× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Η δημοτική αρχή Μυτιλήνης, δεν έχει όραμα και προσανατολισμό»

Η Εριφύλη Χιωτέλλη μιλά για δραστηριότητα του δήμου, την έλλειψη προσωπικού, τα προβλήματα των κοινοτήτων και το μεταναστευτικό

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 9/10/2021

«Η δημοτική αρχή Μυτιλήνης, δεν έχει όραμα και προσανατολισμό»

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα της δημοτικής αρχής Μυτιλήνης αυτή τη στιγμή είναι το γεγονός ότι δεν έχει σχέδιο και αναπτυξιακό προγραμματισμό για το Δήμο», σημείωσε μεταξύ άλλων μιλώντας στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» η επικεφαλής της παράταξης «Με πυξίδα τον πολίτη» Εριφύλη Χιωτέλλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η επικεφαλής της Πυξίδας, σχολιάζοντας τη δραστηριότητα της Δημοτικής Αρχής και τις εντάξεις έργων στα διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα, σημείωσε ότι ναι μεν συνεχίζονται τα έργα του προηγούμενου δήμου, ναι μεν γίνονται σποραδικά εντάξεις έργων σε διάφορα προγράμματα ωστόσο, πρόσθεσε όλα αυτά δεν έχουν κάποιον προσανατολισμό.

Χωρίς σχέδιο...

«Από την αρχή της θητείας μας ζητήσαμε από τη νέα δημοτική αρχή, να μας περιγράψει σε μία ειδική συνεδρίαση το όραμα ανάπτυξης του Δήμου Μυτιλήνης. Να μας εξηγήσει δηλαδή ποιο χαρακτηριστικό γνώρισμα και στοιχείο του τόπου μας θέλει να αναδείξει και με ποια έργα και δράσεις αυτό μπορεί να γίνει. Υπάρχουν πολλά στοιχεία που θα μπορούσε να αναδείξει κανείς, όπως για παράδειγμα την πολιτιστική και ιστορική ταυτότητα της Μυτιλήνης, ή την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής μέσα από συγκεκριμένες δράσεις και έργα. Δυστυχώς αυτή η συζήτηση δεν έγινε ποτέ και αυτό που αντιλαμβανόμαστε είναι ότι κάποια πράγματα γίνονται πρόχειρα, στο πόδι και χωρίς όραμα και προγραμματισμό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αδιαφορία για τους προέδρους

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής της η Εριφύλη Χιωτέλλη αναφέρθηκε και στο ζήτημα της συνεργασίας των προέδρων των κοινοτήτων με τη Δημοτική Αρχή. Όπως είπε δυστυχώς διαχρονικά οι δημοτικές αρχές που πέρασαν από τον τόπο μας ήθελαν τους προέδρους να εξαρτώνται άμεσα από τους αντιδημάρχους και να παρακαλούν για την τακτοποίηση αυτονόητων θεμάτων που αφορούν την καθημερινότητα των χωριών. «Ποτέ κανείς, αναφέρει η Εριφύλη Χιωτέλλη, δεν κάλεσε τους προέδρους να συζητήσει μαζί τους για τα έργα που σχεδιάζονται, να ακούσει τις προτάσεις τους και να τους ενημερώσει για τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στην περιοχή τους. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μάλιστα φρόντισε να ακυρώσει τις όποιες προσπάθειες είχαν γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση για την αυτονομία των κοινοτήτων, με νόμο που ψήφισε τον Αύγουστο του 2019».

Έλλειψη προσωπικού 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενη στο ζήτημα της έλλειψης προσωπικού στο Δήμο Μυτιλήνης και στην αυτοδιοίκηση γενικότερα, η Εριφύλλη Χιωτέλλη σημείωσε ότι προφανώς αυτή η κατάσταση  αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών στους δήμους. «Το ζήτημα βέβαια στο Δήμο Μυτιλήνης είναι ότι δεν υπάρχει διάθεση διεκδίκησης η οποία θα λάβει δημόσιες διαστάσεις. Ο δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι κάθε φορά που έρχεται το θέμα αυτό προς συζήτηση, μας λένε ότι βάζουν το θέμα στο τραπέζι όταν έχουν συναντήσεις με υπουργούς και ότι τους υπόσχονται ότι θα εγκρίνουν την πρόσληψη προσωπικού. Μέχρι σήμερα όμως δεν υπάρχει κάποια θετική εξέλιξη».

