο για την εγκαθίδρυση κυβέρνησης ανδρείκελου στο Κίεβο.

Είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο για το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών να δημοσιεύει μια τέτοια έκθεση, ιδιαίτερα μια χωρίς στοιχεία ή συμπληρωματικές πληροφορίες σχετικά με την αξιοπιστία των πηγών της ή την πιθανότητα υλοποίησης.

Το δημοσίευμα θέλοντας να δώσει αξιοπιστία στην έκθεση αναφέρει ψευδώς ή εκ παραδρομής ότι οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν «την κύρια ευθύνη για την υποκλοπή ρωσικών επικοινωνιών», όμως όλοι γνωρίζουν ότι η αντικατασκοπεία των ΗΠΑ-τουλάχιστον στον τομέα των υποκλοπών- είναι ανώτερη από αυτή των Βρετανών, όσον αφορά το ρωσικό στρατό.

Η έκθεση κατονομάζει έναν πρώην μέλος του ουκρανικού κοινοβουλίου, τον Yevgeniy Murayev, ως πιθανό ηγέτη-μαριονέτα του Κρεμλίνου. Η απάντηση του ιδίου, ήταν η δημοσίευση μιας φωτογραφίας του στο Facebook όπου υποδύεται τον Τζέιμς Μποντ με το σχόλιο: «Λεπτομέρειες αύριο».

Καθώς, οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών «εργαλειοποιήθηκαν», πριν από είκοσι χρόνια για να βοηθήσουν τον τότε πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ να υποστηρίξει τον πόλεμο κατά του Ιράκ, δεν είναι παράλογο να υποθέσει κάποιος, ότι η βρετανική κυβέρνηση προσπαθεί τώρα να αποσπάσει την προσοχή από την αποτυχημένη ηγεσία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, απελευθερώνοντας ανεπιβεβαίωτες αναφορές πληροφοριών για την Ουκρανία.

Να λοιπόν που τα τύμπανα του πολέμου ηχούν ξανά, όχι μόνο για να χαϊδέψουν αυτιά, αλλά και για να κλείσουν στόματα…

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ισχνή αύξηση τζίρου στο λιανεμπόριο του Βορείου Αιγαίου

Μόλις 12,4 εκατ. ευρώ μπήκαν στα ταμεία των επιχειρήσεων του κλάδου που τηρούν διπλογραφικά βιβλία
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

31 κόμματα θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές

Ο Άρειος Πάγος απέρριψε την συμμετοχή του κόμματος Σπαρτιάτες άλλων 14 κομμάτων. Δείτε εδώ όλα τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές και όσα αποκλείστηκαν
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Υποχρηματοδότηση των σχεδίων βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου βλέπει η Νέα Αριστερά

Κριτική στην κυβέρνηση για την κατανομή των πόρων του προγράμματος
ΕΛΛΑΔΑ

Ο πρώην «Σπαρτιάτης» Φλώρος γρονθοκόπησε τον Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης

Ένα πρωτοφανές επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον πρώην βουλευτή των Σπαρτιατών ο οποίος έχει πλέον ανεξαρτητοποιηθεί, Κωνσταντίνο Φλώρο σημειώθηκε στη Βουλή, καθώς γρονθοκόπησε μέσα στην ολομέλεια της Βουλής τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Βασίλη Γραμμένο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στη Χιο ο Κώστας Μουτζούρης

Ο Περιφερειάρχης θα συμμετάσχει στη Διευρυμένη Συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έρχονται οι πενταετίες συμβάσεις στις άγονες γραμμές

Πρώτη εμφάνιση του λιμανιού της Πέτρας στις γραμμές αποκλειστικής εξυπηρέτησης που προτείνει το υπουργείο Ναυτιλίας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Σημαντικές αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις των αγροτών

Δείτε εδώ τι προβλέπει η εγκύκλιο που εξέδωσε η ΑΑΔΕ
ΕΛΛΑΔΑ

Βόρειο Αιγαίο: Αύξηση 38,8% των πιστώσεων για τα σχέδια βελτίωσης

Στα 304,9 εκατ. ευρώ οι συνολικές πιστώσεις του προγράμματος για όλη την χώρα, 13,8 εκατ. ευρώ διατίθενται για το Βόρειο Αιγαίο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Σημαντικές επισκέψεις στο Μουσείο Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ

Tο στέλεχος της γενικής γραμματείας Επικοινωνίας Παντελής Ορφανίδης, ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Νίκος Μπακουνάκης και η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ Ιωάννα Κωσταρέλλα επισκέφθηκαν πρόσφατα το Μουσείο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλλαγές στα δρομολόγια των πλοίων λόγω καιρού

Δείτε εδώ πως διαμορφώνονται τα δρομολόγια των πλοίων Group Attica για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνέντευξη Μουτζούρη σε Γερμανούς φοιτητές

Από το Πολιτικό ίδρυμα Konrad – Adenauer Stiftung
ΕΛΛΑΔΑ

Αντιμέτωποι με κατάσχεση 1,5 εκατ. οφειλέτες της Εφορίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ οι οφειλέτες ανέρχονται σε 3.878.712, ενώ έχουν ήδη ληφθεί αναγκαστικά μέτρα (κατασχέσεις) σε 1.506.75 πολίτες