× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τα μειωμένα αποθέματα ελαιολάδου αλλάζουν τις ισορροπίες

Στους 465.000 εκτιμά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον όγκο των αποθεμάτων ελαιολάδου στο τέλος του Σεπτεμβρίου

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 7/1/2022

Τα μειωμένα αποθέματα ελαιολάδου αλλάζουν τις ισορροπίες
' χρόνος ανάγνωσης

Σε πολύ χαμηλό επίπεδο αναμένεται να διαμορφωθούν τα αποθέματα ελαιολάδου το Σεπτέμβριο του 2022 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συγκεκριμένα εκτιμάται πως θα διαμορφωθούν στους 465.000 τόνους. Στο τέλος του Σεπτεμβρίου του 2021 τα αποθέματα είχαν διαμορφωθεί στους 616.000 τόνους, το 2020 σε 678.000 τόνους, το 2019 στους 783.000 τόνους, το 2018 στους 531.000 τόνους και το 2017 322.000 τόνους.


Οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα είναι ένα από τα στοιχεία που παίζουν σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση των τιμών παραγωγού για το ελαιόλαδο σε όλες τις ποιοτικές κατηγορίες. Οι άλλοι κρίσιμοι παράγοντες είναι η παραγωγή ελαιολάδου, η κατανάλωση και οι εξαγωγές.
Την φετινή ελαιοκομική περίοδο η παραγωγή ελαιολάδου στις χώρες της Ε.Ε. εκτιμάται, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στους 1,97 εκατ. τόνους, η κατανάλωση στους 1,5 εκατ. τόνους και οι εξαγωγές σε 0,83 εκατ. τόνους. Παράλληλα θα γίνουν και εισαγωγές 0,21 εκατ. τόνων.


Όλοι οι παραπάνω αριθμοί δείχνουν ότι σε αυτή την χρονική στιγμή υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να διατηρηθούν και το επόμενο διάστημα οι σχετικά ικανοποιητικές τιμές που πουλάνε το ελαιόλαδο οι παραγωγοί.


Αν μάλιστα δεν υπάρξει αυξημένη παραγωγή ελαιολάδου στην Ισπανία την επόμενη χρονιά τότε τα σημερινά επίπεδα τιμών του ελαιολάδου θα συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες. Οι Ισπανικοί ελαιώνες έχουν δείξει πως μπορούν να παράγουν ως και 1,8 εκατ. τόνους. Κατά συνέπεια η εξέλιξη της παραγωγής σε αυτή την χώρα επιδρά καθοριστικά στην διαμόρφωση των τιμών παραγωγού σε όλες τις χώρες της Μεσογείου.


Άλλα στοιχεία που θα παίξουν ρόλο στην διαμόρφωση του όγκους της παραγωγής κατά την επόμενη ελαιοκομική περίοδο είναι η αύξηση του κόστους των λιπασμάτων, των υγρών καυσίμων και του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι συντελεστές αυτοί θα αυξήσουν το κόστος παραγωγής κυρίως στους εντατικούς ελαιώνες ενώ η αύξηση του κόστους παραγωγής στους παραδοσιακούς ελαιώνες θα είναι μικρότερη.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Οι Τούρκοι αγρότες χαιρετίζουν τον αγώνα των Ελλήνων συναδέλφων τους

«Αγωνιζόμαστε για τα ίδια δικαιώματα εκατέρωθεν του Αιγαίου» δηλώνει η Ένωση Όλων των Αγροτών Παραγωγών Τουρκίας
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Βάζουν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα»

Γεωπόνοι αντιδρούν στη μετάβαση του ελέγχου του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πώς θα κάνουν ενστάσεις οι αγρότες για τις επιδοτήσεις 2025

Αναλυτικός οδηγός από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για λάθη σε στρέμματα, τιμολόγια, βοσκοτόπους, ΚΑΕΚ και ΑΤΑΚ, με νέες προθεσμίες και διαδικασίες έως τις αρχές 2026
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση στο χρόνο καταβολής των εισφορών στον ΕΛΓΑ

Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις θα ισχύουν μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαχείρισης των ζημιών από τους παγετούς και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν της 30ής Ιουνίου 2026
ΕΛΛΑΔΑ

Επεισοδιακή κατάθεση του Ξυλούρη για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Ειρωνείες και θλιβερές εικόνες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής
ΑΓΡΟΤΕΣ

Το Οικονομικό Επιμελητήριο βορείου Αιγαίου στο πλευρό των παραγωγών

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για αδυναμία προστασίας και «σκιές διαφθοράς» στη διαχείριση ευρωπαϊκών πόρων
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση έως Μάιο 2026 για τα ψηφιακά δελτία διακίνησης ελαιοκάρπου

Εξαιρούνται μόνο όσοι είχαν έσοδα άνω των 200.000 ευρώ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Τιμές ρεκόρ για τα αρνιά της Λέσβου

Η ευλογιά των προβάτων και η μειωμένη παραγωγή στην Ευρώπη εκτοξεύουν τις τιμές παραγωγού
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ζητούν την κατάργηση του ψηφιακού δελτίου αποστολής

Ερώτηση στην βουλή κατέθεσαν 13 βουλευτές του ΚΚΕ
ΑΓΡΟΤΕΣ

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση μπλοκάρει τις αποζημιώσεις για την ευλογιά των προβάτων

Ερώτηση στην Βουλή κατέθεσαν για το θέμα τέσσερις βουλευτές του κόμματος ανάμεσα τους και η Μαρία Κομνηνάκα
ΕΛΛΑΔΑ

Πανικός στο Μαξίμου από τα αγροτικά μπλόκα

Να κλείσει το μέτωπο με τους αγρότες το αργότερο εντός της ερχόμενης εβδομάδας επιδιώκει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
ΕΛΛΑΔΑ

Αγριο κράξιμο σε Τσιάρα από τους βουλευτές της Ν.Δ.

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στους βουλευτές της ΝΔ για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης