× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αγαπημένα ονόματα και έννοιες!

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*

Δημοσίευση 20/11/2021

Αγαπημένα ονόματα και έννοιες!
' χρόνος ανάγνωσης

Το όνομα Μελίνα, είναι ένα όνομα αγαπημένο, τραγουδισμένο και ταυτισμένο με αγαπημένα πρόσωπα, και στο νου και στις ψυχές μας με την σπουδαία και αξέχαστη Μελίνα Μερκούρη! Τα τελευταία χρόνια οι ‘’Μελίνες, έχουν πολλαπλασιαστεί’’!
Τόσο που συμπτωματικά κυκλοφόρησαν πρόσφατα δύο υπέροχα βιβλία για παιδιά, με πρωταγωνίστριες το κάθε ένα, την δική του Μελίνα, και το δικό του πολύ ενδιαφέρον θέμα και μάλιστα από τον ίδιο εκδοτικό οίκο, ( Ελληνοεκδοτική).

Η Μελίνα και το μέλι, της Βασιλικής Τσουρή, σε εικονογράφηση της Μαριάννας Φραγκούλη, είναι ένα βιβλίο που ξεχώρισα για σας!

Πάντα πίστευα ότι, ο καλύτερος τρόπος για να μάθει ένα παιδί, και να θυμάται αυτά που έμαθε, είναι μέσα από το να κεντρίσεις το ενδιαφέρον του παιδιού με μέσο το παραμύθι, το παιχνίδι, τις δραστηριότητες. Αυτή η μέθοδος ακολουθείται σε αυτό το βιβλίο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπου το παιδί μέσα από μια μικρή ιστορία παραμυθιού, και μάλιστα με τον τρόπο της αντίστροφης κατάστασης ή της αντίστροφης ψυχολογίας και της ανατροπής, μαθαίνει! Από εκεί που η μικρή Μελίνα, αντιπαθεί και φοβάται τις μέλισσες, η σχέση της μαζί τους αλλάζει εντελώς όταν τις γνωρίσει, τον κόσμο τους και την χρησιμότητα και την αξία τους για την ανθρωπότητα. Έτσι ενώ στην αρχή της ιστορίας εύχεται να πεθάνουν όλες, φτάνει ως το να τις υπερασπίζεται! Τις προστατεύει, αυτές , την φύση, τη ζωή! Τι ακριβώς μεσολαβεί, ποιά ‘’διαδρομή’’, για να γίνει αυτό, δεν θα σας το αποκαλύψω, εδώ!

Αυτό που θα προσθέσω είναι πως στο τέλος του βιβλίου υπάρχει σχετικό παράρτημα όπου υπάρχουν αναλυτικές και χρήσιμες εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες για το μελίσσι, τις μέλισσες και το μέλι. Τις οποίες θα διαβάσει το παιδί με διαφορετικό ενδιαφέρον αφού έχει προηγηθεί η παραμυθο ιστορία!

Η τσάντα της Μελίνας, του Βασίλη Κουτσιαή, σε εικονογράφηση της Francesca Cosanti, κρύβει πολλά, που αξίζει να γνωρίσουμε! Μικροί και μεγάλοι, ναι και οι μεγάλοι, κυρίως οι γονείς, που κάνουν πολύ βαριές, ασήκωτες τις τσάντες των παιδιών τους, με αυτά που ίσως δεν πρόλαβαν να κάνουν κάποτε οι ίδιοι! Δεν λέω καλό είναι να δοκιμάζουν, να κάνουν δραστηριότητες, να βρουν την κλίση τους! Χωρίς όμως να τα πνίγουμε!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καθιστώντας το φορτίο στις τσάντες τους ασύμβατα βαρύ για της πλατούλες τους! Σχολείο, διάβασμα, πιάνο, ζωγραφική, μπαλέτο, κολύμπι, ήταν στο πρόγραμμα της μικρής Μελίνας, αυτού του βιβλίου! Θα προλαβαίνει να αντλεί ευχαρίστηση η μαθητριούλα από αυτά; Θα την γονατίσουν όλα αυτά μαζί, θα τα αντέξει η ίδια και η τσάντα της;

Τι θα συμβεί; Μα τα παραμύθια έχουν αίσιο τέλος συνήθως! Στην πραγματική ζωή; Διαβάστε το!


