× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Εξερευνώντας τον Λεσβιακό Όλυμπο

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ

Δημοσίευση 5/11/2023

Εξερευνώντας τον Λεσβιακό Όλυμπο

Στο άκουσμα του Ολύμπου αναμφισβήτητα όλοι σκέφτονται τον υψηλότερο ορεινό όγκο της χώρας μας στα όρια Θεσσαλίας- Μακεδονίας με υψόμετρο 2.917 μέτρα. Όμως πάνω από 19 βουνά στην αρχαιότητα ονομάζονταν Όλυμπος με πάνω από 10 να κρατάνε το όνομα μέχρι και τις μέρες μας τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο. Όλα τους με ένα κοινό χαρακτηριστικό, καθώς όλες αυτές οι κορυφές αποτελούνται από ασβεστόλιθο. Κάτι το οποίο δεν είναι τυχαίο.

Η ονομασία Όλυμπος βγαίνει από την λέξη Ολολαμπής, δηλαδή αυτός που λάμπει συνέχεια, όπως λάμπει και ο λευκογκρίζος ασβεστόλιθος κάτω από τον δυνατό ήλιο.

Έτσι αποφασίσαμε να εξερευνήσουμε τα μυστικά του δικού μας Ολύμπου, ξεκινώντας μια πεζοπορία από την Αγιάσο με στόχο την κορυφή του στα 968 μέτρα. Το μονοπάτι ξεκινάει μέσα από τον οικισμό της Αγιάσου, από την εκκλησιά της Ζωοδόχου Πηγής διπλά στο Αναγνωστήριο του χωριού. Το λιθόστρωτο μονοπάτι περνάει μέσα από έναν καστανιώνα. Το επιβλητικό αυτό δάσος με τα φυλλοβόλα δέντρα και τα πολλά νερά σου δίνει την αίσθηση ότι δεν είσαι σε νησί.

Η πρώτη στάση που προτείνουμε για τον περιπατητή, αν και σύντομη, περίπου στο 1/3 της διαδρομής, είναι στη «βρύση της πατσαβούρας». Εκεί μπορεί κανείς να γεμίσει το παγούρι του με δροσερό πόσιμο νερό και να αντικρίσει για πρώτη φορά μέσα στο μονοπάτι την κορυφή που στοχεύει να κατακτήσει. Η βλάστηση αλλά και το γεωλογικό υπόβαθρο όσο ανεβαίνουμε υψόμετρο αλλάζει, καθώς από τον καστανιώνα  θα συναντήσουμε ένα δάσος τραχείας πεύκης και τέλος τη γυμνή κορυφή του Ολύμπου με μερικούς θάμνους από Τιθύμαλω και ωμπριέτες.

Η ανάβαση δυσκολεύει σταδιακά καθώς το υψόμετρο μεγαλώνει. Η κούραση εξαφανίζεται όμως  όταν πατήσουμε την κορυφή του Ολύμπου. Εκεί βρίσκεται το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία, «ι Άι Λιάς» όπως το λένε οι ντόπιοι. Η θέα από την κορυφή είναι μοναδική και ίσως από τα λίγα σημεία του νησιού που μπορείς να δεις και τους δυο μεγάλους κόλπους του νησιού, τον Λεπέτυμνο και την χερσόνησο της Αμαλής.

Το μονοπάτι είναι σηματοδοτημένο και καλά πατημένο, ώστε ο περιηγητής να απολαύσει την παρθένα φύση που πραγματικά οργιάζει.

Το μήκος του μονοπατιού είναι 4,3 χλμ και χρειάζεται περίπου δυο ώρες για την ανάβαση ως την κορυφή. Κάποια κομμάτια του να είναι απαιτητικά και χρειάζεται προσοχή.

Θα πρέπει να ξέρουμε ότι ο Όλυμπος της Λέσβου προστατεύεται. Ανήκει στο δίκτυο Φύση 2000 (Νatura 2000) που προστατεύει τη βιοποικιλότητά του και ως γεώτοπος στο παγκόσμιο γεωπάρκο της Λέσβου από την UNESCO. Ο περιηγητής θα πρέπει να αποφύγει να κόψει τις σπάνιες ορχιδέες και τον σιδερίτη που φυτρώνει στις πλάγιες του διότι προστατεύονται. Ας έχουμε στο νου μας το ορειβατικό έθιμο, να απομακρύνουμε μια πέτρα ο καθένας μας από τα πεζοπορικά μονοπάτια ως φόρο τιμής στου παλιούς πεζοπόρους που περπάτησαν τα ίδια μονοπάτια.

Ο Όλυμπος είναι ένα πανέμορφο βουνό που αν και υστερεί σε μεγάλα υψόμετρα σε σχέση με τα υπόλοιπα βουνά της ηπειρωτικής Ελλάδας μπορεί να δώσει μεγάλες εμπειρίες στον τολμηρό που θα επιχειρήσει να κατακτήσει την κορυφή του.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