× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Απόφαση για διάσπαση της ΔΕΥΑΛ… εάν και εφόσον

«Αν φύγει ο βραχνάς της Δυτικής Λέσβου η Μυτιλήνη θα πληρώνει πολύ φθηνότερο νερό» δηλώνει ο πρόεδρος της εταιρείας Γιώργος Φλώρος

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 4/11/2021

Απόφαση για διάσπαση της ΔΕΥΑΛ… εάν και εφόσον
' χρόνος ανάγνωσης

Σε μία απόφαση η οποία επί της ουσίας είναι ανεφάρμοστη στην παρούσα φάση, προχώρησε χθες κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης .

Η απόφαση αφορά τη διάσπαση της ΔΕΥΑΛ η οποία όπως ισχυρίστηκε στην εισήγησή του ο πρόεδρος της Γιώργος Φλώρος δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με τις σημερινές συνθήκες. Όπως σημείωσε ο Γιώργος Φλώρος ένα διαμέρισμα της πόλης πληρώνει λογαριασμούς 60 και 80 ευρώ, χωρίς να έχει κήπους και φυτά, ενώ ένα τυπικό νοικοκυριό στα χωριά, πληρώνει 9 ευρώ και ποτίζει κήπους και μπαξέδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πιστεύω είπε χαρακτηριστικά ότι αν απαλλαγεί η ΔΕΥΑΛ από το βραχνά της Δυτικής Λέσβου, θα σταθεί στα πόδια της και θα μπορέσει να μειώσει σημαντικά το κόστος των υπηρεσιών της στους κατοίκους της Μυτιλήνης, ώστε να υπάρξει ισορροπία στα τιμολόγια και στις χρεώσεις μεταξύ πόλης και χωριών».

Την αντίθεσή τους  με την προοπτική διάσπασης εξέφρασαν όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης οι οποίες επισήμαναν ότι η απόφαση που θα ληφθεί δεν θα έχει κανένα αντίκρισμα και καμία νομιμοποίηση με δεδομένο ότι η προθεσμία διάσπασης των Νομικών Προσώπων και των Εταιρειών των δύο δήμων έληξε το Σεπτέμβριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην πραγματικότητα και ο Δήμος Μυτιλήνης γνωρίζει καλά ότι η απόφαση της διάσπασης με τα σημερινά δεδομένα είναι ανεφάρμοστη. Ο μόνος τρόπος αυτή τη στιγμή για να σπάσει η ΔΕΥΑΛ, αφού νομικά δεν υπάρχει τρόπος, είναι να γίνει λύση και εκκαθάριση της εταιρείας, μία διαδικασία  εξαιρετικά επίπονη η οποία θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην ομαλή υδροδότηση του νησιού και στη λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών. Ωστόσο η Δημοτική Αρχή, εδώ και καιρό πιέζει πολιτικά την κυβέρνηση να περάσει φωτογραφική ειδική νομοθετική ρύθμιση ώστε κατ΄ εξαίρεση ουσιαστικά να σπάσει η ΔΕΥΑΛ χωρίς να χρειαστεί εκκαθάριση.

Η λήψη της συγκεκριμένης απόφασης, έγινε περισσότερο για να ασκηθεί πίεση και να λυθούν τα χέρια του κυβερνητικού βουλευτή να στηρίξει με βάση τη βούληση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης, τη ρύθμιση αυτή.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως αναμένεται η αντίδραση του Δήμου Δυτικής Λέσβου, ο οποίος είχε ψηφίσει κατά της διάσπασης της ΔΕΥΑΛ σε προηγούμενη συνεδρίασή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, γνωρίζει καλά ότι στην παρούσα φάση μία διάσπαση θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα για την περιοχή και τις παροχές υπηρεσιών στους πολίτες, ενώ παράλληλα  θα υπήρχαν και αντιδράσεις από την πλευρά του προσωπικού της ΔΕΥΑΛ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ αφήνει να εννοηθεί ότι αν δεν προχωρήσει η διάσπαση της εταιρείας θα υπάρξει σημαντική αύξηση των τιμολογίων κυρίως στη Δυτική Λέσβο, προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα της εταιρείας.

