× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«To Πανεπιστήμιο Αιγαίου, η μεγαλύτερη επένδυση του Αιγαίου, βρίσκεται σε κίνδυνο. Τι θα κάνουμε;»

Σε διαδικτυακή συνάντηση τη Δευτέρα καλεί η «Συμπαράταξη Πολιτών»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/8/2021

«To Πανεπιστήμιο Αιγαίου, η μεγαλύτερη επένδυση του Αιγαίου, βρίσκεται σε κίνδυνο. Τι θα κάνουμε;»
' χρόνος ανάγνωσης

«To Πανεπιστήμιο Αιγαίου, η μεγαλύτερη επένδυση του Αιγαίου, βρίσκεται σε κίνδυνο. Τι θα κάνουμε;» επισημαίνει με ανακοίνωσή της η περιφερειακή παράταξη «Συμπαράταξη Πολιτών» που καλεί σε διαδικτυακή συνάντηση την προσεχή Δευτέρα.

Αναλυτικά αναφέρει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

«Η απώλεια του 50% περίπου των εισακτέων φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου ήταν αναμενόμενη εξέλιξη με βάση τον σχετικό νόμο της Κυβέρνησης. Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ, πριν ακόμη ψηφιστεί ο νόμος, είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και είχε ζητήσει από τη Περιφερειακή Αρχή να φέρει το θέμα στο ΠΣ ώστε να υπάρξει κινητοποίηση των φορέων της Περιφέρειας, προκειμένου να αποφευχθεί η συρρίκνωση της μεγαλύτερη επένδυσης που έχει γίνει στα νησιά μας τα τελευταία 40 χρόνια. Είχαμε τονίσει τότε ότι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αποτελεί το μεγαλύτερο αναπτυξιακό και εθνικό έργο που έγινε στα νησιά μας μεταπολεμικά γιατί:

-          Ενισχύει τα νησιά μας με εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, που μπορεί να συμβάλει στην ουσιαστική υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας,

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-          Συμβάλλει τα μέγιστα με το ερευνητικό του έργο και στέκεται αρωγός, στην Αυτοδιοίκηση και την ανάπτυξη των νησιών, όπου και όταν του ζητηθεί.

-          Ενισχύει κοινωνικά, πολιτιστικά και πολιτισμικά τις τοπικές κοινωνίες με νέους ανθρώπους που δίνουν ζωή στα νησιά όλο το χρόνο, ενώ κάποιοι από αυτούς αποφασίζουν και να μείνουν στα νησιά μας.

-          Συμβάλει πολλαπλά στην οικονομική τόνωση των τοπικών κοινωνιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-          Δίνει την ευκαιρία σε πολλούς νέους και νέες των νησιών μας, από αδύναμες οικονομικά οικογένειες, για σπουδές στη 3οβάθμια εκπαίδευση στον τόπο τους, χωρίς να επιβαρυνθούν με υπέρογκα έξοδα που θα τους έκοβε τα όνειρα.

-          Συμβάλλει ως ζωντανή διαφήμιση των νησιών μας σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό μέσω των φοιτητών, των γονιών τους και των φίλων τους και με τις διεθνείς συνεργασίες που έχει αναπτύξει.

 

Η αδιαφορία όμως αυτοδιοίκησης και φορέων ήταν γενική, με εξαίρεση τον Δήμαρχο Δ. Σάμου κ. Α. Λυμπέρη. Μπροστά στο να γίνουν δυσάρεστοι στη Κυβέρνηση προτίμησαν να θυσιάσουν το συμφέρον και το μέλλον του τόπου τους. Η δε «ανεξάρτητη» Περιφερειακή Αρχή προτίμησε να «θάψει» την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπως έκανε και σε άλλες περιπτώσεις (πχ. Σεισμός Σάμου, θέματα υγείας). Τέλος δεν πρέπει να υποτιμηθεί το γεγονός ότι το κλίμα ανασφάλειας σε σχέση με το προσφυγικό που δημιουργήθηκε από συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους και αυτοδιοικητικούς επέτεινε τη χαμηλή ελκυστικότητα των νησιών. 

