× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Χάθηκε το «Αφεντέλλι» στο ΣτΕ

Σήμερα δημοσιεύτηκε η απόφαση απόρριψης της προσφυγής για την επαναχάραξη ορίων του αιγιαλού Ερεσού- Άραγε θα επιστρέψει ο Ά. Ελευθερίου;

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 12/1/2022

Χάθηκε το «Αφεντέλλι» στο ΣτΕ

Δημοσιεύτηκε σήμερα, Τετάρτη η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία απορρίπτει την προσφυγή του Δήμου Λέσβου για την επαναχάραξη των οριογραμμών αιγιαλού στη θέση Αφεντέλλι στη Σκάλα Ερεσού. Αυτό σημαίνει ότι δίνεταιέστω και προσωρινά... πράσινο φως για τη δημιουργία τουριστικής μονάδας πάνω στην ακτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για την περιοχή και τις δεκάδες κινητοποιήσεις που έχουν γίνει στη Σκάλα Ερεσού από την οικεία «Πρωτοβουλίας υπεράσπισης της παραλίας – αμμουδιάς της Σκάλας Ερεσού» που απαριθμεί 1700 μέλη έχει χυθεί πολύ μελάνι, ενώ η υπόθεση «κόστισε» και την παραίτηση του Άρη Ελευθερίου από Γραμματέα του Δήμου Δυτικής Λέσβου.

Σήμερα, όμως και με την απόφαση του ΣτΕ δημοσιευμένη, αναρωτιέται κανείς αν άξιζε αυτή η παραίτηση, από τη στιγμή που φάνηκε ότι «νόμιμα» οι υπηρεσίες του Δήμου ενέκριναν την άδεια δόμησης. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η υπόθεση διάσωσης της παραλίας πρέπει να εγκαταλειφθεί- τουναντίον τώρα θα πρέπει να δοθούν όλες οι δυνάμεις με τα στελέχη του Δήμου παρόντα, καθώς αναμένεται και η απόφαση στο Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ) στην οποία προσέφυγε ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, μετά την άρνηση της υπηρεσίας δόμησης να ανακαλέσει την προέγκριση οικοδόμησης. .

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θυμίζουμε ότι στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την υπόθεση αυτή κατά του υπουργείου Οικονομικών είχε προσφύγει τον Φεβρουάριο του 2018 ο τότε Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της «πρωτοβουλίας», το ΣτΕ είχε εκδικάσει την υπόθεση από τον Ιούνιο του 2020, και μόλις σήμερα δημοσίευσε την απόφαση!

Η επαναχάραξη των ορίων του αιγιαλού ήταν κρίσιμη καθώς από την «προϊστορία» της περιοχής, πέντε δεκαετίες παλιότερα και τα όσα συνέβησαν μετέπειτα δύο επίδικα ακίνητα από το 2000 έως το 2012 θα καταλήξουν, μέσω διαδοχικών πωλήσεων, στην σημερινή τους ιδιοκτήτρια κ. Σταυρούλα Καραγιάννη, η οποία και επιθυμεί να τα εκμεταλλευτεί- την ίδια ώρα που οι κάτοικοι επιμένουν στη διάσωση του αιγιαλού ενάντια σε οποιαδήποτε είδους τσιμεντοποίηση.

Στις 18/12/2020 εκδίδεται η προέγκριση Άδειας από την ΥΔΟΜ του Δήμου  Δυτικής Λέσβου, για ανέγερση μονάδας τουριστικών κατοικιών στην παραλία «Αφεντέλι», και ιδιώτης ανακάλυψε την έγκριση, ώστε το καλοκαίρι του 2021 να συγκροτηθεί η πρωτοβουλία που έχει αναδείξει την παραλία της Ερεσού σε ΜΜΕ ακόμα και διεθνούς εμβέλειας. Τον Οκτώβριο 2021 ο Δήμος Δυτικής Λέσβου ομόφωνα σε συνεδρίασή του αποφάσισε να ορισθεί δικηγόρος, ο οποίος γνωμοδότησε για την δυνατότητα ανάκλησης της εκδοθείσας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

προέγκρισης και όρισε Επιτροπή Παρακολούθησης για την έκβαση της υπόθεσης αποτελούμενη από εκπροσώπους όλων των δημοτικών παρατάξεων του Δήμου. Στις 6 Δεκεμβρίου 2021 παραιτήθηκε ο Άρης Ελευθερίου και έναν μήνα μετά, σήμερα 12/1 ανακοινώνεται η απόφαση του ΣτΕ και αναζητούνται τα στελέχη που θα πρέπει να «τρέξουν» την υπόθεση.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Να απαιτείτε από τους πολιτικούς να είναι υπηρέτες σας»

Πολίτες της Μυτιλήνης και εκπροσώπους φορέων συνάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης κατά την επίσκεψη του στη Λέσβο
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κάλεσμα σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ

Εξόρμηση στην αγορά της Μυτιλήνης πραγματοποίησαν στελέχη του κόμματος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έφτασε στη Μυτιλήνη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ‑Π.Σ.

Λίγο μετά τις 6 και 30 το απόγευμα έδεσε στο λιμάνι της πόλης το σκάφος που μετέφερε τον Στέφανο Κασσελάκη
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Περισσότερες δωρεάν θέσεις παρκαρίσματος στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ τι προβλέπει η απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τους φορείς της Λέσβου θα συναντηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Διανομή προϊόντων του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Περιφέρειας

Αναλυτικά οι ημέρες και ώρες διανομής