× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Δυνατότητες αύξησης των εξαγωγών τυριού βλέπει η Kομισιόν

Οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αγορά γάλακτος, τυριών και γαλακτομικών προϊόντων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/1/2022

Δυνατότητες αύξησης των εξαγωγών τυριού βλέπει η Kομισιόν

Αύξηση της παραγωγής γάλακτος και τυροκομικών προϊόντων προβλέπει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αγορά του κλάδου των γαλακτοκομικών προϊόντων για την επόμενη δεκαετία. Συγκεκριμένα πρόβλέπει μέση ετήσια αύξηση της παραγωγής γάλακτος κατά 0,7%. Από τον όγκο αυτό το 40% θα κατευθύνεται στην παραγωγή τυροκομικών προϊόντων. Μέσα από αυτή την διαδικασία αυξηθεί η αξία των παραγόμενων τυροκομικών προϊόντων κατά 40 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Η αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα παραμείνει ο κύριος χρήστης του γάλακτος που παράγεται στα κράτη μέλη, ακόμη και αν οι εξαγωγές θα μπορούσαν να κερδίσουν κάποια μερίδια αγοράς με αύξηση από το 15% που ήταν το 2021 στο 17% το 2031.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο τομέας του λιανεμπορίου θα παραμείνει το βασικό κανάλι διοχέτευσης των παραδοσιακών γαλακτοκομικών προϊόντων (τυρί, βούτυρο, φρέσκα γαλακτοκομικά προϊόντα) στο καταναλωτικό κοινό.  

 

Τα βιολογικά παραδοσιακά γαλακτοκομικά προϊόντα επωφελούνται περισσότερο από την υπάρχουσα ζήτηση. Οι δυνατότητες επέκτασης παραμένουν υψηλές, καθώς τα μερίδια λιανικής τους κυμαίνονται από 1,5% στο τυρί έως 6% στο πόσιμο γάλα και στα προϊόντα οξυγαλακτικά προϊόντα.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Τυροκομικά προϊόντα

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την περίοδο 2021 - 2031, περισσότερο από το ήμισυ (57%) της διευρυνόμενης παραγωγής τυριού στην ΕΕ θα μπορούσε να απορροφηθεί από τις αυξανόμενες εξαγωγές (3% ετησίως), γεγονός που θα επέτρεπε στην ΕΕ να παραμείνει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας τυριού (47%). Ταυτόχρονα, η αύξηση της εγχώριας κατά κεφαλήν κατανάλωσης θα μπορούσε να περιοριστεί (2 κιλά λιγότερα από ό,τι την περίοδο 2011-2021), δεδομένου του ήδη υψηλού επιπέδου.

 

Νωπά γαλακτομικά προϊόντα

Τα νωπά γαλακτοκομικά προϊόντα της ΕΕ θα μπορούσαν να επωφεληθούν και από την αύξηση των εξαγωγών (περίπου 1,8 εκατ. τόνοι το 2031), ενώ η κατανάλωση στην ΕΕ, τον κύριο χρήστη, θα μπορούσε να καταγράψει μείωση κατά 0,2% έναντι  μείωσης 0,5% την προηγούμενη δεκαετία.

 

Αυτό οφείλεται κυρίως στο αυξανόμενο ενδιαφέρον για βιολογικά και άλλα διαφοροποιημένα προϊόντα, το οποίο αναμένεται να στηρίξει το πόσιμο γάλα και το γιαούρτι, ενώ μαγείρεμα στο σπίτι θα μπορούσε να ευνοήσει την κατανάλωση κρέμας γάλακτος. Ως αποτέλεσμα, η παραγωγή της ΕΕ θα μπορούσε να παραμείνει σταθερή σε σύγκριση με τον σχετικά υψηλό μέσο όρο της περιόδου 2019 - 2021.

 

Βούτυρο

Η εξαγωγική ζήτηση θα μπορούσε να στηρίξει την παραγωγή βουτύρου της ΕΕ (+45 000 τόνοι) λόγω της περιορισμένης ανάπτυξης της Νέας Ζηλανδίας, καθώς το παγκόσμιο εμπόριο βουτύρου θα συνεχίσει να αυξάνεται με παρόμοιο ρυθμό με την περίοδο 2011 - 2021 (+10% σε σύγκριση με το 2021), ενώ η αύξηση της ζήτησης στην ΕΕ  εκτιμάται πως θα είναι σταθερή (0,2% ετησίως).

