× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ξαναπήραν φωτιά οι λογαριασμοί της ΔΕΥΑΛ στη Γέρα

Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι της περιοχής που παραλαμβάνουν για δεύτερη φορά λογαριασμούς με εξωπραγματικά νούμερα. «Θα γίνουν μειώσεις, με απόφαση Δ.Σ.» λέει ο Φλώρος

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 17/1/2022

Ξαναπήραν φωτιά οι λογαριασμοί της ΔΕΥΑΛ στη Γέρα
' χρόνος ανάγνωσης

Ανάστατοι  είναι οι κάτοικοι της Δημοτικής Ενότητας Γέρας τις τελευταίες ημέρες, μετά την παραλαβή των νέων λογαριασμών της ΔΕΥΑΛ και τις αυξημένες χρεώσεις που καλούνται να πληρώσουν.

Ήδη από το πρωί το τηλεφωνικό κέντρο του «Ν» έχει πάρει φωτιά από εξοργισμένους Γεραγώτες καταναλωτές οι οποίοι στέλνουν παράλληλα και φωτογραφίες από τους λογαριασμούς παραλάβει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη συγκεκριμένη δημοτική ενότητα είναι η δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα 8 μηνών που οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν ασυνήθιστα μεγάλα ποσά συγκριτικά με τους λογαριασμούς που πλήρωναν την τελευταία δεκαετία.

Η πρώτη ψυχρολουσία, ήρθε στις αρχές Ιουνίου όταν 1.000 περίπου κάτοικοι της περιοχής, παρέλαβαν λογαριασμούς που άγγιζαν σε κάποιες περιπτώσεις και τις 3.000 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τότε υπήρξαν  δεσμεύσεις  της ΔΕΥΑΛ προς τη Δημοτική Ενότητα Γέρας και τον αντιδήμαρχο Παράσχο Μανούσο, ότι το ζήτημα θα τακτοποιηθεί και τα ποσά θα μειωθούν, ώστε να μπορέσουν οι καταναλωτές να ανταποκριθούν και να πληρώσουν.

«Σήμερα, δυστυχώς, σημειώνει αρκετά προβληματισμένος ο αντιδήμαρχος Γέρας, 7 μήνες μετά έχουμε το ίδιο έργο σε επανάληψη και από το πρωί δεν προλαβαίνω να εξηγώ στους συνδημότες μας που καταφτάνουν αγανακτισμένοι και με το δίκιο τους στο δημαρχείο της Γέρας, τι συμβαίνει και για ποιο λόγο λαμβάνουν τόσο αυξημένους λογαριασμούς».

Η ιστορία ξεκινά σύμφωνα με τον Παράσχο Μανούσο από το 2010 όταν ανέλαβε η Δημοτική Αρχή Βουνάτσου τη διοίκηση του Δήμου Λέσβου μετά τη συνένωση των δεκατριών Καποδιστριακών δήμων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Για 4 χρόνια, δεν έγινε ποτέ κανονική καταμέτρηση των υδρομέτων, λόγω των προβλημάτων που υπήρχαν την περίοδο εκείνη. Οι πολίτες πλήρωναν ένα ελάχιστο ποσό το οποίο αντιστοιχούσε στο πάγιο.

Το 2014 όταν ανέλαβε τη διοίκηση του Δήμου και της ΔΕΥΑΛ αντίστοιχα η Δημοτική Αρχή Γαληνού ξεκίνησε μια προσπάθεια καταμέτρησης των υδρομέτρων. Βλέποντας ωστόσο ο υπάλληλος ότι δεν μπορούσε να βγάλει άκρη και ότι τα ποσά που θα πλήρωναν οι πολίτες ήταν τεράστια, παραιτήθηκε. Πέρασαν 3 σχεδόν χρόνια έως το 2017 που ανέλαβε νέος καταμετρητής. Ούτε και αυτός κατάφερε να βγάλει άκρη κι έτσι οι κάτοικοι της Γέρας, συνέχισαν να πληρώνουν το πάγιο, την ελάχιστη δηλαδή κατανάλωση.

Όταν ανέλαβε η παρούσα Δημοτική Αρχή, η ΔΕΥΑΛ προσπάθησε να βάλει σε μία τάξη τις χρεώσεις και να μετρήσει τα υδρόμετρα. Οι μεγάλοι λογαριασμοί που παρέλαβαν οι συμπολίτες μας το καλοκαίρι, είναι στην ουσία η κατανάλωση μιας ολόκληρης δεκαετίας. Από εκεί και πέρα οι δεύτεροι λογαριασμοί που παρέλαβαν είναι λογαριασμοί 9μήνου. Από τον Ιανουάριο δηλαδή έως το Σεπτέμβριο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Παράσχος Μανούσος, αναφερόμενος στην αντίδραση του κόσμου, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι οι πολίτες έχουν απόλυτο δίκιο να διαμαρτύρονται. «Οι άνθρωποι αυτοί καλούνται να πληρώσουν καταναλώσεις δεκαετίας, σε καμία περίπτωση όμως δεν ευθύνονται για τα όσα έκανε ή δεν έκανε η ΔΕΥΑΛ. Η εταιρεία οφείλει να δει το πρόβλημα σφαιρικά, να αναγνωρίσει τις ευθύνες που έχει διαχρονικά και να προχωρήσει στα δέοντα.

