× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Διέρρευσε η «συμφωνία του αιώνα»

Το σχέδιο του Τραμπ για τη Μέση Ανατολή

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΑ Δημοσίευση 13/5/2019

Διέρρευσε η «συμφωνία του αιώνα»

Τα κυριότερα σημεία του πολυσυζητημένου σχεδίου του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τη Μέση Ανατολή, που ο ίδιος αποκαλεί «συμφωνία του αιώνα», διέρρευσαν στο ισραηλινό ειδησεογραφικό πρακτορείο και δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Hayom», πριν από τρεις ημέρες.

Οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει ότι θα αποκαλύψουν τη συμφωνία μετά τη λήξη του μουσουλμανικού μήνα νηστείας στις αρχές Ιουνίου, ωστόσο, διέρρευσε το σχετικό με τους όρους της, έγγραφο από το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών και τα κυριότερα σημεία της, όπως τα πρότεινε ο γαμπρός του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης.

Πρόκειται για τριμερή συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ, της ΟΑΠ (Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης) και της Χαμάς με την οποία ιδρύεται παλαιστινιακό κράτος, που θα αποκαλείται «Νέα Παλαιστίνη» στην κατεχόμενη, τώρα, Δυτική Όχθη και τη Γάζα, με εξαίρεση τους οικισμούς των Εβραίων εποίκων.

Το Ισραήλ δεσμεύεται να απελευθερώσει σταδιακά τους Παλαιστίνιους φυλακισμένους, μέσα σε διάστημα τριών ετών, στο πλαίσιο της συμφωνίας ενώ για την Ιερουσαλήμ, την οποία η κυβέρνηση Τραμπ αναγνώρισε ως πρωτεύουσα του Ισραήλ τον Δεκέμβριο του 2017 και μετακίνησε την πρεσβεία της τον Μάιο του 2018, θα παραμείνει αδιαίρετη, με το Ισραήλ να διατηρεί τον γενικό έλεγχο.

Οι Παλαιστίνιοι κάτοικοι της Ιερουσαλήμ, θα είναι πολίτες του νέου παλαιστινιακού κράτους, αλλά ο ισραηλινός δήμος της Ιερουσαλήμ θα είναι υπεύθυνος για θέματα που αφορούν την επικράτεια της. Η «Νέα Παλαιστίνη» θα καταβάλει φόρους στον δήμο του Ισραήλ και σε αντάλλαγμα ο δήμος θα είναι υπεύθυνος για την εκπαίδευση των Παλαιστινίων στην πόλη.

Ο παλαιστινιακός πληθυσμός της Ιερουσαλήμ εκτιμάται γύρω στις 435.000 ενώ από το 1967, οι Παλαιστίνιοι μποϊκοτάρουν τις δημοτικές εκλογές, καθώς τις θεωρούν θεσμό της κατοχής της πόλης από το Ισραήλ.

Η συμφωνία θα διατηρήσει το σημερινό status quo των ιερών τοποθεσιών της πόλης και οι Εβραίοι Ισραηλινοί δεν θα μπορούν να αγοράσουν παλαιστινιακά σπίτια και αντίστροφα, όμως, οι ισραηλινοί οικισμοί στη Δυτική Όχθη – οι οποίοι θεωρούνται παράνομοι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο – θα αναγνωριστούν επισήμως ως μέρος του Ισραήλ.

Η Κοιλάδα της Ιορδανίας θα παραμείνει στα χέρια του Ισραήλ και η Λεωφόρος 90 θα μετατραπεί σε δρόμο με διόδια τεσσάρων λωρίδων.

Δύο περάσματα θα δοθούν από την Ιορδανία στη «Νέα Παλαιστίνη», τα οποία θα είναι υπό τον έλεγχο των Παλαιστινίων.

Η Αίγυπτος θα προσφέρει γη, κοντά στη Λωρίδα της Γάζας για το κράτος της «νέας Παλαιστίνης» προκειμένου να κατασκευαστεί αεροδρόμιο, εργοστάσια και χώροι εξυπηρέτησης του εμπορικού και γεωργικού τομέα, χωρίς να επιτρέπεται, όμως, στους Παλαιστίνιους να διαμένουν σε αυτές τις περιοχές ή να χτίσουν σπίτια.

Τα αιγυπτιακά εδάφη που θα συμπεριληφθούν στη συμφωνία θα καθοριστούν σε μεταγενέστερη ημερομηνία κι αυτό το μέρος της συμφωνίας να εφαρμοστεί εντός πέντε ετών από την υπογραφή της.

Ένας αυτοκινητόδρομος θα κατασκευαστεί 30 μέτρα πάνω από το έδαφος του Ισραήλ για να συνδεθεί η έως τώρα αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας και η Δυτική Όχθη.

Η Κίνα θα πληρώσει το 50% του κόστους του αυτοκινητόδρομου ενώ η Νότια Κορέα, η Αυστραλία, ο Καναδάς, οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα πληρώσουν από 10%.

Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και τα κράτη του Κόλπου θα χρηματοδοτήσουν και θα υποστηρίξουν τη συμφωνία για πέντε χρόνια για να εδραιώσουν το κράτος της «Νέας Παλαιστίνης», το κόστος υπολογίζεται σε 6 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, με το μεγαλύτερο μέρος του -70% – να καταβάλλεται από τα κράτη του Κόλπου, ενώ οι ΗΠΑ θα συνεισφέρουν το 20% και η ΕΕ το 10%.

Η «Νέα Παλαιστίνη» δεν θα μπορεί να έχει στρατό, μόνο αστυνομική δύναμη. Για το λόγο αυτό θα υπογραφεί αμυντική συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της «Νέας Παλαιστίνης», βάσει της οποίας, το Ισραήλ θα υπερασπίζεται το νέο κράτος από οποιεσδήποτε ξένες επιθέσεις.

Μόλις υπογραφεί η συμφωνία, η Χαμάς – de facto κυβερνών κόμμα στη Γάζα και το κύριο ένοπλο κίνημα παλαιστινιακής αντίστασης – θα πρέπει να παραδώσει όλα τα όπλα, συμπεριλαμβανομένων των προσωπικών όπλων, στις αιγυπτιακές αρχές. Τα μέλη της Χαμάς θα λάβουν ως αντάλλαγμα μια αποζημίωση για την παράδοση των όπλων τους και μισθούς από τα αραβικά κράτη.

Τα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας θα ανοίξουν εκ νέου στο εμπόριο και μέχρι να κατασκευαστούν λιμάνια και αεροδρόμια σε παλαιστινιακά εδάφη, οι Παλαιστίνιοι θα μπορούν να χρησιμοποιούν ισραηλινά αεροδρόμια και θαλάσσια λιμάνια.

Η ΟΑΠ και η Χαμάς θα βρεθούν αντιμέτωπες με σκληρές «κυρώσεις»  εάν αρνηθούν να υπογράψουν την κατά Τραμπ «Συμφωνία του Αιώνα». Οι ΗΠΑ θα πάψουν να χρηματοδοτούν όλα τα έργα που ωφελούν τους Παλαιστίνιους και θα ζητήσουν το ίδιο να πράξουν και άλλες χώρες.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη κόψει ολόκληρη τη χρηματοδότησή τους στην υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, την UNRWA, και έχουν επίσης σταματήσει τη χρηματοδότηση παλαιστινιακών νοσοκομείων στην Ιερουσαλήμ.

Αν, πάλι, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς υπογράψει τη συμφωνία, αλλά η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ αρνηθούν ένας πόλεμος θα διεξαχθεί στη Λωρίδα της Γάζας με την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ στον Αμπάς και το Ισραήλ.

Ωστόσο, εάν το Ισραήλ αρνηθεί τη συμφωνία, οι ΗΠΑ θα σταματήσουν την οικονομική τους υποστήριξη που σήμερα ανέρχεται σε 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια, ετησίως.

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκίνησαν οι εγγραφές στα Πανεπιστήμια

Ηλεκτρονικά μέχρι τις 27 Σεπτέμβρη η εγγραφή των νέων φοιτητών
ΚΟΣΜΟΣ

Ο πιο γνωστός πολιτικός κρατούμενος στον κόσμο σήμερα

Ο συνιδρυτής των Wikileaks
ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Χωρίς καθηγητές ο Αη Στράτης

Ερώτηση Μπουρνού στην υπουργό Παιδείας
ΕΛΛΑΔΑ

Απολυτήρια χωρίς θρήσκευμα και ιθαγένεια

Με απόφαση της Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως
ΕΛΛΑΔΑ

Ο Σάκης Μπατζάλης έγινε… «θέμα» χάρη στον φακό του!

Ο Μυτιληνιός φωτογράφος έριξε τα φώτα του στη βάφτιση με νονούς την Μαρία Κορινθίου, τον Γιάννη Αϊβάζη και την κόρη τους
ΝΕΑ

Συγκίνηση στη λειτουργία του Ι.Ν. Τιμίου Σταυρού στη Σμύρνη

Παρουσία Μυτιληνιών με τη συνοδεία του πατρός Στρατή Γιουσμά
ΜΟΥΣΙΚΗ

Όπερα «Σαπφώ» στο διεθνές αρχαιολογικό συνέδριο

«Ιερά και Λατρείες στο Αιγαίο»
ΚΟΣΜΟΣ

Δίδυμοι πύργοι: 18 χρόνια μετά

«Το τρομοκρατικό χτύπημα που άλλαξε τον κόσμο»
ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έρχονται 10 υδατοδρόμια στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Ένα σημαντικό έργο της προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής Καλογήρου βαίνει σε φάση υλοποίησης
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Πρεμιέρα για το διεθνές αρχαιολογικό συνέδριο

«Ιερά και Λατρείες στο Αιγαίο»