× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μητσοτάκης και Τσίπρας έκλεισαν τη χρονιά με σκληρό ροκ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας συγκρούστηκαν εφ’ όλης της ύλης και ιδιαιτέρα για τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα για τις ΜΕΘ, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση μετά από 2 χρόνια έθεσε θέμα εκλογών

Δημοσίευση 19/12/2021

Μητσοτάκης και Τσίπρας έκλεισαν τη χρονιά με σκληρό ροκ
' χρόνος ανάγνωσης

Οι προϋποθέσεις ώστε να είναι το 2022 χρονιά υψηλής πόλωσης φαίνεται πώς μπήκαν στη χθεσινή συζήτηση του Προϋπολογισμού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας συγκρούστηκαν εφ’ όλης της ύλης και ιδιαιτέρα για τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα για τις ΜΕΘ, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση μετά από 2 χρόνια έθεσε θέμα εκλογών. Παράλληλα δεν έλειψαν και οι αιχμές που σχετίζονται με τον ρόλο που θα παίξει εφεξής το ΚΙΝ.ΑΛ.

Η τακτική του Κυριάκου Μητσοτάκη

Την παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη χαρακτήρισε η προσπάθεια να «κλείσει την χρονιά» με την ανακοίνωση παροχών. Με εμφανή στόχο να ενισχύσει έτσι το κυβερνητικό αφήγημα περί ανάπτυξης στο οποίο βασίζεται άλλωστε και ο προϋπολογισμός του 2022. Επίσης θέλησε να από-δομήσει την κριτική που ασκήθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση συγκρίνοντάς την με τους «θεματοφύλακες του Συντάγματος». Παράλληλα επιχείρησε να απαντήσει στα ζητήματα που έθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόσο για την έρευνα Τσιόδρα- Λύτρα όσο και για το αίτημα διενέργειας πρόωρων εκλογών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έτσι μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε «πρόσθετη αύξηση της κρατικής ενίσχυσης στα τιμολόγια ρεύματος για τον μήνα Δεκέμβριο» επίσης «αύξηση της έκπτωσης στους λογαριασμούς φυσικού αερίου κατά 40% τον μήνα Δεκέμβριο». Ειδικά για τους αγρότες εξάγγειλε «κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους από την ρήτρα αναπροσαρμογής στα τιμολόγια από τον Αύγουστο μέχρι τον Δεκέμβριο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του προς τον ΣΥΡΙΖΑ και την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, αφού σημείωσε πως «ζητήσατε από τους Έλληνες να επιβάλουν το συνταγματικό τους δικαίωμα. Και αναρωτιέμαι: Με όλους αυτούς τους "θεματοφύλακες του Συντάγματος" έχετε καμία σχέση; Τα ίδια λένε κι αυτοί». Μάλιστα αμφισβήτησε το ότι η αξιωματική αντιπολίτευση «έβαλε πλάτη» για την αντιμετώπιση της πανδημίας σημειώνοντας πως «ο Πολακισμός έχει επηρεάσει όλη την κοινοβουλευτική ομάδα σας» και αναφέροντας τα κυβερνητικά νομοσχέδια που ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε. Παράλληλα απάντώτας στο αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για εκλογές υποστήριξε ότι μετά από 27 μήνες, ο κ. Τσίπρας διέβη τον εκλογικό Ρουβίκωνα και αποφάσισε να ζητήσει εκλογές. Αν υπάρχει ένα πολιτικός στη χώρα που σήμερα θα είχε ουσιαστικό όφελος από τις πρόωρες εκλογές αυτός δεν θα ήσασταν εσείς αλλά εγώ». Τόνισε επίσης πως πρόκειται για ένα σύνηθες αίτημα από την αντιπολίτευση και σημειώνοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν σε 18 μήνες δηλαδή στην λήξη της 4ετίας.

Πάντως ο πρωθυπουργός δυσκολεύθηκε σαφώς να απαντήσει στα θέματα που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας αναφορικά με την μελέτη Τσίοδρα - Λύτρα. Αρκέστηκε να πεί πως «δεν περίμενα τη μελέτη κανενός καθηγητή για να ενισχύσω το ΕΣΥ» και παραδέχθηκε ότι υπήρχε πρόβλημα στην διατύπωση που χρησιμοποίησε σε προηγούμενη συνεδρίαση της Βουλής λέγοντας ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την θνητότητα νοσούντων από Covid 19 που νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ. Επέμεινε πάντως ότι τέτοια έκθεση δεν παραλήφθηκε ποτέ από το Μέγαρο Μαξίμου.

