× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βιβλιοπροτάσεις για αυτή την εβδομάδα

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*

Δημοσίευση 15/1/2022

Βιβλιοπροτάσεις για αυτή την εβδομάδα

Βιβλία –Κόμικς για παιδιά και για ενήλικες το βιβλίο -μυθιστόρημα Σχολή Νυφών

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη το νέο βιβλίο του Γιάννη Γιαννέλλη-Θεοδοσιάδη, Σχολή Νυφών. Στα 39 κεφάλαια του, που τρέχουν σαν νερό, ταξιδεύουν τον αναγνώστη στην τραγική περίοδο της γερμανικής κατοχής. Μιας σχετικά πρόσφατης ιστορικής περιόδου, που έδειξε για άλλη μια φορά παράλληλα την απανθρωπιά μα και το μεγαλείο των ανθρώπων και ανέδειξε συγχρόνους ήρωες, άντρες και γυναίκες, γνωστούς και άγνωστους! Τον αγώνα για επιβίωση από την μια, μα και για την ελευθερία, από την άλλη, με κάθε τρόπο και κάθε τίμημα! Και ο σκοπός αγιάζει τα μέσα!
Διαβάζοντας το σκεπτόμουν, πως πιθανότατα έχουμε άλλο ένα σενάριο κινηματογραφικής ταινίας μπροστά μας, με την υπογραφή του Γιάννη Γιαννέλλη-Θεοδοσιάδη. Το εύχομαι!

Δανείζομαι από το οπισθόφυλλο την περίληψη του μυθιστορήματος:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην Αθήνα, την περίοδο της γερμανικής κατοχής, η Ροζάνα, φοιτήτρια της Σχολής Καλών Τεχνών, που υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει τις σπουδές της, είναι μνηστευμένη με τον Λεωνίδα, αξιωματικό του ναυτικού και μέλος της Αντίστασης, αυτοεξόριστο στο Κάιρο. Την ερωτεύεται όμως ο Γιόχαν Κλάους, Γερμανός αξιωματικός των Ες Ες. Όσο και αν η Ροζάνα προσπαθεί να τον αποκρούσει, εκείνος την εξαναγκάζει να γίνει μέλος της οργάνωσης φίλων του Χίτλερ «ΜΠΟΥΝΤ» και πιεστικά προσπαθεί να την πείσει να τον ακολουθήσει στο Βερολίνο για να φοιτήσει στην περίφημη Σχολή Νυφών• έπειτα, σκοπεύει να την παντρευτεί, παρέχοντάς της ασυλία. Η Ροζάνα δεν ενδίδει, αλλά ούτε και αρνείται. Σε συνεννόηση με τον μνηστήρα της και τον Χριστόδουλο Τσιγάντε, αρχηγό του Ιερού Λόχου, λειτουργεί ως κατάσκοπος και παραδίδει στους συμμάχους απόρρητα μυστικά των ναζί. Ωστόσο, στη δίνη της Ιστορίας, οι ανατροπές στη ζωή της Ροζάνας θα αρχίσουν να διαδέχονται η μία την άλλη…

Μια καταιγιστική ιστορία συγκλονιστικών γεγονότων της κατοχικής περιόδου, με τη ναζιστική θηριωδία στο απόγειό της. Έρωτας, δολοπλοκίες, κατασκοπεία, κουκουλοφόροι και μαυραγορίτες, που με την ανοχή της κυβέρνησης των δωσιλόγων, σφίγγουν τη θηλιά στον λαιμό της αθηναϊκής κοινωνίας και στέλνουν αθώους στην κρεμάλα και στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ενώ οι επιτήδειοι αβγατίζουν το κομπόδεμά τους.

Όπως σημειώνει ο ίδιος: «Το μυθιστόρημα αυτό γράφτηκε για “να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι” τα δεινά των Ελλήνων στα χρόνια της γερμανικής κατοχής, εξαιτίας της θηριωδίας των κατακτητών, που ξεπερνούσε τα όρια της φαντασίας. Τους φριχτούς κουκουλοφόρους, που έδειχναν τους πατριώτες με το μιαρό τους δάχτυλο και αυτούς, που αβγάτιζαν τα κεμέρια τους από τη δυστυχία των άλλων. Τέλος για τη δύναμη του έρωτα, της αγάπης και του πατριωτισμού που καμιά δύναμη, δεν κουμαντάρει».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύντομο βιογραφικό του γνωστού σε όλους μας συγγραφέα:

O Γιάννης Γιαννέλλης-Θεοδοσιάδης γεννήθηκε στη Μυτιλήνη και σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάστηκε ως δικηγόρος στη Μυτιλήνη. Το 2007 εξελέγη για τέταρτη φορά βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου, ενώ το 2015 ανέλαβε τη θέση του γενικού γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, από την οποία παραιτήθηκε τον Φεβρουάριο του 2019. Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών.

