× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η πρώτη βιβλιοπρόταση της νέας χρονιάς είναι γιορτινή, για παιδιά και γονείς!

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*

Δημοσίευση 1/1/2022

Η πρώτη βιβλιοπρόταση της νέας χρονιάς είναι γιορτινή, για παιδιά και γονείς!

Από τις στιγμές που θα θυμούνται τα παιδιά και τα εγγόνια μας, μα και εμείς, μετά τις γιορτές αλλά και για μια ζωή, είναι ποιοτικές οι στιγμές που περνάμε με τα αγαπημένα πρόσωπα της οικογένειας μας! Από αυτές τις στιγμές είναι και εκείνες που μοιραζόμαστε ένα βιβλίο! Που διαβάζουμε ιστορίες για τα Χριστούγεννα, για τον Άγιο Βασίλη, την προσφορά, την αγάπη και την αλληλεγγύη!

Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά 24 Ιστορίες από το δάσος των Χριστουγέννων, σύντομες αλλά περιεκτικές και διασκεδαστικές, συναντάμε σε αυτό το όμορφο βιβλίο, με υπέροχη εικονογράφηση, για τους μικρούς φίλους του βιβλίου, από 4 χρόνων έως 104 θα τολμούσα να πω! Το έγραψε η Μπριγκίττε Βένιγκερ, το εικονογράφησε η Εύα Θάρλετ, το μετάφρασε η Δαρεία Τζαννετάκη, και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Μου άρεσε πολύ και έτσι σας το προτείνω!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Άλλη μια αγαπημένη συνήθεια των παιδιών, τις μέρες αυτές, είναι τα γράμματα στον Άγιο Βασίλη. Ένα τέτοιο γράμμα, ή μάλλον ένα αλλιώτικο γράμμα, αυτό της Ερμιόνης, προς τον Άγιο Βασίλη, είναι το θέμα του ταξιδιού αυτού του κοριτσιού σε έναν κόσμο παράξενο, όπου οι χιονάνθρωποι, οι κούκλες και οι τα ζώα μιλάνε την γλώσσα των ανθρώπων.

Είναι το βιβλίο με τίτλο, Αγιοβασιλέματα, που αρχίζει με μια φράση που ξαφνιάζει! «Αγαπημένε μου Άγιε Βασίλη, μην έρθεις φέτος!» Και καταλήγει κλείνοντας με την φράση, «Αχ αυτός ο άγιος Βασίλης, πώς μας κακομαθαίνει όλους…». Ποιο υπέροχο παιδικό όνειρο μεσολαβεί, θα το ανακαλύψετε διαβάζοντας το! Το έγραψε η Μαριέττα Κόντου, το εικονογράφησε ο Βασίλης Κουτσογιάννης και το εξέδωσε το Μεταίχμιο. Προτείνεται για παιδιά από 7 ετών.

Το πόσο αγαπάνε τα παιδιά τους Καλικάντζαρους και τους μυστικούς πράκτορες, είναι απίστευτο! Απίστευτο κι όμως αληθινό! Φανατιστείτε πόσο θα τους αρέσει και πόσο θα αγαπήσουν ένα βιβλίο με αυτά τα δύο στοιχεία!

Μυστική Πράκτωρ Καρακάξα Φάκελος «Καλικάντζαροι». Ο πολυγραφότατος Φίλιππος Μανδηλαράς, σε εικονογράφηση του Σπύρου Γούση, μας έδωσε άλλο ένα βιβλίο που έχει την πάστα των διαχρονικών βιβλίων. Με ιστορίες για καλικάντζαρους, σαν αυτές που μας έλεγαν οι γιαγιάδες και οι μαμάδες μας! Μόνο που πλέον τα πράγματα έχουν εξελιχθεί! Μπορεί οι καλικάντζαροι να μένουν στην γη από τις παραμονές Χριστουγέννων μέχρι τα Φώτα, και οι ιστορίες λένε πως τον υπόλοιπο χρόνο προσπαθούν να κόψουν το δέντρο της γης. Μα στις μέρες μας η μυστική πράκτωρ καρακάξα, κάνει την ερευνά της, ως το κέντρο της γης! Ψάχνει και ερευνά στο χθες και στο σήμερα! Στο βιβλίο ‘’περιέχονται απρόσμενες κι ανατρεπτικές πληροφορίες για τους καλικάντζαρους’’. Αλλά και για τους ανθρώπους στο πέρασμα των αιώνων και των χρόνων και στις δικές τους σκανδαλιές! Ανθρώπινες σκανδαλιές σαν αυτές των καλικαντζάρων… Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη, και προτείνεται για παιδιά άνω των 8 ετών.

