× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Λιγότερα οινάμπελα στο βόρειο Αιγαίο

Μειώθηκαν κατά 42 στρέμματα οι καλλιεργούμενες εκτάσεις την περίοδο 2019/2020

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 21/10/2021

Λιγότερα οινάμπελα στο βόρειο Αιγαίο
' χρόνος ανάγνωσης

Μειώθηκαν την περίοδο 2019/2020 οι καλλιεργούμενες εκτάσεις οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου στα νησιά του βορείου Αιγαίου. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία των δηλώσεων απογραφής σύμφωνα με την ανάλυση που έκανε η ΚΕΟΣΟΕ. Το βόρειο Αιγαίο είναι μία από τις τέσσερις περιφέρειες της χώρας που καταγράφεται μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων. Συγκεκριμένα την περίοδο 2019/2020 μειώθηκαν οι καλλιεργούμενες εκτάσεις κατά 42,1 στρέμματα και διαμορφώθηκαν στα 27.924,4 στρέμματα όταν ένα χρόνο πριν (περίοδος 2018/2019) καλλιεργούνταν 27.966,5 στρέμματα. Μείωση καταγράφηκε και στις καλλιεργούμενες εκτάσεις στην Κρήτη κατά 226,7 στρέμματα, στα Ιόνια νησιά κατά 38,8 στρέμματα και την Κεντρική Ελλάδα κατά 27 στρέμματα.

Στις υπόλοιπες εννέα περιφέρειες της χώρας καταγράφεται αύξηση, την μεγαλύτερη αύξηση καταγράφει η περιφέρειας Θεσσαλίας όπου την περίοδο 2019/2020 φυτεύτηκαν 961,1 στρέμματα νέων αμπελώνων. Ακολουθεί στην δεύτερη θέση η Πελοπόννησος με 887,4 στρέμματα νέων αμπελώνων, η δυτική Μακεδονία με 583,2 στρέμματα, η δυτική Ελλάδα με 420,2 στρέμματα, η κεντρική Μακεδονία με 383,2 στρέμματα, η Αττική με 209,3 στρέμματα, η Ήπειρος με 140,6 στρέμματα, η ανατολική Μακεδονία και Θράκη με 67,8 στρέμματα και το νότιο Αιγαίο με 18,2 στρέμματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φαίνεται ότι στον συγκεκριμένο κλάδο δημιουργούνται δύο διαφορετικές ταχύτητες. Στην μία είναι οι περιοχές όπου φθίνει η αμπελοκαλλιέργεια και στις άλλες όπου παρατηρείται μικρή ή μεγαλύτερη ανάπτυξη της. Το χαμηλό κόστος παραγωγής, οι καλές προοπτικές στην εμπορία του τελικού προϊόντος, αλλά και υψηλή παραγωγικότητα είναι τα βασικά στοιχεία που οδηγούν στην ανάπτυξη της αμπελουργίας σε ορισμένες περιοχές της χώρας. Δυστυχώς οι αμπελουργοί του βορείου Αιγαίου, είναι αντιμέτωποι με προβλήματα όπως είναι οι χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις, το υψηλό κόστος παραγωγής, κι «ανωνυμία» του τελικού προϊόντος. Τα αμπελοτόπια του βορείου Αιγαίου, δυστυχώς, είναι έξω από τον οινικό χάρτη της χώρας. Χρειάζεται να γίνει μακρόχρονος σχεδιασμός προκειμένου να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα αυτό. Επίσης είναι ανάγκη να γίνει συστηματική δουλειά στο στάδιο της οινοποίησης προκειμένου να αναδειχθούν τα ευγενή χαρακτηριστικά που έχουν οι τοπικές ποικιλίες οινοποιήσιμων σταφυλιών για να γίνουν πιο προσιτές στο ευρύ καταναλωτικό κοινό.  Ο τρόπος που αναπτύχθηκε ο κλάδος σε πανελλαδικό επίπεδο δείχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθηθεί και στα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Η ΚΕΟΣΟΕ στην ανάλυση που κάνει διευκρινίζει πως «οι απογραφές εκτάσεων βασίζονται στις μεταβολές του Αμπελουργικού Μητρώου, οι οποίες με τη σειρά τους αντικατοπτρίζουν τις δηλώσεις των αμπελουργών είτε αφορούν νέες φυτεύσεις, είτε δηλώσεις αποχαρακτηρισμού (κυρίως λόγω εγκατάλειψης) των εκτάσεων.