Έχει τιμηθεί από την ολλανδική κυβέρνηση με το ανώτατο παράσημο του Τάγματος των Ιπποτών της Οράγγης-Νάσσαου. Το μυθιστόρημά του Ισμαήλ και Ρόζα (Εκδόσεις Πατάκη, 2016) έχει μεταφραστεί στα τουρκικά και έχει μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη με τον τίτλο Η Ρόζα της Σμύρνης. Από τις Εκδόσεις Πατάκη έχουν επίσης κυκλοφορήσει τα βιβλία του Το βλέμμα της Ήρας (2008), Η λίστα του Χόρχε (2011), Έρωτας στις φλόγες της Σμύρνης (2017), Σάρλιτζα Πάλλας (2019), Σχολή Νυφών (2021). Είχε προηγηθεί το μυθιστόρημά του Η διαπλοκή της εξουσίας (εκδ. Ι. Σιδέρης, 2002) και τα ιστορικά λευκώματα Η λαϊκή πολιτική σάτιρα στο τέλος του 19ου αιώνα (εκδ. Έφεσος, 2001) και Ο λαός εικονογραφεί την ιστορία του (εκδ. Ι. Σιδέρης, 2003). Το 2013 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά του Cafe Napolitano (εκδ. Αιολίδα) και το 2015 το Δέκα δευτερόλεπτα (εκδ. Α. Α. Λιβάνη). Έχει επίσης γράψει μελέτες για τον λαϊκό πολιτισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με ‘’ιδιαίτερα’’ ταξίδια και εκδρομές

Τα κόμικς τα αγαπάμε μικροί και μεγάλοι! Τα αγαπούσαμε ιδιαίτερα όταν ήμασταν παιδιά. Ευτυχώς υπάρχουν και βιβλία- κόμικς. Σήμερα θα σας προτείνω κάποια για παιδιά δημοτικού σχολείου, τα οποία ξεχώρισα.

ΙΣΤΟΡΙΟΝΑΥΤΕΣ Περιπέτεια στην Αρχαία Ελλάδα, ένα κόμικ, με γνώσεις και δραστηριότητες για παιδιά από 7 ετών. Με την υπογραφή της συγγραφέως Δρ. Φράνσις Ντέρκιν, με εικόνες της Γκέϊς Κούκ, μετάφραση της Σοφίας Γρηγορίου, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Το εξώφυλλο παραπέμπει στην αρχαία Ελλάδα. Οι πρωταγωνιστές ταξιδεύουν στην αρχαία Ελλάδα, ζητούν μάλιστα βοήθεια από τους μικρούς αναγνώστες και συνταξιδιώτες στο περιπετειώδες ταξίδι τους για να ανακαλύψουν τα μυστικά του παρελθόντος. Θα επισπευτούν την Αθήνα, την αγορά, την Ακρόπολη, θα πάρουν μέρος σε αθλητικούς αγώνες, θα φτιάξουν μάσκες θεατρικές, και εμείς μαζί τους, για μία θεατρική παράσταση που θα ανεβεί, και άλλα πολλά, όπως για την ζωή στην αρχαία Αθήνα, με τους Θεούς, τα παιχνίδια των παιδιών και τον θεσμό της Δημοκρατίας. Μέχρι και συνταγή αρχαιοελληνική για φαγητό και γλυκό θα φτιάξουν. Μαθαίνουν δηλαδή τα παιδιά ψυχαγωγούμενα! Τι ωραιότερο από αυτό;


Από το ταξίδι στον χρόνο, πάμε ένα διαφορετικό ταξίδι στην συνέχεια, παρέα με ΚΟΥΝΕΛΙ και ΑΛΕΠΟΥ ταξίδια με τον νου! Της Μπεθ Φέρι, είναι οι τρυφερές ιστορίες του βιβλίου-κόμικς, για την δύναμη της φιλίας, γραμμένες με χιούμορ. Η όμορφη εικονογράφηση είναι του Γκέργκεϊ Ντούντας, η μετάφραση της Μάρως Ταυρή, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Οι ήρωες του είναι ζωάκια! Και είναι ιδανικό για παιδιά που αρχίζουν το διάβασμα! Είναι από τα βιβλία που αγαπιούνται! Μέσα από τις πέντε ιστορίες που περιλαμβάνει, ιστορίες για την φιλία, (ας σημειωθεί ότι το κουνέλι και η αλεπού εδώ είναι φίλοι, όπως συμβαίνει στην πραγματικοί ζωή με κάποιους σκύλους και κάποιες γάτες). Μιλά για την αλληλεγγύη, τον σεβασμό και την συνεργασία, που γλυκαίνουν και καθησυχάζουν τις παιδικές ψυχούλες. Τα παιδιά κερδίζουν έναν ακόμα πολύτιμο φίλο, το ίδιο τα βιβλίο! Γιατί βιβλία – κόμικς, σαν αυτό μας έκαναν κάποτε να αγαπήσουμε, όταν ήμασταν και εμείς παιδιά, τα βιβλία και τα κόμικς!

