× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η Περιφερειακή Πολιτική για τον Σύγχρονο Πολιτισμό

Συζήτηση της Υπουργού Πολιτισμού Μ. Ζορμπά με τους πολιτιστικούς φορείς του Βορείου Αιγαίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/5/2019

Η Περιφερειακή Πολιτική για τον Σύγχρονο Πολιτισμό
' χρόνος ανάγνωσης

Ένας από τους βασικούς στρατηγικούς στόχους του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, όπως ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο του 2018 από την Υπουργό Μυρσίνη Ζορμπά, η Περιφερειακή Πολιτική για το Σύγχρονο Πολιτισμό, που θα ψηφιστεί ως νομοσχέδιο τον Ιούνιο, βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων της κ. Ζορμπά στη Λέσβο με τους πολιτιστικούς φορείς του ΒΑ Αιγαίου.

Εκπρόσωποι από ένα ευρύ φάσμα φορέων της περιοχής που βρέθηκαν στη Λέσβο, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Υπουργού Πολιτισμού, τόνισαν την ανάγκη να υπάρξει μια οργανωμένη στρατηγική για την ανάπτυξη του Σύγχρονου Πολιτισμού στην περιφέρεια, που θα αξιοποιεί και θα ενδυναμώνει όλα τα ζωντανά πολιτισμικά της κύτταρα. Αποτελεί απαραίτητη παράμετρο για τη συγκρότηση ενός νέου πολιτισμικού μοντέλου αειφόρου ανάπτυξης και κοινωνικο-πολιτισμικής συνοχής.
Από την πλευρά της η κ. Ζορμπά επισήμανε ότι με την ολοκλήρωση της διαβούλευσης του νομοσχεδίου για την περιφερειακή πολιτική σύγχρονου πολιτισμού επιβάλλεται να συζητηθεί το επόμενο βήμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στόχος του Υπουργείου είναι οι πόλεις και οι περιφέρειες της χώρας να οργανώσουν, με τη στήριξη των υπό ίδρυση νέων υπηρεσιών του Υπουργείου, τους πολιτιστικούς οργανισμούς, τους φορείς και τα κύτταρα πολιτισμού σε δυναμικά δίκτυα.

Τα βασικά δομικά στοιχεία της Περιφερειακής Πολιτικής Σύγχρονου Πολιτισμού, η Ειδική Γραμματεία Σύγχρονου Πολιτισμού, το Συμβούλιο Περιφερειακής Πολιτισμικής Πολιτικής και το Συμβούλιο Σύγχρονου Πολιτισμού θα συνδεθούν με τις περιφερειακές διευθύνσεις σύγχρονου πολιτισμού στις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ανέφερε η Υπουργός Πολιτισμού. Οι περιφερειακές διευθύνσεις σύγχρονου πολιτισμού θα συμμετέχουν στη σύνταξη και υλοποίηση των περιφερειακών επιχειρησιακών σχεδίων, μέσω των «Χώρων Βιβλίου και Πολιτισμού» και θα δικτυώνονται μεταξύ τους, ενώ θα διασυνδέονται και με τον «Οργανισμό Βιβλίου και Πολιτισμού» και τον κόμβο νεανικής δημιουργικότητας «Ακροπόλ», τόνισε η Υπουργός Πολιτισμού αναπτύσσοντας το όραμά της για την Περιφερειακή Πολιτική του Σύγχρονου Πολιτισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στους στρατηγικούς στόχους των Περιφερειακών Διευθύνσεων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού περιλαμβάνεται επίσης η διερεύνηση και αξιοποίηση των διεθνών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων, τα επιμορφωτικά προγράμματα και οι επικοινωνιακές δράσεις, η διεύρυνση της συμμετοχής στην πολιτιστική παραγωγή ανά την επικράτεια, η ενίσχυση της αλληλεπίδρασης και διασύνδεσης των δρώντων στο χώρο του σύγχρονου πολιτισμού και η διεύρυνση συμμετοχής του κοινού, με έμφαση τις ευάλωτες ομάδες.

