× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στο 102% οι συμβασιοποιήσεις έργων στο παλιό ΕΣΠΑ

Στις 31 Μαρτίου 2022, δηλώνει ο προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου Γιώργος Πλακωτάρης πρέπει να έχουν υπογραφεί όλες οι συμβάσεις.

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 17/9/2021

Στο 102% οι συμβασιοποιήσεις έργων στο παλιό ΕΣΠΑ
' χρόνος ανάγνωσης

Το καλοκαίρι του 2022 αναμένεται να ανοίξουν οι πρώτες προσκλήσεις για τα προγράμματα και τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ 2021 -2027 για το Βόρειο Αιγαίο, ενώ αυτή την περίοδο ολοκληρώνεται η διαβούλευση και συζήτηση με τους φορείς για το περιεχόμενο και τις δράσεις του νέου προγράμματος.

Τι γίνεται όμως με το προηγούμενο ΕΣΠΑ; Σε τι στάδιο βρίσκεται και τι θα γίνει με τα έργα που ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως αναφέρει ο προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου Γιώργος Πλακωτάρης στο «Ν» αυτή τη στιγμή οι συμβασιοποιήσεις των έργων βρίσκονται στο 102%, έχει δηλαδή απορροφηθεί στο σύνολο του προϋπολογισμού του προγράμματος ενώ όλα τα έργα έχουν περιθώριο ολοκλήρωσης έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2023.

«Αυτή τη στιγμή σημειώνει ο Γιώργος Πλακωτάρης τα περισσότερα έργα έχουν προεγκριθεί και προχωρά η διαδικασία των διαγωνισμών, ωστόσο οι  φορείς υλοποίησης, δήμοι, Περιφέρεια κ.λπ. έχουν περιθώριο να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες και να υπογράψουν συμβάσεις με τους αναδόχους έως τέλος Μαρτίου του 2022, σε διαφορετική περίπτωση το έργο θα απενταχθεί».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι γίνεται όμως όταν ένα έργο συμβασιοποιηθεί μεν το Μάρτιο του 2022 ωστόσο καθυστερήσει η υλοποίησή του πέραν του 2023;

«Αυτό σημειώνει ο Γιώργος Πλακωτάρης, είναι μια εξέλιξη που σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούμε. Το έργο φυσικά δεν χάνεται, αναφέρει, περνάει ως έργο γέφυρα στο νέο ΕΣΠΑ και απορροφά μέρος των διαθέσιμων χρημάτων. Στόχος μας είναι να μην επαναλάβουμε όσα έγιναν στο προηγούμενο πρόγραμμα όπου πέρασε ένας μεγάλος αριθμός ως έργα γέφυρες από την προηγούμενη περίοδο. Πιστεύουμε ότι τα περισσότερα έργα σε όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου θα προλάβουν να ολοκληρωθούν και μόνο ένα ποσοστό απ΄3% έως 5% θα γίνουν γέφυρες για το 2021 -2023.

Η Διαχειριστική Αρχή Βορείου Αιγαίου, πιέζει αρκετά τους φορείς προς την κατεύθυνση επιτάχυνσης των διαδικασιών ώστε τα έργα να τελειώσουν πριν το Δεκέμβρη του ’23 και μάλιστα πολλές φορές υπάρχουν δυσαρέσκειες για τη στάση που τηρούμε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος ο Γιώργος Πλακωτάρης στην προετοιμασία των μελετών για τη νέα Προγραμματική Περίοδο, σημειώνει μεταξύ άλλων πως οι φορείς έχουν περιθώριο 12 μήνες περίπου ως το επόμενο καλοκαίρι να προετοιμαστούν, να βάλουν προτεραιότητες στις ανάγκες τους και να ωριμάσουν μελέτες ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν έργα αμέσως μόλις ανοίγει το ΕΣΠΑ.

«Υπάρχει ένα κενό περίπου 12 μηνών,  σημειώνει ο προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής, χωρίς νέες να  υπάρχουν νέες προσκλήσεις προγραμμάτων. Αν αυτό το διάστημα  οι φορείς υλοποίησης των έργων το αξιοποιήσουν σωστά προετοιμάζοντας μελέτες και κάνοντας τον απαραίτητο σχεδιασμό τότε  θα μπορέσουν να εντάξουν αρκετά έργα αμέσως μετά το άνοιγμα της νέας περιόδου.

Αυτό που τονίζουμε είναι ότι θα πρέπει σε αυτή την προγραμματική περίοδο, να προσπαθήσουν ακόμη περισσότερο. Να βάλουν σε προτεραιότητα τα μεγάλα έργα, που έχουν μεγάλο προϋπολογισμό, στην ουσία όμως η προετοιμασία τους απαιτεί τις ίδιες διαδικασίες με τα μικρά έργα».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ στη Βουλή

Πληροφορίες για εμπλοκή υπουργού
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ψαρά: Ασφαλτοστρώθηκε ο δρόμος προς τη Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Ολοκληρώθηκε ένα πολύ σημαντικό έργο για το νησί
ΕΛΛΑΔΑ

Επεισοδιακό δείπνο για τον Μάκη Βορίδη στο Ηράκλειο

Δέχθηκε βροχή από αβγά μέσα σε γνωστό εστιατόριο
ΕΛΛΑΔΑ

Τρεις νέες βάσεις δεδομένων για τα χρέη πολιτών και επιχειρήσεων

Υπουργείο Οικονομίας και Τράπεζα της Ελλάδος δημιουργούν σύστημα «νέων Τειρεσιών» για πλήρη εικόνα των οφειλών
ΚΟΣΜΟΣ

Στις 250.000 η παραγωγή ελαιολάδου στην Τουρκία

Πρόβλημα για τους παραγωγούς της χώρας το υψηλό κόστος παραγωγής
ΕΛΛΑΔΑ

Παραίτηση – εξπρές στο ΠΑΣΟΚ

Ο Γιώργος Παπαβασιλείου υπέβαλε την παραίτησή του μία μέρα μετά τον διορισμό του ως διευθυντή του γραφείου του προέδρου του Κινήματος Νίκου Ανδρουλάκη δηλώνοντας ότι δεν θέλει να υπάρξει «καμία σκιά» στον αγώνα του ΠΑΣΟΚ για πολιτική αλλαγή
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επιστρέφει το «Τάλως» στο Βόρειο Αιγαίο

Νέος σχεδιασμός των δρομολογίων για να εξυπηρετηθεί η μεταφορά ζωοτροφών από το λιμάνι της Καβάλας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τρία νέα πυροσβεστικά οχήματα παρέλαβε ο Δήμος Λήμνου

Ενισχύεται η δυνατότητα παρέμβασης του Δήμου σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έργα ψηφιακού μετασχηματισμού 470.000 ευρώ στον Δήμο Λήμνου

«Έξυπνες» εφαρμογές σε υγεία, πολιτισμό, τουρισμό και πολιτική προστασία μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης»
ΕΛΛΑΔΑ

Από τα social media ενημερώνονται οι Έλληνες

Τα social media εκτοπίζουν την τηλεόραση ως βασική πηγή ενημέρωσης – 58% των Ελλήνων εκτεθειμένοι σε παραπληροφόρηση
ΕΛΛΑΔΑ

Κοινό μέτωπο κατά της ευλογιάς με καθυστέρηση 15 μηνών

Ταχύτερες διαδικασίες για την ταφή των θανατωθέντων ζώων και την χορήγηση των αποζημιώσεων υποσχέθηκε η κυβέρνηση