Ερώτημα παραμένει πόσες εκτάσεις ενώ είναι εγκαταλελειμμένες, δεν εμφανίζονται ως τέτοιες στο Αμπελουργικό Μητρώο. Μια προσέγγιση της τάξης μεγέθους των εγκαταλελειμμένων εκτάσεων μπορεί να προκύπτει από τη σύγκριση των υποβαλλόμενων Δηλώσεων Συγκομιδής (περίπου για 350.000 στρέμματα) σε σχέση με τις συνολικές εκτάσεις (627.000 στρέμματα). Εκτιμήσεις υπολογίζουν τις εγκαταλελειμμένες εκτάσεις μεταξύ 130.000 στρεμμάτων και 180.000 στρεμμάτων, γεγονός που αποτελεί πρόκληση, όσον αφορά τη δυνατή αξιοποίησή τους».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Προσλήψεις 11 ατόμων στον Δήμο Μυτιλήνης

Δείτε αναλυτικά τις ειδικότητες που ζητούνται με 8μηνες συμβάσεις -Λήξη αιτήσεων στις 22 Σεπτεμβρίου 2025
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ανοδική πορεία των αφίξεων με τσάρτερ στη Λέσβο

Παρά τη μειωμένη κίνηση την άνοιξη, το τρίμηνο Ιουνίου – Αυγούστου έφερε περισσότερους τουρίστες σε σχέση με το 2024
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μπλόκο στους κυνηγούς από την ηπειρωτική Ελλάδα ζητά ο Βλάττας

Φοβούνται τη μεταφορά της ευλογιάς των προβάτων στη Λήμνο οι κτηνοτρόφοι του νησιού
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Τί προκαλεί την παστεριδίαση στα πρόβατα

Η επικίνδυνη ζωονόσος που εντοπίσθηκε στη Λέσβο και μπορεί να αντιμετωπισθεί
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ για τα όσα γίνονται στο Πλωμάρι

Αναφορά κατέθεσαν βουλευτές του κόμματος με πρωτοβουλία της Ρένας Δούρου υιοθετώντας τις καταγγελίες του Συλλόγου «Αλκαίος»
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξεκινά η 4η διαβροχή για την καταπολέμηση του δάκου στη Λέσβο

Από 18 Σεπτεμβρίου οι ψεκασμοί σε περιοχές με καρποφορία και αυξημένες συλλήψεις εντόμου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Ισπανία: Στους 404.000 τόνους υποχώρησαν τα αποθέματα ελαιολάδου

Λιγοστά τα λάδια στις δεξαμενές εμπόρων και τυποποιητών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πλώρη για τα 5 ευρώ έβαλε το ισπανικό ελαιόλαδο

Ενισχύεται η ανοδική τάση των τιμών χονδρικής σε όλες τις ποιοτικές κατηγορίες λίγο πριν από την έναρξη της νέας περιόδου συγκομιδής
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

Η τεχνητή νοημοσύνη στη Σχολή Πληροφορικής Πλάτωνος

Η συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαίδευση παιδιών του Δημοτικού
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συσκέψεις επί συσκέψεων για την ευλογιά των προβάτων

Ωστόσο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εδώ και ένα χρόνο δεν έχει σχέδιο για την αντιμετώπιση της επιζωοτίας
ΑΓΡΟΤΕΣ

Το ελαιόλαδο στο επίκεντρο επιστημονικής ημερίδας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Διακεκριμένοι επιστήμονες αναλύουν τη συμβολή του στην υγεία και την αειφόρο ανάπτυξη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μετά το δρομολόγιο της Αλεξανδρούπολης, το Βόρειο Αιγαίο βάζει πλώρη για Βόλο

Την ικανοποίησή του εξέφρασε σε συνέντευξη τύπου ο περιφερειάρχης Βορείου Κώστας Μουτζούρης για τη δρομολόγηση Ρο- Ρο που θα συνδέει τη Θράκη, με Σίγρι, Μεστά και Πειραιά.