× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τα πάνω και τα κάτω των τιμών του ελαιολάδου

Τι δείχνουν οι μακροχρόνιες τάσεις των χονδρικών τιμών του ελαιολάδου

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 20/1/2022

Τα πάνω και τα κάτω των τιμών του ελαιολάδου

Την εξέλιξη των μέσων χονδρικών τιμών του ελαιολάδου σε βάθος δεκαετίας καταγράφει το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (Δ.Σ.Ε), πρόκειται για μια συνοπτική ανάλυση που στηρίζεται στα στατιστικά στοιχεία που τηρεί το Συμβούλιο. Είναι εξαιρετικά χρήσιμα στοιχεία καθώς καταγράφουν τις μακροπρόθεσμες τάσεις των τιμών οι οποίες παίζουν καθοριστικό ρόλο στις τάσεις που διαμορφώνονται στην αγορά.

 

Το Διεθνές Συμβούλιο Ελιάς θεωρεί πως οι αγορές του Μπάρι στην Ιταλία, της Χάεν στην Ισπανία και των Χανίων στην Ελλάδα είναι οι αντιπροσωπευτικότερες στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτές διακινείται περισσότερο από το 60% της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου. «Οι τιμές σε αυτές τις τρεις χώρες, ιδίως στην Ισπανία, έχουν αντίκτυπο στις άλλες χώρες παραγωγής και κυρίως για ελαιόλαδα που προορίζονται για εξαγωγή» σημειώνει το ΔΣΕ.

 

Από την ελαιοκομική περίοδο 2011/2012 έως αυτή του 2020/2021, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στην Χάεν κόστιζε λιγότερο από 2,205 ευρώ ανά κιλό για το 25% της δεκαετίας που ανέλυσε τις τιμές του Δ.Σ.Ε. Επίσης στο 25% της περιόδου οι τιμές χονδρικής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου ξεπερνούσαν τα 3,249 ευρώ ανά κιλό. Η μέση τιμή  ήταν περίπου 2,773 ευρώ ανά κιλό. Η μέγιστη και η ελάχιστη τιμή ήταν 4,23 ευρώ και 1,743 ευρώ ανά κιλό αντίστοιχα.


Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΔΣΕ (Δεκέμβριος του 2021), η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου ανέρχεται σε 3,306 ευρώ ανά κιλό (+32,2% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου καλλιεργητικού έτους).Η τιμή χονδρικής του ραφιναρισμένου ελαιολάδου στην Χαέν ανήλθε σε 2,93 ευρώ ανά κιλό (+51,7% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν).

 

Οι τιμές χονδρικής στο Μπάρι της Ιταλίας


Στο Μπάρι, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο κόστιζε λιγότερο από 3,21 ευρώ ανά κιλό για το 25% της δεκαετίας αναφοράς και το 25% του χρόνου ξεπερνούσε τα 5,09 ευρώ ανά κιλό. Η μέση τιμή κατά την περίοδο αυτή ήταν περίπου 4,196 ευρώ ανά κιλό. Η μέγιστη και η ελάχιστη τιμή ήταν 6,14 ευρώ και 2.21 ευρώ ανά κιλό αντίστοιχα.

 

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Δ.Σ.Ε (Δεκέμβριος 2021), η χονδρική τιμή το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο διαμορφώθηκε στα 3,90 ευρώ ανά κιλό (-18,8% σε σύγκριση με την ίδια χρονική στιγμή της προηγούμενης ελαιοκομικής περιόδου).

 

Οι τιμές χονδρικής στα Χανιά

 

Στα Χανιά, η τιμή χονδρικής του έξτρα παρθένο ελαιόλαδο κόστιζε λιγότερο από 2,40 ευρώ ανά κιλό για το 25% του χρόνου και ξεπερνούσε τα 3,00 ευρώ για το 25% του χρόνου. Η μέση τιμή κατά δεκαετία αναφοράς ήταν περίπου 2,69 ευρώ ανά κιλό. Η μέγιστη και η ελάχιστη τιμή ήταν 3,88 ευρώ ανά κιλό ευρώ.

