× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Αντισυνταγματικές και αντιδημοκρατικές οι καταργήσεις διατάξεων»

Στην πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που αφορά την εκ των υστέρων κατάργηση διατάξεων μετά τις δημοτικές εκλογές του 2019 αναφέρεται με ανακοίνωση της η Νομαρχιακή Επιτροπή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 3/1/2022

«Αντισυνταγματικές και αντιδημοκρατικές οι καταργήσεις διατάξεων»
' χρόνος ανάγνωσης

Με πρόσφατες αποφάσεις του το Γ΄ Τμήμα του Συμβουλίου Επικρατείας θεώρησε κατά πλειοψηφία αντισυνταγματικές δύο επί μέρους διατάξεις που ψήφισε η Νέα Δημοκρατία, με τις οποίες κατήργησε εκ των υστέρων άρθρα νόμων, βάσει των οποίων έγιναν οι Δημοτικές Εκλογές του 2019.

Συγκεκριμένα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Σύμφωνα με την Απόφαση 2037/2021 του Συμβουλίου της Επικρατείας, «…ο νομοθέτης επεμβαίνει, μετά τη διεξαγωγή των εκλογών και μάλιστα σε χρόνο κατά τον οποίο έχουν ήδη εξαχθεί τα εκλογικά αποτελέσματα, στην ανάδειξη οργάνου διοίκησης οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης, την οποία είχε εξαρτήσει η ισχύουσα κατά τον χρόνο των εκλογών ρύθμιση από το εκλογικό αποτέλεσμα σε συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια. Με την επέμβαση, επομένως, αυτή, την οποία δεν προκύπτει ότι υπαγόρευσαν επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος, μεταβάλλεται εκ των υστέρων το πλαίσιο άσκησης του κατοχυρωμένου στο άρθρο 5 του Συντάγματοςδικαιώματοςτου εκλέγειν και του εκλέγεσθαι και νοθεύεται η εκφρασθείσα θέληση των εκλογέων…. Με τα δεδομένα, επομένως, αυτά, η επίδικη διάταξη, καθ’ ο μέρος προβλέπεται η άμεση εφαρμογή της, παραβιάζει τις αρχές της λαϊκής κυριαρχίας, της ισότητας των όρων τουεκλογικού ανταγωνισμού και της ελεύθερης και ανόθευτης εκδήλωσης του λαϊκού φρονήματος, που διέπουν και τις εκλογές για την ανάδειξη των αρχών των οργανισμών της τοπικής αυτοδιοίκησης και απορρέουν από τα άρθρα 1 παρ. 1 και 2, 4 παρ. 1, 5 παρ. 1, 51 παρ. 3, 52 και 102 του Συντάγματος. ».
  • Σύμφωνα με την απόφαση 2366/2021 «…οι προαναφερόμενες διατάξεις παραβιάζουν τα δικαιώματα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, καθώς και τις αρχές της ελεύθερης και ανόθευτης εκδήλωσης της λαϊκής θέλησης, ως έκφρασης της αρχής της λαϊκής κυριαρχίας, και της ισότητας των όρων του εκλογικού ανταγωνισμού, σύμφωνα με τα άρθρα 1 (παρ. 1 και 2), 4 (παρ. 1), 5 (παρ. 1), 51 (παρ. 3), 52 και 102 (παρ. 2) του Συντάγματος, δεδομένου ότι τόσον οι εκλογείς όσο και οι εκλεγέντες κατά τις εν λόγω εκλογές είχαν συνεκτιμήσει, για τη διαμόρφωση της εκλογικής τους βούλησης, την ανωτέρω καταργηθείσα ρύθμιση...».

Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωση της η Νομαρχιακή Επιτροπή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. «και οι δύο αποφάσεις του Γ΄ Τμήματος, παραπέμπονται στην ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας. Το σκεπτικό των δύο αποφάσεων ουσιαστικά αποκαλύπτει και επίσημα την αντισυνταγματικότητα όλων των εκ των υστέρων αντιδημοκρατικών παρεμβάσεων στην σύνθεση των ήδη εκλεγμένων οργάνων της Αυτοδιοίκησης.