Το επόμενο μας ταξίδι μέσω ενός βιβλίου-κόμικς, μας πάει Στο δάσος, όπου παραμύθια και ιστορίες μπερδεύονται γλυκά! Το έξυπνο κείμενο του Σπύρου Γιαννακόπουλου, είναι γραμμένο με χιούμορ, και η εικονογράφηση της Στέλλας Στεργίου, βρίσκω ότι, είναι απίθανη. Απευθύνεται σε παιδιά πάνω από 11 ετών, αναφέρεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, θα έλεγα ότι είναι ότι πρέπει για προέφηβους και εφήβους, μη σας πω και για αιώνια εφήβους! Ο πρωταγωνιστής του ο Τζακ, (καθόλου τυχαίο το όνομα νομίζω), μέσα σε αυτό το δάσος, θα βαδίσει από την εφηβεία προς την ενηλικίωση, κοιτώντας κατάματα και αντιμετωπίζοντας, όσα και όσους έλαχε να βρει μπροστά του μέσα σε εκείνο το δάσος. Μάγισσες, την βατραχίνα που ήθελε απελπισμένα να ξαναγίνει πριγκίπισσα, νάνους, παράξενα πλάσματα, γίγαντες, ζόμπι και έναν ‘’ιππότη’’! «Καιόταν κάποτε, μετά από καιρό, επέστρεψε σπίτι του, όλα ήταν διαφορετικά.» Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Η ΕΚΔΡΟΜΗ , της Μαριάννας Κουμαριανού, με εικόνες της Γιώτας Κοκκόση, από την Ελληνοεκδοτική. Το βιβλίο αυτό θα μας πάει στην μακρινή Ιαπωνία. Εκεί ζουν οι μικροί πρωταγωνιστές του. Κόμικς, ακριβώς, δεν το λες, αλλά μιλάει μέσα από εικόνες, κατά κύριο λόγο. Λίγα τα λόγια του κειμένου και καλά! Μέσω των εικόνων λέγονται όλα! Αφήνουν μάλιστα και χώρο για τις δικές μας ζωγραφιές και εικόνες. Ότι πρέπει για μικρά παιδιά που μαθαίνουν να αγαπούν τα βιβλία.

Μιλά για την φιλία, τις σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους γύρω μας. Μιλά για την δικαιοσύνη και την ηθική. Για να δούμε μέσα από τις σελίδες του πως ο μικρός Σαμόρο, μαθαίνει να είναι δίκαιος και ηθικός!

Ηθική και Δικαιοσύνη (Gi):

«Να είσαι πάντα ειλικρινής, δίκαιος και ηθικός.
Ειλικρινής και δίκαιος με τον εαυτό σου αλλά και με τους άλλους ανθρώπους.
Ένας αληθινός πολεμιστής υπολογίζει και φέρεται δίκαια σε όλους,
όσο δύσκολο κι αν είναι μερικές φορές αυτό.
Ένας αληθινά ηθικός πολεμιστής δεν σκέφτεται μόνο το δικό του συμφέρον,
αλλά παίρνει αποφάσεις που υπολογίζουν το καλό όλων».

*H Αθανασία Δαφιώτη είναι δημοσιογράφος-συγγραφέας

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

Μια ζωή «Οδυσσεβάχ» και… «Κυκλολωτογοργοκιρκιλάριζο»!

Ένα μεγάλο χειροκρότημα για όλο το θίασο της ΠασπARTού από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Γιώργος Αρμένης σε παράσταση στη Λέσβο

«Χόρεψέ με πατέρα» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ο μαθητικός φακός ανέδειξε τα νησιά

Διαγωνισμό φωτογραφίας έκανε το Πρότυπο Λύκειο Μυτιλήνης με 117 συμμετοχές
ΘΕΑΤΡΟ

Συμβολική προσφορά στον Φάρο του Πολιτισμού μας

Aπό θεατρικές ομάδες της Μυτιλήνης για το εγκαταλελειμμένο Αναγνωστήριο Αγιάσου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Πρόγραμμα σεμιναρίων και master classes

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ του Δήμου Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Μικρός Πρίγκιπας από το Αναγνωστήριο της Αγιάσου

Στα πλαίσια των εορτασμών για τα 130 χρόνια από την ίδρυση του
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία για παιδιά με θέμα το σώμα

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
ΒΙΒΛΙΟ

Το μυθιστόρημα του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους παρουσιάζεται

«Φόνος στο Υπόγειο της Βουλής» το νέο του βιβλίο- Εκδήλωση το Σάββατο 27 Απριλίου
ΘΕΑΤΡΟ

«Οδυσσεβάχ» της Ξένιας Καλογεροπούλου

Από τη Θεατρική Ομάδα πασπARTού Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 ώρα 19:00 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

O ΦΟΜ ανεβάζει τις «Στιγμές»

Στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης 20, 21 και 22 Απριλίου