× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Ανακαλύφθηκε ιερό της θεάς Νεμέσεως στο αρχαίο θέατρο Μυτιλήνης

Στο φως σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα κατά την ανασκαφή υπό την επίβλεψη του Παύλου Τριανταφυλλίδη

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ Δημοσίευση 14/5/2019

Ανακαλύφθηκε ιερό της θεάς Νεμέσεως στο αρχαίο θέατρο Μυτιλήνης
' χρόνος ανάγνωσης

Ένα εντυπωσιακό αρχαιολογικό εύρημα, το Ιερό της Νεμέσεως του 1ου μετά Χριστό αιώνα, έφερε στο φως, η συνεχιζόμενη φετινή αρχαιολογική ανασκαφική έρευνα υπό την επίβλεψη του Προϊσταμένου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, Παύλου Τριανταφυλλίδη.

Συγκεκριμένα στη νότια πάροδο του αρχαίου θεάτρου, κάτω από αλλεπάλληλες στρώσεις μεγάλων λιθοπλίνθων που προέρχονται από την νότια πάροδο και τη σκηνή και οι οποίοι αφαιρέθηκαν, αποκαλύφθηκε το Ιερό της Νεμέσεως. Την ταυτότητα του ιερού αποδεικνύει λίθινο έδρανο για την εναπόθεση προσφορών και χοών, καθώς και σημαντικός αριθμός αναθηματικών επιγραφών ιερέων και επιφανών προσώπων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως δήλωσε στο «Ν» ο κ. Τριανταφυλλίδης, «η ύπαρξη ιερού Νεμέσως δεν είναι τυχαία εντός της νότιας παρόδου, καθώς κατά την πρώιμη ρωμαϊκή περίοδο του θεάτρου η κατασκευή της υπόσκαφης αρένας στην ελληνιστική ορχήστρα έδινε τη δυνατότητα διεξαγωγής των περίφημων θεαμάτων των μονομαχιών μεταξύ των gladiatores (μονομάχων). Οικογένειες των οποίων ζούσαν στη Μυτιλήνης. Καθώς ο αγώνας τους όφειλε να επιστέφεται με την απονομή δικαιοσύνης και την αναγόρευση σε νίκη του καλύτερου εξ αυτών μονομάχων η ύπαρξη ιερού της Νεμέσεως ήταν απαραίτητη».

Άγνωστη ανασκαφή

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ας σημειωθεί με αφορμή το σημαντικό εύρημα που αναδεικνύει τη σημασία του αρχαιολογικού χώρου του αρχαίου θεάτρου, ότι συνεχίζεται η διεπιστημονική συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου με τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου του Μπάρι της Ιταλίας στην αρχαιολογική και αρχιτεκτονική - γεωμετρική τεκμηρίωση του αρχαίου θεάτρου της Μυτιλήνης. Η συνεργασία αυτή, επέφερε σημαντικά αποτελέσματα για την έρευνα του σημαντικού αυτού μνημείου της Μυτιλήνης.

Πέραν από τη μελέτη του οικοδομικού υλικού που σώζεται στη θέση του και σποραδικά στο αρχαίο θέατρο, από τους καθηγητές Georgio Rocco και Monica Livadiotti υποδεικνύονται δυο τουλάχιστον φάσεις του θεάτρου στην ελληνιστική (3ος αιώνας προ Χριστού) και ρωμαϊκή περίοδο (1ος αιώνας προ Χριστού),

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περί της Νεμέσεως

Ελάχιστα γνωρίζουμε για τη Νέμεσι, αυτή την αρχαιότατη θεότητα, που προσδιορίζεται νε διάφορα προσωνύμα. Η ετυμολογία, η ρίζα του ονόματος «νέμω», δήλωνε αρχικά τη δίκαιη διανομή, τη μοιρασιά που γίνεται βάσει νόμιμης εξουσίας. Με τον καιρό απέκτησε τη σημασία της ανάληψης δικαστικής δράσης εκ μέρους της εξουσίας, ώστε να απονεμηθεί δικαιοσύνη. Ως λέξη η «Νέμεσις» έχει αντικειμενική αξία και όχι υποκειμενική. Αναφέρεται στο φορέα της εξουσίας που την ασκεί. Μεταφορικά λέγοντας «Νέμεσι» εννοούμε τη θεία δίκη.