Επισημαίνουμε για ακόμα μια φορά, ότι η Νέα Δημοκρατία με αντιδημοκρατικές διατάξεις, επέβαλε τον Αύγουστο του 2019 πλασματική πλειοψηφία της Δημοτικών αρχών στις Οικονομικές Επιτροπές, στις οποίες μετέφερε ουσιαστικές αρμοδιότητες των Δημοτικών Συμβουλίων. Συνεχίζοντας πρόσφατα στον ίδιο αυταρχικό κατήφορο, με την παράγραφο 2 του άρθρου 40 του Νόμου 4873, υποβίβασε τα Δημοτικά Συμβούλια κάτω από τις Οικονομικές Επιτροπές, με την πρωτοφανή διάταξη «…. Η απόφαση της οικονομικής επιτροπής αποτελεί δεσμευτική εισήγηση για την αναμόρφωση του προϋπολογισμού, η οποία εγκρίνεται υποχρεωτικά από το οικείο Δημοτικό Συμβούλιο, στην αμέσως επόμενη συνεδρίασή του » ! Δηλαδή η Οικονομική Επιτροπή (που ορίζεται από το Δημοτικό Συμβούλιο και τον Δήμαρχο), αποφασίζει και διατάζει το Δημοτικό Συμβούλιο !

Πιστεύουμε ότι οι δημοκρατικοί-προοδευτικοί πολίτες εκλεγμένοι ή ενδιαφερόμενοι για την Αυτοδιοίκηση, θα σταθούν εμπόδιο σε αυτήν την αντιλαϊκή και αντικοινωνική πολιτική, που μετατρέπει ολοένα και περισσότερο Δήμους και Περιφέρειες σε αυταρχικά παραρτήματα της κεντρικής εξουσίας».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Υπάρχει εναλλακτική απέναντι στο δίλημμα Μητσοτάκης ή χάος»

Δουδωνής από το συνέδριο ΠΑΣΟΚ μιλά για σχέδιο διακυβέρνησης και θέτει ως προτεραιότητα τη νίκη στις εκλογές
«Υπάρχει εναλλακτική απέναντι στο δίλημμα Μητσοτάκης ή χάος»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ενισχύεται η βιοασφάλεια στη Μυτιλήνη με κρίσιμη παρέμβαση στον Βιολογικό

Σε πλήρη εξέλιξη οι δράσεις προστασίας της κτηνοτροφίας και της τοπικής παραγωγής
Ενισχύεται η βιοασφάλεια στη Μυτιλήνη με κρίσιμη παρέμβαση στον Βιολογικό
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΡΑΣΕΙΣ

Στον Lebades η υφαντική γίνεται πράξη μνήμης, δημιουργίας και slow fashion

Ο Αργύρης Χατζημαλλής, συνιδρυτής της ΑΜΚΕ μίλησε στο ρ/σ του «Ν» 99 fm για τη φιλοσοφία του γύρω από το ένδυμα, η οποία έχει αποδοχή εντός και εκτός Λέσβου
Στον Lebades η υφαντική γίνεται πράξη μνήμης, δημιουργίας και slow fashion
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποχαιρετισμός του ΚΚΕ Λέσβου στον Θωμά Τσαγκαρέλλη

Η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ εκφράζει θλίψη και σεβασμό για την απώλεια του στελέχους του κόμματος και συνδικαλιστή
Αποχαιρετισμός του ΚΚΕ Λέσβου στον Θωμά Τσαγκαρέλλη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σε αναζήτηση κτηνιάτρων η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Στόχος η επιτάχυνση των ελέγχων για τον αφθώδη πυρετό στο νησί
Σε αναζήτηση κτηνιάτρων η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Τρέχει ο Δήμος Μυτιλήνης και στήνει ασπίδα για τους κτηνοτρόφους

Με γρήγορες παρεμβάσεις και τάφρους απολύμανσης ενισχύεται η προστασία απέναντι στον αφθώδη πυρετό
Τρέχει ο Δήμος Μυτιλήνης και στήνει ασπίδα για τους κτηνοτρόφους
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αντιδράσεις στην Αγιάσο για την αποχώρηση των ΕΛΤΑ

Νέα υποβάθμιση για την Αγιάσο με τη μεταφορά των ΕΛΤΑ σε ιδιωτικό πρακτορείο
Αντιδράσεις στην Αγιάσο για την αποχώρηση των ΕΛΤΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Νέα Δυναμική»: Μέτρα τώρα για να σωθεί η κτηνοτροφία της Λέσβου

Προτάσεις στήριξης και αιχμές για καθυστερήσεις στην πρόληψη του αφθώδους πυρετού
«Νέα Δυναμική»: Μέτρα τώρα για να σωθεί η κτηνοτροφία της Λέσβου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στον «αγώνα» για καθαρές θάλασσες η Θερμή

Φοιτητές, Δήμος και εθελοντές ενώνουν δυνάμεις για καθαρότερες θάλασσες
Στον «αγώνα» για καθαρές θάλασσες η Θερμή
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Στηρίζουν τους κτηνοτρόφους οι μαθητές της Καλλονής

Το 15μελές του ΓΕΛ Καλλονής εκφράζει αγωνία και στηρίζει τη συγκέντρωση της Παρασκευής
Στηρίζουν τους κτηνοτρόφους  οι μαθητές της Καλλονής