× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Σερφάροντας στο διαδίκτυο, έχοντας γνώση

Γράφει η ΣΤΕΛΛΑ ΣΠΥΡΟΥ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/2/2019

Σερφάροντας στο διαδίκτυο, έχοντας γνώση

Αν κάνετε σχέδια για ένα χρόνο, φυτέψτε ρύζι

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν κάνετε σχέδια για 10 χρόνια, φυτέψτε δέντρο

Αν κάνετε σχέδια για μια ζωή, εκπαιδεύστε τα παιδιά σας

Κινεζική παροιμίά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Επειδή τα παιδιά είναι «σφουγγάρια» και αντιγράφουν αμάσητα συμπεριφορές,  απόψεις των ενηλίκων. Επειδή η οικογένεια πρέπει να φτιάχνει τις προσωπικότητες των νέων και όχι το διαδίκτυο. Επειδή πάντα φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από εμάς. Επειδή το διαδίκτυο δεν είναι ο διάβολος.  Αλλά μέτρον άριστον. Γι’ αυτό ενημερωνόμαστε, προλαμβάνουμε, κινητοποιούμαστε  επί σήμα κινδύνου.

Οι σκηνές που βιώνουμε σήμερα είναι ασύλληπτης γρηγοράδας. Η γυναίκα – μαμά έχει βγει στην αγορά εργασίας και τρέχει με ταχύτητες Ferrari. Δεν ανάβει ποτέ ταμπέλα «Είμαι διαθέσιμη να σας ακούσω… άνδρα μου, παιδιά μου». Ο μπαμπάς σύζυγος έχει μεταναστεύσει στο γραφείο του, σε άλλη χώρα, ήπειρο για να βρει τα προς το ζην της οικογένειας. Το οχτάωρο εργασίας που πάλεψαν οι εργάτες του Σικάγου έχει γίνει μη αμειβόμενο 15ωρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η παραδοσιακή οικογένεια έχει εξαφανιστεί και η πυρηνική σημερινή οικογένεια συναντιέται σε ταχυφαγεία ή μπροστά στον Η/Υ. Η ομαδική ψυχοθεραπεία που γινόταν γύρω από το μεσημεριανό φαγητό χάθηκε ανεπιστρεπτί. Τα νέα της ημέρας, ανακοινώνονται στο chat με άγνωστους αποδέκτες. Επικοινωνία, γνώση, πληροφόρηση ασταμάτητη αλλά και άκριτη φτάνει στον καθένα μας μέσω του διαδικτύου. Από την άλλη ένα απαρχαιωμένο, ανιαρό, σύστημα εκπαίδευσης, οδηγεί τους νέους στο διαδίκτυο μια και αυτό ελκύει, μαγεύει, με δραματικά αποτελέσματα τις περισσότερες φορές .

Η απαλή γονική φωνή του παραμυθιού, έχει αντικατασταθεί από τη φωνή του Μπομπ Σφουγγαράκι, της Ντόρας της εξερευνήτριας που το παιδί τους αναζητά στο διαδίκτυο, για να του λύσουν προβλήματα, να το συμβουλευόσουν. Είναι τα οικεία πρόσωπα είναι τα πρότυπά του. Τους συναντά περισσότερο από την υπόλοιπη οικογένεια. Ας ελπίσουμε βέβαια ότι πίσω από την μάσκα των ηρώων δεν κρύβονται άλλοι… ήρωες. Ξύστρες Μολύβια είναι πλέον συλλεκτικά είδη, τα τάμπλετ τα κινητά έχουν γίνει προέκταση των χεριών μας. αναδεχθεί απαραίτητο αξεσουάρ  για απλές καθημερινές δουλείες. Η τεχνολογία δεν  γνωρίζει ηλικία, γνώσεις, ικανότητες, όρια, ηθικούς φραγμούς.

