× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Απόφαση για διάσπαση της ΔΕΥΑΛ… εάν και εφόσον

«Αν φύγει ο βραχνάς της Δυτικής Λέσβου η Μυτιλήνη θα πληρώνει πολύ φθηνότερο νερό» δηλώνει ο πρόεδρος της εταιρείας Γιώργος Φλώρος

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 4/11/2021

Απόφαση για διάσπαση της ΔΕΥΑΛ… εάν και εφόσον

Σε μία απόφαση η οποία επί της ουσίας είναι ανεφάρμοστη στην παρούσα φάση, προχώρησε χθες κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης .

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η απόφαση αφορά τη διάσπαση της ΔΕΥΑΛ η οποία όπως ισχυρίστηκε στην εισήγησή του ο πρόεδρος της Γιώργος Φλώρος δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με τις σημερινές συνθήκες. Όπως σημείωσε ο Γιώργος Φλώρος ένα διαμέρισμα της πόλης πληρώνει λογαριασμούς 60 και 80 ευρώ, χωρίς να έχει κήπους και φυτά, ενώ ένα τυπικό νοικοκυριό στα χωριά, πληρώνει 9 ευρώ και ποτίζει κήπους και μπαξέδες.

«Πιστεύω είπε χαρακτηριστικά ότι αν απαλλαγεί η ΔΕΥΑΛ από το βραχνά της Δυτικής Λέσβου, θα σταθεί στα πόδια της και θα μπορέσει να μειώσει σημαντικά το κόστος των υπηρεσιών της στους κατοίκους της Μυτιλήνης, ώστε να υπάρξει ισορροπία στα τιμολόγια και στις χρεώσεις μεταξύ πόλης και χωριών».

Την αντίθεσή τους  με την προοπτική διάσπασης εξέφρασαν όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης οι οποίες επισήμαναν ότι η απόφαση που θα ληφθεί δεν θα έχει κανένα αντίκρισμα και καμία νομιμοποίηση με δεδομένο ότι η προθεσμία διάσπασης των Νομικών Προσώπων και των Εταιρειών των δύο δήμων έληξε το Σεπτέμβριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην πραγματικότητα και ο Δήμος Μυτιλήνης γνωρίζει καλά ότι η απόφαση της διάσπασης με τα σημερινά δεδομένα είναι ανεφάρμοστη. Ο μόνος τρόπος αυτή τη στιγμή για να σπάσει η ΔΕΥΑΛ, αφού νομικά δεν υπάρχει τρόπος, είναι να γίνει λύση και εκκαθάριση της εταιρείας, μία διαδικασία  εξαιρετικά επίπονη η οποία θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην ομαλή υδροδότηση του νησιού και στη λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών. Ωστόσο η Δημοτική Αρχή, εδώ και καιρό πιέζει πολιτικά την κυβέρνηση να περάσει φωτογραφική ειδική νομοθετική ρύθμιση ώστε κατ΄ εξαίρεση ουσιαστικά να σπάσει η ΔΕΥΑΛ χωρίς να χρειαστεί εκκαθάριση.

Η λήψη της συγκεκριμένης απόφασης, έγινε περισσότερο για να ασκηθεί πίεση και να λυθούν τα χέρια του κυβερνητικού βουλευτή να στηρίξει με βάση τη βούληση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης, τη ρύθμιση αυτή.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως αναμένεται η αντίδραση του Δήμου Δυτικής Λέσβου, ο οποίος είχε ψηφίσει κατά της διάσπασης της ΔΕΥΑΛ σε προηγούμενη συνεδρίασή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, γνωρίζει καλά ότι στην παρούσα φάση μία διάσπαση θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα για την περιοχή και τις παροχές υπηρεσιών στους πολίτες, ενώ παράλληλα  θα υπήρχαν και αντιδράσεις από την πλευρά του προσωπικού της ΔΕΥΑΛ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ αφήνει να εννοηθεί ότι αν δεν προχωρήσει η διάσπαση της εταιρείας θα υπάρξει σημαντική αύξηση των τιμολογίων κυρίως στη Δυτική Λέσβο, προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα της εταιρείας.

Αντιλαμβάνεται κανείς ωστόσο ότι τόσο η κόντρα για τη διάσπαση ή μη της ΔΕΥΑΛ όσο και η κόντρα για τη διάσπαση η μη εταιρειών και Νομικών Προσώπων, ξεκινά και καταλήγει στις κακές σχέσεις των δύο δημοτικών αρχών οι οποίες 2,5 χρόνια μετά τη διάσπαση του Δήμου Λέσβου  δεν έχουν καταφέρει να συνεννοηθούν για βασικά ζητήματα που αφορούν το μέλλον του νησιού μας. 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Περισσότερες δωρεάν θέσεις παρκαρίσματος στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ τι προβλέπει η απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τους φορείς της Λέσβου θα συναντηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Διανομή προϊόντων του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Περιφέρειας

Αναλυτικά οι ημέρες και ώρες διανομής
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοίγουν τα ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου

Πολλά υποσχόμενη κίνηση για εξυπηρέτηση 500 ατόμων τα επόμενα δύο χρόνια
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Eπισκευές στα δημοτικά κτίρια του Δήμου Μυτιλήνης

Με προϋπολογισμό 99.999,99 ευρώ, που χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Δήμου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Αγάπη, αλληλεγγύη και στήριξη ζητά ο Σύνδεσμος Πολυτέκνων Λέσβου

Από τις 2.300 μέλη, μειώθηκαν σε 2.000: «Παρά το δημογραφικό πρόβλημα δεν στηρίζονται οι πολύτεκνοι» λέει ο πρόεδρος, Μ. Κουφέλος
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα