Ο Συνεταιρισμός Μεσοτόπου ξαναγεννιέται από τις στάχτες του!
Ξεκίνησε η ανακατασκευή των καμένων αποθηκών καθώς και η κατασκευή νέας τυροκομικής μονάδας μέσω του προγράμματος Leader
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/1/2022
Νέα αρχή για τον πολύπαθο και δραστήριο συνεταιρισμό Μεσοτόπου, ο οποίος μετά την περιπέτεια του καλοκαιριού και την ολοσχερή καταστροφή των αποθηκών ζωοτροφών τον περασμένο Ιούλιο, ξεκινά εργασίες σε δύο μέτωπα.
Όπως ανέφερε μιλώντας στο «Ν» ο Διευθύνων Σύμβουλος του Συνεταιρισμού Μανώλης Κωνσταντιδέλλης σήμερα Δευτέρα 17 Ιανουαρίου, ξεκίνησαν οι εργασίες ανακατασκευής των εγκαταστάσεων αποθηκών με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, καθώς και οι εργασίες κατασκευής νέας τυροκομικής μονάδας μέσω του προγράμματος Leader.
«Η χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, σημειώνει ο Μαν. Κωνσταντιδέλλης, την οποία ευχαριστούμε για τη στήριξη και την αλληλεγγύη της, στην προσπάθεια του Συνεταιρισμού μας, είναι περίπου 240.000 ευρώ. Μετά από έρευνα αγοράς που έγινε και προσφορές που δόθηκαν, επιλέξαμε εργολάβο ο οποίος εγκαταστάθηκε την Κυριακή και σήμερα ξεκίνησαν οι εργασίες. Εάν όλα εξελιχθούν ομαλά έως τις αρχές Απριλίου οι αποθήκες θα είναι έτοιμες και λειτουργικές.
Από εκεί και πέρα ξεκινάει και το μεγάλο έργο της δημιουργίας τυροκομικής μονάδας, σε δικό μας οικόπεδο το οποίο έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Leader και χρηματοδοτείται με 450.000 ευρώ. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 600.000 ευρώ. Καταφέραμε μέσα σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζαμε να εξασφαλίσουμε τις αδειοδοτήσεις και να προχωρήσουμε».
Αναφερόμενος στην πορεία του συνεταιρισμού Μεσοτόπου, μετά το ισχυρό χτύπημα της πυρκαγιάς, ο Μ. Κωνσταντιδέλλης, σημειώνει ότι οι μέρες που ακολούθησαν ήταν πολύ δύσκολες, ωστόσο προσθέτει η συμπαράσταση του κόσμου ήταν συγκινητική.
«Ακόμη και σήμερα, στους εφιάλτες μας, βλέπουμε τις φλόγες να καταστρέφουν όσα με κόπο και αγώνα φτιάξαμε όλα αυτά τα χρόνια. Δεν το βάλαμε κάτω, συνεχίσαμε την προσπάθεια σε πολλά μέτωπα κι ευχαριστούμε όλους όσοι στάθηκαν στο πλευρό μας και μας στηρίζουν μέχρι σήμερα. Από εκεί και πέρα συνεχίζουμε με την παραγωγή νέων προϊόντων. Φυσικά η ναυαρχίδα μας είναι η φέτα και ακολουθούν η γραβιέρα, το γίδινο τυρί, το γιαούρτι, τα παγωτά μας σε 10 γεύσεις, τα τυροπιτάκια, τα σπανακοπιτάκια και σύντομα νέες γεύσεις με παιδικό παγωτό, κρέμες και γίδινο γάλα σε συσκευασία.
Τα προϊόντα μας είναι διαθέσιμα σε ένα μεγάλο αριθμό καταστημάτων σε όλο το νησί και αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι συντοπίτες μας είναι πως ο Συνεταιρισμός μας λειτουργεί και έχει ως προτεραιότητα τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας, των ανθρώπων του μόχθου και του μεροκάματου που είναι μέλη μας και όχι το κέρδος. Είναι ένας συνεταιρισμός με ετήσιο τζίρο 7.000.000 ευρώ και αποτύπωμα καλής διαχείρισης.
Από εκεί και πέρα, η χρονιά φέτος συνολικά για όλο τον κτηνοτροφικό κλάδο και τον πρωτογενή τομέα γενικότερα θα είναι δύσκολη. Οι μεγάλες αυξήσεις στις ζωοτροφές και τα λιπάσματα που αγγίζουν ακόμη και το 50% εξανεμίζουν το όποιο μικρό κέρδος του παραγωγού. Προβληματιζόμαστε ιδιαίτερα και για τη ζήτηση των προϊόντων με δεδομένο ότι η τελική τιμή στο ράφι του καταστήματος θα είναι σχετικά αυξημένη σε σύγκριση με πέρυσι. Αυτό θα έχει σοβαρές επιπτώσεις και στον καταναλωτή η αγοραστική δύναμη του οποίου μετά τις τελευταίες εξελίξεις έχει μειωθεί σημαντικά.
Η κυβέρνηση οφείλει να στηρίξει με στοχευμένες ενέργειες την νησιωτική κτηνοτροφία η οποία έχει εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά από την κτηνοτροφία της Ηπειρωτικής Ελλάδας. Έχουν δοθεί υποσχέσεις για ενισχύσεις των κτηνοτρόφων μέσω του προγράμματος deminimis 2,5 ευρώ επιδότηση ανά πρόβατο για την κάλυψη των αυξήσεων, ωστόσο τα χρήματα αυτά είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στις πραγματικές ανάγκες».