× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Οι Τούρκοι ψαράδες αλωνίζουν το Αιγαίο με την ανοχή της ελληνικής πολιτείας»

Σοβαρές καταγγελίες των ιδιοκτητών αλιευτικών σκαφών Μιχάλη Καραντώνη και Κώστα Καραμανώλη οι οποίοι βιώνουν κάθε μέρα τη δραστηριότητα των συναδέλφων τους στις ελληνικές θάλασσες

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 23/9/2021

«Οι Τούρκοι ψαράδες αλωνίζουν το  Αιγαίο με την ανοχή  της ελληνικής πολιτείας»

«Οι παραβάσεις των Τούρκων αλιέων, δεν είναι ποινικό αδίκημα», αποκαλύπτουν οι ψαράδες του νησιού μας μιλώντας στο «Ν» σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν το τελευταίο διάστημα στο Αιγαίο, με τους Τούρκους συναδέλφους τους, να μπαίνουν ανενόχλητοι στα ελληνικά χωρικά ύδατα και να ψαρεύουν χωρίς να έχουν την παραμικρή συνέπεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το «Ν» συνάντησε τον πρόεδρο του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Λέσβου Μιχάλη Καραντώνη και τον ιδιοκτήτη αλιευτικού σκάφους Κώστα Καραμανώλη, στο λιμανάκι της Παναγιούδας, και μίλησε μαζί τους για το σοβαρό ζήτημα που έχει ανακύψει τις τελευταίες ημέρες σχετικά τις  συνεχόμενες προκλήσεις των Τούρκων αλιέων στα ελληνικά χωρικά ύδατα που δεν διστάζουν να φτάνουν μέχρι και λίγα ναυτικά μίλια από τις ελληνικές ακτές.

Οι δύο αλιείς αναφέρθηκαν σε έγγραφο του Υπουργείου Ναυτιλίας με ημερομηνία 14 Σεπτεμβρίου το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ αναφέρει ότι η διενέργεια αλιείας από τα αλιευτικά σημαίας Τουρκίας εντός Ελληνικών Χωρικών Υδάτων δεν αποτελεί πλέον ποινικό αδίκημα. Το έγγραφο αυτό σημειώνουν οι Κώστας Καραμανώλης και Μιχάλης Καραντώνης δείχνει ούτε λίγο ούτε πολύ πως οι Τούρκοι ψαράδες μπορούν ανενόχλητοι να ψαρεύουν στα ελληνικά νερά χωρίς να έχουν καμία ποινική και νομική συνέπεια.

Η  διάταξη αυτή αναφέρεται σε Προεδρικό Διάταγμα του 2019 και προβλέπει μόνο διοικητικά πρόστιμα όπως, δηλαδή, ισχύει για τους Έλληνες ψαράδες σε περίπτωση παραβιάσεων του νόμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι Έλληνες ψαράδες ωστόσο,  σημειώνει χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Καραντώνης σε περίπτωση που περάσουν τα χωρικά ύδατα κάτι που μόνο εκ παραδρομής μπορεί να συμβεί φυσικά, έχουν σοβαρότατες ποινικές ευθύνες και πρόστιμα τόσο από την πλευρά του τουρκικού κράτους όσο και από την πλευρά της ελληνικής πολιτείας».

Περιγράφοντας την κατάσταση ο Μιχάλης Καραντώνης σημείωσε ότι οι Τούρκοι αλιείς μπαίνουν στα ελληνικά ύδατα κατά ομάδες και δεν τολμά να πλησιάσει στις περιοχές που βρίσκονται κανένας Έλληνας ψαράς, άλλωστε επισημαίνει οι αναφορές Ελλήνων ψαράδων από διάφορες περιοχές του Αιγαίου είναι χαρακτηριστικές της κατάστασης που επικρατεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ώρα λοιπόν που οι Τούρκοι ψαράδες λυμαίνονται το Αιγαίο χρησιμοποιώντας μεγάλα αλιευτικά εργαλεία και κατασπαράσσοντας στην κυριολεξία τα αλιεύματα των ελληνικών υδάτων, η χώρα μας προχωρά στην απαγόρευση χρήσης της βιντζότρατας η οποία αποτελεί ένα παραδοσιακό εργαλείο το οποίο δεν μπορεί  να καλύψει ούτε το 2% της ελληνικής  ακτογραμμής.

Στο θέμα αυτό αναφέρεται ο ιδιοκτήτης αλιευτικού σκάφους Κώστας Καραμανώλης  οποίος σημειώνει μεταξύ άλλων πως η ελληνική πολιτεία κρατά δεμένες τις βιντζότρατες εδώ και 1,5 χρόνο με πρόφαση την προστασία του αλιευτικού πλούτου, αφήνει όμως από την άλλη του Τούρκους να αλωνίζουν χωρία καμία συνέπεια στο Αιγαίο.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συλλυπητήρια Μουτζούρη για τον θάνατο του Στράτου Σεφτελή

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Eφυγε από τη ζωή ο Στράτος Σεφτελής

Σε ηλικία 68 ετών πέθανε ο καταξιωμένος δημοσιογράφος, αθλητικός συντάκτης και παρουσιαστής για 34 χρόνια
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Παλαιόκηπος: Ένα χωριό στην αγκαλιά ενός ελαιώνα

Οι κάτοικοι διακρίνονται για την εργατικότητα και τη νοικοκυροσύνη τους
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Να απαιτείτε από τους πολιτικούς να είναι υπηρέτες σας»

Πολίτες της Μυτιλήνης και εκπροσώπους φορέων συνάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης κατά την επίσκεψη του στη Λέσβο
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κάλεσμα σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ

Εξόρμηση στην αγορά της Μυτιλήνης πραγματοποίησαν στελέχη του κόμματος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έφτασε στη Μυτιλήνη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ‑Π.Σ.

Λίγο μετά τις 6 και 30 το απόγευμα έδεσε στο λιμάνι της πόλης το σκάφος που μετέφερε τον Στέφανο Κασσελάκη
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Περισσότερες δωρεάν θέσεις παρκαρίσματος στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ τι προβλέπει η απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου