× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Δεν ταυτιζόμαστε με όλους που ήταν στο λιμάνι»

Για την κινητοποίηση στον καταπέλτη του Πελαγίτη, τις δημαιρεσίες στο Δημοτικό Συμβούλιο και την κατάσταση στα σχολεία της Λέσβου, μιλά η επικεφαλής της Πυξίδας Εριφύλη Χιωτέλλη

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 13/1/2022

«Δεν ταυτιζόμαστε με όλους που ήταν στο λιμάνι»
' χρόνος ανάγνωσης

Στην επικαιρότητα των τελευταίων ημερών σχετικά με τις δημαιρεσίες στο Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης και την κινητοποίηση στο λιμάνι της πόλης μας, την ημέρα των Θεοφανείων  αναφέρεται σε συνέντευξή της στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι», η επικεφαλής της παράταξης «Με Πυξίδα τον Πολίτη», Εριφύλη Χιωτέλλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για το ζήτημα της νέας δομής και της κινητοποίησης που έγινε κατά την άφιξη του πλοίου «Πελαγίτης» την περασμένη Πέμπτη η επικεφαλής της Πυξίδας και μέλος της Επιτροπής Αγώνα παραδέχθηκε ότι στη συγκέντρωση συμμετείχαν πολίτες που προέρχονταν από διαφορετικές πολιτικές ομάδες ακόμη και ακροδεξιές οι οποίες καμία ταύτιση απόψεων δεν έχουν με την Επιτροπή Αγώνα και τους προοδευτικούς πολίτες που ήταν εκεί και αντιστέκονται στη μετατροπή των νησιών μας σε φυλακές, σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Κάποιες στιγμές πράγματι, όλοι μας αισθανθήκαμε άβολα, διότι μαζί με τις προοδευτικές ομάδες πολιτών και την Επιτροπή Αγώνα, είχαν συγκεντρωθεί στο λιμάνι της Μυτιλήνης και ακροδεξιές ομάδες  με τις οποίες πολλές φορές είχαμε συγκρουσθεί στο παρελθόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ίδιοι άνθρωποι που μας έβριζαν μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ήταν εκείνο το απόγευμα στην κινητοποίηση στον καταπέλτη του Πελαγίτη.

Οι συμπολίτες μας ωστόσο πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν συμπορευόμαστε μαζί τους, δεν έχουμε καν τα ίδια κίνητρα. Εμείς αγωνιζόμαστε στο όνομα της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, οι ακροδεξιές ομάδες πάλι μάχονται για το ακριβώς αντίθετο».

Σχολιάζοντας η Εριφύλη Χιωτέλλη τη διαδικασία των δημαιρεσιών με βάση την πρόσφατη εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την εκλογή των ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων στις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής και Οικονομικών, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι αυτό που έγινε δεν έχει κανένα απολύτως νόημα και καμία λογική, αφού την ίδια στιγμή οι ανεξάρτητοι δεν έχουν δικαίωμα να εκλεγούν στα Νομικά Πρόσωπα, τις Εταιρείες του Δήμου και το προεδρείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι σύμφωνα με την περίφημη αυτή εγκύκλιο, γίνονται ενιαία παράταξη για λίγα λεπτά όσο διαρκεί η ψηφοφορία των Επιτροπών. Δεν έχουν ωστόσο κανένα δικαίωμα να θέσουν υποψηφιότητα και να εκλεγούν στο προεδρείο ή στα Νομικά Πρόσωπα, αυτό το είδαμε στην πράξη το προηγούμενο διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ότι αυτή η εγκύκλιος εκτός από παράλογη είναι και αντισυνταγματική και σε περίπτωση που κάποιος δήμος προσφύγει στο ΣτΕ θα έχουμε ακύρωση των δημαιρεσιών και επανάληψή τους καθώς και ακύρωση όλων των αποφάσεων που θα ληφθούν από τις Επιτροπές».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής της η Εριφύλη Χιωτέλλη με την ιδιότητα της διευθύντριας του Δημοτικού Σχολείου Λουτρών, μίλησε για την πρώτη δύσκολη εβδομάδα με το άνοιγμα των σχολείων και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν και εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν καθημερινά οι διευθυντές των σχολείων και οι εκπαιδευτικοί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε αναλυτικά τη συνέντευξη της Εριφύλης Χιωτέλλη στο βίντεο που ακολουθεί:

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Παναγία η Βηματάρισσα εορτάζεται στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 31 Αυγούστου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Ο 15ος «Γαβαθώνιος» ένωσε και φέτος μικρούς και μεγάλους

Το ραντεβού ανανεώνεται για τον Αύγουστο του 2026. Και τότε, όλοι μαζί, θα ξαναφωνάξουν: «Πλάλω τσι Ξιπατώθκα!»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μόνη και αβοήθητη ηλικιωμένη γυναίκα στη Μυτιλήνη

Το περιστατικό έχει καταγγελθεί στις αρχές από περιοίκους και γείτονες της γυναίκας. Επείγει να μεταφερθεί σε κατάλληλο χώρο και να της παρασχεθεί φροντίδα
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Καταγγελία για κακοποίηση αλόγων στο πανηγύρι του Προφήτη Ηλία στην Αγιάσο

Ο Αγιασώτης Ηλίας Ψυρούκης, μόνιμος κάτοικος του χωριού, υπογραμμίζει την ανάγκη σεβασμού αλόγων και να πάψουν πρακτικές κακοποίησης τους
ΧΩΡΙΑ

Εθελοντική αιμοδοσία στα Λουτρά στις 27 Αυγούστου

Από τις 5.00 το απόγευμα ως τις 9.00 το βράδυ στην αίθουσα πολιτισμού του χωριού.
ΧΩΡΙΑ

Νέα γεώτρηση για τις ανάγκες της άρδευσης της Αγιάσου

Ο Δήμαρχος υπέγραψε το έργο ανόρυξης αρδευτικής γεώτρησης στη θέση «Μεγάλη Λίμνη»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αυτοψία Χριστόφα στον «Παράδεισο»

Τον χώρο του γνωστού πάρκου στα Πάμφιλα όπου γίνονται εργασίες ανάπλασης επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Μυτιλήνης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Γερμανοί αποκτούν σημαντικές δεξιότητες στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 6ο ετήσιο πρόγραμμα δράσεων στο πλαίσιο της συνεργασίας της Ελληνικής και Γερμανικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO
ΧΩΡΙΑ

Επίσκεψη Πλεύρη στο Αναγνωστήριο Αγιάσου

Ενημερώθηκε αναλυτικά για το ιστορικό του έργου που θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα μς τη συνεργασία του Υπουργείου Μετανάστευσης και του Δήμου Μυτιλήνης
ΑΤΖΕΝΤΑ

Στο φως τα μυστικά της απολιθωμένης χλωρίδας της Λέσβου

Μια ξεχωριστή επιστημονική παρουσίαση την Παρασκευή 29 Αυγούστου, στις 12:30, στο Μουσείο στο Σίγρι
ΜΟΥΣΙΚΗ

Πολιτισμός και νεολαία στο επίκεντρο του 2ου Φεστιβάλ Νέων στο Πλωμάρι

Οι διοργανωτές οραματίζονται το Φεστιβάλ ως θεσμό για την ανάδειξη του πολιτισμού της περιοχής
ΑΤΖΕΝΤΑ

Σπήλαια και υπόγειες γεωμορφές «ζωντανεύουν» στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Αντισσας

Στις 27 Αυγούστου, 10:30–12:30, μια βιωματική εμπειρία για παιδιά 10–15 ετών