Αντιλαμβάνεται κανείς ωστόσο ότι τόσο η κόντρα για τη διάσπαση ή μη της ΔΕΥΑΛ όσο και η κόντρα για τη διάσπαση η μη εταιρειών και Νομικών Προσώπων, ξεκινά και καταλήγει στις κακές σχέσεις των δύο δημοτικών αρχών οι οποίες 2,5 χρόνια μετά τη διάσπαση του Δήμου Λέσβου  δεν έχουν καταφέρει να συνεννοηθούν για βασικά ζητήματα που αφορούν το μέλλον του νησιού μας. 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εθελοντική αιμοδοσία στο Σκόπελο της Γέρας

Την Κυριακή 2 Νοεμβρίου από τις 9.30 ως τις 13.30
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ισχυροί νοτιάδες και καταιγίδες στο ανατολικό Αιγαίο

Άνεμοι μέχρι 8 μποφόρ θα επικρατήσουν την Δευτέρα αναφέρει ανακοίνωση του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης
ΥΓΕΙΑ

Η Καλλονή στα ροζ για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν στον Ροζ Περίπατο, στέλνοντας μήνυμα ελπίδας και ενημέρωσης από το θεματικό πάρκο Βασιλειάδη
ΧΩΡΙΑ

Κουταλέλης: Τιμώ το έργο του Κώστα Ρούσσα

Ο νέος πρόεδρος της Αγιάσου γυρνά σελίδα μετά την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Μυτιλήνης και δηλώνει πως η Αγιάσος αξίζει ενότητα, συνεννόηση και δημιουργικό πνεύμα
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ στη Βουλή

Πληροφορίες για εμπλοκή υπουργού
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ψαρά: Ασφαλτοστρώθηκε ο δρόμος προς τη Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Ολοκληρώθηκε ένα πολύ σημαντικό έργο για το νησί
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Πρώτη γνωριμία και προπόνηση για την Ακαδημίας Ποδηλασίας

Μικροί και μεγάλοι αγκάλιασαν την δράση του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Ο Μουτζούρης «βάζει πλάτη» για το λιμάνι του Μολύβου

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα χρηματοδοτήσει τη μελέτη επέκτασης του προσήνεμου μόλου
ΕΛΛΑΔΑ

Επεισοδιακό δείπνο για τον Μάκη Βορίδη στο Ηράκλειο

Δέχθηκε βροχή από αβγά μέσα σε γνωστό εστιατόριο
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

«Ο Μόγλης στο Νησί»: η επιστροφή της παρέας στον αέρα

Θοδωρής Χατζημήτρος, Ανθή Παζιάνου και Νικόλας Αθανάσης στήνουν ραδιοφωνικό κύκλο με μνήμη, χιούμορ και ματιά στο σήμερα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η «κορδέλα της ψυχραιμίας» προβληματίζει σε ΚΤΕΛ της Λέσβου

Το ΚΤΕΛ λέει ότι τα παιδιά είναι ζωηρά — κι ένας οδηγός έβαλε σχοινί για να κρατήσει την «τάξη» στο λεωφορείο
ΕΛΛΑΔΑ

Παραίτηση – εξπρές στο ΠΑΣΟΚ

Ο Γιώργος Παπαβασιλείου υπέβαλε την παραίτησή του μία μέρα μετά τον διορισμό του ως διευθυντή του γραφείου του προέδρου του Κινήματος Νίκου Ανδρουλάκη δηλώνοντας ότι δεν θέλει να υπάρξει «καμία σκιά» στον αγώνα του ΠΑΣΟΚ για πολιτική αλλαγή