× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αποδιαρθρωμένη η αγορά του ελαιολάδου στην Λέσβο

Μεγάλα σκαμπανεβάσματα στις τιμές παραγωγού μετά την αδρανοποίηση της ΕΑΣ Λέσβου

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 22/1/2022

Αποδιαρθρωμένη η αγορά του ελαιολάδου στην Λέσβο
' χρόνος ανάγνωσης

Μία φορά και ένα καιρό υπήρχε η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου με μεγάλη παρέμβαση χονδρικό εμπόριο του ελαιολάδου. Η Ένωση έβγαζε ένα τιμοκατάλογο αγοράς του ελαιολάδου. Τον τιμοκατάλογο υιοθετούσαν οι συνεταιρισμοί μέλη της και η πλειοψηφια των ιδιωτών ελαιομεσιτών του νησιού. Σε κάποιες περιπτώσεις οι ελαιομεσίτες έδιναν λίγο καλύτερες τιμές, σε κάποιες άλλες περιπτώσεις η Ένωση κατάφερνε και έδινε καλύτερες τιμές στους παραγωγούς.


Πολλά πράγματα έχουν αλλάξει από εκείνη την εποχή. Άλλωστε έχουν περάσει και περίπου 10 χρόνια από τότε που η ΕΑΣ Λέσβου έχει πάψει να έχει οποιαδήποτε δραστηριότητα στο χονδρεμπόριο του ελαιολάδου.

Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χονδρεμπόριο και την τυποποίηση ελαιολάδου δεν συνηθίζουν να ανακοινώνουν δημόσια τις τιμές αγοράς του ελαιολάδου από τους παραγωγούς. Αλλά κι όταν δημοσιοποιείται ένας τιμοκατάλογος σχεδόν ποτέ δεν τηρείται. Πάντα υπάρχουν και κάποιοι που θα πάρουν το κάτι παραπάνω.
 

Τους προηγούμενους μήνες επιχειρηματίας του κλάδου γνωστοποίησε πως αγοράζει το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο προς 3,55 ευρώ ανά κιλό. Τις μέρες που βγήκε στην δημοσιότητα η τιμή αυτή ο ίδιος επιχειρηματίας αγόραζε  έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από παραγωγούς της περιοχής του Πλωμαρίου προς 3,70 ως 3,75 ευρώ ανά κιλό.

Άλλος επιχειρηματίας της Λέσβου πριν οι τιμές του ελαιολάδου ανεβούν πάνω από τα 3,50 ευρώ ανά κιλό αγόρασε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από παραγωγό του νησιού προς 3,90 ευρώ το κιλό.

 

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις των ελαιοπαραγωγών του νησιού που διαπίστωσαν, με καθυστέρηση λίγων ημερών, πως πούλησαν φθηνά το λάδι του παρήγαγαν. Κι αυτό γιατί ο ελαιομεσίτης που το πήρε κράτησε μεγάλη προμήθεια.

 

Αυτά είναι ορισμένα περιστατικά, πολύ χαρακτηριστικά, της αποδιάρθρωσης της χονδρικής αγοράς του ελαιολάδου στην Λέσβο μετά την αδρανοποίηση της Ένωσης Συνεταιρισμών του νησιού.

Φοβόμαστε πως η κατάσταση που περιγράφουμε πιο πάνω θα συνεχιστεί για αρκετά χρόνια ακόμη μέχρι να εμφανιστεί μια ισχυρή επιχείρηση (ιδιωτική ή συνεταιριστική) που θα παίζει κυρίαρχο ρόλο στην τοπική χονδρική αγορά του λαδιού.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Απογραφή κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων έως 31 Δεκεμβρίου

Πρόστιμο 200 ευρώ θα πληρώσουν όσοι προχωρήσουν στην απογραφή μετά το τέλος του χρόνου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ψηλαφίζοντας την κτηνοτροφία του μέλλοντος

Η Ένωση Κτηνοτρόφων Προβάτου Φυλής Λέσβου δείχνει στην πράξη την κατεύθυνση που μπορεί και πρέπει να ακολουθήσει η πρωτογενή παραγωγή του νησιού
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΡΟΤΕΣ

«Χωρίς συνενώσεις οι συνεταιρισμοί της Λέσβου δεν έχουν μέλλον»

Το μέλος του Δ.Σ. του Συνεταιρισμού ΚΑΠΗΣ Αχιλλέας Κιαχαγιάς μίλησε το ραδιοφωνικό σταθμό 99 fm ΣΤΟ ΝΗΣΙ και την εκπομπή «Μιλάμε Οικονομικά»
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Τρεις νέες βάσεις δεδομένων για τα χρέη πολιτών και επιχειρήσεων

Υπουργείο Οικονομίας και Τράπεζα της Ελλάδος δημιουργούν σύστημα «νέων Τειρεσιών» για πλήρη εικόνα των οφειλών
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Σε νευρική κρίση... οι τιμές του ελαιολάδου

Αστάθεια στις τιμές, πτώση της ποιότητας και μειωμένη ζήτηση στις μεσογειακές αγορές
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΚΟΣΜΟΣ

Στις 250.000 η παραγωγή ελαιολάδου στην Τουρκία

Πρόβλημα για τους παραγωγούς της χώρας το υψηλό κόστος παραγωγής
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επιστρέφει το «Τάλως» στο Βόρειο Αιγαίο

Νέος σχεδιασμός των δρομολογίων για να εξυπηρετηθεί η μεταφορά ζωοτροφών από το λιμάνι της Καβάλας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Κεντρικός ο ρόλος του λογιστή από τα Γιαννιτσά

Συνεχίστηκαν οι απολογίες των κατηγορουμένων για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ο «χάρτης» πληρωμών από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ

Το ποσό των 2,42 δις ευρώ θα πληρωθούν σε 4,29 εκατομμύρια δικαιούχους ως τις 31 Οκτωβρίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πρώτος σε ψήφους ο Ιγνάτης Μανάβης στο Συνεταιρισμό Στύψης

Δείτε εδώ αναλυτικά τα αποτελέσματα των εκλογών που έγιναν την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξεσηκώνονται οι αγρότες, τα τρακτέρ κατεβαίνουν στην Αθήνα

Μετά το «πάγωμα» των ενισχύσεων και την εξάπλωση της ευλογιάς, οι παραγωγοί ενώνουν δυνάμεις – Η ΕΘΕΑΣ καλεί σε πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο στις αρχές Νοεμβρίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σκέρτσος: Γνώριζε το Μαξίμου όσο συμβαίνουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Ο Υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού παραδέχθηκε πως η Προεδρεία της κυβέρνησης γνώριζε τι γίνονταν με τις αγροτικές επιδοτήσεις