Αντιπολιτευτικό upgrade από τον Αλέξη Τσίπρα

Για το ότι το 2022 θα είναι μια χρονιά όπου ο ΣΥΡΙΖΑ θα σκληρύνει την κριτική του προϊδέασε ο Αλέξης Τσίπρας. Όπως διαπίστωσε στη ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για πρώτη φορά από τις εκλογές του Ιουλίου του 2019 έθεσε θέμα πρόωρων εκλογών. Τονίζοντας παράλληλα ότι πλέον δεν θα υπάρξει η παραμικρή ανοχή στην κυβερνητική πολιτική. Εγκάλεσε μάλιστα τον Κυριάκο Μητσοτάκη για ηθική πτώχευση τονίζοντας ότι σε μία περίοδο υγειονομικής και οικονομικής κρίσης ο πρωθυπουργός επέλεξε να εκμεταλλευθεί τις συνθήκες για την δημιουργία ενός καθεστώτος μιντιακής υπεροπλίας του και μόνιμης κρατικής διαφθοράς με απευθείας αναθέσεις σε φίλους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάη: «Αποτύχατε να διαχειριστείτε τις κρίσεις. Είστε όχι μόνο ανεπαρκής, αλλά και επικίνδυνος για να διαχειριστείτε τα αποτελέσματα όσων δημιουργήσατε. Είστε κυβέρνηση ενόχων για τα πολλαπλά δράματα και τις πληγές της χώρας και τις κοινωνίας. Ως εδώ!». Τόνισε πως «σας ζητώ να δώσετε το δικαίωμα στο λαό να σας κρίνει. Για να ξεφύγει η Ελλάδα από τον κλοιό της πολιτικής σας. Να αποκαταστασθεί η εμπιστοσύνη, να δώσουμε τη μάχη της πανδημίας ενωμένοι. Να θεμελιώσουμε την ανάπτυξη για όλους με κριτήρια δικαιοσύνης και αλληλεγγύης». Επίσης πρόσθεσε πως «καλώ τους Έλληνες να αντισταθούν στην πολιτική, την αλαζονεία, τη διαφθορά και τη φθορά που εκπροσωπείτε. Να φύγει η κυβέρνηση των ενόχων».

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι καμία κυβέρνηση στην Ε.Ε δεν θα παρέμενε στην θέση της αν είχε διαχειριστεί την υπόθεση της έρευνας Τσιόδρα – Λύτρα όπως το Μέγαρο Μαξίμου. Επισήμανε χαρκατηριστικά: «Δεν ντρέπεστε να λέτε ακόμα και σήμερα ψέματα για τα ψέματα; Ότι δήθεν δε λάβατε γνώση της μελέτης που έκαναν ο κ. Λύτρας με τον κ. Τσιόδρα; Και ψάχνετε πού να φορτώσετε την ευθύνη; Τη μία ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου, την άλλη υπουργός,σε λίγο θα ψάξετε και τον κλητήρα του Υπουργείου». Δήλωσε επίσης απεθυνόμενος στον προωθυπουργό πως «αν δεν τα ξέρατε θα έπρεπε να παραιτηθείτε για εγκληματική και επικίνδυνη αμεριμνησία στην πανδημία. Αν τα ξέρατε και λέτε συνειδητά ψέματα, έπρεπε να παραιτηθείτε για επικίνδυνο κυνισμό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Απών αλλά… παρών ο Ανδρουλάκης

Στα πολιτικά στοιχεία της συζήτησης δεν μπορεί παρά να καταγραφούν και οι άμεσες ή έμμεσες αναφορές που έγιναν στο Κίνημα Αλλαγής και στη νέα ηγεσία του υπό τον Νίκο Ανδρουλάκη. Τόσο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και από τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για εκλογές οφείλεται στην «απειλή» του ΚΙΝ.ΑΛ, σε μια σαφή προσπάθεια να πείσει ότι το ΚΙΝ.ΑΛ θα κινηθεί πολιτικά εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επισήμανε ενδεικτικά πως «έχω εξήγηση γιατί ζητήσατε εκλογές. Όχι γιατί πιστεύετε ότι θα είστε πρώτο κόμμα, αλλά γιατί γνωρίζετε ότι όσο περνάει ο χρόνος κινδυνεύετε να είστε τρίτο κόμμα», δείχνοντας συγκεκριμένα στα έδρανα του Κινήματος Αλλαγής.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν αναφέρθηκε ευθέως στο ΚΙΝ.ΑΛ. Μίλησε όμως για τα πολιτικά διλλήματα που κυριαρχούν στην Ευρώπη ενώ μόλις 2 μέρες πρίν βρίσκονταν προσκεκλημένος στην Σύνοδο των Ευρωσοσιαλιστών. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως «το τιμόνι της Ευρώπης έχει αλλάξει χέρια και εσείς επιμένετε στις χρεωκοπημένες συνταγές του χθες. Το μεγάλο δίλημμα στην Ευρώπη είναι ανάμεσα στις δυνάμεις του χθες και τις δυνάμεις του αύριο, της συντήρησης και της προόδου. Στην Ελλάδα είναι ακόμα πιο σαφές: Με την προοδευτική παράταξη για δρόμους κοινωνικής δικαιοσύνης ή με τη Δεξιά του πελατειακού κράτους, της διαπλοκής και των ανισοτήτων».