Τα ιστορικά μυθιστορήματα είναι από τα αγαπημένα μου. Έτσι διάλεξα το ιστορικό μυθιστόρημα του πολυβραβευμένου συγγραφέα Στέφανου Δάνδολου, Η ΔΙΚΗ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, για την βιβλιοπρόταση μου αυτή, την πρώτη της χρονιάς που μόλις μας ήρθε! Πρόκειται για το δέκατο τρίτο βιβλίο του, το οποίο πιθανολογώ πως θα του χαρίσει άλλο ένα Best Seller, (όπως συνέβη με την «Ιστορία χωρίς όνομα», που οι θεατρόφιλοι θα θυμούνται ότι το είδαμε να ζωντανεύει και στο θέατρο.) Και τούτο το βιβλίο του μας ταξιδεύει στην ιστορία. Έχει τον τρόπο του να μας ταξιδεύει και στην ανθρώπινη ψυχή! Να μας δίνει ζωντανούς χαρακτήρες, που να μας αγγίζουν, μας κάνει να τους σκεφτόμαστε, τους ήρωες του αλλά και τους συμβολισμούς του!

Εδώ έχουμε ένα μυθιστόρημα, που μας πάει από τις ερήμους της Ιουδαίας ως την λαμπερή Ρώμη. Μας γνωρίζει ανθρώπους, άντρες αλλά και γυναίκες, που πάλεψαν με τον σκοταδισμό! Πάλεψαν για το φως, την ελπίδα, την αγάπη, για το μεγαλείο της ανθρωπιάς!

Δανείζομαι από το οπισθόφυλλο: «Ένα επικό έργο που καθηλώνει τον αναγνώστη με τη χειμαρρώδη γραφή και την έξοχη αναπαράσταση της εποχής, ζωντανεύοντας με μαεστρία μια άγνωστη πτυχή της ωραιότερης ιστορίας του κόσμου».Καλή Χρονιά!

*Η ΑθαΝασια Δαφιώτη είναι Δημοσιογράφος-Θεατρολόγος

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία για τα συναισθήματα και τις επιλογές μας

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
ΘΕΑΤΡΟ

«Δεν πληρώνω ‑ Δεν πληρώνω» στο Μεσότοπο

Το Σάββατο 20 Απριλίου 2024 στις 8:00 το απόγευμα θα δοθεί η τελευταία παράσταση της πρώτης περιοδείας
ΘΕΑΤΡΟ

Μια ζωή «Οδυσσεβάχ» και… «Κυκλολωτογοργοκιρκιλάριζο»!

Ένα μεγάλο χειροκρότημα για όλο το θίασο της ΠασπARTού από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Γιώργος Αρμένης σε παράσταση στη Λέσβο

«Χόρεψέ με πατέρα» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ο μαθητικός φακός ανέδειξε τα νησιά

Διαγωνισμό φωτογραφίας έκανε το Πρότυπο Λύκειο Μυτιλήνης με 117 συμμετοχές
ΘΕΑΤΡΟ

Συμβολική προσφορά στον Φάρο του Πολιτισμού μας

Aπό θεατρικές ομάδες της Μυτιλήνης για το εγκαταλελειμμένο Αναγνωστήριο Αγιάσου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Πρόγραμμα σεμιναρίων και master classes

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ του Δήμου Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Μικρός Πρίγκιπας από το Αναγνωστήριο της Αγιάσου

Στα πλαίσια των εορτασμών για τα 130 χρόνια από την ίδρυση του
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία για παιδιά με θέμα το σώμα

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
ΒΙΒΛΙΟ

Το μυθιστόρημα του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους παρουσιάζεται

«Φόνος στο Υπόγειο της Βουλής» το νέο του βιβλίο- Εκδήλωση το Σάββατο 27 Απριλίου