Ήταν η Νύχτα σύμφωνα με τη Θεογονία του Ησίοδου και τον Παυσανία, που δίχως σύντροφο αρσενικό γέννησε την Νέμεσι, για να κρατά σε ισορροπία τις ανθρώπινες υποθέσεις. Στα Διονυσιακά του Νόννου έχουμε μια διαφορετική άποψη, που θέλει την Νέμεσι κόρη του Ωκεανού, ενώ ο Υγίνος την περιγράφει ως δημιούργημα του Ερέβους και της Νύχτας.

Η Νέμεσις ως θεότητα προσωποποιούσε μαζί με άλλες (Θέμιδα, Ειμαρμένη κ.ο.κ.) την έννοια της δικαιοσύνης και αποκαθιστούσε την τάξη (της φύσης, της ανθρώπινης κοινωνίας, του κόσμου), όταν αυτή διασαλευόταν. Τότε τιμωρούσε την υπεροψία και την αλαζονεία των ανθρώπων (την ύβριν). Αν κάποιος αδικεί τους άλλους συνεχώς, και κάποια στιγμή η ίδια η ζωή του θέσει οδυνηρό φρένο στη στρεβλή πορεία του, τότε μιλάμε για «θεία δίκη».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Έκκληση στους καταναλωτές για ρύθμιση των οφειλών από τη ΔΕΥΑΛ

Με δεδομένη την αναγκαιότηα τακτοποίησης των οικονομικών εκκρεμοτήτων οι οφειλέτες καλούνται να προσέλθουν για εξόφληση ή διακανονισμό τις επόμενες 10 ημέρες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου στηρίζει τα αιτήματα των αγροτών

Καταγγέλλει κυβερνητική αδιαφορία που οδηγεί την αγροτική παραγωγή σε οριακό σημείο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μνήμη που επιμένει απέναντι στη βία

Η Κίνηση Μνήμη και Δράση καλεί τους πολίτες να τιμήσουν στα 12:00 στην πλατεία Σαπφούς την επέτειο των 17 χρόνων από τον θάνατο του Γρηγορόπουλου με μήνυμα αγώνα ενάντια στην κρατική καταστολή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Παρασκευαΐδης στο πλευρό των αγροτών

Ο βουλευτής Λέσβου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ καταγγέλλει άδικες περικοπές στις επιδοτήσεις και καλεί σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις
ΧΩΡΙΑ

Χριστουγεννιάτικη γιορτή αγάπης στα Μιστεγνά

Άναμμα δέντρου, χορωδία, παιχνίδια και γιορτινές εκπλήξεις την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η καθαριότητα γίνεται σύμμαχος της αισθητικής στο κέντρο της πόλης

Οι νέοι υπόγειοι κάδοι κερδίζουν τους πολίτες, που ζητούν σωστή χρήση και επέκταση του συστήματος σε όλη τη Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αθλητισμός χωρίς αποκλεισμούς στη Μυτιλήνη

Δήμος, Special Olympics Hellas και ΣΥΝ εξέλιξη ξεκινούν τοπικό πρόγραμμα για άτομα με αναπηρία
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εορτασμός των εθνικών επετείων της Αλβανίας από την κοινότητα Λέσβου

Μαθητές από τα αλβανικά σχολεία συμμετείχαν με θεατρική παρουσίαση στην εκδήλωση στις Καλαμιές
ΧΩΡΙΑ

Λαμπρή γιορτή της Αγίας Βαρβάρας στα Πάμφιλα

Πλήθος πιστών και εκπρόσωποι αρχών τίμησαν την πολιούχο με ευλάβεια και παραδοσιακά κεράσματα στον ιστορικό ναό με το μοναδικό τέμπλο της εκκλησίας φιλοτεχνημένο από τον Ιωάννη Χαλεπά
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Βιωματικό πεδίο εκπαίδευσης οι ιαματικές πηγές του Πολιχνίτου

Μοναδική δράση από το Γενικό Λύκειο Πολιχνίτου στις θερμοπηγές «Ιπποκράτης».
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Για 20 χρόνια ακόμη στη διαχείριση του Μουσείου Σιγρίου το ΚΠΕΝ Καλλονής

Σε νέα παραχώρηση προχώρησε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με απόφαση του Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«Κατηγορούν τους διασώστες επειδή είχαν ομάδα WhatsApp»

Δύο μόλις μάρτυρες πρόλαβαν να καταθέσουν στην πρώτη δικάσιμο με 24 κατηγορούμενους που έδρασαν στη Λέσβο κατά την ένταση του προσφυγικού
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