× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Στο στόχαστρο της ΕΛ.ΑΣ. φόρουμ που εξαπατούν αντιεμβολιαστες

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με εντολή Θεοδωρικάκου ερευνά ηλεκτρονικές ομάδες που πωλούν υπηρεσίες στους αντιεμβολιαστές

Δημοσίευση 26/9/2021

Στο στόχαστρο της ΕΛ.ΑΣ. φόρουμ που εξαπατούν αντιεμβολιαστες
' χρόνος ανάγνωσης

Σύμφωνα με πληροφορίες, επιτήδειοι έχουν εισβάλει σε διαδικτυακές ομάδες αρνητών και αντιεμβολιαστών, και πουλώντας δήθεν «όπλα» εναντίον του κράτους, δημόσιων υπαλλήλων και υγειονομικών απευθύνουν προτροπές για μηνύσεις, διώξεις, ποινές φυλάκισης και χρηματικές ποινέΤο φαινόμενο αυτό φαίνεται να έχει πάρει διαστάσεις, γεγονός που οδήγησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο να δώσει εντολή στον Διευθυντή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βασίλη Παπακώστα, να διερευνήσει αμέσως την προέλευση και την ταυτότητα των διαχειριστών ιστοσελίδων και λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που προτρέπουν τους πολίτες να προχωρήσουν σε μηνύσεις.

Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες πληροφορίες, σε διάστημα μόλις 5 ωρών έρευνας στο διαδίκτυο εντοπίστηκαν 9 ιστοσελίδες και προφίλ «ανυπακοής» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο, την προσοχή των Αρχών έχουν τραβήξει 2 φόρουμ καθώς πωλούν έναντι αμοιβής αυτά τα «νομικά όπλα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έχουν και τιμοκατάλογο με δήθεν νομικούς συμβούλους

Η έρευνα είναι σε πλήρη εξέλιξη με τους αστυνομικούς να αναζητούν ενοχοποιητικά στοιχεία σε βάρος των διαχειριστών και εκείνων που τις έχουν στήσει. Μέχρι στιγμής, έχουν εντοπίσει στοιχεία σε αυτά τα ιστολόγια που εμφανίζουν κάτι που παραπέμπει σε «Τιμοκατάλογο» ψευδών νομικών συμβουλών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, ζητούν να συγκεντρωθεί το ποσό των 3.000-4.000 ευρώ για να «νοικιάσουν» τους δικαστικούς επιμελητές. Επειδή οι εν λόγω σελίδες εντάσσονται στη διασπορά ψευδών ειδήσεων για τον κορωνοϊό, δεν αποκλείεται ο εισαγγελέας που θα αναλάβει την υπόθεση να αποφασίσει δίωξη σε βαθμό κακουργήματος.

Την Δευτέρα, τα στοιχεία που θα συλλέξουν τα στελέχη της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος θα διαβιβαστούν στους αρμόδιους Εισαγγελείς.

Έτσι  εντοπίζονται οι υποκινητές

Για τις έρευνες που πραγματοποιεί η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανθρώπων που υποκινούν τους πολίτες σε μη συμμόρφωση με τα μέτρα κατά του κορονοϊού θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, μίλησε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «ΣΚ Παρέα» ο διευθυντής της υπηρεσίας, Βασίλης Παπακώστας. Μάλιστα, σημείωσε ότι πέρα από το ποινικό κομμάτι, γίνεται και φορολογικός έλεγχος και μπορεί να επιβληθούν βαρύτατα πρόστιμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Από χθες με εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου ξεκινήσαμε μια έρευνα να εντοπίσουμε κάποιους, οι οποίοι χρησιμοποιώντας ιστολόγια και λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προβαίνουν σε αναρτήσεις και δημοσιεύσεις, επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι υπάρχουν αρκετές ελληνικές, οι οποίες ερευνώνται.

Εξηγώντας τις διαδικασίες που ακολουθούνται μετά τον εντοπισμό των συγκεκριμένων λογαριασμών, ο κ. Παπακώστας ανέφερε ότι το «take down» (κατέβασμα) των ιστοσελίδων δεν μπορεί να γίνει από την ελληνική αστυνομία και μόνο για συγκεκριμένα αδικήματα. «Αυτό που γίνεται είναι ότι σχηματίζεται δικογραφία, ενημερώνονται οι εισαγγελικές αρχές, αυτές με τη σειρά τους χαρακτηρίζουν τα αδικήματα και στη συνέχεια η δικογραφία υποβάλλεται προκειμένου να πάρει τη νόμιμη οδό της δικαιοσύνης.

Είπε δε ότι στο μικροσκόπιο των αρχών μπορεί να βρεθούν τόσο προσωπικά προφίλ όσο και σελίδες υποκινητών, καθώς «δεν έχει σημασία αν το αδίκημα και η διέγερση γίνεται από ένα πρόσωπο ή είναι συλλογικό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν καταγγελίες και από πολίτες, οι οποίοι εντοπίζουν τέτοιες αναρτήσεις, τις προωθούν στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και μετά αποτελούν μέρος της έρευνας μας.

Ενδεικτικό της προσπάθειας που καταβάλλεται είναι το γεγονός ότι το προηγούμενο διάστημα σχηματίστηκαν δικογραφίες για τουλάχιστον 28 άτομα που ήταν αρνητές της μάσκας.

