× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βιβλία άξια να αναγνωστούν, να αγκαλιαστούν και να αγαπηθούν!

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*

Δημοσίευση 25/9/2021

Βιβλία άξια να αναγνωστούν, να αγκαλιαστούν και να αγαπηθούν!

Με ανοιχτά ή κλειστά τα σχολεία, Οι καλοί τρόποι, είναι ένα ζήτημα που απασχολεί όλους τους γονείς, ή τουλάχιστον θα πρέπει να απασχολεί όλους τους γονείς και όχι μόνο! Μιας και «οι καλοί τρόποι, δεν είναι μόνο το ‘’ευχαριστώ’’ και το ‘’παρακαλώ’’, οι Jennifer Moore-Mallianos/Gustavo Mazali, και οι εκδόσεις Παρισιάνου, σε μετάφραση του Θεοδόση Βολκώφ, αποφάσισαν να μας γνωρίσουν ένα μέρος μακρινό, μια πόλη μαγική, για να διδαχτούμε με έναν διασκεδαστικό τρόπο, καλούς τρόπους! Δάσκαλος μας, ο καλύτερος, ο σοφός Κένταυρος! Έχει τον τρόπο του με τα παιδιά! Τα παιδία μαθαίνουν καλύτερα διασκεδάζοντας! Η εικονογράφηση, εκπληκτική, θα κερδίσει σίγουρα τους μικρούς αναγνώστες! Υπάρχει και οδηγός για τους γονείς, μα και για τους εκπαιδευτικούς! Στόχος, να μάθουν τα παιδιά να συμπεριφέρονται σωστά, κοινωνικά αποδεκτά, σε διάφορες περιστάσεις, σκεπτόμενα και διασκεδάζοντας!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το θέμα της σωστής άρθρωσης, απασχολεί, γονείς και εκπαιδευτικούς, παιδία ημεδαπά και αλλοδαπά, λογοθεραπευτές και κλινικούς φοιτητές. Ο οδηγός για Σωστή άρθρωση, της ελληνικής γλώσσας, είναι ένα βιβλίο εργασίας, από τις εκδόσεις Παρισιάνου, που έχει σαν στόχο να βοηθήσει με τα αρθρωτικά λάθη, μικρά και μεγαλύτερα, για κάθε γράμμα ξεχωριστά. Μου θύμισε τα μαθήματα ορθοφωνίας της σχολής θεάτρου. Μόνο που στο συγκεκριμένο βιβλίο, οι ασκήσεις-παιχνίδια, είναι για παιδία, και έτσι είναι γραμμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να μάθουν και σε αυτή την περίπτωση διασκεδάζοντας! Ότι καλύτερο! Το βιβλίο υπογράφει η Μαρία-Κορίνα Στεφοπούλου, MSc λoγοθεραπεύτρια.



Η ΜΑΡΟΥΣΩ , του Θεόδωρου Λιμήτσιου, έχει μια τέτοια θεατρικότητα σαν κείμενο, που θα μπο-ρούσε να γίνει θαυμάσια μια ενδιαφέρουσα ταινία! Διόλου τυχαίο, αφού ο συγγραφέας είναι ο ίδιος θεατράνθρωπός και αναπόφευκτα αυτό περνάει στην γραφή και στον τρόπο που χειρίζεται το κείμενό του. Μικρά κεφάλαια, σαν σκηνές, ’ιδιότυπη καταγραφή ημερολογίου’ !

Καθόλου τυχαίο επίσης, το ότι στο εξώφυλλο του βλέπουμε μια θεατρική φυσιογνωμία, αυτή της ηθοποιού Ελένης Καρακάση. Η έκφραση της μας προετοιμάζει για την περιπέτεια της ζωής της κεντρικής ηρωίδας, της Μαρουσώς, μιας ζωής πολυκύμαντης και τρικυμιώδης, γεμάτης με σκαμπανεβάσματα και γρίφους.

Το ταξίδι της ζωής της, ξεκινά από την Καππαδοκία του 1830, για να περάσει από την Κωνσταντινούπολη, την Σμύρνη, τον Βόλο, το Πήλιο, και αλλού, για να φτάσει ως και στα πάτρια εδάφη του συγγραφέα, στη Θεσσαλία. Μέρη μαγικά και ονειρεμένα! Είναι όμως και η ζωή της έτσι, μαγική; Πέρα από την μοίρα και τα γραμμένα, τα μπλεγμένα κουβάρια, η αγάπη είναι κινητήριος δύναμη, ειδικά η αγάπη για την ζωή, που χαρακτηρίζει τα πλάσματα εκείνα που δεν το βάζουν εύκολα κάτω, και παλεύουν με την τύχη τους την ίδια, κι ας είναι σκληρή!


*Η Αθανασία Δαφιώτη είναι δημοσιογράφος-θεατρολόγος

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

Χάρη στη «Φλόγα» αγαπήσαμε κι άλλο τη ζωή

Είδαμε τη θεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία Αντουέλ Νάκε, για καλό σκοπό, στο καφενείο «Πι»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

Μαύρη κωμωδία του Ιάκωβου Καμπανέλλη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Το 50% των εσόδων θα διατεθούν στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Λέσβου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Για την εγγραφή στην Α τάξη Γυμνασίου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Λαμπάδες... origami στο Δημοτικό Σχολείο Νέων Κυδωνιών

Μια πρωτότυπη πασχαλινή δράση
ΜΟΥΣΙΚΗ

Μοναδικό μουσικοχορευτικό αφιέρωμα στον Μάνο Λοϊζο

Από το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης με το Εργαστηριακό Κέντρο Μυτιλήνης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Παίζουν θέατρο για τα παιδιά με καρκίνο

Τρεις παραστάσεις στο καφενείο «Πι» στη Μυτιλήνη για τον Σύλλογο «Φλόγα»- Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη, Αντουέλ Νάκε και τον εκπρόσωπο, Μανώλη Λαδάκη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