× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Μνηστήρες» για Δήμους και Περιφέρεια

Ρόλο πρωταγωνιστή διεκδικούν Βαλσαμίδης και Χριστόφας στη Μυτιλήνη, Βέρρος και Κυρατζής στη Δυτική Λέσβο ενώ ο Στρατής Κύτελης βλέπει... Βουλή

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 22/10/2021

«Μνηστήρες» για Δήμους και Περιφέρεια
' χρόνος ανάγνωσης

Μπορεί να μας χωρίζουν δύο χρόνια από τις επόμενες  αυτοδιοικητικές εκλογές, ωστόσο η προετοιμασία των υποψηφίων και οι συζητήσεις γύρω από τα ψηφοδέλτια, σε κόμματα και παρατάξεις, έχουν ήδη ξεκινήσει τόσο για τους δήμους Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου όσο και για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Επισήμως κανένας από τους μνηστήρες , πλην των εν ενεργεία δημάρχων και του περιφερειάρχη, δεν έχει επιβεβαιώσει τη φημολογία για ενδεχόμενη κάθοδό τους στις εκλογές. Παρασκηνιακά ωστόσο,  οι επαφές έχουν ξεκινήσει. Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι το προεκλογικό παζάρι για το στήσιμο των ψηφοδελτίων και οι πρώτες συμφωνίες έχουν κλείσει ήδη ενώ οι ενδιαφερόμενοι κάνουν συχνά κρούσεις σε γνωστά στελέχη της αυτοδιοίκησης για να ενταχθούν στην ομάδα τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο Δήμο Μυτιλήνης, ο οποίος ομολογουμένως ως πεδίο δράσης είναι ιδιαίτερα ελκυστικός για τους μνηστήρες της αυτοδιοίκησης τα ονόματα που ακούγονται είναι εκείνα του νυν αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Χριστόφα και του περιφερειακού συμβούλου Θεόδωρου Βαλσαμίδη. Οι δύο ενδιαφερόμενοι σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζονται πυρετωδώς, κρατούν όμως τα σχέδιά τους μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Την ίδια ώρα ο νυν δήμαρχος Στρατής Κύτελης, αν και πολλές φορές έχει πει ότι θα ήθελε να είναι ξανά υποψήφιος στο Δήμο Μυτιλήνης,  το τελευταίο διάστημα φλερτάρει έντονα με μία θέση στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στις προσεχείς εθνικές  εκλογές. Μάλιστα φαίνεται ότι αυτή η λύση έχει γίνει αποδεκτή από τα τοπικά όργανα του κόμματος στο νησί, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για υποψηφιότητα Βαλσαμίδη. Βέβαια στο παιχνίδι αυτό σημαντικό ρόλο θα παίξει ο χρόνος των εθνικών εκλογών και η στάση που θα κρατήσει ο νυν βουλευτής Χαράλαμπος Αθανασίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρασκηνιακά αλλά έντονα κινείται ο Παναγιώτης Χριστόφας ο οποίος έχει συμφωνήσει με πολλά αυτοδιοικητικά στελέχη της δημοτικής αρχής γαληνού, κεντρώα κοινωνικά στελέχη αλλά και στελέχη της ευρύτερης κεντροαριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ συμπεριλαμβανομένου.

Την πρόθεση του να είναι υποψήφιος στο Δήμο Μυτιλήνης φέρεται να έχει εκφράσει και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Στρατής Μανωλακέλλης.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο Δήμο Δυτικής Λέσβου, τώρα εκτός από τον Ταξιάρχη Βέρρο ο οποίος έχει δηλώσει επισήμως ότι ενδιαφέρεται να είναι εκ νέου υποψήφιος, δυναμικά στο παιχνίδι από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ενδέχεται να μπει ο νυν περιφερειακός Σύμβουλος Στρατής Κυρατζής. Βέβαια η υποψηφιότητά του είναι ακόμη στο στάδιο της διερεύνησης και καθώς φαίνεται όλα θα εξαρτηθούν από το ποια θα είναι η επιλογή της Νέας Δημοκρατίας στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου τώρα, ο μόνος σίγουρος υποψήφιος είναι ο Κώστας Μουτζούρης, στο ψηφοδέλτιο του οποίου θα ενταχθούν πολλοί από τους σημερινούς συνεργάτες του.

