× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι στις επιτροπές του Δήμου Μυτιλήνης;

Οι έξι ανεξάρτητοι Δημοτικοί Σύμβουλοι ετοιμάζουν τις υποψηφιότητες τους για τις δημαιρεσίες της Κυριακής

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 8/1/2022

Ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι στις επιτροπές του Δήμου Μυτιλήνης;
φωτογραφία αρχείου

Καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις και στις αποφάσεις των δημοτικών αρχών, μπορούν πλέον να παίξουν οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων οι οποίοι σύμφωνα με τη νομοθεσία και την ερμηνεία που δίνει σε αυτή το Υπουργείο Εσωτερικών, έχουν τη δυνατότητα να εκλεγούν στις Οικονομικές Επιτροπές και στις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερα ο νόμος Θεοδωρικάκου  καθιέρωσε  ότι οι ανεξάρτητοι Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι  υπολογίζονται  αθροιστικά ως μία ενιαία παράταξη. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αν ο αριθμός των ανεξαρτήτων το επιτρέπει μπορούν να εκλέξουν  έδρα στην Οικονομική  και στην επιτροπή Ποιότητας  ζωής  ακόμη κι αν δε συνεννοηθούν  μεταξύ τους, αρκεί  να κατέβει κάποιος από αυτούς υποψήφιος.

Η νομοθετική αυτή δυνατότητα σύμφωνα με πληροφορίες, θα αξιοποιηθεί στο έπακρο από τους ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους της Μυτιλήνης, ορισμένοι από τους οποίους θα θέσουν υποψηφιότητα για τις επιτροπές.

Ως γνωστόν αυτή τη στιγμή στο Δημοτικό Συμβούλιο της Μυτιλήνης υπάρχουν 6 ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι. Από την παράταξη του Στρατή Κύτελη, οι Παναγιώτης Βάλεσης, Εριφύλη Γιαννάκα και Συμεών Χαραλάμπους, από την παράταξη Μαμάκου, οι Βάσω Χοχλάκα και Παναγιώτης Ανδριώτης και από την παράταξη Αστυρακάκη ο Γιώργος Κατζανός, που πρόσφατα επέστρεψε στο συμβούλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι δημοτικοί σύμβουλοι αυτοί σε περίπτωση, που καταφέρουν να συνεννοηθούν μεταξύ τους, θα μπορέσουν με άνεση να εκλέξουν έναν τουλάχιστον εκπρόσωπο στις επιτροπές και να έχουν έτσι πρόσβαση σε καίριες αποφάσεις της διοίκησης του Δήμου. Είναι γνωστό εξάλλου, ότι σημαντικές αποφάσεις που αφορούν έργα, χρηματοδοτήσεις και αναθέσεις δεν έρχονται πλέον στα Δημοτικά Συμβούλια αλλά περνούν αποκλειστικά από την Οικονομκή Επιτροπή.

Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι ετοιμάζουν υποψηφιότητες για την Οικονομική Επιτροπή οι Παναγιώτης Βάλεσης και Παναγιώτης Ανδριώτης, ενώ για την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, πιθανόν να είναι υποψήφια η Βάσω Χοχλάκα.

Αυτό ωστόσο που δεν έχει γίνει γνωστό ακόμη είναι αν οι 6 δημοτικοί σύμβουλοι θα κρατήσουν ενιαία στάση ή αν θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις. Στη δεύτερη περίπτωση, οι υποψηφιότητες αποδυναμώνονται και μάλλον θα πρέπει να αναζητήσουν και άλλες συμμαχίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε εξέλιξη είναι πάντως αυτή τη στιγμή έντονο παρασκήνιο, με συζητήσεις μεταξύ των ανεξάρτητων προκειμένου να πετύχουν την εκλογή τους στις επιτροπές. Στο πλαίσιο αυτό εξάλλου, δεν είναι καθόλου τυχαία η χθεσινή ανεξαρτητοποίηση του Συμεών Χαραλάμπους, ο οποίος διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τους Παναγιώτη Βάλεση και Εριφύλη Γιαννάκα. Από την άλλη πλευρά οι ανεξάρτητοι της παράταξης Μαμάκου, Παναγιώτης Ανδριώτης και Βάσω Χοχλάκα στηρίζουν ο ένας τον άλλον ενώ καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις θα παίξει και ο Γιώργος Κατζανός, ο οποίος ωστόσο δεν ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιος.  

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοίγουν τα ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου

Πολλά υποσχόμενη κίνηση για εξυπηρέτηση 500 ατόμων τα επόμενα δύο χρόνια
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Eπισκευές στα δημοτικά κτίρια του Δήμου Μυτιλήνης

Με προϋπολογισμό 99.999,99 ευρώ, που χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Δήμου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Αγάπη, αλληλεγγύη και στήριξη ζητά ο Σύνδεσμος Πολυτέκνων Λέσβου

Από τις 2.300 μέλη, μειώθηκαν σε 2.000: «Παρά το δημογραφικό πρόβλημα δεν στηρίζονται οι πολύτεκνοι» λέει ο πρόεδρος, Μ. Κουφέλος
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Αθανασίου για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Ο βουλευτής της Ν.Δ. συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου του εγκληματολόγου Άγγελου Τσιγκρή
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Απολύθηκαν από το Δήμο Μυτιλήνης οι 26 συμβασιούχοι covid

Το δικαστήριο απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει για την παραμονή τους
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρουσίασε την Εθνική Πράσινη Συμφωνία ο Πέτρος Κόκκαλης

Την πολιτική πρόταση του κόμματος Κόσμος πλαισιώνουν οι «Πράσινοι – Οικολογία» και το «Βολτ Ελλάδας»
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Έκλεψε την πόρτα από αγρόκτημα

Σε βάρος του φερόμενου ως δράστη σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

30 κιλά αχιβάδες εντόπισε το λιμενικό

Σε έλεγχο στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το «καλάθι της αγάπης» σε 140 οικογένειες της Λέσβου

Τρόφιμα από τον Ερυθρό Σταυρό σε ευάλωτους, αλλά και στο Κοινωνικό Συσσίτιο της Μητρόπολης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