Διαφορετική αφετηρία για το μεταναστευτικό

Η Εριφύλη Χιωτέλλη δεν παρέλειψε να σχολιάσει και τις εξελίξεις στο ζήτημα του μεταναστευτικού ενώ παραδέχθηκε ότι η τελευταία κινητοποίηση που έγινε στην Πλατεία Σαπφούς την Τετάρτη είχε πολύ μικρή συμμετοχή. Όπως σημείωσε όσοι ασχολούνται με το μεταναστευτικό – προσφυγικό δεν έχουν την ίδια αφετηρία. «Εμείς ως παράταξη επισήμανε, δεν επιθυμούμε τη δημιουργία νέων δομών, επειδή θεωρούμε ότι πρόκειται για φυλακές ανθρώπων οι οποίες δεν αρμόζουν σε ένα πολιτισμένο ευρωπαϊκό κράτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης πιστεύουμε ότι οι πρόσφυγες είναι άνθρωποι κατατρεγμένοι και ταλαιπωρημένοι κι όχι εγκληματίες για να τους κλείνουμε στις φυλακές. Από εκεί και πέρα υπάρχει μία ύφεση του μεταναστευτικού και μείωση των ροών το τελευταίο διάστημα για διάφορους λόγους. Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι αιτίες που δημιουργούν το πρόβλημα δεν έχουν εκλείψει, γι αυτό άλλωστε η Ευρώπη γνωρίζοντας ότι μελλοντικά θα έρθει αντιμέτωπη με μεγάλο κύμα μεταναστών και προσφύγων, φροντίζει από τώρα να δημιουργήσει κέντρα για τον αποκλεισμό και την κράτησή τους.

Θεωρώ ότι οι κάτοικοι του νησιού μας, όταν έρθει η ώρα της δημιουργίας του νέου κέντρου θα αντιδράσουν και δεν θα το αφήσουν να προχωρήσει», επισήμανε η Εριφύλη Χιωτέλλη.   

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Βρέθηκε γάτα στην Κουλμπάρα

Φοράει κόκκινο μαντήλι στο λαιμο
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Πετάει» μέχρι τα 12 ευρώ το αρνί στη Λέσβο

Μέχρι τα 10,8 ευρώ φθάνει η τιμή του αρνιού στην χονδρική αγορά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νέος Υπολιμενάρχης στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης

Ο Αντιπλοίαρχος Γεώργιος Κουλίκας ορίσθηκε στην θέση του Υπολιμενάρχη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αλλαγές στις ώρες αναχώρησης των πλοίων την Πρωτομαγιά

Δείτε εδώ πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα των πλοίων Διαγόρας και Νήσος Σάμος
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής απέκτησε ο Δήμος Μυτιλήνης

Πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της Τετάρτης 22 Απριλίου
ΕΛΛΑΔΑ

31 κόμματα θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές

Ο Άρειος Πάγος απέρριψε την συμμετοχή του κόμματος Σπαρτιάτες άλλων 14 κομμάτων. Δείτε εδώ όλα τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές και όσα αποκλείστηκαν
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Παρόν με 331 τουρίστες το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στη Μυτιλήνη

Επί της υποδοχής ο πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Πρακτόρων και ο αντιδήμαρχος τουρισμού Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση βουλευτών Νέας Αριστεράς για το μεταφορικό ισοδύναμο

«Απαξιώνεται το μέτρο με τη μη έγκαιρη καταβολή»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές από το Χαλάνδρι στο Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης

Εμαθαν για την ιστορία των παραλίων της Μ. Ασίας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Διήμερο πανηγύρι στη Λουτρόπολη Θερμής

Το πρόγραμμα εορτασμού του Αγίου Γεωργίου από τον Λαογραφικό Σύλλογο Λουτρόπολης Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές συζητούν με τον Χριστόφα

Συνάντηση του Δημάρχου Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα με μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Θερμής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ολοκληρώνεται η ασφαλτόστρωση του δρόμου Καγιάνι ‑ Λουτρά

Θα ακολουθήσουν ανάλογες εργασίες και στον αγροτικό δρόμο Αγίας Μαρίνας - «Βουρνάζων Τούμπα» και «Θερμοκήπια»