Θεοδωρικάκος: Ολες οι υποθέσεις αμέσως στη δικαιοσύνη

Για την απόφαση του να παρέμβει ώστε να βάλει τέλος στα fake news που διαδίδουν μέσω του διαδικτύου επιτήδειοι θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, την ασφάλεια και το κράτος τοποθετήθηκε σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

«Έδωσα εντολή στον επικεφαλής της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος να συγκεντρώσει από το διαδίκτυο και τα social media όλα τα στοιχεία που αφορούν σε δράσεις παρακίνησης των πολιτών, εναντία στη δημοσία υγεία, τη δημοσία ασφάλεια και το κράτος. Η χώρα έχει ανάγκη να προχωρήσει μπροστά, με ασφάλεια, με ενότητα και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε διάφορες ομάδες που καθοδηγούνται από την ανευθυνότητα, την οπισθοδρομική στάση και τον παραλογισμό ή και κάθε είδους ιδιοτέλεια, να δημιουργήσουν αναστάτωση στην κοινωνία.

Όλες οι σχετικές υποθέσεις πρέπει να πάνε αμέσως στη δικαιοσύνη. Και η ενημέρωση που έχω είναι ότι μετά την ανακοίνωση μας υπάρχουν πολλοί πολίτες που συμβάλλουν στην ανάδειξη τέτοιων περιπτώσεων», είπε σε δήλωση του σε εκπομπή του  ΣΚΑΪ.

[ΠΗΓΗ]
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επένδυση γνώσης και ανάπτυξης στο Βόρειο Αιγαίο μέσω του Πανεπιστημίου

Πόροι εκατομμυρίων ευρώ για τα Πανεπιστημιακά τμήματα στα τέσσερα νησιά
Επένδυση γνώσης και ανάπτυξης στο Βόρειο Αιγαίο μέσω του Πανεπιστημίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

20 εκατομμύρια ευρώ για αναπτυξιακά έργα στο Βόρειο Αιγαίο

Σε συμφωνία με την Τράπεζα Ευρωπαϊκών Επενδύσεων για έργα τουρισμού στη Σάμο, γαλάζιας οικονομίας στη Χίο και Αγροδιατροφικής Καινοτομίας σε Λέβο και Λήμνο
20 εκατομμύρια ευρώ για αναπτυξιακά έργα στο Βόρειο Αιγαίο
ΕΛΛΑΔΑ

Το σκάφος του Λιμενικού είχε κάμερα, αλλά δεν είχε τεθεί σε λειτουργία

Η κάμερα που υπήρχε στο περιπολικό σκάφος του Λιμενικού δεν είχε ενεργοποιηθεί από το πλήρωμα σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή»
Το σκάφος του Λιμενικού είχε κάμερα, αλλά δεν είχε τεθεί σε λειτουργία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Νιώθουμε όλοι άσχημα»

Η δήλωση του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη για το ναυάγιο στη Χίο
«Νιώθουμε όλοι άσχημα»
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Διαμαρτυρία για το ναυάγιο της Χίου και τις ευθύνες

Κάλεσμα από τον Κοινωνικό Χώρο Αντίβαρο για σεβασμό στους νεκρούς και ανεξάρτητη διερεύνηση του περιστατικού
Διαμαρτυρία για το ναυάγιο της Χίου και τις ευθύνες
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Η επισημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για την τραγωδία στη Χίο

Σύγκρουση μετά από άρνηση συμμόρφωσης
Η επισημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για την τραγωδία στη Χίο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στους 15 οι νεκροί, άγνωστος ο αριθμός των αγνοουμένων

Το χρονικό της τραγωδίας ανοιχτά της Χίου- Δεν υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών με τους διακινητές, λέει το Λιμενικό Σώμα.
Στους 15 οι νεκροί, άγνωστος ο αριθμός των αγνοουμένων
ΕΚΤΑΚΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Σοβαρό επεισόδιο Λιμενικού και ταχύπλοου διακινητών ανοιχτά της Χίου

Στους 14 ο αριθμός των νεκρών σύμφωνα με ενημέρωση του Λιμενικού Σώματος
Σοβαρό επεισόδιο Λιμενικού και ταχύπλοου διακινητών ανοιχτά της Χίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου περνά δυναμικά στην ψηφιακή εποχή

Παρουσίαση των νέων ψηφιακών υπηρεσιών που μειώνουν τη γραφειοκρατία και διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου περνά δυναμικά στην ψηφιακή εποχή
ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Απαγορεύει τα social media σε ανηλίκους κάτω των 16 ετών

Η Ισπανία απαγορεύει -σε ανηλίκους κάτω των 16 ετών- την πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ θα υποχρεώσει τις πλατφόρμες να εφαρμόσουν συστήματα επαλήθευσης ηλικίας
Ισπανία: Απαγορεύει τα social media σε ανηλίκους κάτω των 16 ετών
ΕΛΛΑΔΑ

Διαμαντής Μασούτης Α.Ε.: Προχώρησε σε μείωση ΦΠΑ στα παραμεθόρια νησιά

Άμεσο όφελος για τους καταναλωτές, έμπρακτη στήριξη στις τοπικές κοινωνίες
Διαμαντής Μασούτης Α.Ε.: Προχώρησε σε μείωση ΦΠΑ στα παραμεθόρια νησιά
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έρευνα και πολιτισμός στο επίκεντρο του νέου αναπτυξιακού σχεδιασμού

Στο Πρόγραμμα Βόρειο Αιγαίο 2021–2027 εντάχθηκαν δύο σημαντικές πράξεις συνολικού ύψους 799.419€
Έρευνα και πολιτισμός στο επίκεντρο του νέου αναπτυξιακού σχεδιασμού