Στο κυνήγι του καταναλωτισμού, της καριέρας έχουμε χάσει τη μυρουδιά του άλλου, την ζεστή αγκαλιά του. Έχουμε ξεχάσει τη γλώσσα του σώματος. Επικοινωνούμε μέσω Skype. Οικογένεια αναφέρει ότι είμαστε στα διπλανά δωμάτια και μιλάμε μέσω Skype, γιατί έτσι καταλαβαινόμαστε καλύτερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε τι άλλαξε η ζωή μας όταν αγοράζοντας το πιο εξελιγμένο κινητό που ικανοποιεί κάθε μας ανάγκη; Μήπως ότι απομονωθήκαμε και μιλάμε μόνο σε αυτό; Παλιά θα μας έπαιρναν για τρελούς.

Όταν το διαδίκτυο καλύπτει συναισθηματικά κενά του ατόμου

Όταν το διαδίκτυο γίνεται χώρος γνωριμιών ζευγαριών  

Όταν η οικογένεια επικοινωνεί μέσω διαδικτύου

Όταν το διαδίκτυο γίνεται ο σύμβουλος του ατόμου χωρίς να έχει κριτική άποψη

Όταν το διαδίκτυο γίνεται χώρος εύρεσης και συνεύρεσης των φίλων

Όταν ο άνθρωπος ζει αποκλειστικά μέσα στο διαδίκτυο

Τότε το διαδίκτυο είναι επικίνδυνο

Όμως δεν είμαστε φοβικοί με το διαδίκτυο, δεν είμαστε απορριπτικοί με το καινούριο είμαστε ενήμεροι για τα προτερήματα όσο και για τους κινδύνους του.  Δεν υποτιμούμε ως γονείς τις τεχνολογικές ικανότητες των παιδιών.  

Τις περισσότερες φορές μας ξεπερνούν στη χρήση της τεχνολογίας. Μην υποτιμάτε την επίδραση του διαδικτύου στα παιδιά. Απαραίτητη η κοινή στάση των δύο γονέων απέναντι στη χρήση του διαδικτύου. Δεν φταίνε οι άλλοι, δεν φταίει ο δαίμων, το διαδίκτυο, ενημερωνόμαστε.

www.saferinternet.gr   www.safeline.gr  www.obrela.gr

 

Η Στέλλα Σπύρου, είναι Κλινική Ψυχολόγος, MA, Msc, στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Welcome» Μητσοτάκη στους Τούρκους από τη Μυτιλήνη

«Είμαστε από την επιτροπή υποδοχής» τόνισε χαριτολογώντας ο πρωθυπουργός στα αγγλικά, στον πρώτο σταθμό της επίσκεψής του στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Οι έξι φιναλίστ του Master Chef για γυρίσματα στη Λέσβο

Από τις 26 έως τις 30 Απριλίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«57 μπαλόνια όσες και οι ψυχές που χάθηκαν για την υποδοχή του Πρωθυπουργού»

Τοποθετήθηκαν από την Κίνηση Μνήμης και Δράσης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σήμερα ο πρωθυπουργός στη Λέσβο

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμά του και ποιους θα συναντήσει
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Το 41% δεν σημαίνει λευκή επιταγή, κύριε Μητσοτάκη»

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στο «Ν» η βουλεύτρια Ν. Λέσβου του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, ιδιαίτερα για την εξεταστική επιτροπή για τα Τέμπη και τις ευρωεκλογές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προκαταβολική κριτική σε Μητσοτάκη από το ΠΑΣΟΚ

Ανακοίνωση της Ν.Ε. Λέσβου του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τoν Πρωθυπουργό πως «εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνον τις εταιρίες και τα μεγάλα συμφέροντα»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Απομακρύνονται οι θάλαμοι των καρτοτηλεφώνων από τη Μυτιλήνη

Η Κοινότητα Μυτιλήνης σε συνεργασία με τον ΟΤΕ προχωρούν στην απομάκρυνση τους και την αποκατάσταση των πεζοδρομίων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρασκευαΐδης: Ο δρόμος Καλλονής – Σιγρίου έργο του ΠΑΣΟΚ

Αναλυτική δήλωση του βουλευτή για το έργο που θα εγκαινιάσει ο Πρωθυπουργός, τις δημόσιες υποδομές που έχει ανάγκη η Λέσβος και τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΧΩΡΙΑ

Πέθανε ο παλαιότερος και πιο ξακουστός ξυλογλύπτης της Αγιάσου

90 ετών έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Καμαρός