× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Μνήμες Γαίας» στην Κύπρο

Η έκθεση οργανώνεται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 15/5/2019

Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Μνήμες Γαίας» στην Κύπρο

Εγκαινιάστηκε στην Κύπρο η μεγάλη έκθεση του Μουςείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου «Μνήμες Γαίας: Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας- Κύπρου» από την Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο της Κύπρου κα. Κλέλια Βασιλείου χτες, Τρίτη στην αίθουσα «Ειρήνη» του Δήμου Λευκωσίας.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Διευθυντής του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης Δρ. Κ. Κωσταντίνου, εκπρόσωποι του Υφυπουργού Τουρισμού, του Δήμου Λευκωσίας, του Τμήματος Δασών, της Αναπτυξιακής Τροόδους  καθώς και οι εκπρόσωποι των Γεωπάρκων ο Δρ. Φ. Φασουλάς, Συντονιστής Ελληνικού Φόρουμ Γεωπάρκων, ο κ. Δ. Παττακός, Διευθυντής ΑΚΟΜΜ-Ψηλορείτης ΑΑΕ ΟΤΑ, ο κ. Π. Χατζηκώστας, Διευθυντής Αναπτυξιακής Εταιρείας Τροόδους Κύπρου, ο κ. Β. Περάκης, Συντονιστής Γεωπάρκου Σητείας, ο κ. Η. Κακούρης, εκπρόσωπος του Τμήματος Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κύπρου, εκπαιδευτικοί και φίλοι του Γεωπάρκου Τροόδους, οι οποίοι εκφράστηκαν με τα θερμότερα λόγια για την παρουσίαση της έκθεσης και τα μοναδικά εκθέματα.

Στην έναρξη της εκδήλωσης ο κ. Π. Χατζηκώστας, Διευθυντής Αναπτυξιακής Εταιρείας Τροόδους Κύπρου, αναφέρθηκε στα μοναδικά χαρακτηριστικά του Γεωπάρκου Τροόδους και τόνισε τη σημασία φιλοξενίας της μεγάλης έκθεσης των Παγκόσμιων Γεωπάρκων  της Ελλάδας και της Κύπρου στη Λευκωσία. 

Στην συνέχεια η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος της Κύπρου κα. Κλέλια Βασιλείου αναφέρθηκε στο ιστορικό της ίδρυσης του Γεωπάρκου Τροόδους και στη σημασία των Γεωπάρκων για τη διατήρηση και προστασία της γεωλογικής και φυσικής κληρονομιάς αλλά κυρίως για τη συμβολή τους στην τοπική ανάπτυξη.

Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Καθηγητή Νίκο Ζούρο, Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό της προστασίας μνημείων φυσικής κληρονομιάς, το επίσημο πρόγραμμα Εκπαίδευσης και Γεωεπιστημών της UNESCO «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO» ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα Ελληνικά Γεωπάρκα, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO»: τη Νήσο Λέσβο, τον Ψηλορείτη και τη Σητεία.

Η έκθεση

Στόχος της έκθεσης είναι η γνωριμία των επισκεπτών της με τα μοναδικά γεωλογικά και φυσικά μνημεία που φιλοξενούν τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO της Ελλάδας και της Κύπρου, τα εντυπωσιακά τοπία τους αλλά και τις δυνατότητες που προσφέρουν για συμμετοχή σε ποικίλες εκπαιδευτικές και τουριστικές δραστηριότητες.

Η έκθεση οργανώνεται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Επιστημονικός υπεύθυνος της έκθεσης είναι ο Καθηγητής Νίκος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Οι επισκέπτες της έκθεσης μέσα από τα εντυπωσιακά της εκθέματα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και οπτικοακουστικές παραγωγές έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, σπήλαια, ακτές, κοιλάδες, εντυπωσιακά απολιθώματα σπονδυλωτών (όπως δόντια και οστά προγονικών ελεφάντων) και θαλάσσιων οργανισμών (όπως όστρακα και κοράλλια), ορυκτά και πετρώματα που γεννήθηκαν τα βάθη του Ωκεανού της Τηθύος εκατομμύρια χρόνια πριν αλλά και τον μήκους 7,5 μέτρων απολιθωμένο κορμό προγονικής λεύκας από την Λέσβο. 