Το μεγάλο ερώτημα πάντως είναι ποια στάση θα τηρήσει η Νέα Δημοκρατία και αν θα επιλέξει να κατεβάσει ξεχωριστό υποψήφιο ή αν θα στηρίξει τον νυν περιφερειάρχη, ο οποίος προέρχεται από το χώρο της δεξιάς. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές το κόμμα βρίσκεται προς αναζήτηση ενός δυνατού, ηχηρού ονόματος  το οποίο θα μπορέσει να σταθεί απέναντι στον αρκετά ισχυρό έως αυτή τη στιγμή, Κώστα Μουτζούρη. Το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του Αλκιβιάδη Στεφανή, φαίνεται ότι δεν προχωράει ενώ την ίδια ώρα ακούγεται έντονα το όνομα του Σταμάτη Μαλέλλη ο οποίος και στο παρελθόν, ως γνωστόν, είχε δηλώσει ενδιαφέρον για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φυσικά θα έλεγε κανείς ότι ακόμη υπάρχει πολύς χρόνος έως τις αυτοδιοικητικές εκλογές και μέχρι τότε πολλά μπορούν να αλλάξουν. Αυτό ισχύε ιεν μέρει,  με δεδομένο ότι οι πολιτικές ισορροπίες εξαρτώνται από πολλά γεγονότα, δεδομένα και συγκυρίες ας μην ξεχνάμε όμως ότι στο παιχνίδι των αυτοδιοικητικών εκλογών, κερδισμένος βγαίνει εκείνος που ξεκινάει νωρίς την προετοιμασία του.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι υποψηφιότητες του Σπύρου Γαληνού και του Στρατή Κύτελη, οι οποίες προετοιμάστηκαν στις λεπτομέρειες τους τουλάχιστον δύο χρόνια πριν τις εκλογές.

 

 

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Κινδύνεψε άνδρας στον κόλπο Γέρας

Ανατράπηκε το κανό που επέβαινε και περισυνελέγη από ερασιτεχνικό σκάφος και στελέχη του Λιμεναρχείου Περάματος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Τιμήθηκε και φέτος το έθιμο του «αμίλητου νερού» στη Μυτιλήνη

Μετά την αλλαγή του χρόνου οι Μυτιληνιοί προσήλθαν στην Παναγιά Φανερωμένη κρατώντας ζωντανή μια παράδοση που συνδέει την ευχή για καλή χρονιά με τη μνήμη και την πίστη
ΕΛΛΑΔΑ

Αισιοδοξία και συναινέσεις στο μήνυμα Μητσοτάκη για το 2026

Ο πρωθυπουργός κάνει απολογισμό του 2025, μιλά για μεγάλες προκλήσεις τη νέα χρονιά και θέτει τη συνεννόηση ως βασικό όρο για τις αλλαγές που έρχονται
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το φοινικόδασος της Παναγιούδας, ξανά σε κίνδυνο

Σε συζήτηση που έγινε στο πλαίσιο της συνεδρίασης λογοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης την Τρίτη 30 Δεκεμβρίου, ο δήμαρχος δεσμεύτηκε για άμεσες ενέργειες και συνδυασμό μεθόδων προστασίας
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Θερμαινόμενη αίθουσα στη Μυτιλήνη για τις ημέρες τις παγωνιάς

Ανοίγει την Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου στις 7 το απόγευμα ο χώρος αναμονής επιβατών στο λιμάνι της πόλης, δίπλα από το παλιό κολυμβητήριο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μήνυμα αισιοδοξίας και ενότητας για το 2026 από τον Δήμαρχο Μυτιλήνης

Ευχές για υγεία, ασφάλεια και προοπτική σε κάθε οικογένεια του Δήμου
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Ήρθε και η 10η παράταση για τη Βάστρια

Αλλεπάλληλες αναθεωρήσεις χρονοδιαγραμμάτων, 10 παρατάσεις και 3 χρόνια καθυστερήσεων αποκαλύπτουν την αποτυχία της επιλογής χωροθέτησης της υπεδομής-φυλακής μέσα στο παρθένο δάσος της Λέσβου -Νέα ημερομηνία ολοκλήρωσης η 20/1/2026
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Τελικά θα σπάσει ή όχι η ΔΕΥΑΛ;

Το θέμα έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο λογοδοσίας της Δυτικής Λέσβου ο Γιώργος Συκάς, σημειώνοντας πως η επιτροπή δεν έχει συνεδριάσει ούτε μία φορά. «Θα υπάρξουν εξελίξεις κεντρικά», απαντά ο Ταξιάρχης Βέρρος
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Αλλαγή χρόνου στην πλατεία της Αντισσας με μουσική και παραδοσιακές γεύσεις

Ο πολιτιστικός σύλλογος «Τέρπανδρος» καλεί κατοίκους και επισκέπτες να υποδεχθούν το νέο έτος όλοι μαζί στο κέντρο του χωριού
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Τέλος στις σχολικές επιτροπές και νέο πλήγμα στη δημόσια εκπαίδευση

Οριστική κατάργηση από 1η Αυγούστου 2026 με πλήρη μεταφορά αρμοδιοτήτων στους Δήμους -Πλήρης διάλυση ενός βασικού μηχανισμού στήριξης με ήδη ορατές καταστροφικές συνέπειες όπου εφαρμόστηκε
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Και ο Δουδωνής έκανε παρέμβαση για τον γιορτινό ακτοπλοϊκό αποκλεισμό της Λέσβου

Μετά το δημοσίευμα του «Ν» ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ κατέθεσε ερώτηση στη βουλή
ΧΩΡΙΑ

Κλειστός κεντρικός δρόμος των Αλυφαντών λόγω εργασιών της ΔΕΥΑΛ

Αύριο παραμονή Πρωτοχρονιάς από το ύψος της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου μέχρι το Νηπιαγωγείο του χωριού