Και ένα βιβλίο για τους μεγάλους μας αναγνώστες θα προτείνω σήμερα στη συνέχεια! Γεμάτο βραβευμένα διηγήματα! Ένα βιβλίο που προέκυψε από τον διαγωνισμό διηγήματος των εκδόσεων Ιανός, (διαγωνισμός που έγινε για τέταρτη χρονιά), με θέμα τα «Ταξίδια» 40+7 βραβευμένα διηγήματα, που είναι και ο τίτλος του βιβλίου. Τι ωραία ιδέα! Τι ωραίο θέμα!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Tι ωραία διηγήματα προέκυψαν! Πολύ το χάρηκα διαβάζοντάς το! Φαντάζομαι οι 47 βραβευμένοι διηγηματογράφοι πόσο θα το χάρηκαν, το ότι μοιράζονται τα κείμενα τους με όλους εμάς, αφού ξεχώρισαν τα έργα τους ανάμεσα από 881 κείμενα! Ελπίζω να τα απολαύσετε και εσείς τα τόσα και διαφορετικά ταξίδια τους!

Εύχομαι και στην Αλυσίδα Πολιτισμού του Ιανού, να συνεχίσει να διοργανώνει κάθε χρόνο και έναν τέτοιον διαγωνισμό και να μας χαρίσει πολλά ακόμα όμορφα βιβλία!

*Η Αθανασία Δαφιώτη είναι Δημοσιογράφος-Θεατρολόγος

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Τρεις ημέρες ανοιχτές πόρτες στο Εργαστήριο Συντήρησης Λέσβου

Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιούνται σε μικρά γκρουπ των πέντε ατόμων
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

«Η βία έρχεται όταν δεν εκφράζουμε τα συναισθήματά μας»

Μιλήσαμε με την εκπαιδεύτρια κούκλας, Εμμανουέλα Καποκάκη για το πρόγραμμα STEP κατά της βίας σε βάρος των παιδιών που ξεκίνησε στη Μυτιλήνη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Εργαστήρι υφαντικής τέχνης στη Μυτιλήνη

Ξεκίνησαν οι εγγραφές
ΒΙΒΛΙΟ

Η νέα της ποιητική συλλογή «Παντούμ», της Στέλλας Πετρίδου

Ένα ποιητικό ταξίδι στις αντιθέσεις της ανθρώπινης ψυχής μέσα από μια σπάνια φόρμα με πεντακοσίων ετών ιστορία
ΘΕΑΤΡΟ

40 χρόνια Θεατρικό Εργαστήρι με ένα «Καμ Μπακ» με νόημα

Ο σκηνοθέτης της παράστασης Θέμις Χατζηλάμπρου μιλά στον ρ/σ του «Ν» για τη μαγεία του έργου και την πορεία του Θεατρικού Εργαστηρίου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Η «CINEμάθεια» 2025 ανοίγει αυλαία με 43 μαθητικές ταινίες

Δείτε ολόκληρο το πρόγραμμα προβολών και βραβεύσεων σε Μυτιλήνη, Καλλονή και Χίο
ΜΟΥΣΙΚΗ

Λόγος και μουσική σε κοινό ταξίδι με τη Γεωργία Ανδριώτου

Την Κυριακή 5 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής, η συγγραφέας παρουσιάζει τη στιχουργική συλλογή «Οδυσσέας χωρίς Ιθάκη»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πρωταγωνιστεί το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στο πολιτιστικό master plan

Την συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού με τρία Πανεπιστήμια της χώρας για τον σχεδιασμό του πολιτιστικού master plan παρουσίασε η Υπουργός Λίνα Μενδώνη
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Η K‑Gold Temporary Gallery στο Athens Art Book Fair

Παρουσίαση νέων εκδόσεων και συνεργασιών, λίγο πριν το ξεκίνημα του χειμερινού προγράμματος στη Λέσβο
ΒΙΒΛΙΟ

Η τέχνη συνάντησε την υγεία στην Καλλονή

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, η εκδήλωση τίμησε 14 σωματεία υγείας για την προσφορά τους