«Η οικονομική συγκυρία που διανύουμε είναι πολύ δύσκολη. Οι άνθρωποι δεν έχουν ελιές και οι ελάχιστες που είχαν έπεσαν κάτω λόγω των ανέμων και το εισόδημά τους εξανεμίσθηκε. Πως μπορούμε εμείς λοιπόν να τους ζητάμε να πληρώσουν για λάθη και παραλείψεις της εταιρείας. Για ποιο λόγο δεν έγιναν καταμετρήσεις στο τρίμηνο όπως γίνονται στη Μυτιλήνη; Η καταμέτρηση στους 9 μήνες είναι λογικό και αυξημένη να είναι αλλά και να ξεπερνά τις κλίμακες με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να χρεώνονται με υψηλότερη τιμή κυβικού.

Καθησυχαστικός ωστόσο είναι ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ Γιώργος Φλώρος, ο οποίος εξηγεί ότι όλες οι λογαριασμοί του περασμένου καλοκαιριού που περιλαμβάνουν χρεώσεις δεκαετίας, θα μειωθούν με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου την ερχόμενη Δευτέρα.

«Κατανοώ την αντίδραση των συμπολιτών μας στη Γέρα. Οι λογαριασμοί που παρέλαβαν στις περισσότερες περιπτώσεις περιλαμβάνουν και την προηγούμενη χρέωση η οποία δεν πληρώθηκε διότι οι καταναλωτές έκαναν αίτηση για να γίνει μείωση. Ωστόσο οι νέες χρεώσεις των τελευταίων τριμήνων αντιστοιχούν στις πραγματικές καταναλώσεις.

Από εκεί και πέρα, την ερχόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας και θα προχωρήσουμε στην εξέταση των αιτήσεων και στη μείωση των λογαριασμών. Οι πολίτες φυσικά δεν ευθύνονται για όλη αυτή την κατάσταση κι εμείς όμως ως εταιρεία οφείλουμε να τηρήσουμε τις διαδικασίες που προβλέπονται. Σύντομα ωστόσο το πρόβλημα θα τακτοποιηθεί».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Και δεύτερη προσφορά για τη γραμμή Βόλου‑ νησιών Βορείου Αιγαίου

«Πράσινο φως» και από τον Κικίλια μετά την επικοινωνία με τον Κώστα Μουτζούρη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Επικίνδυνες «κόντρες» ανηλίκων στα Κεραμειά

Η διασταύρωση Κεραμειών–Ιππείου έχει γίνει «πίστα» για ανηλίκους
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Χριστουγεννιάτικο χωριό στη Λέσχη Εθνοφρουράς Μυτιλήνης

Μια πρωτόγνωρη γιορτινή δράση για τις οικογένειες των στελεχών της 98 ΑΔΤΕ με την πρωτοβουλία του Υποστράτηγου Νικόλαου Γκρέτσα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση έως Μάιο 2026 για τα ψηφιακά δελτία διακίνησης ελαιοκάρπου

Εξαιρούνται μόνο όσοι είχαν έσοδα άνω των 200.000 ευρώ
ΔΡΑΣΕΙΣ

11η Εθελοντική Αιμοδοσία στη Μόρια

Από τον Πεζοπορικό Σύλλογο «Η Διχάλα»
ΧΩΡΙΑ

Η ΔΕΥΑΛ δίνει νέα πνοή στην Αγιάσο με ταχεία ολοκλήρωση έργου υποδομών

Αναβάθμιση ύδρευσης και αποχέτευσης σε κομβικούς δρόμους που ενισχύουν την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Μυτιλήνη γέμισε φως και μουσική στην έναρξη των γιορτών

Ο Δήμαρχος Παναγιώτης Χριστόφας μίλησε για τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, τη φωταγώγηση του δέντρου και τη συνέχεια των εκδηλώσεων με το Χριστουγεννιάτικο Χωριό
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επίθεση σε βάρος του Κοινωνικού Χώρου «Αντίβαρο» στη Χίο

«Στη Χίο δεν χωράνε οι νοσταλγοί του ναζισμού»
ΑΤΖΕΝΤΑ

Χριστουγεννιάτικη τέχνη από τα υλικά του παρελθόντος στην Αγιάσο

Η Visit Agiasos μετατρέπει τον παλιό τσουρχανά σε έμπνευση για ένα συλλογικό έργο Trash Art στις 13 και 14 Δεκεμβρίου 2025
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ιστορία του ελληνικού κομμουνισμού και όχι μόνο!

Ο ιστορικός Κώστας Καρπόζηλος μίλησε στον Θράσο Αβραάμ για την αναγκαιότητα να διαβάζουμε την ελληνική Αριστερά έξω από τα σύνορα και για μια σύγχρονη πολιτική που να συγκρούεται με την ολιγαρχία του πλούτου
ΧΩΡΙΑ

Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο πάρκο Κάτω Τρίτους

Το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου και ώρα 16.30
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αστικό ΚΤΕΛ Μυτιλήνης: Αλλαγή στο μεσημεριανό δρομολόγιο του Πανεπιστημίου

Από τις 10 Δεκεμβρίου και κάθε εργάσιμη ημέρα, το δρομολόγιο των 14:30 καταργήθηκε και πραγματοποιείται στις 14:15 με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση φοιτητών