× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Έρχονται οι δεκαετείς συμβάσεις για τις άγονες γραμμές

Προτεραιότητα της κυβέρνησης η αλλαγή του ακτοπλοϊκού χάρτη, δηλώνει ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Παρασκευάς Φραντζέσκος

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 18/11/2021

Έρχονται οι δεκαετείς συμβάσεις για τις άγονες γραμμές
' χρόνος ανάγνωσης

Τον επανασχεδιασμό του ακτοπλοϊκού χάρτη της χώρας ετοιμάζει η κυβέρνηση με την δημιουργία ακτοπλοϊκών γραμμών κορμού και δευτερευουσών γραμμών, όπως ανέφερε ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου και Α Αντιπρόεδρος του ΕΕΕΣΥΜ (Ελληνικός Επιμελητηριακός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος Μεταφορών) Παρασκευάς Φραντζέσκος στην συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του «Ν» στους 99 στα FM. Ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την ακτοπλοΐα παρουσιάσθηκε στο συνέδριο του ΕΟΑΕΝ (Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νήσων) που πραγματοποιήθηκε 11 - 13 Νοεμβρίου στον Πειραιά.

Πρόκειται για ένα σχεδιασμό που βρίσκεται υπό συζήτηση εδώ και δύο δεκαετίες, ωστόσο δεν είχε υλοποιηθεί καθώς απαιτούνται μεγάλες επενδύσεις τόσο για την κατασκευή των κατάλληλων πλοίων όσο και για την δημιουργία των αναγκαίων εγκαταστάσεων στα λιμάνια των νησιών.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Φραντζέσκος η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην θέσπιση νομικού πλαισίου που θα επιτρέπει την ανάθεση των άγονων γραμμών στις ακτοπλοϊκές εταιρείες για μια δεκαετία. Στόχος είναι οι ακτοπλοϊκές εταιρείες να έχουν την δυνατότητα να αξιοποιήσουν τα έσοδα από τις συμβάσεις αυτές για την κατασκευή νέων πλοίων κατάλληλων για τις γραμμές που θα εξυπηρετούν.

Παράλληλα πρέπει να γίνουν επενδύσεις στα λιμάνια των νησιών ώστε οι χερσαίες ζώνες τους να μπορούν να εξυπηρετούν τους επιβάτες και τα οχήματα που θα μετεπιβιβάζονται.

Ακτοπλοϊκές συνδέσεις
Ο κ. Φραντζέσκος τόνισε πως με τις προσπάθειες του Επιμελητηρίου Λέσβου λειτούργησε ξανά η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Λέσβου και της Λήμνου με την Θεσσαλονίκη. Σήμερα οι προσπάθειες του Επιμελητηρίου επικεντρώνονται η σύνδεση αυτή να λειτουργεί όλο το έτος. Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες ισχυρίζονται πως το κόστος λειτουργίας των πλοίων κάνει απαγορευτική την δρομολόγηση τους (χωρίς επιδότηση) ακόμη και τους τρεις μήνες του καλοκαιριού.

Σημαντικό ζήτημα για το Επιμελητήριο Λέσβου είναι η ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών της Λέσβου με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Μέχρι σήμερα λειτουργεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Λήμνου με την Αλεξανδρούπολη. Ο κ. Φραντζέσκος εκτιμά πως η σύνδεση αυτή θα αυξήσει την τουριστική κίνηση προς την Λέσβο και παράλληλα θα διευκολύνει την μεταφορά των εμπορευμάτων.
Στις πρώτες προτεραιότητες του Επιμελητηρίου Λέσβου παραμένει η αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Λήμνος στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις.

Αεροπορικές συνδέσεις
Παρά τις πιέσεις που ασκούνται προς τις αεροπορικές εταιρείες, όπως είπε ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου, οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων είναι πολύ υψηλές κι αυτό είναι μεγάλο κόστος για τους κατοίκους των νησιών, ενώ παράλληλα λειτουργεί αποτρεπτικά για την προσέλκυση τουριστών από την ηπειρωτική Ελλάδα.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλη τη συνέντευξη:

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πλώρη για τα 5 ευρώ έβαλε το ισπανικό ελαιόλαδο

Ενισχύεται η ανοδική τάση των τιμών χονδρικής σε όλες τις ποιοτικές κατηγορίες λίγο πριν από την έναρξη της νέας περιόδου συγκομιδής
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

Η τεχνητή νοημοσύνη στη Σχολή Πληροφορικής Πλάτωνος

Η συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαίδευση παιδιών του Δημοτικού
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συσκέψεις επί συσκέψεων για την ευλογιά των προβάτων

Ωστόσο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εδώ και ένα χρόνο δεν έχει σχέδιο για την αντιμετώπιση της επιζωοτίας
ΑΓΡΟΤΕΣ

Το ελαιόλαδο στο επίκεντρο επιστημονικής ημερίδας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Διακεκριμένοι επιστήμονες αναλύουν τη συμβολή του στην υγεία και την αειφόρο ανάπτυξη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μετά το δρομολόγιο της Αλεξανδρούπολης, το Βόρειο Αιγαίο βάζει πλώρη για Βόλο

Την ικανοποίησή του εξέφρασε σε συνέντευξη τύπου ο περιφερειάρχης Βορείου Κώστας Μουτζούρης για τη δρομολόγηση Ρο- Ρο που θα συνδέει τη Θράκη, με Σίγρι, Μεστά και Πειραιά.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΡΟΤΕΣ

Στήσε τώρα τον χειμωνιάτικο μπαχτσέ

Ο γεωπόνος Θοδωρής Αγγελέλλης εξηγεί ποια λαχανικά φυτεύονται αυτή την εποχή, τα οφέλη, το σωστό χρονοδιάγραμμα και όλα τα μυστικά της καλλιέργειας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοπωλείο Φωτίου: Μια ιστορία γνώσης και εμπιστοσύνης

Για περισσότερα από 40 χρόνια, το βιβλιοπωλείο που αγαπά το παιδί, το σχολείο και το βιβλίο
ΚΟΣΜΟΣ

Καταγγελίες για χαμηλές τιμές στα κρασοστάφυλα της Ριόχα

Οι συνεταιρισμοί των αμπελουργών μιλούν για καταχρηστικές εμπορικές πρακτικές και αδυναμία κάλυψης του κόστους παραγωγής
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πτώση της αγροτικής παραγωγής στην Ελλάδα

Η πτώση αυτή συνδέεται με τις εκτεταμένες ζημιές που προκάλεσε η κακοκαιρία «Ντάνιελ» το φθινόπωρο του 2023.
ΑΓΡΟΤΕΣ

Εμπλοκή στις πληρωμές των προγραμμάτων ΟΕΦ

Κίνδυνο απώλειας ευρωπαϊκής χρηματοδότησης επισημαίνει η ΕΘΕΑΣ
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

Για ακόμα μία φορά, το πιο οικονομικό καρότσι στα Lidl

Στο πλαίσιο της ενέργειας, πραγματοποιήθηκε αγορά 44 βασικών προϊόντων ευρείας κατανάλωσης από την εταιρεία ερευνών IWD
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Η φωνή των νησιών εισακούστηκε – μείωση ΦΠΑ στο Βόρειο Αιγαίο»

«Το αίτημα των Επιμελητηρίων Βορείου Αιγαίου έγινε πράξη στην 89η ΔΕΘ» λέει ο Βαγγέλης Μυρσινιάς