 

Και τώρα τι γίνεται με δεδομένο ότι ένα μέρος των φοιτητών που πέτυχαν είτε θα πάρουν μεταγραφή με βάση το ισχύον σύστημα, είτε δεν θα εγγραφούν προτιμώντας να δοκιμάσουν ξανά τις δυνάμεις τους του χρόνου;

 

Είναι δυνατή η ανατροπή του νόμου έστω και μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων; Προφανώς. Αρκεί να υπάρχει η πολιτική βούληση και να παρθούν οι σωστές αποφάσεις. Βούληση αντίστοιχη με αυτήν που έδειξε η Κυβέρνηση για την ακύρωση της απλής αναλογικής στην αυτοδιοίκηση- πριν καν εφαρμοστεί-με σωρεία νομοθετημάτων που ψηφίστηκαν μετά τις εκλογές. 

 

Για αυτό ζητάμε να αποφασιστούν άμεσα:

-          νομοθετικά μέτρα ώστε οι εισακτέοι στα τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου να είναι τόσοι όσοι ζητά η ακαδημαϊκή κοινότητα με βάση τις υπάρχουσες υποδομές και το ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να παράγεται σωστό ακαδημαϊκό έργο.

 

-     αποφάσεις σε ό,τι αφορά τη στέγαση και τη σίτιση των φοιτητών, που θα επιτρέψουν στο Πανεπιστήμιο να είναι ελκυστικό για προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές (πχ. επέκταση της σίτισης, χρηματοδότηση για αγορά ξενοδοχείων, επιτάχυνση των χρηματοδοτήσεων για κατασκευή νέων φοιτητικών κατοικιών)

-     υποστήριξη της δράσης του Πανεπιστημίου προς ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτομιών τόσο προς τις τοπικές επιχειρήσεις και κοινωνίες των νησιών του Αιγαίου που θα βελτιώνουν την ευημερία των κατοίκων τους και την ελκυστικότητα τους, όσο και προς τη διεθνή κοινότητα, ενισχύοντας την εξωστρέφεια του και τη διεθνή του παρουσία στα καινοτόμα γνωστικά αντικείμενα που θεραπεύει και βρίσκονται στην αιχμή των επιστημονικών ενδιαφερόντων της παγκόσμιας κοινότητας.

 

Η συμπαράταξη όλων όσων πιστεύουν ότι η αναπτυξιακή προοπτική των νησιών μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον πολλαπλό ρόλο του Πανεπιστημίου Αιγαίου είναι αναγκαία.

Καλούμε την Περιφερειακή αρχή του κ Μουτζούρη και των συνεργατών του, να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων που έρχονται να κλονίσουν ακόμα περισσότερο τη Λήμνο, τη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο.

 

Καλούμε επίσης τις Δημοτικές αρχές των νησιών μας, τους φορείς τους, τις αυτοδιοικητικές παρατάξεις Α και Β βαθμού σε πανστρατιά για να υπερασπίσουμε αλλά και να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο το Δημόσιο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το ρόλο του στην αναπτυξιακή πορεία των νησιών μας, αλλά επίσης το δικαίωμα πρόσβασης στη τριτοβάθμια εκπαίδευση των παιδιών των ασθενέστερων οικονομικά οικογενειών.

 

Για το λόγο αυτό η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ καλεί σε διαδικτυακή συνάντηση τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου και ώρα 7μμ μέσω zoom προκειμένου να συζητήσουμε και να οργανώσουμε τα επόμενα βήματα.»

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ανοιξιάτικη συγκομιδή πορτοκαλιών από τους μαθητές της Λ. Θερμής

Τα πορτοκάλια θα γίνουν γλυκό του κουταλιού και λικέρ για τους επισκέπτες του σχολείου
Ανοιξιάτικη συγκομιδή πορτοκαλιών από τους μαθητές της Λ. Θερμής
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τρεις τραυματίες από τροχαίο ατύχημα στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης

Το περιστατικό ανέδειξε για ακόμη μία φορά την αναγκαιότητα υλοποίησης του έργου του κόμβου στην είσοδο και έξοδο του αερολιμένα του νησιού
Τρεις τραυματίες από τροχαίο ατύχημα στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη 35χρονος για τρεις διαρρήξεις στην Αγιάσο

Έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τις αστυνομικές αρχές
Συνελήφθη 35χρονος για τρεις διαρρήξεις στην Αγιάσο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Οι μαθητές του 15ου Δημοτικού Σχολείου μελετούν τη θερμική νησίδα στη σχολική αυλή

Η ΣΤ1 τάξη χαρτογράφησε 12 σημεία, κατέγραψε θερμοκρασίες και πρότεινε λύσεις για μια πιο δροσερή και φιλική προς το περιβάλλον αυλή στο πλαίσιο πανελλήνιου μαθητικού διαγωνισμού
Οι μαθητές του 15ου Δημοτικού Σχολείου μελετούν τη θερμική νησίδα στη σχολική αυλή
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Από τη Λέσβο στους εθνικούς τελικούς της Ολυμπιάδας Αγγλικών

Επιτυχία για μαθητές της Α’ τάξης του Προτύπου Γυμνασίου Μυτιλήνης
Από τη Λέσβο στους εθνικούς τελικούς της Ολυμπιάδας Αγγλικών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές του 4ου ΓΕΛ Μυτιλήνης στην «πρώτη γραμμή» του κοινωνικού συσσιτίου

Συμμετείχαν στην προετοιμασία και συσκευασία γευμάτων της Μητρόπολης
Μαθητές του 4ου ΓΕΛ Μυτιλήνης στην «πρώτη γραμμή» του κοινωνικού συσσιτίου
ΥΓΕΙΑ

Σωτήρια επέμβαση στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Έσωσαν ασθενή με ρήξη ανευρύσματος
Σωτήρια επέμβαση στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Ο Ράντο «μύρισε» μισό κιλό χασίς στη Μυτιλήνη

Συντονισμένη επιχείρηση Λιμενικού και Αστυνομίας έβαλε τέλος στη διακίνηση μέσω ταχυμεταφορών
Ο Ράντο «μύρισε» μισό κιλό χασίς στη Μυτιλήνη
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Εδωσε τέλος στη ζωή του 44χρονος με απορριπτική απόφαση ασύλου

Είχε εγκλωβιστεί στη Λέσβο μετά την άφιξή του στην Ελλάδα
Εδωσε τέλος στη ζωή του 44χρονος με απορριπτική απόφαση ασύλου
ΥΓΕΙΑ

Ασκηση ετοιμότητας με σκηνές εκτάκτου ανάγκης στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Επίδειξη συναρμολόγησης ιδιόκτητων σκηνών εκτάκτου ανάγκης από την τεχνική υπηρεσία, ιδιωτικό συνεργείο και τον νοσηλευτή κ. Πιτσώνη στο πλαίσιο της πολιτικής προστασίας
Ασκηση ετοιμότητας με σκηνές εκτάκτου ανάγκης στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η «ΦΕΣΤΙΒΑΛίτσα» καλεί τα παιδιά της Μυτιλήνης στη σκηνή

Μέχρι 31 Μαρτίου οι δηλώσεις συμμετοχής για το Παιδικό Θεατρικό Φεστιβάλ του Δήμου Μυτιλήνης που θα πραγματοποιηθεί 28 έως 30 Ιουνίου 2026 στο Δημοτικό Θέατρο
Η «ΦΕΣΤΙΒΑΛίτσα» καλεί τα παιδιά της Μυτιλήνης στη σκηνή
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα άφιξη 39 αλλοδαπών στη νοτιοανατολική Λήμνο

Μεταφέρονται από τη Λήμνο στο ΚΥΤ Μαυροβουνίου Λέσβου
Νέα άφιξη 39 αλλοδαπών στη νοτιοανατολική Λήμνο