 

 

Αύξηση της τιμής του νωπού γάλακτος στην ΕΕ

Μέχρι το 2031, η ισχυρότερη παγκόσμια ζήτηση για πρωτεΐνες γάλακτος και η αναμενόμενη συνεχιζόμενη ισχυρή αξιοποίηση του λίπους γάλακτος αναμένεται να οδηγήσουν σε αύξηση της τιμής του νωπού γάλακτος στην ΕΕ κατά  39 ευρώ/τόνο.

Η παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας και η διαφοροποίηση της αγοράς σε ποιοτικά προϊόντα και εναλλακτικά συστήματα παραγωγής θα συμβάλουν σε αυτή την εξέλιξη και θα αντισταθμίσουν κάποια αύξηση του κόστους, ιδίως λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας και των ζωοτροφών.

Οφέλη θα προκύψουν τόσο στις εγχώριες όσο και στις παγκόσμιες αγορές, σύμφωνα με την αυξανόμενη ευαισθητοποίηση σε θέματα υγείας και βιωσιμότητας και την προθυμία να αμείβονται οι γεωργοί για τις περιβαλλοντικές τους και κοινωνική βιωσιμότητα, όπως η προστασία των ζώων.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Αντέχουν οι Ισπανικές εξαγωγές ελαιολάδου

Μέτρια αναμένεται η παραγωγή ελαιολάδου της Ισπανίας την ελαιοκομική περίοδο 2024 - 2025
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αύξησε τις εξαγωγές τυριών η Ευρωπαϊκή Ένωση το 2023

Μικρή αύξηση της παραγωγής αναμένεται για το 2024, σύμφωνα με τις εαρινές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπή για την αγροτική οικονομία της Ε.Ε.
ΑΓΡΟΤΕΣ

20.000 ευρώ για υποστήριξη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας

Τεχνική σύμβουλο με απευθείας ανάθεση προσέλαβε η Περιφέρεια
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παραγωγή ελαιολάδου με βελτιωμένα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά

Καινοτόμο πρόγραμμα παραγωγής ελαιολάδου από εκπυρηνωμένη ελιά πριν την έκθλιψη
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στην έκθεση ακινήτων οι μεσίτες της Λέσβου

Με σκοπό την προσέλκυση επενδυτών- Νωρίτερα ο Σύλλογος Μεσιτών κάνει εκδήλωση και υπογράφει για τη δημιουργία νέας πανελλήνιας ομοσπονδίας του κλάδου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Βάνδαλοι έβαλαν στόχο τα νέα ιαματικά λουτρά του Πολιχνίτου

Μελανό σημείο της μεγάλης απήχησης των νέων εγκαταστάσεων από τις πρώτες κιόλας μέρες λειτουργίας τους είναι οι ζημιές που προκάλεσαν άγνωστα άτομα πέντε φορές στον εξοπλισμό των λουτρών
ΕΡΓΑΣΙΑ

Υποχρεωτική η δήλωση απασχόλησης για κάθε συνταξιούχο με αγροτικό εισόδημα

Στην ειδική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ μέχρι τώρα έχουν εγγραφεί περισσότεροι από 80.000 συνταξιούχοι που εργάζονται
ΕΡΓΑΣΙΑ

Αγγελίες εργασίας για το κέντρο «The Beauty House»

Αναζητούνται έμπιστοι συνεργάτες με όρεξη στη Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Πλέκοντας ξερολιθιές – κεντώντας λιθόστρωτα»

Βιωματικό εργαστήριο με Δωρεάν Συμμετοχή στις 25 &26 Μαΐου , στην Ανεμώτια Λέσβου από την ΚΟΙΝ.ΣΕΠ. «Ηφαίστειο Ανεμώτιας»
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ανοιξε ανανεωμένο το Hola στα Βατερά

Με αφορμή την επένδυσή του, στον τόπο καταγωγής του ο υποψήφιος Διδάκτορας, Στέφανος Καραβίδας μιλά στο «Ν» για την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