× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ο Στρατός επιστρέφει στους στρατώνες

Απεμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων από τη διαχείριση του Μεταναστευτικού. Συνάντηση σήμερα του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μηταράκη

Δημοσίευση 4/1/2022

Ο Στρατός επιστρέφει στους στρατώνες

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Νικόλας Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε σήμερα, Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022, τον Υπουργό Μεταναστεύσεως και Ασύλου Νότη Μηταράκη δεδομένης της από 31 Δεκεμβρίου 2021 κατάργησης της εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμενων στη διαχείριση δομών φιλοξενίας αιτούντων άσυλο. Κι αυτό γιατί έπαψαν να ισχύουν οι ειδικές διατάξεις που αφορούσαν στην διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως είναι γνωστό, οι Ένοπλες Δυνάμεις ήταν σύμφωνα με το νόμο αρμόδιες, μεταξύ άλλων και για την σίτιση των προσφύγων και μεταναστών στις δομές που είχαν δημιουργηθεί, για τη δημιουργία και κατασκευή δομών (ΚΥΤ, δομές υποδοχής Μεταναστών και Προσφύγων, κλπ.), για την υγειονομική περίθαλψη, για τη μεταφορά υλικών και αναλωσίμων προς τις δομές αυτές. Είχαν δηλαδή επωμισθεί σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητά του μεταναστευτικού.

«Η Κυβέρνηση, είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, έκρινε -και ο Υπουργός το υλοποίησε- ότι παρά την ευσυνειδησία που επιδείχθηκε -όπως επιδεικνύεται πάντα από τις Ένοπλες Δυνάμεις- στη διαχείριση αυτού του ζητήματος, εν τούτοις, η κύρια αποστολή τους είναι διαφορετική. Έτσι κι αλλιώς εξετέλεσαν, όπως συνεχίζουν να εκτελούν την κύρια αποστολή τους, που είναι η υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας, ανεξαρτησίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Πατρίδας, αυτή είναι και η αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων. Κι έτσι χάρη στον προσεκτικό σχεδιασμό και την εφαρμογή και υλοποίηση του κύριου Υπουργού -γιατί δεν αρκεί μόνο να σχεδιάζεις, αλλά και να υλοποιείς, τουλάχιστον αυτό θέλουμε να πιστεύουμε εμείς στην Κυβέρνηση- έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες έτσι ώστε να μην είναι απαραίτητες οι Ένοπλες Δυνάμεις στην καθημερινή διαχείριση του Μεταναστευτικού».

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου  Νότης Μηταράκης, υπογράμμισε πως «η Κυβέρνηση ανέκτησε τον έλεγχο του μεταναστευτικού, εκπληρώνοντας τις δεσμεύσεις  της απέναντι στον ελληνικό λαό. Μειώσαμε τις ροές φέτος στο χαμηλότερο της δεκαετίας. Οι ροές φέτος ήταν μειωμένες κατά 99% σε σχέση με την κρίση του 2015. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ως αποτέλεσμα μειώσαμε σε 34 από 121 τις δομές φιλοξενίας που προ διετίας λειτουργούσαν στη χώρα μας και ολοκληρώσαμε την ανάκτηση του ελέγχου λειτουργίας τους με τον ορισμό διοικητή του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου σε κάθε δομή. Αποσυμφορήσαμε ουσιαστικά τα νησιά, αλλά και την ηπειρωτική Ελλάδα από τις επιπτώσεις των ροών των προηγούμενων ετών.  Επιτρέποντας πλέον την κατάργηση των ειδικών διατάξεων που είχε θεσπίσει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού».

Και κατέληξε ο κ. Μηταράκης: «Κρίσιμη παραμένει για την θωράκιση της χώρας η ολοκλήρωση του εθνικού συστήματος υποδοχής, παρέχοντας αφενός τις κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης για σύντομη παραμονή στις ακριτικές περιοχές της χώρας και αφετέρου ισχυρό αίσθημα ασφάλειας και για τους διαμένοντες και για το προσωπικό και για τις τοπικές κοινωνίες.  Βέβαια αναγνωρίζουμε ότι το Μεταναστευτικό δεν παύει να αποτελεί πρόκληση. Πρόκληση που απαιτεί αυστηρή εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής που έχει εγκρίνει το Υπουργικό Συμβούλιο, εγρήγορση και σκληρή δουλειά από όλους τους εμπλεκόμενους».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εθελοντική δράση μαθητών 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Μυτιλήνη

Πραγματοποίησαν εθελοντική δράση καθαρισμού στην περιοχή του εμπορικού λιμανιού της Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ενημερώθηκαν για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων

Ημερίδα από το Εσπερινό ΕΠΑΛ Καλλονής
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εβγαλε μαχαίρι και τον δάγκωσε...

Συνελήφθη 24χρονος στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

To Γενικό Λύκειο Αντισσας στη Χίο

Οι «μικροί πρέσβεις» του τουρισμού του Δ. Δυτικής Λέσβου κατάφεραν μέσα από τον δικό τους μαθητικό τουρισμό στη Χίο όχι μόνο να γνωρίσουν τις ομορφιές του νησιού αλλά και να προβάλλουν στους φοιτητές του Πανεπιστημίου τις ομορφιές της Δυτικής Λέσβου.
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη ανήλικος για ναρκωτικά

Βρέθηκαν στην κατοχή του χάπια και χασίς, στη Μυτιλήνη
ΥΓΕΙΑ

Εκπαίδευση για την πυρασφάλεια στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Σε συνεργασία με την Πυροσβεστική
ΔΡΑΣΕΙΣ

Να... γεμίσουμε «το καλάθι της Αγάπης»!

Μετά την Καλλονή η δράση του Ερυθρού Σταυρού έρχεται στη Μυτιλήνη την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Απριλίου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καθαρίζουν τη Χαραμίδα

«Λέσβος χωρίς πλαστικά» με πλούσια δράση