× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το στοίχημα του νέου προέδρου στη Χιλή και οι προσδοκίες της κοινωνίας

Η δημοσιογράφος Μαρία Λίλα στο «Ν» για τη νίκη του Γκάμπριελ Μπόριτς έναντι του ακροδεξιού απολογητή της δικτατορίας Πινοσέτ

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 23/12/2021

Το στοίχημα του νέου προέδρου στη Χιλή και οι προσδοκίες της κοινωνίας
' χρόνος ανάγνωσης

Ευρεία νίκη κατέγραψε στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών της Χιλής ο 35χρονος Γκαμπριέλ Μπόριτς έναντι του ακροδεξιού απολογητή της δικτατορίας Πινοσέτ, Αντόνιο Καστ την περασμένη Κυριακή. Το αποτέλεσμα φαίνεται να ανοίγει μια νέα σελίδα στην πολιτική διαδρομή της Χιλής, έπειτα από δεκαετίες σκληρού νεοφιλελευθερισμού που την μετέτρεψαν στην πιο άνιση οικονομία του κόσμου, και γι’ αυτό μίλησε στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm η δημοσιογράφος, Μαρία Λίλα.

«Η Χίλη ήταν το πρώτο πειραματικό εργαστήρι του φιλελευθερισμού» τόνισε η Μ. Λίλα. Το πλουσιότερο 1% των κατοίκων της Χιλής έχει υπό την ιδιοκτησία του το 25% του πλούτου της χώρας, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Η ακραία αυτή ανισότητα ήταν από τους μεγαλύτερους παράγοντες που οδήγησαν στην απαξίωση του πολιτικού στάτους κβο της Λατινοαμερικανικής χώρας. Την τελευταία δεκαετία ξέσπασαν επανειλημμένα κινήματα και εξεγέρσεις. Αποκορύφωμα η εξέγερση του 2019 που οδήγησε στην απόρριψη του υπάρχοντος Συντάγματος, που είχε επιβληθεί από τον δικτάτορα Πινοσέτ, και την υιοθέτηση Συντακτικής Συνέλευσης με σκοπό τη δημιουργία νέου. Επικεφαλής της Συντακτικής Συνέλευσης τέθηκε, σε μία ιστορική για τη χώρα στιγμή, μία ιθαγενής δασκάλα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Παιδί» των κινημάτων είναι και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος, Γκαμπριέλ Μπόριτς, καθώς αναδείχθηκε μέσα από το φοιτητικό κίνημα του 2011-2013. Η εξέγερση ξεκίνησε από τους φοιτητές που διεκδίκησαν δωρεάν εκπαίδευση. Ο δεύτερος γύρος των εκλογών τον έφερε αντιμέτωπο με τον Αντόνιο Καντ, με αμφότερους να θεωρούνται πως προέρχονται εκτός του πολιτικού συστήματος της Χιλής, χωρίς πρότερη συμμετοχή σε κυβέρνηση.

Η καταμέτρηση ανέδειξε νικητή τον Μπόριτς με 55,87% έναντι 44,13% του Καστ. Ο Μπόριτς κατάφερε να συσπειρώσει γύρω του τη δυσαρέσκεια για τη φτώχεια και την ανισότητα, ενώ ο αντίπαλός του επιχείρησε να αποταθεί στα συντηρητικά ένστικτα των ανώτερων τάξεων, υποσχόμενος επιστροφή στο δόγμα «νόμος και τάξη» και εκπροσωπώντας μια νέα ακροδεξιά — τόσο «νέα» που δόξαζε τη μνήμη της δικτατορίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο νέος πρόεδρος είχε την κριτική στήριξη του Κομμουνιστικού Κόμματος Χιλής, παρά το γεγονός ότι εκπροσωπεί μια πιο σοσιαλδημοκρατική αντίληψη. Έχει υποσχεθεί την αναμόρφωση των συστημάτων υγείας και συνταξιοδότησης, επέκταση των κοινωνικών και εργατικών δικαιωμάτων, αλλά και τον τερματισμό ενός αμφιλεγόμενου εξορυκτικού προγράμματος που επρόκειτο να έχει καταστρεπτικές συνέπειες για τις τοπικές κοινότητες και το περιβάλλον.

