× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το παλιό κοινοτικό ελαιοτριβείο θα ανακατασκευάσει ο Δήμος Δυτικής Λέσβου

Η Γιάννα Αγγελοπούλου φύτεψε αιωνόβια ελιά στην Αγία Παρασκευή

Δημοσίευση 12/10/2021

Το παλιό κοινοτικό ελαιοτριβείο θα ανακατασκευάσει ο Δήμος Δυτικής Λέσβου
' χρόνος ανάγνωσης

Την ανακατασκευή του παλαιού κοινοτικό ελαιοτριβείου που βρίσκεται δίπλα στο μουσείου Ελαιουργίας της Αγίας Παρασκευής ανακοίνωσε σήμερα ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος κατά την τελετή υποδοχής της την Πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη. Να σημειωθεί πως για αρκετά χρόνια το συγκεκριμένο ελαιοτριβείο είχε λειτουργήσει και ως σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας καλύπτοντας τις ανάγκες της Αγίας Παρασκευής.

Αναλυτικά το δελτίο τύπου του Δήμου Δυτικής Λέσβου αναφέρει:

«Στο παλιό κοινοτικό ελαιοτριβείο της Αγίας Παρασκευής, εκεί που με αφορμή το Πρόγραμμα «Ελλάδα 2021» ο Δήμος Δυτικής Λέσβου υπέβαλε πρόταση και σχεδιάζει πλέον να το ανακατασκευάσει πλήρως για να δημιουργήσει ένα Διεθνές Κέντρο Μελέτης και Ανάδειξης της Ιστορικής Μνήμης, υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος την Πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη. Στην τελευταία της επίσκεψη στα πλαίσια του «Ελλάδα 2021», η Πρόεδρος της Επιτροπής έριξε χώμα για να φυτέψει συμβολικά την αιωνόβια ελιά που ρίζωσε πια στον περιβάλλοντα χώρο του παλιού ελαιοτριβείου και συνεχάρη το Δήμαρχο, τα στελέχη της δημοτικής αρχής αλλά και την κοινωνία της Λέσβου, που αγκάλιασαν την ευκαιρία του Προγράμματος και με το μυαλό στη σημασία των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, θα αναβιώσουν ένα ιστορικό κτήριο, μετατρέποντάς το σε έναν ζωντανό χώρο έρευνας αλλά και μνήμης των Γενοκτονιών.

Το δώρο του Δημάρχου στην Πρόεδρο ήταν η ελιά σε δύο εκδοχές: σε ένα βραχιόλι με φύλλα ελιάς αλλά και σε ένα γλαστράκι.  «Η ελιά είναι το διαχρονικό σύμβολο της σοφίας και της ειρήνης, το δώρο της θεάς Αθηνάς στην πόλη της και το χαρακτηριστικό δέντρο του τόπου μας», της είπε χαρακτηριστικά καλωσορίζοντάς την στη Δυτική Λέσβο για να αναφερθεί στη συνέχεια στο ιστορικό των ενεργειών του Δήμου για τη συμμετοχή του  στο Πρόγραμμα «Ελλάδα 2021».

Αφού της υπενθύμισε τη σχέση της οικογένειάς της, των Αγγελόπουλων με την Αγία Παρασκευή, καθώς είναι εκ των δωρητών της «Ζαχάρειου», ο Δήμαρχος τόνισε πως η δημοτική αρχή προχωρά φιλόδοξα με αφορμή το Πρόγραμμα για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση όχι απλά σε μία άυλη δράση, αλλά σε ένα μεγάλο τεχνικό έργο επιδιώκοντας την ανακατασκευή ενός ιστορικού και παραδοσιακού κτηρίου. Παράλληλα ευχαρίστησε τον Αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Αθανασίου για την ουσιαστική  βοήθειά του στο εγχείρημα και εξήρε τους ανθρώπους που είχαν την ιδέα για την πρωτοβουλία αυτή που κρίθηκε επιλέξιμη από το Πρόγραμμα, τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Μαραγκουδάκη και τον Άγγελο Μουζάλα. Ο τελευταίος μάλιστα ήταν παρών στην εκδήλωση στην Αγία Παρασκευή και ως γνωστόν ήταν και ο δωρητής της εντυπωσιακής υπεραιωνόβιας ελιάς που μεταφυτεύτηκε σήμερα στον εξωτερικό χώρο του παλιού ελαιοτριβείου της Αγίας Παρασκευής.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, είχαν ακόμη την ευκαιρία μιλήσουν πιο εξειδικευμένα για το έργο απευθείας στην κα Αγγελοπούλου και να παρουσιάσουν τα σχέδια της ανακατασκευής του κτηρίου, ο Αντιδήμαρχος Στρατής Ζαφείρης και η συνεργάτης του Δήμου για το εν λόγω έργο, Αρχιτέκτονας Ιωάννα Βαλλίνα.