Πρόκειται για μια έκθεση που είναι σχεδιασμένη ώστε να προσελκύει το ενδιαφέρον των επισκεπτών όλων των ηλικιών. Η περιήγηση στο χώρο πλαισιώνεται από επιστημονική ενημέρωση, προσαρμοσμένη στο ηλικιακό επίπεδο των επισκεπτών.

Η έκθεση πέρα από την επιστημονική της επάρκεια και τον εκπαιδευτικό της χαρακτήρα αποτελεί παράλληλα και ένα μοναδικό εργαστήρι για μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, φοιτητές και εκπαιδευτικούς. Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιούνται καθημερινά ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα και εκπαιδευτικές ενημερωτικές δράσεις προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους να ανακαλύψουν τον μαγικό κόσμο των γεωπάρκων μέσα από δημιουργικά εκπαιδευτικά ταξίδια.

Η έκθεση «Μνήμες Γαίας - Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας-Κύπρου» πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου «Γεωτουρισμός στα νησιωτικά Γεωπάρκα» και ακρωνύμιο GEO-IN του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG V-A ΕΛΛΑΔΑ – ΚΥΠΡΟΣ 2014 - 2020 με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΤΠΑ) και εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.

Αίθουσα «Ειρήνη», Δήμος Λευκωσίας (Τέρμα Οδού Λήδρας, Λευκωσία)  

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Αίτημα Μουτζούρη η αναστολή της επίταξης»

«Ελπίζουμε η κυβέρνηση να θέσει σε προτεραιότητα την αποσυμφόρηση»
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το «πάγωμα» απαιτεί διαφάνεια

Τι λέει η Συμπαράταξη Πολιτών για το «διάλειμμα» της επίταξης
ΕΛΛΑΔΑ

ΑΦΜ και ΑΜΚΑ από... κούνια!

Σε πιλοτική εφαρμογή το πρόγραμμα «μιας στάσης» για την ψηφιακή δήλωση γεννήσεων σε 13 μαιευτήρια, μεταξύ των οποίων και του Νοσοκομείου Μυτιλήνης
ΕΛΛΑΔΑ

Από τη δημοσιογραφία στο ντελίβερι

Γράφει ο ΣΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πότε θα μιλήσουμε επιτέλους για ανάπτυξη;

Αναρωτιέται ο επικεφαλής της Συμπαράταξης Πολιτών περιφερειακό σύμβουλος Γιάννης Σπιλάνης
ΕΛΛΑΔΑ

Δημιουργείται ΟΑΕΔ προσφύγων και μεταναστών

Το σχέδιο της Κυβέρνησης αποκαλύπτει η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Γιορτή ούζου των Μυτιληνιών στη Μελβούρνη!

Για ακόμα μία χρονιά η Παλλεσβιακή Ένωση διοργάνωσε το Ouzo Festival, που αποτελεί πλέον θεσμό στην Αυστραλία
ΚΟΣΜΟΣ

Η Μαρίτα Δόλκα έκανε τη διαφορά παγκοσμίως!

Δημιούργησε το νέο λογότυπο του Πλοίου για τους νέους του κόσμου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στους «δρόμους της ελιάς» η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Μετά από εισήγηση της Αναστασίας Αντωνέλλη
ΕΛΛΑΔΑ

Φορολοταρία: Μεγαλύτερα έπαθλα, αλλά λιγότεροι τυχεροί!

Τίτλοι τέλους σε όσα ξέραμε μέχρι σήμερα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Να επιστρατευτεί η λογική, δεν υποχωρούμε!»

Ο περιφερειακός σύμβουλος Παναγιώτης Χριστόφας, παρών στη μεγάλη κινητοποίηση της Αθήνας, μπροστά από τη Βουλή