 

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία (Δεκέμβριος 2021) του Δ.Σ.Ε., η χονδρική τιμή του έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στα Χανιά διαμορφώθηκε στα 3,15 ευρώ ανά κιλό (+35,5% σε σύγκριση με πριν ένα χρόνο).

 

Οι άλλες αγορές


Τα τελευταία στοιχεία για την χονδρική τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στο Trás-os-montes της Πορτογαλία, την τοποθετούν στα 3,50 ευρώ ανά κιλό.


Η τιμή του έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από την Τυνησία αρχίζει να πέφτει κατά την καλλιεργητική περίοδο 2019/2020, φτάνοντας στα 1,92 ευρώ ανά κιλό τον Σεπτέμβριο του 2020. H μέση τιμή της ελαιοκομικής σεζόν ήταν 2,29 ευρώ ανά κιλό. Η μέση τιμή για αυτό για την ελαιοκομικής σεζόν 2020/2021 ήταν 3,28 ευρώ ανά κιλό.

Τα τελευταία στοιχεία για την χονδρική τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου την τοποθετούν στα 3,10 ανά κιλό τον Σεπτέμβριο του 2021.

 

Τα τελευταία στοιχεία για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στην Τουρκία το τοποθετούν την χονδρική τιμή του στα 2,64 ευρώ ανά κιλό το Δεκέμβριο του 2018.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πρόσφυγες και μετανάστες πάνε χωράφι

Με νομοθετική ρύθμιση που πέρασε από την Βουλή ο Γεωργαντάς
ΑΓΡΟΤΕΣ

Μήπως έρχεται μεγάλο ψαλίδι στις αγροτικές επιδοτήσεις;

Τι κρύβει ο μεγάλος ντόρος για το εθνικό απόθεμα
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Με πολύμηνη καθυστέρηση πληρωμή της δακοκτονίας

«Πολιτικά παιχνίδια» σε βάρος αρχιεργατών, ψεκαστών και γεωπόνων
ΑΓΟΡΑ

Τέλος εποχής για τα καταστήματα ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ

Αλλάζουν ιδιοκτήτη τα ιστορικά καταστήματα παιχνιδιών και εποχικών ειδών της πόλης μας. Ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση στην εταιρεία των αδελφών Δουκάρέλλη
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Πολιτικές αποφάσεις που έκριναν την τύχη της Συνεταιριστικής

Πώς η Τράπεζα της Ελλάδας κράτησε στη ζωή τη Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου – Λήμνου με «αφανείς» αποφάσεις
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Αντί να κρύβονται, κάνουν δηλώσεις για τον τουρισμό»

Ανακοίνωση της Συμπαράταξης Πολιτών για τις δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Ν. Νύκτα για την κίνηση στα νησιά μας.
ΑΓΟΡΑ

Τίτλοι τέλους για 39χρονη καφετέρια... και «παιδικό στέκι»

Το κλείσιμο της «Σελάνας» στο Μακρύ Γιαλό ανακοίνωσε ο ιδιοκτήτης μέσω Facebook
ΑΓΡΟΤΕΣ

Να γίνει στρατηγική επιλογή η προστασία του εδάφους

Η ενδιάμεση έκθεση της Εθνικής Επιτροπής για την Ερημοποίηση παρουσιάσθηκε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεωργαντά
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πληρώθηκαν τα υπόλοιπα των αγροτικών επιδοτήσεων του 2021

Καταβλήθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών τα ποσά των επιδοτήσεων
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ισπανία: Μεγάλη άνοδος στις λιανικές τιμές του ελαιολάδου

Πτώση των πωλήσεων τυποποιημένου ελαιολάδου. Αύξηση των πωλήσεων για το πυρηνέλαιο
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Όσα έγιναν το 2004 καθόρισαν το μέλλον της Συνεταιριστικής Τράπεζας

Ξεκίνησε η κατάθεση του πρώην εσωτερικού ελεγκτή της Τράπεζας στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Βορείου Αιγαίου
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση πληρωμής της ασφαλιστικής εισφοράς στον ΕΛΓΑ

Έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2022 μπορεί να πληρωθεί η ασφαλιστική εισφορά του 2021