«Οι κοινότητες ζουν ανασαίνουν και παράγουν τον πολιτισμό στην περιοχή τους. Η δικτύωση με την υπόλοιπη χώρα θα τους επιτρέψει να συνδεθούν με τις πιο κοντινές περιφέρειες ή και τις πιο μακρινές πόλεις, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, με εξωστρέφεια, καινοτομία και ευελιξία. Η σύνδεση του πολιτισμού με την τοπική κοινότητα, τη μνήμη, τις προσδοκίες και τις ανάγκες της θα αποτελεί πεδίο συνεχούς ανανέωσης και διαπραγμάτευσης. Θα επιτρέψει τη διεύρυνση του πεδίου του πολιτισμού, ώστε να συμπεριλάβει τον πολιτισμό της καθημερινής ζωής και τη βιωμένη κουλτούρα. Θα επιτρέψει εν τέλει στον πολιτισμό να αλλάξει τις πόλεις και την περιφέρεια και τις ζωές των ανθρώπων προς το καλύτερο. Στόχος μας η αλλαγή των νοοτροπιών, των στάσεων ζωής αλλά και η δημιουργική οικονομία, η βελτίωση αλλά και ο πολιτισμικός εμπλουτισμός και η διεύρυνση του ορίζοντα της καθημερινής πολιτισμικής ζωής» δήλωσε, κλείνοντας την τοποθέτησή της, η Υπουργός Πολιτισμού.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

«Το Τελευταίο Αγγιγμα» της Μαρίνας Σταμάτη ταξιδεύει...

Θα προβληθεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Anatomy: Crime and Horror»
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία υπέροχα που αξίζει να διαβάσετε

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
ΔΡΑΣΕΙΣ

Παρουσιάζονται στη Μυτιλήνη τα Πολιτιστικά Masterplans του Βορείου Αιγαίου

Την Τρίτη 4 Νοεμβρίου, στις 10:00 το πρωί, στο Επιμελητήριο Λέσβου
ΘΕΑΤΡΟ

«Οι Ηλίθιοι» του Νιλ Σάιμον στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Η Θεατρική ομάδα του Παγγεραγωτικού επιστρέφει με μια απολαυστική κωμωδία
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ο πρωτοπόρος καλλιτέχνης STELARC επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Τελετή αναγόρευσης την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου στη Μυτιλήνη
ΘΕΑΤΡΟ

Μαθήματα θεάτρου σε παιδιά και ενήλικες

Από το Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Μυτιλήνης
ΒΙΒΛΙΟ

Η Ελένη Σβορώνου στο Book and Art

Το Σάββατο στις 18:30, η πολυβραβευμένη συγγραφέας παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας επισκέπτεται το Book and Art, προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους σε μια μαγική περιπέτεια γνώσης και φαντασίας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Ο πολιτισμός και η κοινωνική μέριμνα είναι επένδυση στον άνθρωπο»

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Κοινωνικής Μέριμνας Βορείου Αιγαίου Μιχάλης μίλησε για τις δράσεις, τα έργα και τις κοινωνικές πρωτοβουλίες της Περιφέρειας
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΜΟΥΣΙΚΗ

«Απ’ το Αϊβαλί ως τον Κλαπάδο»

Μια μουσική γέφυρα μνήμης και ψυχής από τον Μάνο Σιμιτσή και τη Γεωργία Ανδριώτου -Δέκα τραγούδια που αφηγούνται την ιστορία του ξεριζωμού, της νοσταλγίας και της ταυτότητας των Μικρασιατών, μέσα από μια συγκινητική μουσική σύμπραξη
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία ιδιαίτερα που ξαφνιάζουν ευχάριστα

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
ΒΙΒΛΙΟ

Τα βιβλία στη Μυτιλήνη, έρχονται στο σπίτι σας!

Μια αξιόλογη προσπάθεια από την Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Μυτιλήνης για τους συμπολίτες μας που έχουν κινητικά προβλήματα και δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι τους
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Από τη Λέσβο στη μεγάλη οθόνη της Θεσσαλονίκης το «Beachcomber»

Η νέα ταινία του Αριστοτέλη Μαραγκού, εμπνευσμένη από τον Νίκο Καββαδία και γυρισμένη εξ ολοκλήρου στη Λέσβο, διεκδικεί διάκριση στο 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης