× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ο Καρά Τεπές ένα χρόνο μετά

Αυτοψία του «Ν» στον «προσωρινό» καταυλισμό του Καρά Τεπέ ένα χρόνο μετά τη δημιουργία του

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 13/9/2021

Ο Καρά Τεπές ένα χρόνο μετά

Κανείς δεν φανταζόταν σαν σήμερα πριν ένα χρόνο ότι το εν ενεργεία πεδίο βολής του Καρά Τεπέ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν καταυλισμός για τους 13.000 περίπου αιτούντες άσυλο που επί πέντε μέρες και μετά τις φωτιές που κατέκαψαν το ΚΥΤ της Μόριας, ζούσαν επί της εθνικής οδού Μυτιλήνης Θερμής. Η πόλη είχε αποκοπεί από βορά από το υπόλοιπο νησί και όλη η οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή από το σούπερ μάρκετ «Βασιλόπουλος»  έως την Παναγιούδα είχε ανασταλεί. Η περιοχή θύμισε πεδίο μάχης.

Στις 13 Σεπτεμβρίου άρχισαν εργασίες μετατροπής του πεδίου βολής σε καταυλισμό με τη μεταφορά από αέρος σκηνών που άρχισαν να στήνονται άμεσα.

Σε λίγες μέρες άρχισε η μετακίνηση όλου του πληθυσμού στο νέο καταυλισμό που αποκλήθηκε από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου «προσωρινός» ενώ και το τοπωνύμιο της περιοχής από Καρά Τεπές άλλαξε σε... Μαυροβούνι!

Σήμερα, ένα χρόνο μετά πολλά φαίνεται να έχουν αλλάξει. Ο προσωρινός καταυλισμός έχει αποκτήσει μόνιμες και σύγχρονες υποδομές  στο πολύ μεγάλο τμήμα του. Ενώ ένα επίσης μεγάλο τμήμα του έχει υποδομές σπιτιών τύπου κοντέινερ. Πολλοί λένε ότι οι εργασίες στον καταυλισμό και η κατασκευή υποδομών για 8000 ανθρώπους δεδομένου του σημερινού πληθυσμού των μόλις 3.100 «κατοίκων» δεν αποτελεί παρά μέσο πίεσης για να προχωρήσει η κατασκευή της δομής στη Βάστρια. Άλλη πάλι υποστηρίζουν ότι η δομή του Καρά Τεπέ θα πάρει μόνιμο χαρακτήρα εφόσον δεν προσχωρήσει τελικά η δημιουργία της δομής στη Βάστρια. Ένα τμήμα της θα χρησιμοποιείται ενώ ένα άλλο θα παραμένει σε «εφεδρεία».

Το «Ν» ζήτησε άδεια και μπήκε σήμερα, ένα χρόνο μετά στον «προσωρινό» καταυλισμό του ΚΥΤ του Καρά Τεπέ.

Οι φωτογραφίες είναι του Παναγιώτη Μπαλάσκα

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