Το στοίχημα που πρέπει να κερδίσει είναι οι επενδυτές, καθώς σύμφωνα με τη Μ. Λίλα από την περασμένη Κυριακή αποσύρονται από τις τράπεζες πολλές καταθέσεις.

Μπορείτε να ακούσετε ΟΛΗ τη συνέντευξη:

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

1.450 θέσεις στάθμευσης στη Μύρινα

Για την διευκόλυνση των οδηγών εν' όψει της κορύφωσης της τουριστικής περιόδου στη Λήμνο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μια προσευχή χρόνων βρήκε απάντηση στην Τένεδο

Θυρανοίξια στον ανακαινισμένο Ιερό Ναό Παναγίας Τενέδου με την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου-Μια ιστορική στιγμή για την Ορθοδοξία καθώς ο ναός-σύμβολο επιστρέφει στη ζωή, κουβαλώντας τη μνήμη και την πίστη ενός λαού
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΚΟΣΜΟΣ

Μεγάλες ζημιές στην αγροτική παραγωγή της Ισπανίας από χαλαζοπτώσεις

Αυξημένες αποζημιώσεις κατά 7% για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της χώρας.
ΕΛΛΑΔΑ

Σε πύρινο κλοιό πολλές περιοχές της χώρας

Οκτώ μεγάλες φωτιές σε εξέλιξη, διεθνής συνδρομή ζητά η Ελλάδα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λέσβος και Σάμος μέτρησαν μείωση των αφίξεων

Μυτιλήνη, Σάμος, Σαντορίνη και Κάρπαθος είδαν στο τέλος του Ιουνίου μείωση των διεθνών αφίξεων στα αεροδρόμια τους
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΚΟΣΜΟΣ

Σε ανοδική τροχιά οι τιμές του ελαιολάδου στην Τουρκία

Νέα δεδομένα δημιουργούν στην αγορά οι άδειες δεξαμενές της Ιταλίας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δεν έδεσε στο Καρλόβασι το «Διαγόρας»

Αιτία οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στο λιμάνι
ΕΛΛΑΔΑ

Μικρό το ενδιαφέρον για εξαγορά καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου

Το τίμημα της εξαγοράς υπολογίζεται βάσει των αντικειμενικών αξιών, με δυνατότητα εξόφλησης είτε εφάπαξ με έκπτωση 10%, είτε σε έως 60 άτοκες μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστη δόση τα 100 ευρώ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πανιά γεμάτα Αιγαίο στην Aegean Regatta 2025

Η καρδιά της ελληνικής ιστιοπλοΐας χτυπά από τη Μύρινα μέχρι τη Μυτιλήνη με 5 αγώνες και ξεχωριστές εκδηλώσεις
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ασφυκτική η κατάσταση στο νοσοκομείο Λήμνου

Μόνο 25 από τις 40 θέσεις γιατρών είναι καλυμμένες -Δριμεία παρέμβαση της βουλεύτριας Λέσβου του ΚΚΕ Μαρίας Κομνηνάκα στη Βουλή – Ζήτησε άμεση στελέχωση με μόνιμο προσωπικό και ουσιαστικά κίνητρα για τους γιατρούς
ΕΛΛΑΔΑ

«Όχι» στο ισραηλινό κρουαζιερόπλοιο και από τη Ρόδο

Στα βήματα της Σύρου, κάλεσμα σε διαμαρτυρία ενάντια στη γενοκτονική πολιτική της κυβέρνησης Νετανιάχου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Aκόμη ένας δύσκολος Αύγουστος για τις μεταφορές του Βορείου Αιγαίου

Μόλις δύο δρομολόγιο πλοίου Ro – Ro θα πραγματοποιηθούν κατά την διάρκεια του μήνα προς Χίο και Λέσβο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