Παρών στην εκδήλωση και ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Βουλευτής Νομού Λέσβου της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου, μιλώντας για το σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει για τον τόπο η δημιουργία ενός Διεθνούς Κέντρου Έρευνας και Μελέτης των Γενοκτονιών, ρίχνοντας συμβολικά και εκείνος μαζί με την Πρόεδρο, το Δήμαρχο και τον Πρόεδρο της τοπικής κοινότητας κ. Δημόπουλο λίγο χώμα στην ελιά που ρίζωσε πια μαζί της και την προοπτική ανακατασκευής του ελαιοτριβείου.

Παρόντες στην εκδήλωση προς τιμήν της κας Αγγελοπούλου στην Αγία Παρασκευή ήταν ακόμα ο Αντιπεριφερειάρχης Πανάγος Κουφέλος, εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου η σύζυγός του Δήμητρα Μουτζούρη, οι Αντιδήμαρχοι Γιώργος Αλάνης, Στρατής Ζαφείρης, Ζαχαρώ Ιωακείμ  και Ιωάννα Κατανάκη και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Αγίας Παρασκευής Γιώργος Δημόπουλος.    

Η Πρόεδρος της Επιτροπής από την πλευρά της, δήλωσε ενθουσιασμένη από το γεγονός πως οι κοινωνίες και η αυτοδιοίκηση αγκάλιασαν το Πρόγραμμα και κατέθεσαν προτάσεις πους συνδέουν το παρελθόν με το μέλλον, αλλά και από την πρωτοβουλία του Δήμου Δυτικής Λέσβου με την προοπτική ανακατασκευής του ελαιοτριβείου. Είχε ακόμα μόνο λόγια θαυμασμού να πει για τη Λέσβο, τα αγροκτηνοτροφικά της προϊόντα, τις φυσικές ομορφιές της και τους ανθρώπους της και πριν αναχωρήσει δέχθηκε να δοκιμάσει τοπικά παραδοσιακά εδέσματα που της πρόσφεραν τοπικοί σύλλογοι και συνεταιρισμοί»

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ως 151 εκατ. ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης
Ως 151 εκατ. ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πρώτος στο Βόρειο Αιγαίο ο Δήμος Μυτιλήνης με εγκεκριμένο προϋπολογισμό για το 2026

Ο Παναγιώτης Χριστόφας ευχαριστεί υπηρεσίες και συνεργάτες για τη συλλογική προσπάθεια σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες
Πρώτος στο Βόρειο Αιγαίο ο Δήμος Μυτιλήνης με εγκεκριμένο προϋπολογισμό για το 2026
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Σήφης Βαλυράκης, μέσα από τα μάτια του Νίκου Σηφουνάκη

Ο πρώην Υπουργος μίλησε στην εκδήλωση μνήμης για τον Σήφη Βαλυράκη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου στό κτήριο της Ε.Σ.Η.Ε.Α με την ευκαιρία των πέντε χρόνων, από την δολοφονία του.
Ο Σήφης Βαλυράκης, μέσα από τα μάτια του Νίκου Σηφουνάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανοιχτή εκδήλωση ΚΚΕ ‑ ΚΝΕ στη Λέσβο

Την Τρίτη 27 Ιανουαρίου στο κτίριο Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με ομιλητή τον Βασίλη Πύρρο, μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ
Ανοιχτή εκδήλωση ΚΚΕ ‑ ΚΝΕ στη Λέσβο
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ορχήστρα νέων ετοιμάζει ο Δήμος Μυτιλήνης

Η πρώτη συνάντηση με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 7 Φεβρουαρίου, στις 11:00 το πρωί, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.
Ορχήστρα νέων ετοιμάζει ο Δήμος Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Δήλωση Μουτζούρη για τον δάσκαλο Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης αναφέρθηκε στο ήθος και στον χαρακτήρα του εκλιπόντα
Δήλωση Μουτζούρη για τον δάσκαλο Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας

Ο Σύλλογος πραγματοποιεί εκδήλωση την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Royal Olympic Hotel στις 11 το πρωί
Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής

Συνεργασία Ομίλου Πειραιώς και Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ευεργέτουλα
Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί μετά το άνοιγμα του Τριωδίου
Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο
ΑΤΖΕΝΤΑ

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ

Την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στη Μυτιλήνη
Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Κοινότητα Μανταμάδου
Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Έφυγε από τη ζωή ο δάσκαλος Παναγιώτης Παρασκευαΐδης

Ένας σπουδαίος παιδαγωγός και πνευματικός άνθρωπος που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στον τόπο
Έφυγε από τη ζωή ο δάσκαλος Παναγιώτης Παρασκευαΐδης