Νωρίτερα πάντως σε αυτά τα ζητήματα είχε προσπαθήσει να «ισορροπήσει» με την παρθενική ομιλία του ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΚΙΝ.ΑΛ Μιχάλης Κατρίνης. Αναφερόμενος στην Ν.Δ μίλησε για «μεγάλες διαφορές που έχουμε σε σχέση με το μεγάλο ερώτημα: Για ποιους και με ποιους. Η δική σας επιλογή είναι για τους πολύ λίγους». Σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «είμαστε εδώ για να σταματήσει ο κ.Μητσοτάκης να παίζει μόνος του. Η χώρα χρειάζεται αξιόπιστη αντιπολίτευση κι εμείς αναλαμβάνουμε αυτό τον ρόλο».

[ΠΗΓΗ]

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Το νέο πολιτικό εγχείρημα Τσίπρα παίρνει σάρκα και οστά στο Θησείο

Με βίντεο έκπληξη και μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη παρουσιάζεται το όνομα και οι βασικές αρχές του νέου φορέα
Το νέο πολιτικό εγχείρημα Τσίπρα παίρνει σάρκα και οστά στο Θησείο
ΚΟΣΜΟΣ

Κάτω από τα 100 δολάρια το αργό πετρέλαιο

Ισχυρές απώλειες άνω του 5% στις ασιατικές αγορές καθώς ενισχύονται οι ελπίδες για συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν
Κάτω από τα 100 δολάρια το αργό πετρέλαιο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αναθεώρηση του ΕΣΠΑ με επίκεντρο το νερό και τη λειψυδρία στο Βόρειο Αιγαίο

Περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ κατευθύνονται σε έργα υδάτινων πόρων ενώ η Περιφέρεια καλεί τους φορείς να επιταχύνουν την ωρίμανση των μελετών
Αναθεώρηση του ΕΣΠΑ με επίκεντρο το νερό και τη λειψυδρία στο Βόρειο Αιγαίο
ΕΛΛΑΔΑ

Το μεγάλο στοίχημα του νέου φορέα του Αλέξη Τσίπρα

Ομόκεντροι κύκλοι, θεματικές ομάδες και online δημοψηφίσματα στο επίκεντρο του σχεδιασμού για τον νέο πολιτικό φορέα
Το μεγάλο στοίχημα του νέου φορέα του Αλέξη Τσίπρα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Σύλληψη καπετάνιου στη Μύρινα για πλοίο με ελλιπές προσωπικό

Το περιστατικό έγινε το Σάββατο 23 Μαΐου το μεσημέρι
Σύλληψη καπετάνιου στη Μύρινα για πλοίο με ελλιπές προσωπικό
ΕΛΛΑΔΑ

Νικητής στο Diamond League της Κίνας ο Τεντόγλου

Ο επόμενος αγώνας του αθλητή θα γίνει στις 29 Μαΐου στο μίτινγκ της Λεμεσού
Νικητής στο Diamond League της Κίνας ο Τεντόγλου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λήμνος: Ξεκινούν οι εγγραφές στους Παιδικούς Σταθμούς

Από τις 8 έως τις 30 Ιουνίου οι αιτήσεις για Μύρινα και Μούδρο. Δείτε εδώ ποιά δικαιολογητικά απαιτούνται και ποιά είναι τα κριτήρια μοριοδότησης
Λήμνος: Ξεκινούν οι εγγραφές στους Παιδικούς Σταθμούς
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η κρυφή προώθηση των μεταλλαγμένων στη διατροφή μας

Επιστήμονες, καταναλωτές και οργανώσεις προειδοποίησαν για τις επιπτώσεις των νέων γενετικά τροποποιημένων τροφίμων σε υγεία, περιβάλλον και αγροτική παραγωγή
Η κρυφή προώθηση των μεταλλαγμένων στη διατροφή μας
ΕΛΛΑΔΑ

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως 29 Μαΐου

Θα καταβληθούν 2,48 δις ευρώ σε 4.335.846 δικαιούχους
Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως 29 Μαΐου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Προθεσμία έως 27 Ιουλίου για έλεγχο και διορθώσεις στο Κτηματολόγιο

Τι καλούνται να ελέγξουν άμεσα οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε Λέσβο, Λήμνο και Άγιο Ευστράτιο ώστε να αποφύγουν μελλοντικές δικαστικές περιπέτειες
Προθεσμία έως 27 Ιουλίου για έλεγχο και διορθώσεις στο Κτηματολόγιο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στάσιμος ο τζίρος στο λιανεμπόριο του Βορείου Αιγαίου

Η άνοδος 2,6% στο λιανεμπόριο υπολείπεται του πληθωρισμού που κινήθηκε πάνω από 3%
Στάσιμος ο τζίρος στο λιανεμπόριο του Βορείου Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ερωτήματα προς την Περιφερειακή Αρχή για το νέο πλαίσιο τουριστικής ανάπτυξης

Η παράταξη «Νέα Δυναμική» ζητά ενημέρωση για την απουσία συζήτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου
Ερωτήματα προς την Περιφερειακή Αρχή για το νέο πλαίσιο τουριστικής ανάπτυξης